babki - 8724 przepisów (strona:241/582)

JAJKA W SEROWO-ORZECHOWEJ SKORUPCE 142

czym Wam się kojarzy Wielkanoc? Prócz babki cytrynowej pewnie każdy odpowie jajkami. Na stole goszczą jajka pod różnymi postaciami. Faszerowane tuńczykiem, szynką czy klasyczne z majonezem. Dziś... 2 tygodnie przed Wielkanocą przygotowałam jajka z skorupce. Skorupka powstaje poprzez usmażenie jajek. Tak, dobrze usłyszeliście... jajka zostały usmażone. Niestety danie nie należy do lekkich dlatego warto podczas ich jedzenia wziąć

Kuchnia w oparach
Śmietanowiec z galaretką 3181

więc czym obdzielać bliskich (przygotowany w takiej formie fajnie sprawdzi się np na dziecięcych urodzinach). Co ciekawe wspomniana tortownica posiada dwa wymienne dna – jedno z kominem do przygotowywania babek, a drugie płaskie, właśnie do tortów czy tego typu deserów. Tortownica na chwilę obecną dostępna jest do kupienia w sklepie internetowym Tarka i Miarka w promocyjnej cenie. Jeśli jesteście

Smaki Na Talerzu
falszywy kugel-zapiekanka 187

sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na wierzchu polać jajkami warzywa i piec w piecu o temperaturze 180 °, około 1 godziny. Klasyczny żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków. W kuchni polskiej kugel pojawiał się na stołach mieszkańców północno-wschodnich regionów Polski. W centralnej Polsce (w okolicach Ostrowi Mazowieckiej(...)zapiekane ziemniaki z dodatkami mówiono kugiel. Nie jest to typowa babka ziemniaczana, raczej potrawa jednogarnkowa - bardzo smaczna i sycąca. Sos dużo czosnku president twaróg garść sezamu mieszanego Wykonanie w mikserze zmiksować czosnek z twarogiem,dodać sezam i opcjonalnie zielony szczypiorek:)) ps .u mnie na wierzchu plastry sera żółtego

w mojej kuchni
Menu na tydzień: przepisy dla rodziców – prawie tak dobre jak cała przespana noc 177

gotowalismy Jak zawsze staraliśmy się większość dań zrobić w niedzielę: upiekliśmy sos do penne (to nie pomyłka, sos jest naprawdę pieczony), razem z nim piekł się kugel, czyli rodzaj babki ziemniaczanej (opiszemy to danie niedługo na blogu), a potem do pieca trafił kurczak zielonej bogini. W międzyczasie udusiliśmy czyli wołowinę z chorizo i rodzynkami – czyli przyrządziliśmy picadillo oraz

Niedzielny kucharz
babka z gara 204

mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM

w mojej kuchni
Babka czekoladowa 198

Dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować po każdym. Wlać przestudzoną czekoladę.  Dodać składniki sypkie i delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremki na babkę i piec w piekarniku około 40 minut w 180°C.  Wystudzić. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać babkę

Pysznie & Pięknie
Babka zebra 188

Ekspresowa babka dla spóźnionych :)  Babka Zebra Składniki na formę o średnicy 26cm: 1 szkl cukru 1 szkl oleju 1 szkl wody gazowanej 5 jajek 2,5  szkl mąki 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do piecznia łyżeczka ekstraktu z wanilii Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka  ubijamy  na sztywną pianę. Pod koniec

Smak mojej kuchni
Pasztet - pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem 169

Dodać 3 surowe jajka, porządnie wymieszać. 4. Foremkę wyłożyć mięsem, położyć ugotowane jajka, następnie przykryć pozostałym mięsem. 5. Piec godzinę w 180 stopniach Zajrzyj również tu: 1.  Drożdżowa babka cytrynowa 2.  Czarno biała Babka Wielkanocna 3.  Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi

My World by Dagmara Rek
Sernik królewski z brzoskwiniami 216

przechodzą smakiem formy, nie przywierają do niej nawet po dwóch dniach. I co ważne, nie jestem ograniczona posiadaną ilością foremek, nie muszę przekładać pasztetu z keksówki by upiec babkę, ani mieć w zapasie kilku metalowych form w podobnym rozmiarze (pomijając już kwestię gdzie to wszystko przechowywać). Spokojnie mogę upiec trzy małe babki keksówki równocześnie, a po chwili wstawić do gorącego

Gotowanie i blogowanie
Babka łaciata 172

przemian masę jasną i masę ciemną przekładamy do foremki (najlepiej łyżką). 11. W cieście robimy kilka ósemek wykałaczką. 12. Ciasto pieczemy w 170 stopniach C ok. 50 min. 13. Babkę oprószamy cukrem pudrem. Babka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
babka z bakaliami 193

składniki: 300 mąki pszennej 250 g masła, miękkiego 200 g cukru 5 jajek 200 g mieszanki keksowej Helio 15 g proszku do pieczenia 50 ml rumu

Domowy Smak Jedzenia
Mini babeczki z bakaliami 206

Zakupiłam sobie ostatnio foremki do małych babek i od razu je wypróbowałam. I tak na święta zamiast dużej babki mam kilka małych. Jedna babeczeka trafi do koszyczka. Moje babeczki są z bakaliami i aromatem rumowym ale można także nadać babeczkom inny smak. Można dodać skórkę i sok z cytryny lub pomarańczy albo inny dowolny aromat. składniki: 6 jajek

Monia miesza i gotuje
Babka cytrynowa 249

Babka cytrynowa - idealna na stół wielkanocny :). Składniki - powinny być w temperaturze pokojowej: 4 jajka 200 g masła skórka z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia LUKIER: cukier puder gorąca woda odrobina soku z cytryny Do dekoracji użyłam płatków migdałowych(...)obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną i wystudzoną babkę przekładamy na talerz lub paterę. Wierzch dekorujemy lukrem i posypujemy np. płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi

Gotuj z Mąką
Wiekanocna babka drożdżowa z makiem 261

świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych przepisów. Tym razem pokusiłam się o upieczenie zamiast tradycyjnego makowca baby z nadzieniem makowym. Babka jest pyszna, puszysta, bardzo aromatyczna i dość długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto jest wilgotniejsze niż pieczone tradycyjna na mleku. Przechowywana owinięta folią spożywczą jest pyszna nawet na 3 dzień(...)przestudzoną masę makową. Zwinąć ciasto w roladę i ułożyć w babkowej foremce wysmarowanej masłem piec w 190`C 35 minut. Początkowo studzić w foremce, po około 10 minutach wytrząsnąć babkę z foremki i studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki Biszkoptowe Do Koszyczka 176

Wczoraj poszukiwałam przepisu na babeczki, a tu mąż z rana podpowiedział prosto z mostu: "zrób wszystko jak na normalna babkę biszkoptowa ponieważ zawsze ci się udaje to tylko w mniejszej ilości i wlej do foremek i już" no i kurcze tak zrobiłam. Wyrosły pięknie, są wilgotne w środku i bez dodawania szklanki mleka czy szklanki oleju i co najważniejsze

Gotowanie...to proste !