Znudziła się Wam jajecznica? Oto nowa i ciekawa inspiracja śniadaniowa. Dość prosta, bo potrzebujecie tylko jajek i awokado, ale jaka pyszna… Dodatkowo możecie dodać salami lub szynkę. Jeśli lubicie takie śniadania to jak najbardziej jest dla Was Składniki /2 porcje/: 1 dojrzałe awokado 2 małe jajka 4 plasterki salami sól, pieprz Wykonanie: Awokado umyć, osuszyć, przekroić(...)pół i usunąć pestkę. Można lekko powiększyć otwór jeśli ma Czytaj dalej... Artykuł Jajko zapiekane w awokado pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuŚwieża, chrupiąca sałata, lekko pikantne kiełki rzodkiewki, jajko i awokado połączone wyrazistym winegretem. Pyszny, lekki i zdrowy posiłek! SKŁADNIKI: (na dwie porcje) mieszanka sałaty kiełki rzodkiewki duża garść 2 jajka awokado winegret: łyżka octu winnego łyżka oliwy z oliwek łyżka wody ½ łyżeczki cukru sól, świeżo mielonym czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Winegret: W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę(...)sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia składników. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na ćwiartki. Sałatę myjemy i odsączamy na sitku lub w wirówce. Awokado rozcinamy na pół i lekko przekręcamy. Rozpołowione kroimy w skórce na plasterki a następnie delikatnie podważamy łyżką. Na talerzach układamy sałatę i kiełki rzodkiewki. Na wierzchu układamy wachlarz z połowy
Pyry na GazDacie się skusić na sałatkę z mozzarellą, awokado i pomidorami? Kolorowa, w smaku delikatna, pachnąca bazylią, z chrupiącymi nasionami słonecznika i zaskakująca w smaku. A dzieje się tak za sprawą oleju dyniowego, którym ją doprawiłam. Olej dyniowy ma smak mocno orzechowy, dzięki czemu nadaje charakteru całej sałatce. Pachnie również dość intensywnie, jednak po zmieszaniu(...)sałatce, jego zapachu nie wyczujemy. Tu prym wiedzie aromat bazylii. Intensywnie zielony kolor oleju, dodatkowo podkreśla naturalną barwę awokado. Czy dacie się zaprosić na miseczkę? :) Składniki: dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 1 kulka sera mozzarella 10 pomidorków koktajlowych 2 czubate łyżki słonecznika 1 łyżka siekanych listków bazylii sól, pieprz do smaku 2 łyżki
Smak mojego domuDziś mam propozycję na bardzo wykwintną przystawkę dla tych co lubią zarówno wędzonego łososia jak i awokado. Mnie osobiście takie połączenie bardzo odpowiada. 100 g wędzonego łososia w plastrach 1 awokado 1 mała czerwona cebulka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz Łososia posiekać nożem. Awokado obrać(...)skórki,pokroić w kosteczkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało. Cebulkę drobno posiekać. Zmieszać razem łososia,awokado,cebulę i koperek,dodać oliwę i przyprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. By zaprezentować tatar tak jak ja to zrobiłam należy wziąć metalową obręcz o śr. 6 cm,ułożyć na półmisku,nałożyć porcję tatara,ugnieść łyżką i delikatnie ściągnąć obręcz
Kolorowa kuchnia Elkichoć apetytu specjalnie nie mam, to naszła mnie dzika ochota na śledzia. Ucieszyłam się, że chcę coś zjeść, więc nie tracąc czasu szybko powstały takie oto grzanki. Awokado samo w sobie jest bardzo neutralne w smaku i aż się prosi o jakiś konkretny dodatek, śledzie fajnie zamarynowane - razem tworzą bardzo udaną kompozycję. Składniki: 4 kromki chleba 2 filety śledziowe(...)zielonymi oliwkami i kaparami Seko pół dojrzałego awokado serek śmietankowy do posmarowania chleba garść kiełków (u mnie brokuły i rzodkiewka) Chleb podpiec w tosterze lub zrumienić na suchej patelni, posmarować serkiem. Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w mniejsze kawałki. Awokado wyjąć ze skórki za pomocą łyżki, miąższ pokroić. Na chlebie ułożyć kawałki awokado i śledzi, z wierzchu położyć kiełki. Smacznego
Obiad gotowyproponuję karnawałowe krewetki podane w minikieliszkach. Wyglądają obłędnie, tak też smakują, a to za sprawą musu z mango o lekko żywicznym posmaku, i limonkowego awokado. Kropka nad „i” to anielskie włosy z makaronu. Składniki: – 500 g mrożonych krewetek – 1 małe awokado – sok z 1/2 limonki(...)posiekany czosnek, imbir i papryczkę, podsmażyć. – Wrzucić krewetki, podsmażyć. Skropić octem, dodać liście limonki i poddusić ok. 2 minuty. Doprawić solą do smaku. – Awokado obrać, przeciąć na pół i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z limonki. – Mango obrać, wyjąć pestkę i zmiksować miąższ. Doprawić solą i pieprzem
To co kochamuważam, że wszelakie dodatki są niepotrzebne i tylko psują jakościowo produkt, dlatego wybieram te domowe, bo przynajmniej wiem co jem :) Moja pasta ma w sobie także dużo dobroci: Awokado - o jego właściwościach możecie poczytać w przepisie na zdrowy czekoladowy krem crunchy . Czosnek - to naturalny antybiotyk! Jego substancje (np. allicyna) wspomagają układ odpornościowy, utrzymują równowagę mikrobiologiczną jelit, oczyszczają krew(...)tłuszczy, witamin oraz magnezu i fosforu! Przede wszystkim poprawiają funkcjonowanie mózgu, samopoczucie i chronią układ krążenia, a dzięki zawartości kwasu elagowego wiążą i unieszkodliwiają substancje rakotwórcze. Składniki: 1 awokado 2 kopiate łyżki fety (u mnie półtłusta) 1 duży ząbek czosnku 5 łyżeczek soku z cytryny 3 łyżki orzechów włoskich (opcjonalnie) szczypta chili/pieprzu cayenne łyżeczka suszonych ziół (bazylii lub dalmatyńskich
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńKakaowy mus bez dodatku mleka. Bazą jest surowe, dojrzałe awokado. Mus jest bardzo czekoladowy, gładki i gęsty. Jedno awokado wystarczy na dwie małe porcje. Maliny możemy zastąpić dowolnymi owocami. Trochę kalorycznie, ale jednak zdrowo. Polecam! Inspiracja "River Cottage light & easy" Hugh Fearnley - Whittingstall składniki - 2 porcje 1 bardzo dojrzałe awokado 1,5 łyżki kakao(...)limonki lub do smaku 2 łyżki płynnego miodu do podania: mrożone (rozmrozić) lub świeże maliny miód lub syrop klonowy przygotowanie Awokado przekroić, usunąć pestkę i skórkę. Miąższ włożyć do miski, dodać kakao, sok z limonki i miód. Miksować dokładnie przy pomocy blendera tak długo aż uzyskamy gęsty, gładki mus. Jeżeli trzeba dodać miód
Stare GarySKŁADNIKI 4 steki z tuńczyka 1 awokado 2 pomarańcze 2 limonki 1 czerwona cebula kolendra s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 4 filetti di tonno 1 avocado 2 arance 2 lime 1 cipolla rossa coriandolo sale, pepe olio d' oliva PRZYGOTOWANIE Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomarańcze filetujemy na cząstki bez błonek. Awokado przekrawamy(...)pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skóry. Awokado kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy sok z pomarańczy, sok z limonki, doprawiamy kolendrą, solą i pieprzem. Dodajemy pomarańcze, cebulę i awokado. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Steki z tuńczyka doprawiamy solą i pieprzem. Rybę grillujemy ok. 2 minut z każdej strony. Steki serwujemy
La grande e la piccola cuocaTagliatelle jest klasycznym włoskim makaronem, na bazie którego można przygotować wiele szybkich i smacznych dań. W mojej wersji przyrządziłąm go z dość popularną kompozycją, czyli serem feta i awokado. Składniki : - makaron tagliatelle - awokado - ser feta - oregano/bazylia Przygotowanie : 1. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie. 2. Ser fera pokroić w kostkę, nastepnie podsmażyć na patelni(...)stopienia. 3. Awokado pokroić w kostkę. 4. Do ugotowanego makaronu dodać ser, awokado i posypać przyprawą. Smacznego
Kuchenne innowacjeDziś spotka się ogień z wodą czyli stworzymy coś pysznego w towarzystwie zabójców raka. Ten banalnie prosty deser w formie musu świetnie odżywia mózg dzięki zawartości awokado. To samo awokado świetnie wpisuje się w dietę antyrakową i niektórzy nawet nazywają go "masłem Boga". Dodatek mleczka kokosowego nie podniesie kaloryczności ale uzupełni odżywcze właściwości musu. Natomiast chrupiące ciasteczka amaretti dzięki sproszkowanym(...)uzupełnią niedobory antyrakowej witaminy B17. Połącznie tych 3 składników tworzy idealną przekąskę popołudniową którą serdecznie polecam wszystkim! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 dojrzałe i pokrojone awokado obrane i pozbawione pestki 200ml mleczka kokosowego 12 pokruszony ciasteczek amaretti 1 łyżeczka ksylitolu Przygotowanie: 1/ Miksujemy kawałki awokado z mleczkiem kokosowym na mus, dodajemy pokruszone ciasteczka i dokładnie
Kuchnia PROzdrowotnapasztety i desery. Na blogu również tego nie zabraknie. Na pewno coś dla siebie wybierzecie. Składniki: • 6 plastrów wędzonego łososia • 1 papryka czerwona Mus z awokado • 1 awokado miękkie • 1 serek Filadelfia 200 g • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 3 łyżeczki żelatyny Dekoracja • 2 małe cebule czerwone • 3 łyżki octu balsamicznego(...)olej, chwilę smażyć, po czym włożyć do torby foliowej aby zaparowała i łatwiej było ją obrać. • Po obraniu papryki, pokroić ją na długie paski. • Awokado obrać ze skóry, przepołowić, pokroić miąższ na drobne kawałki i zmiksować z serkiem i przyprawami. • Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odczekać aż napęcznieje
To co kochamtalerzu zielono, bo wiosna zbliża się dużymi krokami. Głęboka zieleń szpinaku i delikatna awokado została przełamana białą fasolą. Sałatka dietetyczna, zdrowa i idealna dla osób, które postanowiły zgubić parę kilogramów na wiosnę. Składniki: • 2 garści liści szpinaku • 1 puszka fasoli białej • 1 awokado • 100 g sera feta Sos • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z cytryny(...)sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: • Liście szpinaku umyć i osuszyć. • Awokado obrać i pokroić. • Fasolę odcedzić. • Do salaterki włożyć szpinak, awokado, fasolę i pokrojony w kostkę ser. • Polać wymieszanymi składnikami sosu
To co kochamsmak. Mnie to nie przeszkadza, ale jeśli nie lubicie ryżu brązowego, to możecie użyć białego. Wtedy sałatka jest delikatniejsza w smaku. Zieleń uzyskałam używając dojrzałego awokado i zielonego groszku. Zapewniam, że smakuje tak, jak wygląda! Składniki: • 1 szklanka ryżu, u mnie brązowy • 2 małe, dojrzałe awokado lub 1 duże • 1 paczka mrożonego groszku(...)wolnym ogniu 40 minut. Ryż biały gotować 20 minut. • 10 minut przed końcem gotowania ryżu dorzucić do niego groszek zielony. • Ryż z groszkiem odcedzić. • Awokado obrać ze skórki, ugnieść widelcem na miazgę i wymieszać z sokiem cytryny i majonezem. • Wymieszać razem ryż, groszek i sos z awokado, doprawić solą, pieprzem
To co kochamUpały nie sprzyjają ciężkim, gorącym obiadom czy kolacjom. Sięgamy po coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Dzisiaj polecam zdrowe kanapki na kukurydzianych ultracienkich waflach z awokado i kiełkami. Składniki: • wafle kukurydziane cienkie • 1 awokado • ćwiartka cytryny • kiełki rzodkiewki i soczewicy Wykonanie: • Z awokado wyjąć miąższ i rozgnieść widelcem. • Wafle posmarować awokado, skropić sokiem
To co kocham