Jest to najprostsza dwukolorowa babka jaką piekłam, nie wymaga wielu składniku. Jak dla mnie najsmaczniejsza. Sądzę, że taka tradycyjna, prosta babka powinna stać na Wielkanocnym stole. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 160 ml oleju 4-5 jajek Dodatkowo: masło i bułka tarta do blaszki Jajka
VioletoweKucharzeniejasna. Pasty są super , do kanapek, do grzanek. Składniki twaróg ryba z puszki w pomidorach lub...w oleju łyżka nasion Chia łyżka ziaren prażonych Ziołowo Mi od Ziarenkowo łyżka babki płesznik świeży koperek sól, oliwa z oliwek około łyżki Wrzuć wszystkie składniki do robota, lub miksera... Utrzyj z nich pastę. Pastę przełóż do szklanego pojemnika. Pasty nie lubią metalu
Z Kuchni Do KuchniPieczenie bab, babek , babeczek kojarzy się z Wielkanocą. Skoro święta już niedługo, to proponuję babkę czarno - białą. SKŁADNIKI: 5 jajek 1 kostka margaryny 2 szklanki mąki 1 łyżka mąki 8 łyżek oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Plewa: 1/2 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao
W kuchennym oknie EwyKolorowa, zabawna i bardzo świąteczna babka ze skórką pomarańczową. Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka skórka pomarańczowa kandyzowana (do smaku) 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy skórkę pomarańczową. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie(...)mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni
Malinowe PocałunkiCiasto zebra (czyli babka w zebrę) to ciasto jakie na okrągło piekła mi moja mama, gdy byłam dzieckiem. Uwielbiałam patrzeć jak mama robi „paski”, potem sama dzielnie pomagałam. W smaku to zwyczajna, piaskowa babka – jednak to właśnie paski są w tym cieście najciekawsze. Jeśli nie przepieczemy ciasta, to będzie wilgotne i puszyste – głównie dzięki użyciu napoju
Poezja smakuOstatnio wprost zakochałam się w cytrynach - ale ostatnimi czasy w ogóle gustuję w kwaśnych rzeczach. Babka jest przepyszna - wilgotna, maślana, miękka, mocno cytrynowa i orzeźwiająca. Idealna na gorące (mam nadzieję) lato! Składniki: Ciasto: 200 g (kostka) masła sok i skórka starta z 1,5 cytryny 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego(...)skórką z cytryny i aromat waniliowy. Do całości dodajemy sypkie składniki. miksujemy aż wszystkie składniki się połączą - nie dłużej. Ciasto będzie miało konsystencję budyniu. Ciasto przelać do formy do babek. Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni - do suchego patyczka. Lukier: Sok z cytryny lekko podgrzać w rondelku bądź kuchence mikrofalowej. Do ciepłego doku dodawać po czubatej łyżce cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!przez 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Ostudzić na kratce. Smacznego! Kiedy będzie następny przepis na pieczywo? Nie ma pojęcia. Aktualnie z uporem maniaka piekę babki - chyba nadchodząca Wielkanoc rzuciła na mnie jakiś czar, bo co chwilę wymyślam nowe kombinacje, którym nie umiem się oprzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzegromadzę na swoim blogu. Już w weekend mam plany, aby przygotować kolejne propozycje wielkanocne, a kilka nowych pomysłów krąży gdzieś w mojej głowie. Póki co zapraszam do obejrzenia miniaturek babek, mazurków, serników, tortów, ciasteczek, które po kliknięciu otworzą przepis. Może zainspirują Was do stworzenia słodkości, które zachwycą najbliższych
Czerwień i błękitupiec na Święta Wielkanocne sernik, a nie wiecie na jaki się zdecydować, oto kilka moich propozycji. Przepisy dostępne są po kliknięciu w nazwę lub zdjęcie . Po przepisy na Wielkanocne Babki zapraszam tutaj :) Polecam również przygotowanie domowego Advocata :) 1. Tradycyjny Sernik Wiedeński 2. Delikatny truskawkowo- śmietankowy sernik na zimno, na kakaowy spodzie 3. Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem
Smakowy Rajstopniowo dodajemy śmietanę i przestudzony miód oraz mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Na koniec dodajemy bakalie, wszystko razem mieszamy łyżką i przelewamy do dwóch foremek na babki (około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem . Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem
Smakowy Rajzawsze się mogą do czegoś przydać (na przykład do mojej ukochanej bezy Pavlova czy też do lukru królewskiego). Białka można również wykorzystać do przygotowania delikatnego i bardzo smacznego ciasta - babki idealnej na Wielkanoc. Jeśli również szukacie inspiracji wielkanocnych - zajrzyjcie do zakładki z przepisami na Wielkanoc . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWiosenna, limonkowa wersja babki. Bez glutenu i laktozy. potrzebujemy: - skórka i sok z 2 limonek - 200g cukru - 200 g masła (temp pokojowa) - 6 jajek - 300g zmielonych migdałów (można je zastąpić mąką ryżową albo wymieszać w pożądanej proporcji) - 50g skorbii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło,cukier i skórkę z limonki ubić na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać
Szybko Tanio SmacznieGotowi na śniadanie? Po jajkach i babkach, na których widok już mnie zatyka, stawiam na coś lekkiego. Wiosenny serek, z dodatkiem otartej skórki z cytryny, idealnie rozpoczął mój dzień. Jeszcze tylko kawa i zaczynamy - Dzień Dobry! :) Składniki 250 g twarogu półtłustego 4 łyżki śmietany 4 duże rzodkiewki szczypiorek papryka otarta skórka z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku Sposób
pink envelopechleb bananowy- bardzo popularny wypiek w Stanach Zjednoczonych. Ponieważ u nas wciąż panuje brzoskwiniowa nadwyżka, zrobiłam jego brzoskwiniową wersję. Właściwie sama nie wiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki(...)względu na terminologię, ciacho jest warte zrobienia, bo jest smaczne i idealnie pasuje do jesiennego deszczowego wieczoru z herbatą i książką. Kocyka na razie jeszcze nie zapraszamy. BRZOSKWINIOWA CHLEBO-BABKA (PEACH BREAD)* 600g brzoskwiń 5 łyżek brzoskwiniowej nalewki babuni (albo innego brzoskwiniowego alkoholu) 1 łyżeczka syropu waniliowego 100g miękkiego masła 250g cukru 3 jajka 400g mąki 1,5 łyżeczki
les mirabellesLubię jak w moim puree są kawałeczki dyni- tu widać je w cieście. I oto proste, a jakże dekoracyjne dynie gotowe. Na podobnej zasadzie można upiec dwie większe babki i połączyć w dużą dynie- oczywiście uprzednio podwajając składniki. Mi wyszło sześć babeczek, czyli trzy mini dynie. Smacznego
les mirabelles