babki - 8450 przepisów (strona:261/564)

Babka piaskowa w polewie czekoladowej 135

Pyszna babka piaskowa z sokiem z pomarańcza. Nawet całkiem smaczna wyszła. Polałam ja dodatkowo czekoladą i udekorowałam gwiazdkami. S kładniki: pomarańcza 1 duża 5 jaj 200 g ksylitolu Pol Kłos cukier waniliowy 30 g 200 g masła 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia   Dodatkowo: czekolada 300 g mleko 3 łyżki  Wykonanie : Najpierw

Różowa kuchnia
BABKA CYTRYNOWA II 136

Kolejny przepis na przepyszną, pulchną babkę mocno cytrynową. Składniki: 6 jajek 200 g margaryny 2 łyżki oleju 3/4 szklanki cukru kryształ 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek cytrynowy np. Dr. Oetker  0,5 tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Mąkę pszenną(...)koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto można piec w keksówce. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzoną babką polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
bajaderki 196

Bajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są świetnym sposobem na pozbycie się ciasta, które zostało po świętach czy imprezie. Możemy wrzucić do nich wszystkie ciasteczka, ciasta, babki (byleby bez owoców, kremów, galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort mleczny.  Do tego sporo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Podsumowanie oraz 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku! 126

Gazeta Krakowska - mogliście przeczytać coś o mnie oraz poznać kilka moich świątecznych przepisów w Tygodniku Nowa Huta - udzieliłam kilkunastu porad kulinarnych na FB, smsowo i telefonicznie - przygotowałam spotkanie dla Babek z Nowej Huty podczas, którego mieliście okazję wykonać ze mną zdrowe kanapki dla maluchów  - mój przepis na ciasto Poezja wziął udział w konkursie Gazety Krakowskiej "Małopolanie gotują

Mania Wypiekania
Moje początki z jogą 194

było dla mnie katastrofą mimo moich 174 cm wzrostu, ale w szpitalu okazało się na około 30 rodzących w tym samym czasie to było najmniej, wszystkie babki tyły po 25-30 kg! Doszłam całkowicie do siebie (czyli wcisnęłam się w swoje przed ciążowe bezlajkrowe jeansy po miesiącu, a po 4 leżały już idealnie, i wcale nie było to zasługa

greenscarf
Pszenny chleb bez dodatków 150

Dodajemy oleju i miksujemy (końcówka hak) koło 10 minut. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie do wyrośnięcia na około 1 godzinę, przykryte ściereczką.Po godzinie bierzemy blaszkę prostokątną( taka od babki) i wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy nasze ciasto chlebowe i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wkładamy do nagrzanego pieca 200 stopni, po czym zmniejszamy temp

Różowa kuchnia
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 200

maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem na gładkie puree. Dodajemy olej, cukier, miód i wanilię i dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 200

maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem na gładkie puree. Dodajemy olej, cukier, miód i wanilię i dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa granola dyniowa 127

szklanka  płatków owsianych bezglutenowych    1 szklanka płatków jaglanych 1/3 szklanki lnu 1 szklanka słonecznika 1 szklanka migdałów   1 szklanka orzechów włoskich 1/3 szklanki babki płesznik  2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni   2 łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu      szczypta soli himalajskiej Pr zygotowanie: Wszystkie składniki

Łycha smaków
Noworoczny pasztet z czerwonej soczewicy i z suszonymi pomidorami 178

suszonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki jaglanej 2 jajka 2 ząbki czosnku łyżeczka babki plesznik 0,5 papryczki chilli 1 łyżeczka płatków z pomidora 1 łyżeczka kolendry garść orzechów włoskich pieprz, sól ziołow a  Przygotowanie: Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez

Łycha smaków
Puszyste niby-chlebki 209

głową ;) Żółtka mieszamy widelcem z twarożkiem i proszkiem do pieczenia, potem delikatnie mieszamy to z białkami, tak, żeby masa nie straciła puszystości. Jeśli chcesz, możesz do masy dodać łuski babki płesznik, nasiona, na przykład siemię lniane czy słonecznik, lub też orzechy, zioła, by zmienić smak chlebków. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę – u mnie wyszło

Jak gotować i nie zwariować
Cake pops z masłem orzechowym 167

blogu znajdziecie też przepis  na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika.    Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę

Smakowity Blog Kulinarny
17 jadalnych prezentów czyli zrób to sam 142

wybrać specjalne, niepowtarzalne i aromatyczne kompozycje smakowe, dajcie ponieść się wyobraźni! Tegorocznym hitem są prezenty w słoikach, słoiczkach, szklanych buteleczkach! Powodzenia! Gremolata Keks Masło z orzechów włoskich Migdałowo-kakaowa babka Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pomarańczowa babka z czekoladą Przyprawa do sałatek Sól ziołowa Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Korzenne muffinki

Moja smaczna kuchnia
Babka pomarańczowo-czekoladowa 191

Prosta babka w klimatach świątecznych. W zasadzie nie ma co się nad nią za dużo rozpisywać. W tym roku nie mam czasu ani siły przygotowywać wymyślnych specjałów. Jedynie o czym marzę, to porządnie wypocząć. A o zbliżających się świętach przypominają mi jedynie piosenki. Zdaję sobie sprawę, że moje słowa daleko odbiegają od radosnej atmosfery wyczekiwania świąt. A może nie tylko(...)kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową

My simple kitchen
Rumowy keks 142

koniec dodawać rum, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdy składniki się połączą dodać bakalie. Wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy na babkę lub do keksówki. Piec ok. 45-60 min. Przez 10 minut w 160st. później zwiększyć temp. do 180st. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ostudzić. Lukier: Cukier puder

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania