babki - 8450 przepisów (strona:265/564)

Zielona babka jogurtowa z bitą śmietaną na Dzień Świętego Patryka. 158

Irlandii jest dniem wolnym od pracy i upływa na festynach odbywających się przy dźwiękach irlandzkiej muzyki. Fajnie, prawda?      Ja specjalnie na ten dzień przygotowałam wilgotną babkę jogurtową w soczyście zielonym kolorze, przełożoną bitą śmietaną i udekorowaną zielonym lukrem. Oprócz tego, że ma oryginalny kolor, jest pyyyszna! Bardzo lubimy takie wypieki, polecam! Składniki na zieloną babkę jogurtową

Rozpustne gotowanie
Ekspresowe orzeźwienie - ananasowy sok, który orzeźwia i odchudza. 188

Składniki:   1/2 ananasa (najlepiej świeżego),   1 średni grejpfrut bez skóry,   1 jabłko,   szczypta imbiru,   1 łyżeczka Spiruliny w proszku lub zmielonej babki płesznik,   (obowiązkowo, podczas odchudzania!)   1 łyżeczka ekologicznego miodu.     Umyj, obierz i posiekaj owoce.   Wrzuć do sokowirówki lub wyciskarki, dodaj imbir i Spirulinę / babkę płesznik , przygotuje z nich

IzaGotuje
Zielona babka wielkanocna 179

Święta tuż tuż! A jak wiadomo nie ma świąt bez baby wielkanocnej. Moja mama, jak co roku upiekła ukochaną przeze mnie, intensywnie pachnącą adwokatem, pijaną babkę :) Natomiast ja odeszłam trochę od tradycji i zdecydowałam się na ciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone! :) SKŁADNIKI ( na dużą

DefinicjaSmaku
Podsumowanie roku 2014 a także 10 najpopularniejszych wpisów! 136

ukazały się moje przepisy w dodatku "Małopolanie Gotują" - Gazeta Krakowska - udzieliłam kilkunastu porad kulinarnych na FB, smsowo i telefonicznie (zastanawiam się nad założeniem infolii :D ) - przygotowała dwa spotkania dla Babek z Nowej Huty na których pokazałam jak wykonać proste owocowe desery, gofry oraz piernikowy deser - powstało moje piękne logo zaprojektowane przez Magdalenę Ziemiańską - upiekłam wiele ciast, ciasteczek i tortów, przygotowałam(...)Waniliowy krem do dekoracji babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto czeskie 6. Ciasto "Poezja" 7. Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 8. Szybka babka 9. Pieguski z czekoladą 10. Tort Marysieńka To był pracowity rok. A co przyniesie kolejny? To był pracowity rok. A co przyniesie kolejny

Mania Wypiekania
Babka Madera 180

łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z jednej pomarańczy 2-3 łyżki soku z pomarańczy (dałam ok. 5) 1 . Piekarnik rozgrzać do 160°C. Formę do babki z kominkiem natłuścić masłem i wlać na dno łyżkę melasy, rozprowadzając  po dnie. Pomarańcze obrać (najpierw z jednej zetrzeć skórkę na bardzo drobnej tarce), pozbawiając je także białych włókienek. 2 . Pokroić pomarańcze(...)wykładać na talerzyki i polać łyżeczką melasy. Wspaniałe! :)   Przepis pochodzi z książki "Die Step-by-Step-Küche: Backen" wydawnictwa Parragon Books Ltd, sygnowanej marką sklepu "Butlers" Moją słoneczną babkę zgłaszam do Tęczy Smaków Panti

