Była tradycyjna babka piaskowa. Czas na innowacyjną babkę pomarańczową. Bardzo łatwa w przygotowaniu o wspaniałym, aromatycznym smaku prawdziwej pomarańczy. Pięknie wyrasta i wychodzi każdemu, więc jeśli ktoś planuje swój debiut w pieczeniu to przepis dla niego! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia Ilość porcji: Cała foremka Składniki: Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka cukru pudru ½ Szklanki śmietanki kremówki(...)pieczenia. Na końcu dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do formy i pieczemy około 65 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy babkę do ostygnięcia w formie. Ostudzoną babkę polewamy roztopioną czekoladą oraz posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy. Smacznego
Kolizje SmakówZbliżają się Święta Wielkanocne, podczas których nie może zabraknąć babki. Chociaż tradycyjna baba wielkanocna jest drożdżowa, moja babka przygotowana jest z proszku do pieczenia ale jest równie smaczna i przede wszystkim ekspresowa. SKŁADNIKI Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku(...)delikatnie wymieszać z ciastem. Do przygotowanej foremki przelać ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 C. Lukier Cukier puder dokładnie wymieszać ze śmietaną i polukrować nim babkę. rrarossa@gmail.com
RAROSSAProsta i pyszna babka z dodatkiem mielonych orzechów Kresto, które otrzymałam w ramach współpracy z Vog .Orzechy włoskie można oczywiście zmielić, ale po co ..skoro są już gotowe mielone...ja dość często kupuję mielone orzechy lub migdały...wystarczy otworzyć paczuszkę..i gotowe....Orzechy nadały babce smaku i wyglądu oczywiście też..Ciasto można dowolnie udekorować..u mnie z braku czasu
Moje domowe kucharzenieNadrabiam szybko kilkoma postami dziennie, żeby było co czytać i książka kucharska się szybko zapełniła przepisami. Niedawno dostałam przepis na pyszne muffinki-babeczki, jak kto woli
Olikowa kuchniadalszym ciągu serii stuletnich przepisów zapraszam do wypróbowania babki kartoflanej z grzybkami. Danie to jest podobne do podlaskiej tołkanicy, którą może też kiedyś zaprezentuję. „ Utrzeć dobrze ugotowane kartofle, grzyby ugotowane cienko posiekać, poddusić w maśle z cebulą i pieprzem — rondelek wysmarować masłem, wysypać miałką bułeczką i układać na przemian: warstwę kartofli i grzybów z dodaniem miałkiej bułeczki, na wierzchu
Gotuj z Misiemkonkursu natknęłam się na stronę jednego z uczestników - Edd Kimber'a. Zapisałam stronę i dopiero kilka dni temu do niej wróciłam. Od razu zwróciłam uwagę na piękną babkę cytrynową. W Wielkiej Brytanii jest teraz długi (deszczowy :D) weekend, więc idealna pora na pieczenie. Babka cytrynowa zamieniła się u mnie w pomarańczową. Dodałam więcej wiśni. Ciasto jest pyszne i bardzo
Przepisy Aleksandryprowadzę bloga moi najbliżsi i przyjaciele zamienili się w tajnych agentów. Zbierają co lepsze i sprawdzone przepisy od swoich przyjaciół i rodzin. Dzięki temu poznałam wiele ciekawych receptur. Dzisiaj babka olejowa - przepis od żony mojej mamy kolegi z pracy :). Babka przepyszna, bardzo lekka i delikatna. Dobre ciasto dla osób początkujących w kuchni. Jeżeli Ty też posiadasz świetny przepis i chciałabyś
Przepisy Aleksandrytemu kupiłam kolejną (już nawet nie chcę liczyć, którą) formę do ciast. Tym razem można w niej upiec 6 podłużnych mini-babek. Z okazji Nowego Roku wypróbowałam nową blaszkę i upiekłam proste ciasto babkowe. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy AleksandryEnglish Przepis na to ciasto jest w naszej rodzinie już kilkadziesiąt lat i pomimo upieczenia setek słodkości to uważam, że jest to najlepszy wypiek jaki kiedykolwiek jadłam. Babka jest wilgotna, delikatna i jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec. Robiłam już z tego przepisu babeczki, torty, a teraz przyszedł czas na babkę. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu
Przepisy Aleksandrywiadomo Wielkanoc to czas pieczenia babek. Nasza dzisiejsza jest przepyszna! Orzechowa, czekoladowa, wilgotna...genialna! Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryminut ! Majonezu w babce w ogóle nie czuć i nikt, kto jej posmakował nie śmie przypuszczać, że jest on jej składnikiem. Zwykle używam tu majonezu typu "krzak" - czyli najtańszego, wyjątkowo nędznej jakości, w sumie najgorszego, jaki tylko dostanę w pobliskim supermarkecie :) Zakupiony słoiczek majonezu "od zadań specjalnych" wykorzystuję potem na kilka najbliższych babek - w międzyczasie ozdabia on lodówkę(...)Naprawdę nie ma co tu inwestować w jakieś Hellmansy, Winiary czy inne, prestiżowe marki. Im gorszy majonez - tym bardziej udana babka! Sprawdziłam! Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 4 jaja 250g cukru 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki majonezu 1 aromat - najlepiej śmietankowy szczypta soli masło i bułka
Grunt to przepis!babka a'la torcik. Przepis na ten torcik znalazłam w książce " Domowe wypieki" i postanowiłam właśnie ten przepis na ten torcik wypróbować, troszkę go zmodyfikowałam. Myślę , że najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu . Robi się lekko wilgotny i ciasto piaskowe ładnie łączy się z kremem budyniowym. Może to być również propozycja z okazji Dnia Taty :) Foremka do babki(...)masę cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić , co jakiś czas mieszając , aby nie powstał kożuch. Masło o temp. pokojowej utrzeć samo a następnie dodawać partiami budyń. Torcik : Babkę przekrajamy dwa razy w poprzek . Dolny blat posmarować dżemem , ułożyć drugi blat, lekko docisnąć i posmarować kremem. Położyć trzeci blat i również posmarować kremem i ostatni blat
Słodkości i nie tylkooknem zimno i wietrznie, przywołajmy więc wiosnę orzeźwiającą miętową babką, zieloną jak shamrock na Św. Patryka. Irlandzka koniczyna, oprócz związanej z nią legendy o tym, że pomagała misjonarzowi wyjaśnić czym jest dogmat Trójcy Świętej, jest również uważana za symbol ponownego narodzenia się wiosny. Zapraszam na puszystą i lekką babkę, o przyjemnej miętowej nucie. Dzięki dodaniu do ciasta syropu miętowego, zyskuje
Mia Cucina SofietaPyszna, w smaku przypominająca biszkoptowe brownie(?), z wyczuwalnymi orzechami, wilgotna i puszysta! Sycąca, ale i tak siegasz po następny kawałek! Taką babkę lubię! Przepis z małymi zmianami od Dorotus z MW. Babka z nutellą i orzechami laskowymi SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej
Mia Cucina SofietaDzisiaj propozycja nietypowej babki bananowej, a może chlebka bananowego tak popularnego w Ameryce... bo połączone zostały smaki jamajki, banan, ananas, rum i orzechy, kokos... czyli pełnia egzotyka, która może zagościć na naszym świątecznym stole pośród innych słodkich wypieków. Zapraszam. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik