babki - 8613 przepisów (strona:240/575)

Owsiankowe creme brulee z musem z rabarbaru i świeżymi owocami 123

więc na pierwszy ogień wybrałam coś bardzo prostego zarówno w przygotowaniu jak i w opisie. Od razu się przyznam bez bicia, że pomysł na to danie pożyczyłam od świetnej babki- Kingi Paruzel. Jeśli nie trafiliście jeszcze do niej na bloga to koniecznie nadróbcie te zaległości. A ja przepis na owsiankowe cremee brulee (oczywiście w lekko zmodyfikowanej przeze mnie formie

olalacooking
Dzień Dziecka. Wspomnienie dzieciństwa 118

boso po kamykach, co leżały na wjeździe na podwórko. Pamiętam łażenie po drzewach i wpychanie się w krowie placki w sadku :P Zupki z piasku i liści. Rwanie liści babki i sprawdzanie ile żyłek wystaje - tyle miało mieć się dzieci w przyszłości :D Następne lata już nie mijały tak beztrosko. W podstawówce już "była robota w polu". Usprawiedliwienia

Pieprzyć z Fantazją
Babka ziemniaczana 186

Babka ziemniaczana to danie regionalne, popularne na Suwalszczyźnie, Podlasiu, Mazurach oraz na Śląsku. Ten p rzepis dostałam w warsztacie samochodowym. … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Babka ziemniaczana</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Babka z rabarbarem 142

Zapraszam na słodką babkę z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i tanie. Babka wyszła delikatna i wilgotna. Polecam Składniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru pudru 100 masła 250 g rabarbaru 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar myjemy i odcinamy końcówki a następnie kroimy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Puszysta babka z truskawkami 117

żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy olej i wodę, delikatnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto. 2. Na cieście układamy umyte i pokrojone truskawki. 3. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Babkę można posypać cukrem

Kuchnia u Bietki
ziele z sercem-Tasznik pospolity na krwawienie z nosa 161

poprawi stosowanie mieszanki ziela tasznika i rdestu ostrogorzkiego oraz liści pokrzywy. J ako środek przeciwkrwotoczny zaleca się także ziele taszni ka, wzbogacone zielem bukwicy i tysiącznika, liściem orzecha włoskiego, babki lancetowatej i maliny. W przypadku wrzodów żołądka warto pić napar z tasznika, ziela krwawnika, kwiatu lawendy, liści szałwii i pokrzywy oraz korzenia mniszka

w mojej kuchni
Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 134

trzeba natłuszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 – 50 min. Pozostały kajmak (ok 100 g) lekko podgrzać ze śmietanką , do połączenia składników. Tak powstałym sosem udekorować babkę i posypać migdałami . Smacznego! Post Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Kokosowa babka Wielkanocna 151

nieocenione są silikonowe pędzelki!) i obsypać płatkami migdałowymi . Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu aż do „suchego patyczka”. Wystudzoną babkę można udekorować polewą i wiórkami kokosowymi . Ciasto idealnie nadaje się również do wypieku muffinek! Smacznego! Post Kokosowa babka Wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Zupa curry z klopsami z indyka 136

przepis od babki dla której pracuje. zapach był tak super, że nie wytrzymałam musiała mnie poczęstować. bardzo dobre, jeśli lubicie curry to zachęcam do wypróbowania. Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać bardzo drobno. Czosnek przecinać przez praskę. Do miski wrzucić mielone mięso z indyka, dodać kolendrę, czosnek, 1 łyżkę sosu rybnego. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Uformować małe

Kuchnia Pokoleń
JAJKA W SEROWO-ORZECHOWEJ SKORUPCE 110

czym Wam się kojarzy Wielkanoc? Prócz babki cytrynowej pewnie każdy odpowie jajkami. Na stole goszczą jajka pod różnymi postaciami. Faszerowane tuńczykiem, szynką czy klasyczne z majonezem. Dziś... 2 tygodnie przed Wielkanocą przygotowałam jajka z skorupce. Skorupka powstaje poprzez usmażenie jajek. Tak, dobrze usłyszeliście... jajka zostały usmażone. Niestety danie nie należy do lekkich dlatego warto podczas ich jedzenia wziąć

Kuchnia w oparach
Śmietanowiec z galaretką 3130

więc czym obdzielać bliskich (przygotowany w takiej formie fajnie sprawdzi się np na dziecięcych urodzinach). Co ciekawe wspomniana tortownica posiada dwa wymienne dna – jedno z kominem do przygotowywania babek, a drugie płaskie, właśnie do tortów czy tego typu deserów. Tortownica na chwilę obecną dostępna jest do kupienia w sklepie internetowym Tarka i Miarka w promocyjnej cenie. Jeśli jesteście

Smaki Na Talerzu
falszywy kugel-zapiekanka 155

sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na wierzchu polać jajkami warzywa i piec w piecu o temperaturze 180 °, około 1 godziny. Klasyczny żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków. W kuchni polskiej kugel pojawiał się na stołach mieszkańców północno-wschodnich regionów Polski. W centralnej Polsce (w okolicach Ostrowi Mazowieckiej(...)zapiekane ziemniaki z dodatkami mówiono kugiel. Nie jest to typowa babka ziemniaczana, raczej potrawa jednogarnkowa - bardzo smaczna i sycąca. Sos dużo czosnku president twaróg garść sezamu mieszanego Wykonanie w mikserze zmiksować czosnek z twarogiem,dodać sezam i opcjonalnie zielony szczypiorek:)) ps .u mnie na wierzchu plastry sera żółtego

w mojej kuchni
Menu na tydzień: przepisy dla rodziców – prawie tak dobre jak cała przespana noc 132

gotowalismy Jak zawsze staraliśmy się większość dań zrobić w niedzielę: upiekliśmy sos do penne (to nie pomyłka, sos jest naprawdę pieczony), razem z nim piekł się kugel, czyli rodzaj babki ziemniaczanej (opiszemy to danie niedługo na blogu), a potem do pieca trafił kurczak zielonej bogini. W międzyczasie udusiliśmy czyli wołowinę z chorizo i rodzynkami – czyli przyrządziliśmy picadillo oraz

Niedzielny kucharz
babka z gara 164

mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM

w mojej kuchni
Babka czekoladowa 168

Dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować po każdym. Wlać przestudzoną czekoladę.  Dodać składniki sypkie i delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremki na babkę i piec w piekarniku około 40 minut w 180°C.  Wystudzić. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę

Pysznie & Pięknie

Proponowane wyszukiwania