babeczki cytrynowe to kolejna propozycja na małe słodkości, które mogą urozmaicić Waszą święconkę lub znaleźć się wśród świątecznych wypieków. Babeczki przygotowane są z ciasta drożdżowego, ale podobnie jak wielkanocna babka drożdżowa , nie jest to zwyczajne ciasto jak do bułeczek, ale przygotowane na żółtkach, ze sporą ilością masła i cukru. Ciasto na babeczki wzbogaciłam o dodatek soku i skórki z cytryny
Smakołyki BerenikiProsta i ciekawie wyglądająca babka „zebra”, którą chyba większość z Was zna. Od bardzo dawna jej nie robiłam, więc… odgrzebałam stary przepis i postanowiłam ją przygotować. Idealna do kawy lub herbaty albo na zbliżającą się Wielkanoc. Z pewnością ozdobi Wasz świąteczny stół Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka
Oryginalny smakWielkanocne babeczki piaskowe są idealne do umieszczenia w koszyczku ze święconką. Jeśli zaopatrzycie się w kolorowe papilotki, nie będziecie potrzebowali specjalnych foremek do pieczenia, bo babeczki
Smakołyki Berenikiburaki , cukinia a nawet nasze poczciwe ziemniaki znajdują swoje miejsce w deserach. I właśnie z tymi ostatnimi upiekłam dziś drożdżową babę. Ziemniaki po upieczeniu nie są wyczuwalne , a nadają babce odpowiedniej wilgotności . dzięki temu dłużej pozostaje świeża. Składniki : 200 g rozgniecionych na purre ziemniaków (ok 3- 4 średniej wielkości ) 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki letniego mleka szklanka (220g ) cukru
Malinowa KawiarenkaPomysł na nieco inną babkę świąteczną :) Mocno cytrynowa, bardzo aromatyczna i mięciutka. Długo zachowuje świeżość. Łatwo i szybko się ją robi. Na pewno będzie zadowoleni z efektu końcowego, ten keks to cytrynowe szaleństwo, które spodoba się Waszym kubkom smakowym :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw
Domowa cukiernia Ewywstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stop na 50-60 min (piek gaz) w elektrycznym będzie to 180 stop. przez 1h do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu możemy babkę o pudrować, po lukrować bądź jak w moim ulubionym przypadku oblać czekoladą. Smacznego !! Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym www.sklepagnex.pl
Gotowanie...to proste !Zawsze się udaje, a do jej przygotowania nie poytrzebujemy ani zbyt dużo czasu, ani wielu wyszukanych skłądników. Idealna na Wielkanoc, ale pysznie smakuje cały rok. Jako amatorka wszelakich babek - polecam gorąco! Składniki: 2 szkl. mąk i pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 220 g masła sok wyciśnięty z 1 cytryny skórka otarta z 2 sparzonych cytryn 1 płaska
Walijskie PichcenieBabka to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając ulubione dodatki. Ta ma lekko wyczuwalny aromat herbaciany i jest wprost idealna do popołudniowej kawki jak i na wielkanocny stół. Składniki: 80 g miękkiego masła 130 g cukru 2 jajka szczypta soli
Pyry na GazSkładniki 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka 3/4 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do … Czytaj dalej Klasyczna babka waniliowa
czarrna od kuchniBabka, którą większość z Was z pewnością zna, a przynajmniej o niej słyszało :) Waniliowo - czekoladowa, idealnie słodka, puszysta i mięciutka. Zapach roztapianej czekolady podczas pieczenia - bezcenny ;) I jeszcze jeden plus - zawsze się udaje! :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję
Domowa cukiernia Ewywysmarowanej margaryną oraz wsypana bułka tartą keksówki. Pieczemy do suchego patyczka w 180-190 stop przez 50-60 min. w czasie pieczenia z podanych składników robimy nadzienie naszej babki. Ja swoje nadzienie robiłam na oko, ale starałam się odtworzyć w pamięci ilości dodawanych składników :) 4. Kiedy ciasto ostygnie, przekrajmy go na trzy części i smarujemy wcześniej przygotowanymi masami. Na koniec
Gotowanie...to proste !jaja, dodajemy mleko i sok z cytryny oraz miękką margarynę.Miksujemy składniki. Formę sylikonową smarujemy margaryną i obsypujemy mąka krupczatką, przekładamy ciasto. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę polewamy białą polewą i obsypujemy żółtymi gwiazdkami i czekoladowymi kuleczkami na przemian
Różowa kuchniaBabka jest smaczna, zwarta i niezbyt słodka. Jogurt w cieście jest niewyczuwalny a wyrazistości dodaje ciastu z aromatyczny, cytrynowy lukier. Przepis Doroty Świątkowskiej po moich modyfikacjach. Składniki: 4 jajka 200 g cukru pudru pół laski wanilii 150 ml oleju 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 230 g jogurtu naturalnego lukier: szklanka cukru pudru sok z cytryny otarta
Pyry na Gazsię nareszcie wrócić do codziennych rytuałów, ćwiczeń, pieczenia i blogowania oczywiście. Jeżeli jesteście na diecie, zamknijcie lepiej oczy lub szybciutko wyjdźcie z tej strony, najlepiej… Continue reading Miodowa babka z daktylami
brunetkawkuchnicytryny i wyciśnięty sok. Wymieszać i wyłożyć do foremki ( ok 20 cm) Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Upieczona babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia