Moja mama, jak co roku upiekła ukochaną przeze mnie, intensywnie pachnącą adwokatem, pijaną babkę :) Natomiast ja odeszłam trochę od tradycji i zdecydowałam się na ciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone! :) SKŁADNIKI ( na dużą babę wielkanocną lub keksówkę +/- 25cm) ciasto: 2 nieduże miękkie awokado ( około(...)cukier puder zielony barwnik spożywczy ( można pominąć lub zastąpić np. syropem miętowym, ale dość znacznie zmieni on cytrusowy smak lukru) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę, następnie zblendować razem z sokiem z limonki. Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Wbijać po jednym
DefinicjaSmakujuż wielokrotnie wspominałam- kanapki wcale nie muszą być nudne ;) Tym razem mam dla Was taką o to propozycję- wędzony łosoś, pasta z awokado, czosnku pomidorów i orzechów nerkowca oraz rukola i kremowy ser śmietanowy. To jest po prostu pyszne! :) SKŁADNIKI: 1 bułka z sezamem 2 plastry łososia wędzonego garść rukoli plaster sera śmietanowego z pieprzem lub innego ulubionego czerwona(...)papryka pasta z awokado 1 dojrzałe awokado garść orzechów nerkowca ząbek czosnku 3-4 pomidorki koktajlowe sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Awokado obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawalki. Czosnek obrać. Wszystkie składniki pasty umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawic solą i pieprzem. 2. Bułkę przekroić na pół, posmarować pastą, ułożyć rukolę
DefinicjaSmakumiecznik smakował po prostu bajecznie! SKŁADNIKI (2 porcje) 300g miecznika (dwa niedużde steki) sól morska świeżozmielony pieprz oliwa z oliwek sal sa 1/2 dojrzałego mango 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści rukoli 1 garść kiełków rzodkiewki(...)oprószyć solą morską i skropic oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W czasie gdy papryka i pomidorki się pieką, kroimy mango i awokado. Ja zazwyczaj nacinam delikatnie nożem kratkę na miąższu. Następnie od strony skórki delikatnie wypycham miąższ i gotowe kawałki ściągam ze skórki palcami. Mango i awokado powinny być dość drobno pokrojone
DefinicjaSmakuDzisiaj przedstawiam Wam przepis na moje ulubione szybkie kanapki - z rukolą, awokado i łososiem wędzonym. Uzupełnieniem jest szklanka soku owocowego lub warzywnego. 5 minut i mamy pyszne, zdrowe i pożywne śniadanie :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby) 2 kromki pełnoziarnistego chleba 2 łyżeczki śmietankowego serka kanapkowego 1 mała garść rukoli 1/2 dojrzałego awokado 1 mały plaster łososia wędzonego(...)zimno sok z cytryny pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Kromki chleba smarujemy serkiem śmietankowym. Rukolę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kładziemy na serek. Awokado obieramy i połowę kroimy na plasterki. Układamy na kanapkach i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Na górę kładziemy kawałki łososia. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym. Podajemy ze szklanką ulubionego pasteryzowanego soku owocowego, owocowo-warzywnego lub warzywnego
Moje Kuchenne RewelacjeJuż od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie guacamole. O wspaniałych właściwościach awokado nie będę się rozpisywać :) To bardzo smaczna i lekka przekąska, z nutką pikanterii i limonkowego orzeźwienia. Składniki: 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor ( np. malinowy ) 1/2 papryczki chilli 1 mała cebulka dymka sok z 1/2 soczystej limonki 1-2 łyżki oliwy ( może być(...)czosnkowa) szczypta soli szczypta pieprzu dwie garści posiekanej kolendry Awokado obrać, pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z limonki. Całość rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulkę bardzo drobno pokroić. Dodać do awokado. Na sam koniec dodać pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną kolendrę,oczyszczoną z nasion i posiekaną papryczkę chilli, oliwę i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie
