babki - 8613 przepisów (strona:289/575)

Marmurkowe babeczki z majonezem 131

kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym. (Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta.) Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek. Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z dodatkiem

Di gotuje
Babka na zielono 135

pierwszy dzień wiosny zapraszam na wiosenną babkę. Słodki wypiek połączony ze szpinakiem. Szpinak dodał ciastu pięknego zielonego koloru i wybornego smaku. Przepis przeniesiony z poprzedniego bloga. 2 szkl. mąki tortowej 1 szkl. cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szkl. oleju rzepakowego 100 g mrożonego szpinaku lukier

Kolorowa kuchnia Elki
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 176

przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oproszonej mąką. Piec w 160 stopniach przez 20 minut, następnie w 170 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zimną babkę wyjąć z formy. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 50 g masła Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z ognia. Do ciepłego dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty wymieszać

kulinarnyswiatdomi
Baba cytrynowa-pomarańczowa 207

proszkiem do pieczenia , dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy lub miksujemy na najmniejszych obrotach. Dodajemy rozpuszczone letnie masło, sok z cytryny i pomarańcza oraz skórkę.Formę do babki smarujemy margaryna i obsypujemy mąką.Przekładamy ciasto. Pieczemy w 17 stopniach 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką

Różowa kuchnia
Babka piernikowa 140

dokładnie wyrównaj z wierzchu uciskając je Piecz w temp. 170*C przez ok. 30-40 min. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Piekłam w foremie na babkę z kominem. Przepis z kolorowej gazety. Smakiem przypomina dawne ciastka"Katarzynki" Przez to długo zachowuje świeżość

Proste Potrawy
Babka tulipan 164

Bardzo efektowna i smaczna babka nie tylko na święta. Przepis przeniesiony z poprzedniego mojego bloga, opublikowany w Przepisach czytelników w wydaniu specjalnym Najlepsze ciasta. 250 g masła 5 jajek 4 łyżki oleju 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto: 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka

Kolorowa kuchnia Elki
Biszkoptowa babka z zajączkiem 169

moim świątecznym stole musi być nie tylko smacznie,ale też kolorowo. Wypieki i potrawy muszą zachwycać i cieszyć oko. Biszkoptowa babka z zajączkiem,bardzo lekka i puszysta to jedna z moich propozycji na wielkanocny stół. Na początek,można dzień wcześniej przygotować i upiec ciasto zielone. ciasto zielone: 2 jajka 1/2 szkl. cukru 250 g mrożonego szpinaku 1 szkl. mąki

Kolorowa kuchnia Elki
Wielkanoc. Babka Małgosi 141

Babka kojarzy mi się nie odłącznie z Wielkanocą. A ten konkretny przepis ma dla mnie i mojej rodziny wartość sentymentalną. Składniki: kostkę masła, 250 g 4 jajka, w temperaturze pokojowej 1 szklankę mąki, 180 g 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 90 g 1 szklankę cukru ok 250 g (ale można dać mniej) 1 cukier waniliowy Przygotowanie zaczynamy od stopienia masła. Następnie

Szybko Tanio Smacznie
Fit ciasto espresso z orzechami i daktylami 262

lepiej Ciastem wszyscy byli zachwyceni i upiekłam je jeszcze raz. Bardzo polecam, a sama zastanawiam się, czy fit ciasto espresso z orzechami i daktylami nie wyląduje u mnie jako babka wielkanocna (możliwe, że znowu odrobinę zmodyfikowana ;)). Fit ciasto espresso z orzechami i daktylami 200 g daktyli bez pestek 1,5 łyżki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej 1,25 szklanki wody

Fitkot
baba drożdżowa z nadzieniem czekoladowo cynamonowym 227

mieszamy ze sobą. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią. Formujemy prostokąt (ok. 30×40 cm) i rozkładamy równomiernie. Zwijamy wałek i umieszczamy go w natłuszczonej i oprószone mąką foremce na babkę. Sklejamy końce i całość lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośniętą pieczemy w 180 st. C przez ok 40 – 45 min., lub do tzw. suchego patyczka

Domowy Smak Jedzenia
Babka mocno czekoladowa 127

Któż nie kocha czekolady? Wiem, wiem, nie każdy nią żyje… nawet jeśli by chciał :) Dla tych, którzy chcą, lubią, pragną, potrzebują… przybywam z odsieczą! Powiedziałabym, że babka jest warta grzechu, jednak po roszadach w przepisie, grzech nie jest wielki. Częstujcie się, proszę! 225 g mąki orkiszowej 200 g słodziwa 9 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kucharzyca
Najlepsze przepisy na Wielkanoc 2035

Za cztery tygodnie Wielkanoc więc na blog powraca zakładka z inspiracjami :)  KLIK! KLIK!

Moje Kuchenne Rewelacje
Babka parzona 244

masła 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Całe jajka ubić … Czytaj dalej Babka parzona

czarrna od kuchni
Babka olejowa 510

soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista. Następnie, cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku. Później na przemian po trochę oleju i mąki. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 30-40 minut. Ostudzić i dowolnie udekorować

Smakołyki Asi
BABKA KOKOSOWA (BEZ GLUTENU, NABIAŁU, JAJEK) 135

esencje waniliową. 3. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy wodę i ponownie miksujemy. W razie potrzeby można dolać trochę więcej gdyby ciasto było za gęste. 4. Formę na babkę natłuszczamy olejem, a na dnie układamy migdały. Przelewamy ciasto i wygładzamy powierzchnię. 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50-55 min. Patyczek po włożeniu powinien być suchy

Marcepanowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania