babki - 8450 przepisów (strona:258/564)

Świąteczny pasztet z selera i jarmużu 181

ziela an gielskiego   łyżeczka papryki wędzonej ostrej łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 4 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki jaglanej 2 jajka łyżeczka babki plesznik garść orzechów włoskich 0,5 pęczka pietruszki zielonej 2 łyżki czosnku nied źwiedziego pieprz, sól       Przygotowanie: Seler - bulwa obieramy ze skóry dokładnie myjemy i ścieramy(...)angielskie, jałowiec, liść laurowy i  blendujemy na gładką masę. Dodajemy starty seler naciowy, orzechy włoskie, przyprawy: paprykę wędzoną, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, czosnek nied źwiedzi, babkę plesznik i posiekana natkę pietruszki. Całość mieszamy i dodajemy mąkę, olej kokosowy (2 łyżki), jajka. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy

Łycha smaków
CYTRYNOWO CZEKOLADOWA BABKA 108

babka: 250 g masła 300 g cukru 5 jajek 350 g mąki pszennej, tortowej  2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao w proszku sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier: 100 g cukru pudru  1 łyżeczka soku z cytryny odrobina wody Masło ucieramy z cukrem. Kiedy się połączą w jedną masę dodajemy pojedynczo jajka(...)patyczkiem czy nie jest surowe. Studzimy. Przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania gęstej masy. W razie konieczności dodajemy odpowiednio wody lub cukru. Polewamy ostudzoną  babkę

KuchcikoweLove
Kolorowa babka kisielowa i życzenia 114

ciastem. Ciasto dzielimy na 4 części. Do 3 z nich dodajemy kisiel i niewielką ilość barwnika, a do ostatniej części dodajemy kakao. Każdą masę dokładnie mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy najpierw czerwoną masę, potem żółtą, pomarańczową , a na końcu kakaową. . Babkę pieczemy w 180 stopniach około godziny - tak do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy

Ewusiowe Smaki
DROŻDŻOWA BABA WIELKANOCNA! NAJLEPSZA! 165

zawsze wyrabiam minimum 20 minut. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, ma sobie spokojnie wyrastać. Przekładamy do formy. Z tej ilości wyjdą 2 duże babki, a nawet 3 babki, więc rozplanuj ilość. Pieczemy godzinę na złoty kolor. Po całkowitym wystudzeniu lukrujemy. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Babka twarogowa pieczona w keksówce. 144

Znalazłam ten przepis w mojej starej gazecie. Zaciekawił mnie bo niby to sernik, a tak dużo mąki. Byłam ciekawa smaku. Konsystencja lekko wilgotna. Smak zupełnie inny

Kuchnia Pokoleń
WIOSENNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI I ŻYCZENIA WIELKANOCNE 118

Ostatnie porządki już za Nami, jutro święcenie pokarmów, ostatnie krzątanie w kuchni i zaczynamy świętowanie. Aby przywołać wiosnę przygotowałam najprostszą babkę drożdżową ( ulubioną moich synów) . Nafaszerowałam ją ogromnymi rodzynkami, polałam  wielką ilością lukru, a na wierzch przyfrunęły kolorowe motyle. I już jakoś tak wiosenniej się zrobiło! Wszystkim Wam kochani, życzę zdrowych, pogodnych Świąt, pełnych ciepła, miłości i radości. Przy(...)dodać zaczyna do mąki, następnie dodać resztę składników, w tym rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto dobrze wyrobić.Dodać rodzynki. Gotowe przełożyć do jednej wielkiej albo dwóch mniejszych foremek na babki- u mnie jedna duża. Ciasto piec ok 40 minut- do suchego patyczka . Wystudzić, wyjąć z formy. Gotowe polukrować. Ozdobić kolorowymi motylkami. Prześliczne motylki otrzymałam ze sklepu  JUMAZONA  . Zobaczcie

Z Majeczką w kuchni
Przepis na Lukier Królewski 147

Witam serdecznie Pokażę podstawowy przepis na przygotowanie lukru królewskiego. Tak przygotowany lukier możemy użyć do udekorowania ciast, babek lub ciastek. Będziemy potrzebować: około 150 g cukru pudru (ilość zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko 1,5 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier królewski Przygotowanie: Do miski daję białko(...)jeszcze cukier puder do uzyskania odpowiadającej konsystencji. Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy ale należy uważaj aby nie był za gęsty:). Tak przygotowanym lukrem możemy udekorować, ciasta, babki, ciastka, mazurki..., po udekorowaniu wypieki należy odstawić aby lukier zastygł. Życzę udanych wypieków. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Pieczeń z jajkiem + film 294

świąteczne idealne na wielkanocny stół. Można ją podać na gorąco do obiadu z ziemniakami i surówką, bądź na zimno z sosem chrzanowym jako przystawkę.  składniki na formę do babki lub keksówkę   5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 surowe jajko szczypta słodkiej(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz jajko. Całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i wyrabiamy dłonią. Do formy na babkę lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą przekładamy połowę masy mięsnej i dokładnie ją rozprowadzamy delikatnie dociskając łyżką. Na mięsie układamy ugotowane na twardo jajka i przykrywamy je pozostałą

Smakowite Dania
Przepisy na Wielkanoc 300

się zbiorem moich przepisów Wielkanocnych! Zebrałem tu najlepsze przepisy z blogu, myślę, że znajdziecie tu jakiś przepisik, który wkrótce zawita na Waszym stole Wielkanocnym :) Najlepsze przepisy na Wielkanoc: Ciasta: Babka na białkach Miodownik z kremem budyniowym Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Babka biszkoptowa Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia Sernik królewski Ciasto słonecznikowiec Ciasto Wuzetka (W-Z) Seromak - sernik z makiem

Kuchnia Łukasza
Bajaderka czyli ciastka z odzysku 113

Rating: Bajaderka to inaczej ciasto z odzysku. Kilka dni temu podjęłam się przygotowania twarogowej babki i niestety wyszedł mi zakalec. Wpierw poszukałam informacji co jest przyczyną i tego samego dnia ponownie chciałam przygotować babkę – tym razem przestrzegałam dokładnie zasad przygotowywania ciasta by nie wyszedłzakalec…. niestety, tym razem znów wyszedł zakalec…. Więc ponownie sięgnęłam do internetu by poszperać

Magiczny Garnek
Słodka Wielkanoc. Zbiór przepisów wielkanocnych. 178

drodzy, do Świąt Wielkanocnych zostało nam naprawdę niewiele czasu, dlatego dziś prezentuję Wam zestawienie słodkich przepisów. W zbiorze znajdziecie popularne, proste i szybkie w wykonaniu babki, babeczki, a także serniki, makowce i inne wypieki, które mam nadzieję umilą Wam ten wspólny, rodzinny czas świętowania. Aby przejść do zbioru przepisów kliknijcie w tu -> SŁODKA WIELKANOC - ZBIÓR PRZEPISÓW

Słodkie okruszki
Wielkanoc z Russell Hobbs - wyniki konkursu 119

bardziej dziękuję Marta Gotuje za pomoc i Russell Hobbs Polska za dodatkowe sugestie.  I miejsce  za urocze babeczki w kształcie koszyczków Nastoletnie Wypiekanie II miejsce za babkę marmurkową Alicja Pachurka III miejsce  za babkę z lukrem fiołkowym Iwona Chmiel    Wyróżnienie Dodatkowo chciałabym przyznać wyróżnienie w postaci słodkiej książki dla Pani Anny Opiela za świetne owieczki

Gotowanie i blogowanie
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 140

Minimum składników – maksimum smaku. Mało pracy – tylko doglądanie, czy w piekarniku wszystko się ładnie rumieni i przypieka. I pomysłowe nadzianie głównego bohatera na komin – bo forma do pieczenia babki idealnie sprawdzi się do jednogarnkowego obiadu – w całości z piekarnika. Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w skórkach. Jeśli nie macie aż tak malutkich ziemniaków jak moje (miały

Karo in the Kitchen
Czekoladowa babka z błyszczącą polewą 138

Wiem, wiem, znowu babka. Nuda. Ale w końcu Wielkanoc już za chwilę, a czego jak czego ale baby nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Dzisiaj proponuję wam pyszną czekoladową babkę z piękną błyszczącą czekoladową polewą, udekorowaną jak na Wielkanocną babę przystało jajkami. ciasto : 250 g mąki pszennej 200 g cukru 200 g masła

Polska Zupa
Babka piaskowa 146

Wielkano cna babka mojego męża : ). Duma rozpiera ła cały dom - łącznie z kot ami :) .  Powstała w ramach rywalizacji - moja babka będzie z puree z ba tatów - trzymajcie kciuki aby wyszła :) Składniki: 4 jajka 200 gr mięk kiego masła 200 gr mąki tortowej 200 gr mąki ziemniaczanej  2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie:     Oddzielamy białka

Łycha smaków

Proponowane wyszukiwania