babki - 8450 przepisów (strona:254/564)

Kolorowe warstwy w galarecie babci Basi 143

Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Zbliżają się święta Wielkiej Nocy, więc ten przepis na babkę warzywną może się przydać. Jest bardzo dekoracyjna. Możemy ja dekorować majonezem ! Potrzebna nam będzie forma do babki , najlepiej silikonowa, którą możemy bardzo łatwo ściągnąć, albo blaszana, którą zapełniamy

Pysznosci Babci Basi
Szybka babka babci Basi 132

łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam babkę , na wykonanie której potrzebujemy dokładnie 5 minut. Nie jest to może wypiek na ekskluzywne przyjecie, ale na spotkanie w rodzinnym gronie przy filiżance kawy – jak najbardziej. Składniki : 3 jajka(...)środek wlać ciemne ciasto i lekko łyżką przekręcić w głąb ciasta. 4. Piec w temp. 175 st. C ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. 6. Wierzch babki polukrować lub posypać pudrem lub posmarować polewą czekoladową . – wg. własnego uznania .   Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Babka piaskowa 140

moja propozycja ciasta na rozpoczynający się dziś weekend. Szybka, nieskomplikowana w wykonaniu babka piaskowa, która w smaku jest obłędna. Bardzo delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Ja swoją polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą, ale można udekorować ją również lukrem albo oprószyć cukrem pudrem. Spróbujcie, jest naprawdę warta upieczenia :) Składniki: (inspiracja:" Przepisy kulinarne ze zdjęciami ")   4 duże jajka(...)cukrem na puszysta jasną masę. Nie przestając miksować powoli dodać wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Na koniec dolać ekstrakt waniliowy i rozpuszczone ciepłe masło, chwilę miksować. Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą, przelać ciasto do formy. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu nie wyciągać od razu z piekarnika

Simply Food
Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym i ziołami 105

czerstwieje. Bardzo smaczny, prosty wypiek. Polecam. SKŁADNIKI: 500 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, lubczyk, rozmaryn) 1 łyżeczka soli 30g babki jajowatej lub płesznik  50 g mielonego siemienia lnianego 625 ml mleka roślinnego (dałam ryżowe) 2 łyżeczki suszonych drożdży Mleko roślinne, cukier i drożdże umieść w garnku i lekko podgrzej(...)misie miksera umieść skrobię, sól, siemię, babkę oraz zioła. Dolej ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj, uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstaw chleb do piekarnika nagrzanego

Kuchnia bezglutenowa
Babka piaskowa 113

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Babka piaskowa Składniki: Mąka pszenna – 1 szklanka Mąka ziemniaczana – 7 łyżek Cukier – ½ szklanki Masło – 1 kostka Jajka – 4 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Wanilia – 2 laski Sok z 1 cytryny(...)sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodawać do mąki wymieszanej z utartymi żółtkami z cukrem.  Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Piec 45 minut w 180 stopniach, a po schłodzeniu pospać cukrem pudrem

Kuchnia Bon Appetit
Babka drożdżowa 99

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Babka drożdżowa Składniki: Mąka pszenna – 350 g Mleko – 120 ml Drożdże – 50 g Cukier – 40 g Masło – 120 g Wanilia – 1 laska Żółtka jaja – 4 sztuk Jajka – 2 sztuki Szczypta soli(...)kolejne 15-20 minut, po czym pieczemy przez około 450-50 minut w 180 stopniach. Wykonanie - lukier: Cukier puder rozpuszczamy w soku z cytryny i polewamy nim dobrze wystudzoną babkę. Następnie posypujemy płatkami migdałów i żurawiną

Kuchnia Bon Appetit
Baba nie FIT 111

razem proponuję babkę nie fit , jest to smaczna babka , dla tych co nie przebadają za owocami w ciastach ,i nie liczą kalorii  a lubią zwykłe ciasta nie fit , bardzo smaczne , fajnie smakują do kawy , zapraszam do wypróbowania . Składniki  2 szklanki mąki tortowej  8 jajek  1 szklanka cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka

