babki - 8450 przepisów (strona:250/564)

Pyszna, wilgotna babka cytrynowa. Jak zawsze bezglutenowa i prosta! 203

Dziś mam dla Was przepis na babkę cytrynową. W sam raz - zdążycie go wypróbować przed Wielkanocą :) Oryginalny przepis był na bazie mąki pszennej, ale zamieniłam na zdrowsze odpowiedniki. Zmniejszyłam też ilość cukru, ale i tak babka wyszła słodka i pyszna. Ważne przez przystąpieniem do pieczenia - wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Składniki: 250 g masła 150 g cukru 4 jajka

Mama z Motylem
Omlet z warzywami 208

aromatycznie i z charakterem, a to dzięki wyrazistym dodatkom: kolendry, czosnku oraz kminku. Składniki (syte śniadanie dla dwóch osób) - 4 jajka - pół pomidora - ćwierć czerwonej papryki - łyżka błonnika naturalnego (babka płesznik, łuska babki jajowatej) - oliwa z oliwek (do podsmażenia) - łyżeczka pestek z dyni - szczypta pieprzu i soli - przyprawy (po większej szczypcie wszystkiego): kolendra, kminek, czosnek Pomidora i paprykę kroimy

upichcona
Babka drożdżowa parzona 163

Nadchodzi czas na nasze ulubione ciasta czyli babki drożdżowe. Naszym zdaniem, to (obok makowców) najsmaczniejsze z  polskich ciast. Babki drożdżowe zawsze kojarzą mi się ze nadchodzącą wiosną i smakami dzieciństwa. Nie potrafię niestety odtworzyć przepisu, z którego korzystała moja babcia, ale często posiłkuję się recepturami Tadeusza Barowicza, choć niektóre z nich modyfikuję. Także poniższy przepis jest jego autorstwa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KETO BUŁKI BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 224

bułeczki nie mogą się nie udać i zawsze pięknie wyrastają Składniki na 4-5 bułek: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Sól himalajska do smaku Opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka   Odważyć wszystkie składniki a następne dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto

Ola la LCHF
Chleb pszenny z otrębami żytnimi 117

ciasto na deseczkę i zakrywamy je kloszem szklanym by wyrosło.Drożdże sypkie dłużej wyrastają niż świeże wiec tak na 1.1/2 godziny. Ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek . Formę do babki smarujemy masłem,obsypujemy mąką i przekładamy ciasto chlebowe. Nacinamy na skos ( powstaną pęknięcia).Przykrywamy ściereczką niech ponownie wyrośnie. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach, a następnie zmniejszamy

Różowa kuchnia
Chleb zmieniający życie. Bez glutenu 142

bardzo chrupiący i wspaniale wilgotny. Nie uwierzysz, ale można upiec chleb na samych ziarnach, całkowicie bez mąki. Znam ten przepis od dawna, planowałam go upiec. Odstraszył mnie jednak dodatek - babki płesznik. W zastępstwie polecano apteczny Colon-C, ale cóż ten specyfik miałby robić w tak zdrowym przecież chlebku. Jest to środek wymagający nadzoru lekarskiego, ponieważ obniża działanie leków. Powinny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z pestkami dyni i otrębami żytnimi 194

przykrywamy "kloszem" . Zostawiamy na około 1.1/2 godziny( drożdże świeże  tylko na 50 minut). Ciasto chlebowe pięknie wyrosło więc teraz odgazowujemy je i przekładamy do formy od babki prostokątnej uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w parowym piecu( naczynie z wodą wstawiamy na dół) 20 minut w 230 stopniach. Po 20 minutach zmniejszamy do 180 stopni

Różowa kuchnia
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 142

Knedle   * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso   * Wołowina   * Wieprzowina   * Cielęcina   * Dziczyzna   * Drób   * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta   * Baby, babki, babeczki   * Ciasta i ciastka bezowe   * Ciasta bez pieczenia   * Ciasta i ciastka biszkoptowe   * Ciasta i ciastka czekoladowe   * Ciasta i ciastka drożdżowe   * Ciasta francuskie

Zrób to smacznie
smaczne drożdżowe 152

foremki :) Wyjąłem więc większą okrągłą blaszkę, do pieczenia biszkoptów, dodałem dżem z czarnego bzu, twarożek i cukier puder. Gdy skleiłem ciasto, to musiałem wziąć jednak  foremkę do babki :) i dobrze, bo fajnie się upiekło. Przygotowane ciasta włożyłem na 50 min do piekarnika i piekłem w 180 st. C  Przez noc ciasta ostudziły się i nabrały tęgości. Domowe

chleba naszego
Chleb zmieniający życie 172

szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. pestek dyni 1/2 szkl. posiekanych orzechów (dałam lasko we) 2 łyżki nasion chia 4 łyżki zmielonego siemienia  lnianego (za miast nasio n babki płesznik) 5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 i 3/4 szkl. wody 1 niepełna łyżeczka soli morskiej Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać wodę,olej

Kolorowa kuchnia Elki
Jogurtowa babka czekoladowa z polewa czekoladową 96

jasnej i puszystej masy. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, cały czas ucierając. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając widelcem. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto przełożyć do formy (powinno sięgać do około 3/4 wysokości formy). Piec w temperaturze 150ºC przez 50 minut, później zwiększyć temp do 180ºC

Państwo Wojtczuk gotują
Różowe ciasteczka - projekt kolory spoza tęczy. 107

wymyślić z kolorem różowym - chciałam, aby było trochę inaczej. Na pomysł wpadłam przeglądając posty kulinarne w jednej z grup, do której należę. Ktoś dodał przepis na jeża - zrobionego z babki czekoladowej. Ponieważ jednak kolor brązowy mam wymyślony tylko nie umiemy się za niego wziąć to postanowiłam sprawdzić, czy da się zrobić różowe ciastka. Jak wiadomo wujek google wie wszystko

Pani domowa
Recenzja "Zieleniny bez glutenu" i chleb jaglany 188

książce: Składniki : 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżeczka świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki z amarantusa 200 g mąki gryczanej 1 łyżeczka zmielonej babki płesznik, dałam nasiona kminku 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju  Przygotowanie: Kaszę jaglaną zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem

Proste Potrawy
Pyszna puszysta babka cytrynowa 130

słodkości, które najlepiej smakują w tym okresie. Wielkanocne mazurki, serniki i baby są wyjątkowe, piękne świąteczne cieszą oko jest uzupełnieniem dekoracji świątecznego stołu. U nas najczęściej jest pyszna puszysta babka cytrynowa, która rozpływa się w ustach.Sięgając po kawałek babki często tracimy poczucie ilości. Najczęściej kończy się na kilku kawałkach

Kulinarne pyszności Molki
PASZTET LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu) 248

białko jaja 10 szt cebula 3 szt sól pieprz w ziarnkach gałka muszkatołowa – starte 2/3 – 1 sztuka pieprz mielony tłuszcz do foremek (u mnie smalec) łupiny babki jajowatej lub mąka kokosowa do obsypania foremek Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć na dnie garnka: słoninę, podgardle i karczek. Następnie udka kurczaka. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki(...)świeżo startą gałkę muszkatołową oraz żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do mięsa. Delikatnie i dokładnie wymieszać całość. Formę (u mnie keksówki) wysmarować tłuszczem i wysypać łupinami babki jajowatej lub mąką kokosową. Mięso wyłożyć do foremek i posypać mąką/łupinami po wierzchu. Pasztet piec przez 60 minut w temperaturze 180°C. Pasztet należy dobrze wystudzić przed krojeniem

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania