babki - 8450 przepisów (strona:297/564)

Murzynek 129

piekłam nic czekoladowego, więc postanowiłam upiec tradycyjnego murzynka. Przepis wzięłam z tej strony . Bardzo szybko i łatwo się go robi no i wspaniały efekt końcowy w postaci wilgotnej czekoladowej babki, polecam :-) Z podanego przepisu wyszła mi duża keksówka ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 3 – 4 łyżki kakao 4 jajka ½ szklanki mleka

Na słodko lub wytrawnie
Zdrowa mini babka z oliwą i kurkumą 201

Stworzona z powodu ochoty na słodkiego. Cykl słodzonych wypieków stewią! Składniki na małą formę do babki: 2 szkl. mąki pełnoziarnistej  1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru trzcinowego lub 1/3 szkl. stewii 3 jajka 3/4 szkl. oliwy  Classico Extra Vergine marki Monini 1/2 szkl. jogurtu greckiego 2 łyżeczki kurkumy

Czarnawisienka
Babka marmurkowa 107

Znowu dzieciństwo :) Przepis zmodyfikowany po latach, ale doskonale pamiętam babkę zwaną "łaciatą" z domu. Przepis pochodził ze starej kucharskiej książki, a moja mama zapisała obok tego przepisu "bardzo dobra!" Poniżej dowód - zdjęcie przepisu. Z tej książki zamierzam jeszcze korzystać. Czytaj więcej

bistro mama
Babka pisakowa z orzechami włoskimi 139

poruszałam łopatką, aby powietrze nie uciekło.  Masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich.  Smacznego! P.S. Zachęcam do udziału w konkursie , więcej

Słodkie Przyjemności
Babka Cytrynowa 124

kulinarne w drugiej placówce. Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!" Składniki: 4 jajka 200 g masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 100 ml mleka

Słodkie Przyjemności
Babka migdałowo-czekoladowa 140

mogli w końcu zapomnieć o grubych kurtkach. No dobra, a wracając do świąt, przygotowałam dla Was kolejną propozycję, którą spokojnie możecie pochwalić się na Wielkanocnym stole. Dziś zapraszam na Babkę migdałową z kawałkami gorzkiej czekolady." Składniki : 3 jajka 100 g cukru 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki

Słodkie Przyjemności
Babka marmurowa 288

wiem czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z zimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?" Składniki : 6 jaj 250 g cukru

Słodkie Przyjemności
Czekoladowa babka z powidłami 171

Witam wszystkich w nowym roku. Mam nadzieję że będzie dla Was pełen niespodzianek, dobrych wiadomości i pysznych doznań kulinarnych. A na blogu zaczynamy rok od czekoladowej babki z powidłami, którą znalazłam na stronie Wedla . Może to być bardzo przyjemny karnawałowy wypiek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Moja babka Puszek 130

sprawy za co bardzo Jej dziękuję. Nie będę tu wymieniać o kogo chodzi, bo może sobie tego nie życzyć. Nie mniej jednak bardzo Jej dziękuję i do dzieła. Pyszna babka, którą uwielbia mój młodszy synek, czyli puszek. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Jogurtowe z nutellą 196

kolejne 0,5 szklanki mąki i 2 łyżki jogurtu – chwilę mieszamy …. i na sam koniec pozostałą mąkę i jogurt. Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem. Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut. Odstawiamy do ostudzenia! Polewamy roztopioną

Ostra na Słodko
TIRAMISU BABA 388

likierem amaretto. Mascarpone miksujemy i nie przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną. Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy. Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy. Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie. Zalewamy resztą serowej masy , wygładzamy. Przykrywamy resztą namoczonych biszkoptów. Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ). Przy wyciąganiu możemy włożyć formę

Ostra na Słodko
BABKA KARMELOWA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 244

samą myśl niejednemu z nas cieknie ślinka! Przysmak ten postanowiłam wykorzystać do zrobienia dzisiejszego ciacha! Niesamowicie miękka , puszysta , delikatna … o intensywnym zapachu … a wyglądem przypominająca piernik babka podbiła serca domowników! Robi się ją błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika z talerzy! Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki w gronie przyjaciół. Polecam! SKŁADNIKI: * masa toffi z puszki

Ostra na Słodko
Kokosowa babka z musem truskawkowym 116

mnie teraz najczęściej! Dziś mam dla Was przepis na ciacho , które zrobiła na niedzielny deser – zniknęło w tempie ekspresowym! I wcale się nie dziwię , bo smakowało fenomenalnie! Delikatna babka ( na oleju ) o obłędnie kokosowym smaku i zapachu … wypełniona słodkim musem truskawkowym . Podana z lodami waniliowymi i świeżą miętą podbiła serca domowników! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * cukier – 1 szkl

Ostra na Słodko
Nigella i jej babka jogurtowa z najnowszej książki Nigellissima 422

brzucha ;) lada dzień urodzę, ogarnę się i mam nadzieję, że wrócę do regularnej aktywności, choć pewnie z bardziej dietetycznymi potrawami..... Tymczasem na zakończenie etapu ciążowego kolejna porcja kalorii :) Pyszna babka jogurtowa z nutką cytryny, ponieważ miałam potrzebę smaku czekoladowego całość polałam czekoladą, Wy możecie ograniczyć się do cukru pudru lub lukru :) Babeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem

Z butelką mleczka w tle
Ciasto zebra 461

Ciasto zebra... Eleganckie i proste w wykonaniu ciasto. W smaku przypominające lekko wilgotną babkę. Cieszy oko biało-czarnymi paskami, jak u zebry. Wyglądem pozytywnie się wyróżnia pośród innych wypieków. Smacznego! Składniki: 5 jajek; 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 i 1/2 szklanki białego cukru; 2 łyżki cukru wanilinowego; 1 szklanka oleju

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania