babki - 8724 przepisów (strona:266/582)

Babka keksowa 133

Pieczecie babki? Ja nieczęsto, chociaż właśnie ostatnio zastanawiałam się dlaczego?! Jest tyle rodzajów bab, tyle możliwości. Będę musiała to nadrobić. Dzisiaj mam dla was babkę z bakaliami. Wilgotna i smaczna. 2 szkl mąki pszennej 0,25 szkl mielonych migdałów 0,5 szkl cukru 4 jajka 200 g masła 0,5 szkl kwaśnej smietany 300 g bakalii

Polska Zupa
Babka piaskowa 166

dodawać żółtka oraz ewentualny aromat, ja dałam rumowy. Potem dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką lub mąką, u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 20 cm. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Wierzch ładnie wyrównać wilgotną łyżką. Wstawić do piekarnika

Monia miesza i gotuje
BABKA 4 SMAKI 177

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Wilgotnej , mięciutkiej...W te święta babki rządzą w różnych smakach.W mojej babce znajdziecie,aż 4 smaki- dla każdego coś dobrego ;)   Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 480 Szymanowskiej 1 szklanka cukru 6 jajek 1/2 szklanki maku 1 kostka masła 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Polski Olej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kisielek

Z Majeczką w kuchni
Babka drożdżowa na żółtkach 162

Pyszna, mięciutka, delikatnie pomarańczowa babka drożdżowa bez mleka i białka jaja. Idealna dla naszego alergika, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnej babki na mleku. Musieliśmy się powstrzymywać żeby jej nie zjeść gorącej prosto z foremki. Do dekoracji użyłam lukru (przepis  tutaj ) oraz posypki dekoracyjnej. 40 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Babka zebra. Fantastyczne i proste ciasto w paski 579

Znacie ciasto zebra ? Jestem pewna, że tak bo to dość znany wypiek. Znany bo prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim nawet początkująca w kuchni osoba. Taka babka w paski jest dobra na zwykły podwieczorek, ale może też być ozdobą wielkanocnego stołu . Pierwszą zebrę upiekłam wieki temu stawiając swoje pierwsze kroki w mojej kuchenne przygodzie i poza nią naprawdę(...)niewiele rzeczy umiałam przyrządzić. Ale po latach od czasu do czasu wracam do tej pasiastej babki bo jest bardzo smaczna. Lubię piec ją na wsi gdzie mam do dyspozycji prodiż bo z niego wychodzi wyjątkowo dobra. W podobny sposób można upiec dwukolorowy, pasiasty sernik . Polecam bo jest niezwykle pyszny i pięknie się prezentuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
PapilArt - idealne wypieki na co dzień i święta. 156

okrągłe) i rozmiarów. Formy te znakomicie nadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki(...)prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z ofertą firmy: http://papilart.pl/  Już niedługo na blogu pojawią się pyszne, słodkie i uroczo wyglądające (, dzięki użyciu form PapilArt) propozycje. Zaglądajcie

Słodkie okruszki
wielkanocna babka kakaowa 154

składniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 190 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 125 ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekany ryż na deser dla fajnej babki 164

Jabłka zapiekane z cynamonem, pod śmietanow ą pierzynką, w towarzystwie ryżu 8 marca - dziś moje Święto! W końcu fajna babka jestem, czyż nie? :P Przede mną popołudnie słodkiego lenistwa przy książce i herbatce, przed telewizorem nastawionym na program o gotowaniu, z domieszką kulinarnego rozpieszczania moich kubków smakowych. Krotko mówiąc, to Pan Mąż dziś walczy w kuchni, a ja nie zamierzam(...)założenia. Deser dla fajnej babeczki , przez takową babeczkę przygotowywany - podano do stołu! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji organizowanej w grupie Blogerzy od kuchni , pod nazwą Dla fajnej babki .  Słodko i syto - tego mi dzisiaj trzeba! Smacznego :) Składniki na 2 porcje - u mnie średnie kokilki: 1 łyżeczka masła 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka szczypta soli - do smaku

Grunt to przepis!
Drożdżowy koszyczek wielkanocny 184

mąki, 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker , 1/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1 szklanka soli, 4 łyżki oleju, szczypta soli. do posmarowania: 1 jajko, miska aluminiowa lub foremka do babki o średnicy 18 cm. Przygotowania:  Mleko podgrzewamy na małym ogniu, tak by było letnie. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, cukier, szczyptę soli. Wbijamy jajko i wlewamy letnie mleko(...)obłożonej folią aluminiową i posmarowaną tłuszczem) układamy warkocz zrobiony z trzech wałeczków z ciasta- to będzie rączka koszyczka. Jeśli nie macie drugiej metalowej miski to możecie użyć blaszki do babki lub miski żaroodpornej, ewentualnie upiec drugi raz na tej samej misce. Koszyczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami 182

Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać  lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają.  Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane(...)cebulką i ponownie mieszamy (kilka pieczarek zostawiamy).  Tak przygotowaną masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy pozostawione pieczarki i całość posypujemy startym serem. Babkę pieczemy ok. 50 min w 185°C. Smacznego

Moniki Smakołyki
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 188

wielkimi krokami. Nim nadejdzie przede mną jeszcze urodzinowa impreza dzieci ale jakoś o niej nie myślę. Dumam nad menu świątecznym wypróbowuje nowe przepisy. W marcowej KUCHNI znalazłam przepis na babkę drożdżową. Miałam pewne obawy bo zazwyczaj bay drożdżowe albo mi wypływały góra z formy albo były suche. Ta okazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie wilgotna i dłuuugo(...)podwoi objętość dodajemy osączone rodzynki i znowu wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej maka formy. Odstawiamy na 1,5 godziny by wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy babkę ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku upieczona. Po ostudzeniu polewamy lukrem utartym z cukru pudru, rumu, wody i soku z cytryny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka cytrynowa. 138

cytryny.  Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrami. Do gotowej masy dodajemy stopniowo przygotowane mąki. Następnie dodajemy powolutku roztopioną margarynę, sok z cytryny i startą skórkę. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40-45 minut. Jak babka ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :) A. Przepis zapożyczony z  http://gospodynimiejska.blogspot.nl/2014/01/ubijana-babka-cytrynowa.html

Magia jedzenia.
BABKA KAJMAKOWA 160

Polecam kolejny przepis na przepyszną, pulchną i wilgotną babkę tym razem pachnącą kajmakiem. Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru  100 g margaryny 300 g masy krówkowej - kajmak 180 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia  sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie(...)stopni C. Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystygnięcia, w celu lekkiego stężenia. Ostudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałowymi

Ciastka - domowe słodkości
PORTAKALLI KEK, czyli babka z pomarańczy 171

Babka z pomarańczy, uwielbiana przez dzieci. Smacznego! Składniki 3 jajka 1 szklanka cukru 1½ szklanki soku pomarańczowego 3 szklanki mąki ½ szklanki oleju 10 g proszku do pieczenia skórka starta z pomarańczy 1 łyżka migdałów 1 łyżka orzechów włoskich 1 łyżka rodzynków Przygotowanie Zmiksować jajka z cukrem do białości. Wymieszać wszystkie składniki. Posmarować foremkę masłem i wlać masę. Upiec w piecu(...)temperaturze 180 °C, aż do zrumienienia. Artykuł PORTAKALLI KEK, czyli babka z pomarańczy pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy