Dziś zapraszam na jedną ze smaczniejszych babek jakie jadłam:). Trzywarstwowa babka waniliowo-kakaowo-kawowa nie tylko ładnie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Jest puszysta, nie jest sucha. 250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 100ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 czubate łyżeczki kakao
Szefowa kuchnipowstanie przepyszne keto tiramisu, które po schłodzeniu jest idealne w letnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki migdałowej 30 g mąki kokosowej 5 g łupin babki jajowatej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) Opcjonalnie – słodzik (stewia/ erytrol – keto, LCHF), cukier – DO, ksylitol itd. Składniki na krem: mascarpone – 500 g 6 żółtek 3 białka opcjonalnie słodzik(...)Przygotowanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić na puszystą masę, dodając opcjonalnie słodzik lub cukier. W misce wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, kokosową, łupiny babki jajowatej oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno a następnie dodać stopniowo masę z żółtek oraz suche składniki delikatnie mieszając. Formę posmarować tłuszczem (masło klarowane lub olej kokosowy). W zależności od wybranej
Ola la LCHFktóry będzie dobrą bazą do prozdrowotnych dodatków, których smak do końca mi nie pasuję. T en koktajl świetnie sprawdził się u mnie przy sproszkowanym korzeniu maca i mieszanki babki lancetowatej z babką płesznik. Dodatkowo, dzięki dużej zawartości wody w melonie nie potrzeba dodawać innych płynów. Smoothie z melona, mango i banana Składniki: melon miodowy 2 dojrzałe
wegujemyDwukolorowa babka z dodatkiem kakao i rodzynek - miękka i puszysta. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a połączenie składników na ciasto zajmuje mało czasu. Upieczoną i ostudzoną babkę możemy posypać przesianym cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą z białej albo z ciemnej czekolady
Przepisy Kulinarnemożna go zastąpić miodem) 1 łyżka masła 1/2 szklanki musli (u mnie resztka z rodzynkami) 2 garście wiórków kokosowych 2 garście słonecznika 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 garść babki jajowatej 1 garść orzeszków Przygotowanie: do garnka włożyć (wlać) masło orzechowe, syrop klonowy i masło - podgrzewać co chwila mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się ściągnąć z kuchenki
Gotowanie z pasjączęściej. Składniki: na dwie porcje 200 ml mleka ok 1 szklanka płatków owsianych - u mnie górskie 1 jabłko 1 gruszka 1 jajo 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka babki jojowatej 1 łyżka pestek z dyni 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: mleko zagotować, przelać do miski dodać do niego płatki i odstawić na trochę
Gotowanie z pasjąkakaowe ciasteczka - kakao przecież też znajdziemy :) Składniki: 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich szklanka płatków śniadaniowych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/3 szklanki nasion chia kilka łyżek babki jajowatej ok 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy - nie będą się kleiły, ale spokojnie
Gotowanie z pasjądzisiaj na bardzo prostą wersję granoli. Składniki: 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich szklanka płatków śniadaniowych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/3 szklanki nasion chia kilka łyżek babki jajowatej ok 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy - nie będą się kleiły, ale spokojnie
Gotowanie z pasjąposzukiwań tajemniczej receptury okazało się, że przepis na “Yellow cake” w niewielkim stopniu różni się od przepisu na ciasto, które upiekłam do babki z szampanem ! Gdy największy problem zniknął pojawił się kolejny – kolor galaretki! Nie wiem z czego składa się amerykańska galaretka, ale naszej daleko
Słodki PomysłCiasto z mąką ryżową to najpyszniejsze ciasto ucierane jakie kiedykolwiek jadłam! Nieskromnie przyznam, że jest lepsze od Babki z szampanem, którą do tej pory uwielbiałam ;). Po raz kolejny przekonałam się, że wypiek bez glutenu może być dobry, a nawet lepszy od ciasta z dodatkiem mąki pszennej. Dlatego
Słodki PomysłMakowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy przed samym podaniem) i na pewno będzie smakować wszystkim stęsknionym za makowcem gościom. Składniki
Ugotowane pozamiatanesobie coś z ciasta babkowego, zapewne dlatego, że w swoim składzie oprócz zwykłej mąki pszennej, ma jeszcze mąkę ziemniaczaną, która bardzo często znajduje się w przepisach na babki. Ciasto jest zwarte i dość ciężkie, ale dodatek świeżych owoców sprawia, że po upieczeniu pozostają one soczyste i nadają każdemu kawałkowi odpowiednią wilgotność. Mak jest świetnym urozmaiceniem klasycznego ciasta jogurtowego
Smakołyki Berenikiklejące ale nie przejmujcie się tym,takie ma być.Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 45 minut.Kiedy nam pięknie wyrośnie ponownie wyrabiamy ze trzy minuty. Formę prostokątną do babki lub kek-sówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy uformowany wałeczek zostawiamy go do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem łuskanym. Ostrym nożem robimy 3-4 nacięcia
Różowa kuchniaczym kojarzą się wypieki bez dodatku tłuszczu? Mi z suchymi, piaskowymi babkami, których nie da się przełknąć, ponieważ zlepiają całe usta. Jednak babeczki z tego przepisu są mięsiste i idealnie wilgotne, a zawartość tłuszczu w porównaniu do innych wypieków jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego
Pland based filleBaba drożdżowa z truskawkami i kruszonką. W formie babki marmurowej dzięki czemu można dodać więcej pysznego nadzienia z truskawek. Nie można się od niej oderwać. 250 g mąki pszennej typ 500 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1 dkg drożdży 1 łyżka masła 1/2 szklance mleka letniego szczypta soli nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka
wesoła kuchnia