babki - 8724 przepisów (strona:291/582)

Piernik z winem i polewą 332

mieszać, aż się rozpuści. Polewę wystudzić i jeszcze płynną polać po pierniku. Oprószyć dekoracjami cukierniczymi. Po zastygnięciu polewy można kroić piernik na plastry. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Pierniki i pierniczki Tagged: miód , polewa , wino

https:KKuchniaMniam
Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami 317

kładąc deskę do krojenia. Odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę rozpuszczając czekolady z masłem nad kąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Pierniki i pierniczki Tagged: alkohol , czekolada , orzechy włoskie , polewa , śliwki

https:KKuchniaMniam
Keks z migdałami 184

chrupiącymi kawałkami migdałów w środku. Całość polana lukrem, posypana migdałami i skórką pomarańczową. Ciasto piekłam w małej keksówce, bodajże 20×11, ale świetnie się też sprawdzi w roli babki. Polecam. 1 i 1/5 szkl. mąki pszennej 1 i 1/5 szkl. mąki żytniej 150g masła 250 g miodu 1 szkl. migdałów (u mnie migdałowe słupki) 3 jajka 3/4 szkl. cukru

Smaki Na Talerzu
Piernik bez miodu 187

kakao, sodę, przyprawę do piernika i dżem. Chwilę ubijać. Następnie dodać mleko i olej. Na koniec 2 szklanki mąki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przelać o foremki na dużą babkę wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub większej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 min w temp

Cukiernia Pychotki
Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym) 205

często używam ksylitolu, ponieważ ciasto te idealnie pasuje na każdą okazję. Jednakże przepięknie wygląda w uroczych foremkach, które są do nabycia w PapilArt . Są ładne i doskonałe jakościowo. (2 babki w foremkach 8 x 17 cm lub 1 większa) 250g mąki pszennej 250g cukru (użyłam cukru brzozowego/ksylitolu) 250g margaryny 4 jajka 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo

Di gotuje
Abgeryjta ze baniōm (Babka dyniowa) 214

cytryn 22 będzie 23 pół 24 wszystko 25 sok 26 górę 27 najpierw 28 piekarnik 29 dorzućcie 30 wychodzą 31 pośrodku 32 włóżcie 33 uważajcie Artykuł Abgeryjta ze baniōm (Babka dyniowa) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Babka herbaciana z bakaliami 244

ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również, choć z zupełnie innego powodu. Ich dziwiło, że dodaję napar z herbaty do słodkich wypieków, mnie fakt że nie wiedzieli o babce herbacianej, którą Paweł kupował dość często w naszej ulubionej cukierni na łódzkich Bałutach. Składniki - okrągła forma z kominem o średnicy 22 cm i wysokości 12 cm użyłam szklanki o pojemności

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babka migdałowo – limonkowa 140

przygotowania babki migdałowo – limonkowej potrzebujemy: skórkę i sok z 2 limonek 200 g cukru 200 g masła (temp pokojowa) 6 jajek 300 g zmielonych migdałów (można je zastąpić mąką ryżową albo wymieszać w pożądanej proporcji) 50 g skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, cukier i skórkę z limonki ubijcie na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawajcie stopniowo

Szybko Tanio Smacznie
Babka jogurtowo - kakaowa 253

Dzisiaj propozycja na delikatną babkę jogurtowo - kakaową. Ciasto ma niewielką ilość tłuszczu i jest delikatne, mięciutkie i wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu.  Składniki: 1 łyżeczka oleju do natłuszczenia blaszki 180 g jogurtu naturalnego 5 dużych łyżek oleju - 45 g 1 łyżka amaretto lub rumu 160 g mąki -typ 500 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru

Smak mojego domu
BABKA Z COLĄ I KOKOSEM 214

pyszna, puszysta babka dzięki dodaniu coca coli, do popołudniowej kawy idealna SKŁADNIKI Składniki mokre: 200 g masła ¾ szkl. Coca coli ½ szkl. mleka 2 jajka Składniki suche: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli 3 łyżki wiórek kokosowych Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki

słodki bratek
Marcepanowe ciasto z jabłkami 313

cząstki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 50 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami Tagged: jabłka , marcepan

https:KKuchniaMniam
NAJPROSTSZA BABKA ŁACIATA 1208

Szybka w przygotowaniu, przyjemna w jedzeniu...  babka "łaciata" albo marmurkowa. Lekko wilgotna i długo świeża.  Idealna do popołudniowej kawy :)  przynajmniej dla mnie, ponieważ jestem babkowym łasuchem. Składniki: - 1 i 1/2 szkl. cukru  - 3 szkl. mąki - 5 jajek - 250 g margaryny o temperaturze pokojowej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szkl. mleka - aromat arakowy

Walijskie Pichcenie
Pomarańczowa babka z ricottą i migdałami 155

Pomarańczowa babka z ricottą i migdałami to ciasto, które jest  pełne  smaków i aromatów. Mocno wyczuwalny smak migdałów, głęboki pomarańczowy  aromat oraz puszystość i delikatność, którą nadaje serek ricotta. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 230 g mąki pszennej (typ 500) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 50 g drobno krojonych, blanszowanych migdałów (u mnie  Skworcu

Smak mojego domu
Czekoladowe muffinki z buraczkami 312

Kiedy będzie bardzo gęsty przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki na wystudzonych muffinkach. Posypać czekoladowymi płatkami. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Babki i ciasta ucierane , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje Tagged: buraki , czekolada , kremówka , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Babka z kardamonem i pomarańczą 150

Hali Targowej u mojego ulubionego sprzedawcy, który ma te pochodzące z Hiszpanii. Wolę je od pomarańczy z Włoch. A zapach dłoni, gdy ścieram na tarce z nich skórkę - bezcenny :) Babka z kardamonem i pomarańczą mała foremka babkowa 10 dkg cukru 3 jajka (żółtka i białka osobno) 10 dkg miękkiego masła 10 dkg mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Posadzone i zjedzone