babki - 8724 przepisów (strona:286/582)

Marmurkowa babka wielkanocna 182

Jak świąteczne baby to idealna będzie marmurkowa z nutą cytryny i kakao :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Marmurkowa babka wielkanocna 182

Jak świąteczne baby to idealna będzie marmurkowa z nutą cytryny i kakao :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
babka daktylowa 71

wystygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajko, mąkę a na koniec starte na tarce jabłka oraz daktyle. Całość mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do sylikonowej formy na babkę. Pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i od razu wyjmujemy z formy. Po wystygnięciu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dekorujemy kolorową posypką

Słodki Zakątek
BABKA WANILIOWA Z KIŚLEM WIŚNIOWYM 70

szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 opakowanie kiślu o smaku wiśniowym 1 olejek waniliowy w płynie 250 g margaryny Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Babka -  mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem z cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Dodać przestudzoną margaryn, lekko

Ciastka - domowe słodkości
BABKA BAKALIOWA 195

Babka z bakaliami czyli zwyczajnie mówiąc keks 😍 Na blogu jest już przepis mojej Mamy na to niezawodne ciacho, a tym razem trochę inne proporcje i inna forma. Bardzo lubię keks z kilku względów: zawsze się udaje 👍, składniki są proste, praktycznie każdy w domu ma mąkę, cukier, tłuszcz i jakieś tam bakalie. No i dłuugo można go przechowywać. Odpowiednio zawinięty

Walijskie Pichcenie
Czekoladowe ciasto inaczej 201

ogół wypiekam ciasta na mące pszennej. Zdarza mi się jednak, że dodaję mąkę żytnią lub mąkę pszenna do ciasta korzennego. Tak właśnie upiekłam ciasto z cukinią i orzechami i babkę dyniową . Doszłam do wniosku, że mąka żytnia lub grahamka nadaje się również do słodkich wypieków. Czekoladowe ciasto ucierane to ciasto na maśle . Masło ucieram na puszysto z cukrem, a potem

codojedzenia
Karmelowa babka z orzeszkami ziemnymi w karmelu/miodzie i solonym karmelem 60

będzie dobre) ale tego, że musiałam zrobić sama karmel. Wcześniej robiłam go tylko raz (do tego przepisu). Teraz już wiem, że nie taki diabeł straszny, jak go malują Babka jest chrupiąca zewnątrz, a w środku lekko wilgotna. Podobnie jak kakaowa ( klik ) – długo utrzymuje swoją świeżość. Ja podałam ją z solonym karmelem ale będzie też dobra z polewą, lukrem

CookYourself
Babka cytrynowa z jabłkami i kruszonką 77

Ależ te ciasto jest pyszne! Babka cytrynowa z jabłkami i kruszonką, musicie sami spróbować :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Babka cytrynowa z jabłkami i kruszonką 77

Ależ te ciasto jest pyszne! Babka cytrynowa z jabłkami i kruszonką, musicie sami spróbować :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Cake pops bez patyka 91

transporcie Za to same kulki wyszły wyśmienite, dlatego dzielę się przepisem „bez patyka”, ale oczywiście można zrobić je z patykiem Cake popsy to też świetny sposób na wykorzystanie kilkudniowej babki, w myśl @zerowaste Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki pokruszonego ciasta biszkoptowego lub babkowego 2 łyżki masła orzechowego (użyłam crunchy ) 2 łyżki mascarpone 1 łyżka nutelli

Słodki sentyment
WILGOTNA BABKA Z BRZOSKWINIAMI Z PUSZKI 346

Bardzo dobra, wilgotna babka, która spokojnie wytrzyma nam kilka dni, nie tracąc na smaku.   Składniki : u mnie foremka typu keksówka 30cmx12cm) 1/2 szkl mąki pszennej (ok 65 g) 1/2 szkl mąki ziemniaczanej (ok 80 g) 4 jajka 1/2 szkl cukru  1 cukier waniliowy (16 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek majonezu o neutralnym smaku kilka

Walijskie Pichcenie
Murzynek z serkiem i malinami 83

Dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką.  Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać partiami do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Foremkę (u mnie forma na babkę o średnicy 24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wylać ciasto, łyżką nakładać masę serową. Całość posypać malinami. Murzynka piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 minut, do tzw. suchego

Smakołyki Asi
BABKA SEROWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ 182

Prosta i pysznie wilgotna (ale nie ciężka) babka serowa, z dodatkiem czarnej porzeczki zachwyci niejednego z Was 😉 Oczywiście możemy ją upiec bez owoców, i tak będzie bardzo smaczna. Niestety, dodatek owoców czasem powoduje powstawanie zakalca przy tego typu wypiekach ...   Składniki: (u mnie foremka keksówka 20cmx12cm) - wszystkie o temperaturze pokojowej 2 i 1/2  szkl maki pszennej 3/4 szkl

Walijskie Pichcenie
Babka cytrynowa 80

trochu mąki i resztę składników. Skórkę z cytryny   i sok z cytryny. Ciasto wkładamy do formy i pieczemy ok 50 min w temp 180 st, sprawdzamy patyczkiem Babkę po wystudzeniu polewamy lukrem  i dekorujemy

Gotowanie jest łatwe
Babka limonkowa 75

ciasto. Cytrynowe baby ucierane często się pojawiają na naszych świątecznych stołach, a ja przychodzę z pomysłem na ciasto, do którego dodamy również cytrusy, ale tym razem będą to limonki. Babka limonkowa jest banalnie prosta i szybka do przygotowania. Pamiętaj aby bardzo dokładnie natłuścić formę, w której będziesz ją piec. Powinna z niej wyjść gładko, żeby zachować w całości wzór wybranej

Kulinarne przygody Gatity