Taką babkę polecam zrobić na zbliżające się święta wielkanocne. Ma piękny wiosenny kolor i jest pyszna. Z pewnością zaskoczycie nią gości i będzie też piękną ozdobą stołu. Wypieki z dodatkiem warzyw to super pomysł. Składniki: 3 duże jajka 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 300 g maki pszennej 350 ml oleju rzepakowego 200 g szpinaku rozdrobnionego(...)masa będzie jednolita wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta formy. Piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem lub udekorować białym i zielonym lukrem
Ala piecze i gotujePostaram się przed Wielkanocą podrzucić kilka nowych inspiracji na świąteczne przysmaki, dzisiaj pyszna i bardzo łatwa babka cytrynowa. Składniki na ciasto: - sok z 2 cytryn - skórka otarta z 2 cytryn - 16 dag masła - 1 i 1/2 szklanki cukru - 100 ml wody gazowanej - 100 ml mleka - 5 jaj - 3 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę i mleko, dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy łyżką z masą cytrynową. 2. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60-65 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce kuchennej, po wystudzeniu polewamy lukrem cytrynowym
Apetyczna babeczkaPieczecie babki? Ja nieczęsto, chociaż właśnie ostatnio zastanawiałam się dlaczego?! Jest tyle rodzajów bab, tyle możliwości. Będę musiała to nadrobić. Dzisiaj mam dla was babkę z bakaliami. Wilgotna i smaczna. 2 szkl mąki pszennej 0,25 szkl mielonych migdałów 0,5 szkl cukru 4 jajka 200 g masła 0,5 szkl kwaśnej smietany 300 g bakalii
Polska Zupadodawać żółtka oraz ewentualny aromat, ja dałam rumowy. Potem dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką lub mąką, u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 20 cm. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Wierzch ładnie wyrównać wilgotną łyżką. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujeWielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Wilgotnej , mięciutkiej...W te święta babki rządzą w różnych smakach.W mojej babce znajdziecie,aż 4 smaki- dla każdego coś dobrego ;) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 480 Szymanowskiej 1 szklanka cukru 6 jajek 1/2 szklanki maku 1 kostka masła 3 łyżki kakao 7 łyżek oleju Polski Olej 1 łyżeczka proszku do pieczenia kisielek
Z Majeczką w kuchniPyszna, mięciutka, delikatnie pomarańczowa babka drożdżowa bez mleka i białka jaja. Idealna dla naszego alergika, w smaku niczym nie odbiega od tradycyjnej babki na mleku. Musieliśmy się powstrzymywać żeby jej nie zjeść gorącej prosto z foremki. Do dekoracji użyłam lukru (przepis tutaj ) oraz posypki dekoracyjnej. 40 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieZnacie ciasto zebra ? Jestem pewna, że tak bo to dość znany wypiek. Znany bo prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim nawet początkująca w kuchni osoba. Taka babka w paski jest dobra na zwykły podwieczorek, ale może też być ozdobą wielkanocnego stołu . Pierwszą zebrę upiekłam wieki temu stawiając swoje pierwsze kroki w mojej kuchenne przygodzie i poza nią naprawdę(...)niewiele rzeczy umiałam przyrządzić. Ale po latach od czasu do czasu wracam do tej pasiastej babki bo jest bardzo smaczna. Lubię piec ją na wsi gdzie mam do dyspozycji prodiż bo z niego wychodzi wyjątkowo dobra. W podobny sposób można upiec dwukolorowy, pasiasty sernik . Polecam bo jest niezwykle pyszny i pięknie się prezentuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaskładniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 190 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 125 ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak JedzeniaJabłka zapiekane z cynamonem, pod śmietanow ą pierzynką, w towarzystwie ryżu 8 marca - dziś moje Święto! W końcu fajna babka jestem, czyż nie? :P Przede mną popołudnie słodkiego lenistwa przy książce i herbatce, przed telewizorem nastawionym na program o gotowaniu, z domieszką kulinarnego rozpieszczania moich kubków smakowych. Krotko mówiąc, to Pan Mąż dziś walczy w kuchni, a ja nie zamierzam(...)założenia. Deser dla fajnej babeczki , przez takową babeczkę przygotowywany - podano do stołu! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji organizowanej w grupie Blogerzy od kuchni , pod nazwą Dla fajnej babki . Słodko i syto - tego mi dzisiaj trzeba! Smacznego :) Składniki na 2 porcje - u mnie średnie kokilki: 1 łyżeczka masła 1/2 szkl. ryżu 1 szkl. mleka szczypta soli - do smaku
Grunt to przepis!mąki, 1 opakowanie drożdży instant Dr. Oetker , 1/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1 szklanka soli, 4 łyżki oleju, szczypta soli. do posmarowania: 1 jajko, miska aluminiowa lub foremka do babki o średnicy 18 cm. Przygotowania: Mleko podgrzewamy na małym ogniu, tak by było letnie. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, cukier, szczyptę soli. Wbijamy jajko i wlewamy letnie mleko(...)obłożonej folią aluminiową i posmarowaną tłuszczem) układamy warkocz zrobiony z trzech wałeczków z ciasta- to będzie rączka koszyczka. Jeśli nie macie drugiej metalowej miski to możecie użyć blaszki do babki lub miski żaroodpornej, ewentualnie upiec drugi raz na tej samej misce. Koszyczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniBabkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane(...)cebulką i ponownie mieszamy (kilka pieczarek zostawiamy). Tak przygotowaną masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy pozostawione pieczarki i całość posypujemy startym serem. Babkę pieczemy ok. 50 min w 185°C. Smacznego
Moniki Smakołykiwielkimi krokami. Nim nadejdzie przede mną jeszcze urodzinowa impreza dzieci ale jakoś o niej nie myślę. Dumam nad menu świątecznym wypróbowuje nowe przepisy. W marcowej KUCHNI znalazłam przepis na babkę drożdżową. Miałam pewne obawy bo zazwyczaj bay drożdżowe albo mi wypływały góra z formy albo były suche. Ta okazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie wilgotna i dłuuugo(...)podwoi objętość dodajemy osączone rodzynki i znowu wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej maka formy. Odstawiamy na 1,5 godziny by wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy babkę ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku upieczona. Po ostudzeniu polewamy lukrem utartym z cukru pudru, rumu, wody i soku z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewiórycytryny. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrami. Do gotowej masy dodajemy stopniowo przygotowane mąki. Następnie dodajemy powolutku roztopioną margarynę, sok z cytryny i startą skórkę. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40-45 minut. Jak babka ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :) A. Przepis zapożyczony z http://gospodynimiejska.blogspot.nl/2014/01/ubijana-babka-cytrynowa.html
Magia jedzenia.Polecam kolejny przepis na przepyszną, pulchną i wilgotną babkę tym razem pachnącą kajmakiem. Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru 100 g margaryny 300 g masy krówkowej - kajmak 180 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie(...)stopni C. Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystygnięcia, w celu lekkiego stężenia. Ostudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałowymi
Ciastka - domowe słodkości