Mój Smak
Babka majonezowa 175

Moja pierwsza w życiu i na pewno nie ostatnia babka, która mi wyszła i smakowała wszystkim z czego jestem bardzo zadowolona ;) na pewno spróbuje ją następnym razem troszkę zmodyfikować, zrobić z jakimiś dodatkami. Przepis na tą babkę znalazłam na blogu  Mniam Mniam Składniki: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szkl majonezu

Motylkowa Kuchnia
Maślany placek drożdżowy 225

Ciasto drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast na naszych stołach. Zarówno w formie zwykłych drożdżówek jak i babek drożdżowych wypiekanych chociażby na Święta Wielkanocne i wreszcie na zwykłych „niedzielnych” plackach z owocami. Pierwsze zapiski na temat polskiego placka drożdżowego pochodzą z okolic roku 1700 z Kaszub. Jednak, jakby poszperać bardziej, to okazuje się, że pierwsze ciasto drożdżowe

Jacob Tastes
Szybki chleb pszenno - żytni z tikka masala i babką płesznik 160

Chleb jest pyszny, aromatyczny od przyprawy i zdrowy. Smakuje wybornie z masłem, smalcem czy wędliną, trzeba popróbować ze wszystkim. Babka płesznik to znakomity środek pobudzający perystaltykę jelit. Polecam chlebek jako szybki, pyszny i aromatyczny, pieczemy? Szybki chleb pszenno - żytni z tikka masala i babką płesznik. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
BABKA CYTRYNOWA 187

Babka , którą nauczyłam się piec w czasach młodości.Pachnąca wspaniale cytryną.Niebo  w gębie :)...Bardzo łatwa w przygotowaniu , w smaku niebiańska.Polecam dla osób , które zaczynają zabawę w kuchni z pieczeniem babek :). 2 szkl. i 3 łyżki mąki 1 i 3/4 szkl.cukru pudru 25 dag.miękkiej margaryny 4 jajka 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa 174

zawsze znika do ostatniego kawałeczka. Jako, że przygotowuję ją dla sporej ilości osób i nie mam w zwyczajach bawić się w małe porcyjki galaretę przygotowuję w silikonowej formie na babkę dzięki czemu mam idealne porcyjki bez zbędnych kubeczków, miseczek itp...  Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa Składniki : 1 tylnia golonka około 1 kg 4 nózki wieprzowe 500 g piersi(...)dodajemy to w tym miejscu to czynimy - mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Mięso obieramy i siekamy dość drobno wraz z marchewką. Pozostała pietruszkę drobno siekamy. Do silikonowej formy na babkę przekładamy natkę nakładamy na wierzch mięso i zalewamy wywarem. Odstawiamy do stężenia (ja wstawiam na noc do lodówki) Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
BABKA Z CUKINII I TUŃCZYKA 166

Cała rodzina po lecie już miała dość czegokolwiek z cukinii i nie miała zamiaru jej ruszać. Mnie serce nie pozwoliło, żeby tam została. Wzięłam, umyłam, starłam i zrobiłam przepyszną babkę  z tuńczykiem.  Składniki: niecała szklanka mąki ( ok. 150 g)  3 jaja od szczęśliwej kury  1 łyżka proszku do pieczenia 1 cukinia nie za duża cukinia( wraz

pieprzny smaczek
Bezglutenowe, błonnikowe krakersy z quinoą i guacamole 160

Dawno tu nie było żadnej przekąski, którą można by było przygotować na przyjęcie, albo przegryźć w razie niewielkiego głodu ;) No to jest - krakersy z błonnikiem w postaci babki płeszniki i quinoą, oczywiście 100% bezglutenowe, trochę pikantne dzięki ostrej wędzonej papryce, a podane z guacamole, które kocham.  Składniki: 3 łyżki ugotowanej czerwonej quinoy 4 łyżki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki(...)mąki z czerwonej soczewicy 2 łyżki  mąki z migdałów ziemnych 1 łyżka zmielonego ostropestu 2 łyżki babki płesznik 2 łyżeczki inuliny (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki pieprz sól kilka łyżek wody 1 smaczliwka (awokado) 1 pomidor łyżka soku z limonki 1 duży ząbek czosnku sól Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki na krakersy przekładamy

Quinoa Raz!

Proponowane wyszukiwania