Kuchnia Prezydentowej
O sosie tatarskim słów kilka. 157

kiełbasy już za kilka dni! Nie ma czasu na rozpisywanie się, dzisiaj przepis na sos tatarski. Pasuje do wszystkiego! Do jajka, do pieczonego mięsa, do sernika i cytrynowej babki. Nie no, do ciast to może nie do końca, ale do mięsa będzie jak znalazł. I robi się go łatwo. I lepszy niż gotowiec ze słoika. I można przyszpanować przy stole(...)dodajemy jeszcze posiekany koperek. Moczymy w mieszance łyżeczkę, opcjonalnie palec, i próbujemy. Jeśli jest smacznie – zostawiamy tak jak jest. Jeśli czegoś brakuje – doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy babkę jajka

wcinaj to
Babka marmurkowa 121

upiec naprawdę puszystą babkę piaskową należy przede wszystkim długo i cierpliwie ucierać ciasto. Wtłoczymy wówczas do ciasta dużo powietrza i będziemy mogli dać mniej proszku do pieczenia, który wpływa na końcowy smak ciasta. Istotna jest również ilość cukru. Jego nadmiar bowiem hamuje wyrastanie ciasta, powodując nadmierne przypalenie skórki, a nawet klajstrowaty zakalec. Natomiast korzystny wpływ na strukturę ciasta i jego

Wiem co jem
Przepisy na Wielkanoc 153

Pieczona szynka świąteczna Staroświecki pasztet z trzech mięs Pasztet z suszonymi śliwkami Kaczka faszerowana Kiełbasa parzona z golonki Teryna drobiowa Mazurek bakaliowy Mazurek makowy Mazurek kajmakowo-morelowy Makowiec Wykwintna babka pomarańczowa Babka migdałowa Drożdżowa baba szafranowa

Wiem co jem
Wykwintna babka pomarańczowa 116

pyszna babka już od dobrych kilku lat robi u nas za babę wielkanocną. Moje dzieci tak ja polubiły, że nie wyobrażają sobie świąt bez niej. Jest naprawdę wyśmienita. Delikatna i aromatyczna. Polecam". Czytaj więcej

Wiem co jem
Ciasto czekoladowo-waniliowe 151

roku na naszym stole wielkanocnym oprócz sernika z białą czekoladą , tortu cappuccino, babek i mazurków znalazło się ciasto czekoladowo-waniliowe. Do jego wykonania zainspirował mnie przepis znaleziony na tej stronie . Ja nieco go zmodyfikowałam, szczególnie jeśli idzie o zawartość żółtek w kremie. W oryginale do wykonania tego ciasta potrzeba 12 jajek. Białka wykorzystujemy do ciasta, żółtka do kremu

Wiem co jem
Wielkanocna baba migdałowa 127

Bardzo soczysta i aromatyczna babka, doskonała na nasz wielkanocny stół. Sekretem jej udanego wypieku jest dobre jakościowo masło i bardzo drobno zmielone migdały. Można to zrobić w młynku, rozdrabniaczu lub malakserze. Warunek jest jeden – migdały muszą być dobrze wysuszone. Najlepiej sparzyć je i obrać z łupiny dwa dni wcześniej. Następnie rozłożyć na papierowym ręczniku i zostawić do wyschnięcia. W międzyczasie

Wiem co jem
Wiśnie w słoikach bez cukru i soku 173

nieuzasadnione. Wiśnie doskonale przetrwały się aż do tej pory. Wczoraj zużyłam ostatni słoiczek. Są dobrą alternatywą dla słodkiej konfitury z wiśni. Doskonale się sprawdzą jako dodatek do drożdżowych ciast, babek piaskowych i kruchych placków.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Piaskowa babka cytrynowa 140

Ostatni raz piekłam to ciasto jakieś 15 lat temu, więc z przyjemnością przypomniałam sobie jego smak :) Piaskowa babka cytrynowa Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Kakaowo cynamonowa babka dyniowa 118

Kakaowo cynamonowo imbirowa babka dyniowa z czekoladowym szlaczkiem, pachnąca i wilgotna, nawet drugiego dnia po upieczeniu była cudownie smaczna :) Przepis źródłowy TUTAJ . Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Babka piaskowa z ajerkoniakiem 100

Podwójnie „jajcowa” babka piaskowa. Wprawdzie alkohol wyparował, ale zapach i smak ajerkoniaku jest bardzo dobrze wyczuwalny. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku :) Na Święta planuję powtórkę, ale tym razem użyję lukru własnej roboty. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania