jedna z najlepszych babek na świecie. Będzie nam się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. Jest naszą kolejną propozycją na zbliżające się Święta Wielkanocne.Delikatna i puszysta...Smacznego;) Skladniki; 25 dkg margaryny, 6 jaj, 30 dkg mąki, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dkg cukru, 6 łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie; Margarynę ucieramy z cukrem
Anioły w kuchnizobaczyłam przepis na babkę ajerkoniakową z kawałkami czekolady u Emilii na Kuchennym łasuchowaniu , wiedziałam, że muszę ją zrobić. Planowałam upiec ją na Wielkanoc, ale nie wytrzymałam i zrobiłam wczoraj - i bardzo dobrze, bo dzięki temu mogę się nią podzielić z Wami:) Wyszła przepyszna - mięciutka, pulchna i pachnąca, z lekkim posmakiem adwokatu i cudownie rozpuszczającą się w ustach czekoladą. Pół rozeszło
Kto ugości moich gości?wylać do formy. Formę włożyć do wrzącej wody w garnku i gotować przez 60 minut na słabym ogniu. Formę należy przykryć czymś ciężkim aby się nie przechyliła. Gotową babkę polać polewą czekoladową
Jadło i czytadłowystudzoną margarynę. Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy kefir i delikatnie mieszamy go z resztą ciasta. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Babkę pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 C. Przepis pochodzi z książki „Przepisy i porady wytrawnej gospodyni
Humanistka w kuchniłyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać ostudzoną babkę Smacznego
Na słodko lub wytrawniedużo do dodania i poprawienia, zniknęły mi linki z ulubionych blogów ale na razie muszę odpocząć bo wczoraj siedziałam do 2 w nocy. A dzisiaj z rana babka piaskowa w trzech kolorach zwana tulipanem. Składniki: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny ( 1 kostka ) 1 i ½ szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku
Na słodko lub wytrawniełyżki mleka 3 łyżki kakao, 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy: Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać wystudzoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawniepiekłam nic czekoladowego, więc postanowiłam upiec tradycyjnego murzynka. Przepis wzięłam z tej strony . Bardzo szybko i łatwo się go robi no i wspaniały efekt końcowy w postaci wilgotnej czekoladowej babki, polecam :-) Z podanego przepisu wyszła mi duża keksówka ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 3 – 4 łyżki kakao 4 jajka ½ szklanki mleka
Na słodko lub wytrawnieStworzona z powodu ochoty na słodkiego. Cykl słodzonych wypieków stewią! Składniki na małą formę do babki: 2 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/2 szkl. płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru trzcinowego lub 1/3 szkl. stewii 3 jajka 3/4 szkl. oliwy Classico Extra Vergine marki Monini 1/2 szkl. jogurtu greckiego 2 łyżeczki kurkumy
CzarnawisienkaZnowu dzieciństwo :) Przepis zmodyfikowany po latach, ale doskonale pamiętam babkę zwaną "łaciatą" z domu. Przepis pochodził ze starej kucharskiej książki, a moja mama zapisała obok tego przepisu "bardzo dobra!" Poniżej dowód - zdjęcie przepisu. Z tej książki zamierzam jeszcze korzystać. Czytaj więcej
bistro mamaporuszałam łopatką, aby powietrze nie uciekło. Masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich. Smacznego! P.S. Zachęcam do udziału w konkursie , więcej
Słodkie Przyjemnościkulinarne w drugiej placówce. Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!" Składniki: 4 jajka 200 g masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 100 ml mleka
Słodkie Przyjemnościmogli w końcu zapomnieć o grubych kurtkach. No dobra, a wracając do świąt, przygotowałam dla Was kolejną propozycję, którą spokojnie możecie pochwalić się na Wielkanocnym stole. Dziś zapraszam na Babkę migdałową z kawałkami gorzkiej czekolady." Składniki : 3 jajka 100 g cukru 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki
Słodkie Przyjemnościwiem czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z zimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?" Składniki : 6 jaj 250 g cukru
Słodkie PrzyjemnościWitam wszystkich w nowym roku. Mam nadzieję że będzie dla Was pełen niespodzianek, dobrych wiadomości i pysznych doznań kulinarnych. A na blogu zaczynamy rok od czekoladowej babki z powidłami, którą znalazłam na stronie Wedla . Może to być bardzo przyjemny karnawałowy wypiek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik