Szybka w przygotowaniu, przyjemna w jedzeniu... babka "łaciata" albo marmurkowa. Lekko wilgotna i długo świeża. Idealna do popołudniowej kawy :) przynajmniej dla mnie, ponieważ jestem babkowym łasuchem. Składniki: - 1 i 1/2 szkl. cukru - 3 szkl. mąki - 5 jajek - 250 g margaryny o temperaturze pokojowej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szkl. mleka - aromat arakowy
Walijskie PichceniePomarańczowa babka z ricottą i migdałami to ciasto, które jest pełne smaków i aromatów. Mocno wyczuwalny smak migdałów, głęboki pomarańczowy aromat oraz puszystość i delikatność, którą nadaje serek ricotta. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 230 g mąki pszennej (typ 500) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drobno krojonych, blanszowanych migdałów (u mnie Skworcu
Smak mojego domuKiedy będzie bardzo gęsty przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki na wystudzonych muffinkach. Posypać czekoladowymi płatkami. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Babki i ciasta ucierane , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje Tagged: buraki , czekolada , kremówka , żelatyna
https:KKuchniaMniamHali Targowej u mojego ulubionego sprzedawcy, który ma te pochodzące z Hiszpanii. Wolę je od pomarańczy z Włoch. A zapach dłoni, gdy ścieram na tarce z nich skórkę - bezcenny :) Babka z kardamonem i pomarańczą mała foremka babkowa 10 dkg cukru 3 jajka (żółtka i białka osobno) 10 dkg miękkiego masła 10 dkg mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Posadzone i zjedzoneobiecałam wrzucam kolejny przepis na Wielkanocne słodkości. Tradycyjnie u mnie w domu nie mogło zabraknąć babki wielkanocnej.Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie nie zabiera dużo czasu. Do dzieła ! Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkakażdym warzywniku czy większym sklepie spożywczym, ale jeśli uda Ci się zdobyć jagody - nie wahaj się ich użyć! Będą równie pyszne! Zobacz również inne przepisy na -----> babki Piaskowe babeczki z borówkami - przepis: Składniki: (na 12 babeczek) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka "L" o temp. pokojowej 65 ml płynnego oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru
Moje QulinariaSkładniki: 250g borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody) 150g masła 3 jajka 100g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100g jogurtu naturalnego 270g mąki pszennej kilka
Kocham Czekoladęświęta nadchodzą? Mam wypatrywać pierwszej gwiazdki, czy jak..? Inni ludzie też się niecierpliwią. Zawiązała się nawet fejsbukowa akcja pod hasłem: “pomóż wiośnie, jedz śnieg”. Postanowiłam […] Artykuł Śnieżna babka kokosowo-cytrynowa pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaniej skórkę, potem wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać, dodać białko ubijając na najniższych obrotach. Formę wysmarować tłuszczem i podsypać mąką, piec ok. 50 min w 180*C. Gotową babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudem. Smacznego
Idę coś wszamaćPotrzebowałam prawie w jednej chwili mieć świeże ciasto dla niespodziewanego gościa. A że dostałam kiedyś kilka opakowań ciast w proszku firmy Gellwe postanowiłam wypróbować jedną z nich. Padło na babkę cytrynową. Z czystym sumieniem mogę ją Wam polecić, bo była bardzo smaczna :) Do proszku mącznego jaki był w opakowaniu dodałam jedynie mleko, jajka i masło oraz rodzynki
Proste Potrawywysokie naczynie bo może pryskać). Dodajemy teraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ubitą piane z białek na sztywno. Wlewamy olej i aromat, mieszamy łopatką. Krok 2 Formy do babek natłuściłam olejem. Ciasto podzieliłam na dwie równe części i do jednej dodałam błonnik kakaowy( kakao) i wymieszałam. Do foremek wlewałam na przemian jasne i ciemne ciasto. Piekłam w 180 stopniach
Różowa kuchniaProsta babka na oleju idealna do popołudniowej czy porannej kawki. Moje dziecko ją wprost uwielbia. Przy wielu wyszukanych ciastach na wielkanocnym stole zniknęła jako pierwsza. Składniki: 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1/2 torebki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową cukru
Cukiernia PychotkiKlasyczna marmurkowa babka, puszysta, długo zachowuje świeżość, w zasadzie ... im starsza tym smaczniejsza :-) Przepis bardzo prosty, zawsze się udaje i szybciutko się robi. Zachęciłam Was? Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej ok. 300ml majonezu (łagodnego, niesłonego - u mnie Winiary) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier wanilinowy
Walijskie PichceniePrzepis na tę babkę znalazłam już dawno temu na blogu Ostra na słodko i od razu mi się spodobał :-) Piekłam ją już kilka razy, ale jakoś nigdy tu o niej nie pisałam... a szkoda, bo robi się praktycznie sama i chociaż to drożdżówka to wcale jej się nie wyrabia :-) A w smaku genialna - puszysta, nie za słodka i długo
Czary - gary w kuchniBabka cytrynowa przyjemny delikatny smak i zapach zawdzięcza dużej ilości soku oraz skórce z cytryn. Jest puszysta i długo zachowuje miękkość i świeżość. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarne