babki - 8613 przepisów (strona:280/575)

Babka orkiszowa z lemon curd 153

Dzisiaj dla was propozycja na babkę również, jak ostatnio z lemon curd czyli kremem cytrynowym, ale tym razem z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Obie te rzeczy się świetnie komponują, babka co prawda nie jest tak puszysta jak piaskowa ale w połączeniu z cytrynowym kremem i lukrem jest bardzo dobrym świątecznym wypiekiem. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drożdżowa babka topiona 179

więc pora pomyśleć o wielkanocnych smakołykach. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez drożdżowej baby na stole, sądzę, że Wy również, więc bardzo zachęcam do przygotowania jej na świąteczny stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Przepis

Pora coś zjeść
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 243

gotów, kiełbasy co nie miara... Ach! Co dom, to inna zastawa stołu, bynajmniej w każdym bogata i wielce urozmaicona... Dziś zapraszam Was na kolejną propozycję pochodzącą od mojej Babci. Babka lekka, puszysta i bardzo cytrynowa, gdzie posmak majonezu jest zupełnie niewyczuwalny. Ułatwia on za to rośnięcie i służy jako baza tłuszczowa. Przez jego dodatek, nie wzbogacamy ciasta żadną oliwą(...)roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowych i banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek

W kuchni Karmel-itki
Jogurtowa babka czekoladowa 166

puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam po jednym jajku , ciągle miksując. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników, autorka mieszała widelcem. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto przełożyłam  do formy (sięgało do około 3/4 wysokości formy). Piekłam w temperaturze 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka

Blondynka Gotuje
Babka z dżemem 147

Dziś coś prostego. Tradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru(...)napisać:) Wrzucamy wszystkie składniki do miski i miksujemy do połączenia składników, na końcu wrzucamy jabłka i bakalie i mieszamy już łyżką. Przelewamy do formy prostokątnej, tortownicy albo formy na babkę i pieczemy w temperaturze ok.200°C do 40 minut. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Jogurtowe Babeczki Czekoladowe 193

Przepis pochodzi z  Moje Wypieki . Tym razem zamiast babki upiekłam 12 mini babeczek. Pyszne jak zawsze. Ten przepis to jeden z ulubionych przepisów mojego syna. Składniki: 125 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu greckiego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao Wykonanie(...)białości i na puch, pod koniec dodałam cukier, nadal ucierając. Wbiłam jajka jedno po drugim. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyłam  do foremek. Piec w temperaturze 150°C  do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z piekarnika, lekko przestudziłam w foremkach

Blondynka Gotuje
Koźlarze czyli babka i krewni 156

Koźlarz babka Leccinum scrabum to tylko jeden z wielu podobnych do siebie koźlarzy. Ma sporo krewniaków, którzy nie zawsze wyraźnie się odróżniają. Zwykły grzybiarz widzi po prostu koźlarze brązowe, w różnych odcieniach, i takie z czerwonymi łepkami. Zresztą, bardziej wytrawni zbieracze też nie zawsze je odróżniają i dlatego dzisiaj napiszę po prostu o koźlarzach w odcieniach brązu czy szarości, opierając(...)się głównie na koźlarzu babce, a mniej lub bardziej czerwonym poświęcę osobny wpis. Wszystkie koźlarze, niezależnie od koloru kapelusza, są jadalne . Moje dania z koźlarzami : - Grzyby duszone, pasteryzowane - Salceson grzybowy, domowy - Kozackie klopsiki - Grzyby marynowane - Warkocz indyczy z grzybami - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Babka marmurkowa 128

Kolejna propozycja na smaczne udekorowanie naszego wielkanocnego stołu, ta babka nie tylko fajnie wygląda ale również super smakuje. Składniki: - 5 jajek - 25 dag mąki - 25 dag margaryny - 25 dag cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - garść rodzynek - 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Na lukier: - odrobina soku pomarańczowego i cukru pudru Przygotowanie: Rodzynki sparzamy i osuszamy. Margarynę(...)masę dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy kakao i mieszamy łyżką tak by nie było grudek a do drugiej drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i rodzynki, mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą ( ja użyłam foremki sylikonowej, więc posmarowałam ją jedynie odrobiną tłuszczu)jako pierwszą wykładamy masę jasną a następnie masę ciemną, obie masy delikatnie mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami 255

Intensywnie czekoladowa, wilgotna i lekko półpłynna w środku, z dodatkiem suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna(...)kaszą manną blaszki babkowej i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut.      W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła, mieszamy do gładkości. Polewamy ostudzoną babkę, dekorujemy posypką lub bakaliami i odstawiamy do stężenia.      Kiedyś święta wielkanocne kojarzyły mi się tylko z tą piosenką, po kilku latach nagle mi się przypomniała. Lubię wracać

sama złodycz
pyszna babka majonezowa z kawą z airfryer... 20

formę, airfryer ustawić na program ciasto, 200C, 33 minuty, na koniec sprawdzić patyczkiem środek ciasta, jeśli jest suchy to ciasto gotowe, wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - babka majonezowa z airfryer jest bardzo wilgotna lekka, nie jest sucha, po prostu jest smaczna........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka ziemniaczana 68

Babka ziemniaczana to jedno z tych dań, które, choć na pierwszy rzut oka proste, kryją w sobie prawdziwą głębię smaku. Jest symbolem polskiej kuchni, a jej przygotowanie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Robi się ją z tartych ziemniaków, dodając aromatyczną kiełbasę, smalec i świeży szczypiorek. Piecze się ją, aż osiągnie złocistą, chrupiącą skórkę. Można ją podawać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka Fix 99

Przepis na szybką babkę Fix, przepis pochodzi ze starej książki "Kuchnia śląska". Pamiętaj składniki muszą mieć temperaturę pokojową, ciasto pod koniec mieszania ma być płynne. Ja piekłam w 180 stopniach przez 55 minut lecz jeżeli robisz to ciasto w formie innego typu czas może się zmienić, najlepiej testować metodą na patyczek. Czytaj więcej

Pychotkaaa
różowe ciasto kisielowe 165

składniki: 300 g mąki 3 kisiele w kolorze czerwonym (np. wiśniowe) 220 g cukru 220 ml mleka w temperaturze pokojowej 100 g masła w temperaturze pokojowej

Domowy Smak Jedzenia
Babka kołem się toczy… 41

kilka miejsc, które już zwiedziłam i może jeszcze zwiedzę, z perspektywy roweru. Będzie trochę turystycznie, trochę sportowo i oczywiście na słodko ? Do „przeczytania” w pierwszej relacji już wkrótce ? Artykuł Babka kołem się toczy… pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania