babki - 8450 przepisów (strona:245/564)

Babka cafe latte 65638

Dziś zapraszam na jedną ze smaczniejszych babek jakie jadłam:). Trzywarstwowa babka waniliowo-kakaowo-kawowa nie tylko ładnie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Jest puszysta, nie jest sucha.  250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 100ml mleka  2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 czubate łyżeczki kakao

Szefowa kuchni
KETO TIRAMISU (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 668

powstanie przepyszne keto tiramisu, które po schłodzeniu jest idealne w letnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki migdałowej 30 g mąki kokosowej 5 g łupin babki jajowatej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) Opcjonalnie – słodzik (stewia/ erytrol – keto, LCHF), cukier – DO, ksylitol itd. Składniki na krem: mascarpone – 500 g 6 żółtek 3 białka opcjonalnie słodzik(...)Przygotowanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić na puszystą masę, dodając opcjonalnie słodzik lub cukier. W misce wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, kokosową, łupiny babki jajowatej oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno a następnie dodać stopniowo masę z żółtek oraz suche składniki delikatnie mieszając. Formę posmarować tłuszczem (masło klarowane lub olej kokosowy). W zależności od wybranej

Ola la LCHF
Smoothie z melona, mango i banana 172

który będzie dobrą bazą do  prozdrowotnych dodatków, których smak do końca mi nie pasuję. T en koktajl świetnie sprawdził się u mnie przy sproszkowanym korzeniu maca i mieszanki babki lancetowatej z babką płesznik. Dodatkowo,  dzięki dużej zawartości wody w  melonie nie potrzeba dodawać innych płynów.   Smoothie z melona, mango i banana Składniki: melon miodowy 2 dojrzałe

wegujemy
Babka dwukolorowa na oleju 171

Dwukolorowa babka z dodatkiem kakao i rodzynek - miękka i puszysta. Przygotowanie jej jest bardzo proste, a połączenie składników na ciasto zajmuje mało czasu. Upieczoną i ostudzoną babkę możemy posypać przesianym cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą z białej albo z ciemnej czekolady

Przepisy Kulinarne
batoniki owsiane z masłem orzechowym 159

można go zastąpić miodem) 1 łyżka masła 1/2 szklanki musli (u mnie resztka z rodzynkami) 2 garście wiórków kokosowych 2 garście słonecznika 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 garść babki jajowatej  1 garść orzeszków  Przygotowanie: do garnka włożyć (wlać) masło orzechowe, syrop klonowy i masło - podgrzewać co chwila mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się ściągnąć z kuchenki

Gotowanie z pasją
pieczona jesienna owsianka 106

częściej. Składniki: na dwie porcje  200 ml mleka ok 1 szklanka płatków owsianych - u mnie górskie 1 jabłko 1 gruszka 1 jajo 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka babki jojowatej 1 łyżka pestek z dyni 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: mleko zagotować, przelać do miski  dodać do niego płatki i odstawić na trochę

Gotowanie z pasją
kakaowe batoniki owsiane 130

kakaowe ciasteczka - kakao przecież też znajdziemy :)  Składniki: 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich szklanka płatków śniadaniowych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/3 szklanki nasion chia kilka łyżek babki jajowatej  ok 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy - nie będą się kleiły, ale spokojnie

Gotowanie z pasją
granola 121

dzisiaj na bardzo prostą wersję granoli.  Składniki: 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych górskich szklanka płatków śniadaniowych 1/2 szklanki pestek z dyni 1/3 szklanki nasion chia kilka łyżek babki jajowatej  ok 1/3 szklanki syropu klonowego lub miodu 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy - nie będą się kleiły, ale spokojnie

Gotowanie z pasją
Ciasto Malinowy Sen 130

poszukiwań tajemniczej receptury okazało się, że przepis na “Yellow cake” w niewielkim stopniu różni się od przepisu na ciasto, które upiekłam do babki z szampanem ! Gdy największy problem zniknął pojawił się kolejny – kolor galaretki! Nie wiem z czego składa się amerykańska galaretka, ale naszej daleko

Słodki Pomysł
Ciasto z mąką ryżową 179

Ciasto z mąką ryżową to najpyszniejsze ciasto ucierane jakie kiedykolwiek jadłam! Nieskromnie przyznam, że jest lepsze od Babki z szampanem, którą do tej pory uwielbiałam ;). Po raz kolejny przekonałam się, że wypiek bez glutenu może być dobry, a nawet lepszy od ciasta z dodatkiem mąki pszennej. Dlatego

Słodki Pomysł
Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami 149

Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy przed samym podaniem) i na pewno będzie smakować wszystkim stęsknionym za makowcem gościom. Składniki

Ugotowane pozamiatane
Ciasto jogurtowe z makiem i morelami 235

sobie coś z ciasta babkowego, zapewne dlatego, że w swoim składzie oprócz zwykłej mąki pszennej, ma jeszcze mąkę ziemniaczaną, która bardzo często znajduje się w przepisach na babki. Ciasto jest zwarte i dość ciężkie, ale dodatek świeżych owoców sprawia, że po upieczeniu pozostają one soczyste i nadają każdemu kawałkowi odpowiednią wilgotność. Mak jest świetnym urozmaiceniem klasycznego ciasta jogurtowego

Smakołyki Bereniki
Chleb foremkowy razowy 183

klejące ale nie przejmujcie się tym,takie ma być.Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczką na około 45 minut.Kiedy nam pięknie wyrośnie ponownie wyrabiamy ze trzy minuty. Formę prostokątną do babki lub kek-sówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką.Przekładamy uformowany wałeczek zostawiamy go do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem łuskanym. Ostrym nożem robimy 3-4 nacięcia

Różowa kuchnia
22. Cydrowe babeczki czekoladowo - owocowe bez tłuszczu 162

czym kojarzą się wypieki bez dodatku tłuszczu? Mi z suchymi, piaskowymi babkami, których nie da się przełknąć, ponieważ zlepiają całe usta. Jednak babeczki z tego przepisu są mięsiste i idealnie wilgotne, a zawartość tłuszczu w porównaniu do innych wypieków jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego

Pland based fille
Marmurkowa babka z truskawkami 158

Baba drożdżowa z truskawkami i kruszonką. W formie babki marmurowej dzięki czemu można dodać więcej pysznego nadzienia z truskawek. Nie można się od niej oderwać. 250 g mąki pszennej typ 500 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1 dkg drożdży 1 łyżka masła 1/2 szklance mleka letniego szczypta soli nadzienie truskawkowe: 500 g truskawek 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania