babki - 8724 przepisów (strona:288/582)

SZYBKA BABKA Z KISIELEM 201

połączenia składników ( masa będzie gęsta) ciasto przekładamy do foremki np. silikonowej z kominem i pieczemy około 45-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC gotową babkę można polukrować, polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Źródło: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/babka-z-kisielem-wisniowym-2

Słodkie zapomnienie
Babeczki z żółtek 207

Była babka z białek , zostały żółtka ..no i są babeczki z żółtek.Można zrobić małe babeczki lub jedną większą.Pomysł na nie znalazłam tutaj. Takie babeczki też idealnie nadadzą się na Święta Wielkanocne i nawet do koszyczka. 6 żółtek 130 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia kopiasta 100 ml mleka 100 g cukru szczypta soli aromat waniliowy i cytrynowy

Moje domowe kucharzenie
WILGOTNA BABKA CZEKOLADOWA Z KRUSZONKĄ 265

puszysta.  Lekkiej chrupkości dodają jej płatki migdałów dodane do ciasta, mimo, że nie są one mocno wyczuwalne. Dodatkowym walorem smakowym jest tutaj kruszonka ❤, którą ja osobiście uwielbiam! Oczywiście babkę można zrobić w wersji bez kruszonki uwieńczając ją np. domową czekoladową polewą czy lukrem. Też będzie pysznie 😊 Zamiast płatków migdałów możemy dodać np. rodzynki, posiekane orzechy, albo pominąć wszelakie dodatki

Walijskie Pichcenie
Marmurkowe babeczki z majonezem 174

kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym. (Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta.) Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek. Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z dodatkiem

Di gotuje
Marmurkowe babeczki z majonezem 179

kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym. (Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta.) Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek. Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z dodatkiem

Di gotuje
Babka na zielono 170

pierwszy dzień wiosny zapraszam na wiosenną babkę. Słodki wypiek połączony ze szpinakiem. Szpinak dodał ciastu pięknego zielonego koloru i wybornego smaku. Przepis przeniesiony z poprzedniego bloga. 2 szkl. mąki tortowej 1 szkl. cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szkl. oleju rzepakowego 100 g mrożonego szpinaku lukier

Kolorowa kuchnia Elki
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 222

przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oproszonej mąką. Piec w 160 stopniach przez 20 minut, następnie w 170 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zimną babkę wyjąć z formy. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 50 g masła Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z ognia. Do ciepłego dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty wymieszać

kulinarnyswiatdomi
Babka piernikowa 180

dokładnie wyrównaj z wierzchu uciskając je Piecz w temp. 170*C przez ok. 30-40 min. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Piekłam w foremie na babkę z kominem. Przepis z kolorowej gazety. Smakiem przypomina dawne ciastka"Katarzynki" Przez to długo zachowuje świeżość

Proste Potrawy
Babka tulipan 201

Bardzo efektowna i smaczna babka nie tylko na święta. Przepis przeniesiony z poprzedniego mojego bloga, opublikowany w Przepisach czytelników w wydaniu specjalnym Najlepsze ciasta. 250 g masła 5 jajek 4 łyżki oleju 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto: 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka

Kolorowa kuchnia Elki
Biszkoptowa babka z zajączkiem 210

moim świątecznym stole musi być nie tylko smacznie,ale też kolorowo. Wypieki i potrawy muszą zachwycać i cieszyć oko. Biszkoptowa babka z zajączkiem,bardzo lekka i puszysta to jedna z moich propozycji na wielkanocny stół. Na początek,można dzień wcześniej przygotować i upiec ciasto zielone. ciasto zielone: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 250 g mrożonego szpinaku 1 szkl. mąki

Kolorowa kuchnia Elki
Wielkanoc. Babka Małgosi 180

Babka kojarzy mi się nie odłącznie z Wielkanocą. A ten konkretny przepis ma dla mnie i mojej rodziny wartość sentymentalną. Składniki: kostkę masła, 250 g 4 jajka, w temperaturze pokojowej 1 szklankę mąki, 180 g 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 90 g 1 szklankę cukru ok 250 g (ale można dać mniej) 1 cukier waniliowy Przygotowanie zaczynamy od stopienia masła. Następnie

Szybko Tanio Smacznie
Fit ciasto espresso z orzechami i daktylami 323

lepiej Ciastem wszyscy byli zachwyceni i upiekłam je jeszcze raz. Bardzo polecam, a sama zastanawiam się, czy fit ciasto espresso z orzechami i daktylami nie wyląduje u mnie jako babka wielkanocna (możliwe, że znowu odrobinę zmodyfikowana ;)). Fit ciasto espresso z orzechami i daktylami 200 g daktyli bez pestek 1,5 łyżki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej 1,25 szklanki wody

Fitkot
baba drożdżowa z nadzieniem czekoladowo cynamonowym 266

mieszamy ze sobą. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią. Formujemy prostokąt (ok. 30×40 cm) i rozkładamy równomiernie. Zwijamy wałek i umieszczamy go w natłuszczonej i oprószone mąką foremce na babkę. Sklejamy końce i całość lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośniętą pieczemy w 180 st. C przez ok 40 – 45 min., lub do tzw. suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia
Babka mocno czekoladowa 162

Któż nie kocha czekolady? Wiem, wiem, nie każdy nią żyje… nawet jeśli by chciał :) Dla tych, którzy chcą, lubią, pragną, potrzebują… przybywam z odsieczą! Powiedziałabym, że babka jest warta grzechu, jednak po roszadach w przepisie, grzech nie jest wielki. Częstujcie się, proszę! 225 g mąki orkiszowej 200 g słodziwa 9 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kucharzyca
Najlepsze przepisy na Wielkanoc 2082

Za cztery tygodnie Wielkanoc więc na blog powraca zakładka z inspiracjami :)  KLIK! KLIK!

Moje Kuchenne Rewelacje