najmocniej jak to tylko możliwe. W przyszłym tygodniu jedziemy z Gabrysiem do Kołobrzegu, oby nam pogoda dopisała tym razem. Zmiana klimatu dobrze nam zrobi i błogie lenistwo. Będziemy robić babki z piasku, zupkę z glonów, może jakiś deser z szyszek :)... Wczoraj była sobota.... Była, była i się skończyła. Wyżyłam się kulinarnie. Trzy posiłki, baaaa nawet cztery zrobiłam. Zapiekane mięsko
ClauditteMissCookingumieszcza bread pudding w dziale DESERY, my z wielką ochotą i bez żadnych wyrzutów sumienia zjedliśmy go na śniadanie:) Panettone można zastąpić brioszką lub po prostu babką drożdżową, więc obecność zająca nie jest obowiązkowa i nie powinna Was w żadnym wypadku powstrzymać przed przygotowaniem tego wspaniałego śniadania, deseru, podwieczorku .... co kto lubi:) Polecam bardzo! Właściwie(...)jego przygotowaniu i podaniu, dotarła do nas jednak wiadomość o tragedii pod Smoleńskiem... SKŁADNIKI NA 5 PORCJI 1 zając z ciasta panettone :) (oczywiście można zastąpić brioche lub babką drożdżową) 2 jajka szklanka mleka 3 łyżki likieru Grand Marnier (zastąpiłam domową pomarańczówką i dałam więcej:) 1 łyżka dropsików z gorzkiej czekolady (jeśli nie macie, można zastąpić drobno posiekaną gorzką
KUCHARNIAMargot knułyśmy plany drożdżowego podboju Wielkanocy. Teorii spiskowych było wiele, planów działania co najmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę, czyli Colomba di Pasqua , tradycyjną "babkę" drożdżową pieczoną we Włoszech na święta wielkanocne. Skoro włoski wypiek, to i przepis z Italii pięknie przetłumaczony przez Majankę - dziękujemy! Wspólne pieczenie to wyjątkowe emocje. Ciekawość, podekscytowanie, porozumienie myśli, jedność(...)pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej Wielkanocy w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku, kiedy to mediolański zakład produkcyjny „Motta” postanowił wprowadzić na rynek ciasto podobne do babki drożdżowej z bakaliami (panettone), ale w kształcie gołębia na bazie cukru, ciasta i likieru migdałowego. Produkt zdobył dużą popularność w 1930r. za sprawą Cassandre – artysty specjalizującego się w manifestach
KUCHARNIAoddech, opóźnia proces starzenia. Ksylitol jest wskazany dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. -płatki jęczmienne błyskawiczne kandyzowany ananas ziarno babki płesznik pestka moreli gorzka znajdziesz tutaj u KŁOS-POL Pestki moreli gorzkie uważa się za dobre źródło witamin. Znajdujący się w nasionach olej oferuje ogromną dawkę(...)mleko -kakao naturalne do posypania Podgrzej mocno mleko.Do miseczek wsyp płatki i dodaj suche składniki. Wymieszaj je. Zalej mlekiem i odstaw na chwilkę, aż ostropest plamisty lekko zgęstnieje a babka płesznik napęcznieje. Wymieszaj z kakao. Zjedz ze smakiem i świadomością, że takie śniadanie to krok od dobrego samopoczucia i energii! Nie połykaj bezwiednie niczego co jesz, ale powoli, dokładnie rozgryzaj
Z Kuchni Do Kuchnibochenek: 135 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego 65 g orzechów laskowych lub migdałów, mogą być ze skórką 145 g płatków owsianych, tradycyjnych 4 łyżki nasion babki płesznik (lub 3 łyżki proszku z tych nasion)* 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego (lub szczypta stewi) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee 350 ml wody 2 łyżki(...)nasion chia (szałwia hiszpańska) W naczyniu wymieszać suche składniki: nasiona babki płesznik, sól, chia,słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki owsiane,. W drugim naczyniu wymieszać syrop klonowy z wodą i olejem. Wymieszać zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać łyżkę wody. Masę przełożyć do małej keksówki -ja dalam
w mojej kuchnimąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki
w mojej kuchnipowoli mieszamy. Całość wlewamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia ,spryskujemy wierz olejem i do pieca w temp 180 do zarumienienia :)--na okolo 1-1,5 godz. SOS do babki biały ser wymieszać z joguretem/ smietana i czosnkiem(...)lekko posolić :) Pyyycha! przepis męża na babkę
w mojej kuchnimłodych listków babki lancetowatej 5- 10 dag cukru(...)WYKONANIE Umyc ,wysuszyc liście babki lancetowatej . Nastepnie liście pokroić, przekręcić przez maszynkę,lub wycisnąć sok w wyciskarce do soku.Powstałą papke -kręcona przez maszynke do mięsa, przecedzić przez pieluchę. Powstaly sok wymieszać z cukrem i miodem Dodać wyciśnięty sok z cytryny.Podgrzewac do rozpuszczenia skladnikow .Następnie doprowadzić
w mojej kuchnidelikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej kolejności. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach(...)suchego patyczka). Smacznego! przepis na kolorową babkę Moje Wypieki ). ingredienti 250 g di burro o margarina , lievito 6 uova Di zucchero 1 tazza 2 tazze di farina dolce Di zucchero 1 vanigliato ( 16 g ) 2 cucchiaini di lievito in polvere Olio di girasole 1/2 tazza Gelatina di 1 limone Gelatina 1 ciliegia 1 cucchiaio di cacao 1/2 tazza di papavero
w mojej kuchniwymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Do masy dodajemy jeszcze ciepłe masło. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do blaszki lub formy na babkę. Formę na babkę, przed wyłożeniem ciasta, smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ja swoją keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z blaszki i studzimy
Czerwona Porzeczkaserii niedietetycznie, ale bardzo smacznie :) Jak co dzień, przeglądając durszlaka natknęłam się na smakowicie wyglądającą babkę marmurkową :) Planowałam upiec coś dla rodzinki, ale nie miałam jeszcze dokładnego pomysłu :) I tak dzięki Pani Ani, z bloga Słodkie niebo , razem z bliskimi mogliśmy delektować się przepyszną, puszystą babką marmurkową :) Jest na prawdę godna polecenia :) Szybka i prosta w przygotowaniu, nie za duża
Zdrowie na języku :P