Jemy PijemyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Często jadacie kanapki z wędliną i serem? A może dla odmiany zrobicie pyszną pastę z awokado i jajka? Awokado jest bardzo zdrowe, idealnie nadaję się na kanapki lub jako dodatek do sałatek czy koktajli. Pamiętajcie, aby wybierać owoce dojrzałe z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką. Jeśli takiego(...)dostaniecie, wystarczy awokado zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 1-2 dni. Po tym czasie będzie już wystarczająco miękkie Sam owoc nie każdemu może smakować ze względu na swój lekko mdły smak, lecz przygotowany w formie takiej pasty na kanapki smakuje świetnie. Zachęcam do przygotowania w swojej kuchni
Marta GotujeSurówki z cyklu "wrzuciłem, co miałem" nie raz już mnie zaskoczyły. Z tą nie było inaczej. Połączenie sałaty z awokado, soczystą gruszką i słodkim mango okazało się bardzo trafione. A dodatek soku z limonki i odrobiny chilli doskonale zbalansował smaki. Składniki: 1 opakowanie ciętej mieszanki sałat 1 dojrzała gruszka 1 średniej wielkości mango 1/2 awokado sok z 1 limonki(...)łyżka oliwy z oliwek szczypta suszonego chilli szczypta soli Sposób przygotowania: Sałatę umyć i osuszyć. Mango, gruszkę i awokado pokroić w kostkę i wymieszać z sałatą. Pamiętajcie, że jeśli zużywacie tylko połowę awokado, z drugiej nie usuwajcie pestki - dzięki temu będziecie mogli ją przechować w lodówce do następnego dnia bez ryzyka, że ściemnieje. Do soku wyciśniętego z limonki dodać łyżkę
W SMAKSuper pyszny koktajl / smoothie w wiosennym kolorze zielonym. Cudowne połączenie banana, awokado i szpinaku. Nie należy się bać tego miksu - wszystko świetnie się komponuje. Mój dwuletni wykwalifikowany pracownik - tester smaku - potwierdza, przepis idealny (; Składniki (1 duża porcja): 2 szklanki szpinaku (mocno wypełnione) 2 banany (najlepiej zmrożone wcześniej) 1/2 średniego awokado(...)plasterek limonki / cytryny Limonka służy nie tylko ozdobnie. Pod koniec jedzenia warto wrzucić ja do szklanki i rozgnieść z pozostała częścią koktajlu. Przygotowanie (7 minut): - szpinak miksujemy z awokado dolewając po troszku wody (ja szpinak podzieliłam na 3 porcje dodając co jakiś czas do miksowania aby sobie ułatwić prace i uzyskać lepszą konsystencję) - dodajemy banany (oczywiście
Pora na pora i pomidoracudownie. To ostatni dzwonek, żeby pożegnać ciężkie, zimowe potrawy, na korzyść lekkich sałatek, chłodników, koktajli i innych kolorowych wynalazków. Moja propozycja na dziś to sałatka z mango i awokado. W znanej sieci marketów na literę T możecie teraz kupić mango za 3 zł, a awokado za 2 zł, także zachęcam Was do eksperymentów. Jeśli macie ochotę, możecie dorzucić rukolę(...)szpinak, na pewno fajnie się wkomponuje. Składniki (2 porcje): 1 dojrzałe (!) awokado 1 mango 5 truskawek 20 g orzechów włoskich (waga bez łupinek, około 5 sztuk) 1 łyżeczka ziaren sezamu (5 g) Cytrynowy sos winegret: 1,5 łyżki oleju, najlepiej nierafinowanego (15 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku 1. Wszystkie składniki
Powiedz dietom nieMyślicie, że orzechy nerkowca nie pasują do jajecznicy? Nic bardziej mylnego. Uprażone w połączeniu z awokado i orzechowym aromatem beurre noisette wznoszą jajecznicę na wyższy poziom. Musicie spróbować Składniki: 4 duże jajka 1/2 dojrzałego awokado 2 pełne łyżki orzechów nerkowca 1 łyżka masła 1 łyżka beurre noisette natka pietruszki do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni(...)utrzeć w moździerzu. Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. Na patelnię włożyć masło, wbić jajka i dodać orzechy. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć mieszając, aż jajka się zetną. Pod koniec smażenia dodać pokrojone awokado i ponownie wymieszać. Gotową jajecznicę przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki i polać odrobiną podgrzanego beurre noisette. Smacznego
Oryginalny smakwięc sałatkę, której składniki nigdy mnie nie zawiodły, a są dostępne przez cały rok. Jest to wariacja na temat kuchni meksykańskiej. Sałatka cieszy oko, jest kolorowa i treściwa. Z awokado i fasolą w roli głównej, uzupełniona pomidorkami, czerwoną cebulą oraz sosem z chili i limonką. Do tego trochę sałaty i pestki dyni. Jak dla mnie jedna z najlepszych sałatek. Jest(...)tortillą. Jest sycąca, ale nie jest za ciężka, dlatego idealna na lunch. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań głównych lub przy grillu. W przepisie podaję połowę awokado, bo tyle teoretycznie wystarczy. Ja jednak jestem uzależniona od tego owocu i tak naprawdę dodaję całe... Sałatka Ale Meksyk z pikantnym sosem Składniki na 2 porcje: kilka liści
Pełny talerzHummus z awokado - Guacaummus lub Hummamole Lubicie guacamole? A hummus? Jeżeli chociaż raz odpowiedzieliście tak, spróbujcie połączenia tych smaków. Co powstało z małżeństwa guacamole i hummusu? Guacaummus lub Hummamole. Moje ulubione awokado i kolendra dodają tu naprawdę fajnej świeżości. Guacamole lubię z wyczuwalnymi kawałkami składników,ale hummus idealnie gładki. Dlatego obieram ciecierzycę przed zmiksowaniem. Nie ma co się krzywić. Obranie(...)Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tahini 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli (opcjonalnie) ¼ szklanki świeżej kolendry 2 łyżki oliwy 1 awokado (ok. 210 g z pestką, przed obraniem) 2-3 łyżki soku z limonki ¼ łyżeczki mielonego kuminu łyżeczki sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku pieprz kajeński do smaku
Pełny talerzPasta jajeczna z awokado Lubicie pasty do pieczywa? Ja bardzo. Najbardziej takie banalne w przygotowaniu jak ta dzisiejsza. Technika jej przyrządzenia jest dowolna. Można siekać, rozgniatać lub miksować. Ja lubię, jak składniki nie są całkiem zmiażdżone i można wyczuć poszczególne smaki. Jajka na twardo, awokado, orzechy i szczypta przypraw... Połączone razem tworzą naprawdę smaczne smarowidło. Jak dla mnie dodatkowy plus(...)brak majonezu, którego nie jestem w stanie sobie odmówić przy tradycyjnej paście jajecznej. To jak? Skusicie się na kanapeczkę? Składniki: 1 miękkie awokado 2-3 jaja ugotowane na twardo sok z 1/2 limonki 2 łyżki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki chili w płatkach (mniej jeżeli nie lubicie pikantnych potraw) sól do smaku ½ ząbka
Pełny talerzczeluściach lodówki znalazłam awokado! Musiałam coś z niego wykombinować, jak zwykle szybko, szybciej I tym sposobem powstała mocno aromatyczna, ostra pasta. SKŁADNIKI 1 awokado 2 jajka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 średniej czerwonej cebuli 1/2 papryczki chilli 1 łyżka majonezu plaster cytryny pieprz sól rukola (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Jajka ugotować na twardo, wystudzić i drobno pokroić. Awokado wydrążyć, rozgnieść(...)widelcem lub w moździerzu i natrzeć pestką (dzięki temu nie ściemnieje, pestkę można zostawić w paście i tym sposobem oszukać awokado ), skropić cytryną. Papryki i cebulę drobno pokroić, dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać z łyżką majonezu. Świetnie smakuje podana na rukoli
zabawa smakiemjest u Was z późnymi powrotami do domu? Często Wam się to zdarza? Z chęcią poznam Wasze przepisy na szybkie kolacje :) Składniki na 2 porcje: 1 dojrzałe i miękkie awokado 80 g łososia (może byc tuńczyk) w sosie własnym z puszki 6-8 łyżek sosu Teriyaki np. YAMASA 2 szczypty ostrej papryki w proszku Rybę odsączamy, przekładamy do miszecki, zalewamy(...)sosem Teriyaki i ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przekrajamy awokado na pół i przekręcamy połówki, aby się rozdzieliły. Usuwamy pestkę, a na jej miejsce nakładamy kawałki ryby w sosie. Całość przyprawiamy odrobiną ostrej papryki. Jemy łyżką nabierając miąższ awokado wraz z rybą. Do takiego awokado polecam lekką sałatkę (u mnie garść mieszanki sałat z kilkoma pomidorkami
Zawsze głodna!