babki - 8724 przepisów (strona:242/582)

RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 225

zamiennik nie tylko dla osób na LCHF, ale i na dietach bez glutenu czy laktozy. Składniki – razowy chleb bez pieczenia (2 kromki): 15 g mąki kokosowej 10 g łupin babki jajowatej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska lub kłodawska do smaku 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich , oregano , bazylii opcjonalnie czosnek Rozgrzać dobrą patelnię

Ola la LCHF
Mroczne cienie Virginia C. Andrews – recenzja 152

Autorkę zna na pewno wiele osób. Któż nie słyszał o jej najpopularniejszym dziele  „Kwiaty na poddaszu”, zatrważającej powieść o rodzeństwie przez lata więzionym na poddaszu swojej babki. Autorka miała zawsze swój styl, który konsekwentnie nawiązywał do mrocznych gotyckich powieści i horrorów. Jej książki przepełnia ból, tajemnice, mrok. I tak jest i w tym wypadku

Słodkie okruszki
Chleb bezglutenowy z pestek i ziaren (wegański, keto) 224

Chlebek, który jest keto i wegan-przyjazny. Nie dodawałam do niego jajek, za to dodałam vEGGs, które spokonie można zastąpić większą ilością babki płesznik moim zdaniem lub innym wegańskim zamiennikiem jajka. Chleb mieszałam w Thermomixie, jednak i tak korzystałam ze zmielonych już orzechów, które zostały mi po świątecznych zakupach. Składniki: 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g mielonych migdałów(...)mielonych orzechów laskowych 150 g ziaren słonecznika 80 g siemienia lnianego 80 g babki płesznik (lub jajowatej) łyżeczka soli (i dowolne przyprawy, jakie lubicie) 20 g sezamu (opcjonalnie) 20 g maku (opcjonalnie) 20 g nasion chia (opcjonalnie) 8 vEGGs oliwa z oliwek papier do pieczenia Wymieszałam dokładnie wszystkie składniki, przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem i skropionej oliwą i piekłam około

Cytryna&Co.
Dyniowe batoniki z suszonymi owocami 195

Jeszcze nie minął pierwszy tydzień postu, a za mną już chodzi ciasto. Najlepiej taka żółta, drożdżowa baba. Puszysta, na masełku i z dużą ilością jajek. Albo przynajmniej mięciutka babka na oleju. No niestety, na babki trochę poczekamy, a teraz czas na zdrowe smakołyki. Znalazłam na instagramie fajny przepis na dyniowe batoniki z suszonymi owocami. Przepis podała @food.lara.by( po szwedzku

dolcevitainmykitchen
Babka z ryby 127

Bardzo lubię przeglądać stare książki kulinarne, wyszukiwać przepisy na ciekawe potrawy. Niektóre są „normalne”, oczywiste, a niektóre zaskakujące. Jednym z takich dań jest babka z ryby znaleziona w Jak gotować Marii Disslowej, książce z okresu dwudziestolecia międzywojennego. 500 g filetów z ryby, 60 g masła, 1 cebula, 60 g tartej bułki, 30 g kaparów, 4 filety anchois, 100 ml gęstej(...)śmietany 18%, kilka gałązek natki pietruszki, skórka otarta z 1/2 cytryny, 3 jajka, sól, pieprz świeżo mielony, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cebulę pokroić w kostkę. Rybę pokroić w nieduże kawałki. Rybę z cebulą poddusić na maśle. Dusić około 10 minut. Rybę przestudzić. Dodać do niej bułkę

królestwo garów
BABKA CYTRYNOWA JOGURTOWA 146

proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzoną babką oprószyć cukrem pudrem. Rada: zamiast cukru cytrynowego można dodać skórkę otartą z 1 cytryny ciasto można piec w klasycznej keksówce (30 x 11 cm) lub w formie na babkę

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto kakaowe z wanilią bez miksera 97

Ciasto kakaowe z ekstraktem z wanilii z dodatkiem powideł śliwkowych, z polewą… bez miksera. Idealne i szybkie ciasto do popołudniowej kawy. Taki murzynek, dodatkowo upieczony w formie do babki, świetnie się prezentuje. Można oblać polewą ciemną lub białą, lukrem lub posypać cukrem pudrem. U mnie gorzka czekolada 100 g roztopiona i połączona z 60 ml ciepłej śmietanki 18% (tłustsze(...)suche składniki, robię to kuchenną trzepaczką. Dodaję mokre składniki, mieszam do połączenia. Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i posypuję bułką tartą (w zależności od formy, w babce sprawdzi się nr 2), wylewam ciasto, wyrównuję. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Tak przygotowane ciasto piekę ok. 55 minut do suchego patyczka. Wybieram środkową półkę piekarnika

Zasmakuj Kuchni
CEBULARZE BEZ MĄKI (keto, LCHF, bez glutenu) 217

smakowych, jak i dla podbicia makro. Składniki na cebularze: Składniki na ciasto: 6 jajek 200 g tłustego twarogu 10 g (1 łyżka) odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego lub łupin/łuski babki jajowatej opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu –można pominąć, ponieważ placki świetnie rosną również bez spulchniacza sól himalajska lub kłodawska szczypta czosnku suszonego inne przyprawy Składniki na farsz(...)cebuli 40 g masła klarowanego 100 g sera żółtego dobrej jakości sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony inne przyprawy Oddzielić białka od żółtek. Twaróg, żółtka, babkę jajowatą lub odtłuszczone mielone siemię lniane  oraz przyprawy wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera. Można dodać także bezglutenowy proszek do pieczenia by pieczywo bardziej wyrosło. Do białek dodać szczyptę

Ola la LCHF
Babka z wiśniami i herbatą 201

wypieki z dodatkiem herbaty mogą być takie pyszne. Dzięki temu, że teekanne ma tak duży wybór herbat można kombinować w wypiekach i smakach. Oczywiście do kawałka ciasta lub babki uzupełnieniem jest kubek gorącej herbaty. W ofercie TEEKANNE każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. Mi bardzo przypadła do gustu herbata wiśniowa z dodatkiem czekolady. Składniki: 5 jajek 1 szkl cukru(...)mąką i poukładać nierównomiernie na cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego z termoobiegiem na 175 stopni i piec około 60-70 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika babkę zostawić na około 10 minut w formie a następnie wyjąć z formy na metalową kratkę i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
babka piaskowa 148

składniki: 100 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 150 g masła , miękkiego 130 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki

Domowy Smak Jedzenia
Truskawkowa proteinka - pyszny fit deser 168

składniki (w składzie podanym przez producenta nie znalazłam ani grama chemii) ale dodatkowo wzbogacony jest superfoods takie jak: suszony korzeń maca - bogate źródło białka, aminokwasów w tym niezbędnej argininy. Babka jajowata i babka płesznik oraz siemię lniane - rośliny z wysoką zawartością błonnika wspomagające procesy trawienne, łagodząc wzdęcia i biegunki, a także działające osłonowo na przewód pokarmowy. Czerwony burak z kolei

Cynamonowe szczęście
babka z gara 109

trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek.Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki.Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem.Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę.Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM

mojej kuchni
falszywy kugel-zapiekanka 135

sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na wierzchu polać jajkami warzywa i piec w piecu o temperaturze 180 °, około 1 godziny. Klasyczny żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków. W kuchni polskiej kugel pojawiał się na stołach mieszkańców północno-wschodnich regionów Polski. W centralnej Polsce (w okolicach Ostrowi Mazowieckiej(...)zapiekane ziemniaki z dodatkami mówiono kugiel. Nie jest to typowa babka ziemniaczana, raczej potrawa jednogarnkowa - bardzo smaczna i sycąca. Sos dużo czosnku president twaróg garść sezamu mieszanego Wykonanie w mikserze zmiksować czosnek z twarogiem,dodać sezam i opcjonalnie zielony szczypiorek:)) ps .u mnie na wierzchu plastry sera żółtego

mojej kuchni
KOTLETY JAJECZNE (keto, LCHF, paleo, wege, bez glutenu i laktozy) 639

tłuszczu i także wymieszać z pozostałymi składnikami. W tradycyjnych kotletach dodawana była namoczona bułka lub bułka tarta by nadać im odpowiedniej konsystencji i formować kotleciki. Kiedyś eksperymentalnie dodałam łupin babki jajowatej i jeśli komuś nie przeszkadza jej smak to jest to fajna opcja. Jednak wiem, że nie każdy za nią przepada, wiec można pominąć ten składnik tak jak robię(...)Pomijając babkę wystarczy po prostu nakładać masę jajeczną łyżką w niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz i przewracać po podsmażeniu z jednej strony delikatnie łopatką na drugą. Kotlety jajeczne idealnie smakują z różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, majonezowy, koperkowy, tzatziki, curry, ketchup domowy itp. Z podanej porcji wychodzi 8-10 kotlecików w zależności od wielkości. — BTW całości bez cebuli

Ola la LCHF
babka piernikowa II 148

składniki: 125 g maki orkiszowej lub pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 100 g miodu 100 g czekolady 50 g cukru 4 jajka 150 g masła 100

Domowy Smak Jedzenia

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję