Ostatnio polubiłam awokado, nie dość że jest dobre to jeszcze bardzo zdrowe. Idealnym połączeniem jest awokado z jajkiem. Na Wielkanoc często faszerowałam jajka awokado. Dziś na blogu zapiekę awokado z jajkiem. Czytaj więcej
Ana Mari's worldjednolitą masę doprawiając do smaku. Połówki jajek faszerujemy z użyciem łyżeczki dokładając na górę tuńczyka zmieszanego ze szczypiorkiem. ------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------ 2. Faszerowane jajka z awokado Składniki : 7 jajek 1 dojrzałe awokado 4 -5 kawałki suszonych pomidorów w zalewie natka cebuli szalotki sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Awokado przecinamy w pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy(...)Suszone pomidory odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy w kostkę i dodajemy do misy. Natkę cebuli drobno kroimy a żółtka jajek rozdrabniamy w palcach. Całość mieszamy lecz tak by awokado połączyło farsz jednak pozostały grudki żółtka. Jajka faszerujemy z użyciem łyżeczki. ------------------------------------------ Mechanik w kuchni ------------------------------------------ 3. Faszerowane jajka z śledziem w buraczkach Składniki : 6 jaj 1 płat
Mechanik w kuchniSałatka z jajek i awokado z sosem chrzanowo- majonezowym T a sałatka to świetny pomysł na śniadanie lub przekąskę, nie tylko w okresie Wielkanocy. Jest pożywna, a jednocześnie lekka i delikatna. Jej smak możecie śmiało urozmaicić Waszymi ulubionymi ziołami, kiełkami, posiekaną drobno rzodkiewką, ogórkiem zielonym lub nawet konserwowym. Jeżeli zdecydujecie się na dodanie ogórka to pozbawcie go pestek i wodnistej(...)chrzanu dodajcie wedle upodobań. Mój był dość łagodny więc w sałatce był tylko lekko wyczuwalny. Dla miłośników mocniejszych wrażeń polecam zwiększyć jego ilość 5 jajek ugotowanych na twardo 1 awokado (dojrzałe), pokrojone w drobną kostkę 1/2 szklanki mrożonego groszku 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego 3 łyżki natki pietruszki 4 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu ze słoika 5 rzodkiewek, drobo posiekanych
olalacookingDziś gratka dla tych, którzy lubią lekkie sałatki. Sałatka na bazie zielonych składników: wyrazistej rukoli, awokado i ogórka, z kawałkami wędzonego na gorąco łososia oraz cząstkami jajek. Sałatka jest bardzo smaczna i wygląda dosyć elegancko. Z pewnością sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach czy podczas świąt (aczkolwiek należy pamiętać, że tego typu sałatki dobrze jest przygotować w dniu planowanego podania(...)choć u mnie nawet na drugi dzień sałatka dobrze smakowała:) ) kilka garści rukoli 150-200 g wędzonego na gorąco łososia 1 ogórek tzw wąż 1 dojrzałe awokado (u mnie to z czarną skórką) 5 jajek 3-4 łyżki jogurtu greckiego opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki sok z cytryny
Smaki Na Talerzuteoretycznie własnie wiosnę mamy. Tak czy inaczej, Wielkanoc nadchodzi szybkimi krokami, więc pora rozpocząć przygotowania do niej na poważnie. Kolejną propozycją na wielkanocny stół jest żółto zielona sałatka z awokado, jajkami i kukurydzą. Można ją przygotować dzień wcześniej, a roszponkę dodać przed samym podaniem. Ta sałatka swoimi kolorami na pewno ozdobi wielkanocny stół. Składniki: 1 puszka kukurydzy 2 dojrzałe(...)awokado 3 łyżki soku z cytryny 1 pęczek szczypiorku 5 łyżek majonezu 2 łyżki ostrej musztardy 7 jajek sól i pieprz do smaku 2 duże garście roszponki Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w grubszą kostkę. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i wydrążyć łyżka środek. Miąższ skropić sokiem z cytryny i pognieść widelcem. Nie musi być miazga
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki) sosu sojowego lub sosu Tamari (bez glutenu) 8 liści nori (ok 20 g) 150 g łososia surowego lub wędzonego (u mnie wędzony) 70 g (1/2 sztuki) awokado 70 g ogórka świeżego 70 g papryki czerwonej do podania dodatki typu imbir konserwowy, wasabi, sos sojowy opcjonalnie inne dodatki do wypełnienia np paluszki surimi, krewetki, ryby, sezam czarny Kalafiora umyć, osuszyć(...)nabierze złotawego koloru i będzie suche. Ryż połączyć z serkiem i sosem Tamari lub sojowym a następnie wstawić do lodówki. Przygotować wszystkie pozostałe składniki. Warzywa umyć, paprykę wydrążyć a awokado i ogórka obrać. Wszystkie warzywa i łososia pokroić w wąskie paseczki. Matę bambusową zawinąć w folię spożywczą. Liście układać pojedynczo na macie. Ryż smarować na liściu zaczynając od samego dołu
Ola la LCHFponieważ pięknie prezentuje się na stole podczas uroczystości więc śmiało możecie go umieścić w wielkanocnym menu Można go przygotować z surowej lub wędzonej ryby. U mnie wędzona w towarzystwie awokado i kiełków jarmużu, czyli bardzo lekka i wiosenna wersja Składniki na 4 porcje: 400 g wędzonego łososia (patrz na skład i pochodzenie) 80 g (4 sztuki) cebuli szalotki(...)duże sztuki) dojrzałego awokado 10 g (2 łyżeczki) oliwy z oliwek 30 g (6 łyżeczek) sosu sojowego lub sosu Tamari (bez glutenu) 20 g (4 łyżeczki) soku z cytryny opcjonalnie kiełki lub rzeżucha (u mnie kiełki jarmużu) pieprz czarny mielony sól himalajska lub kłodawska Łososia posiekać drobno a następnie wymieszać z sosem sojowym, oliwą, połową soku z cytryny oraz pieprzem
Ola la LCHFAwokado nie opuszcza mnie :) Ale to taka miłość odwzajemniona, polubiliśmy się i często się spotykamy. Nie wiem jak u Was, ale dopiero niedawno odkryłam jak pożywne mogą być kanapki właśnie z nim. A że wiosna tuż tuż to już nawet zielony ogórek smakuje lepiej :) Składniki: bułka 1/4 awokado 1/2 niewielkiego ogórka zielonego 3-4 rzodkiewki sól do smaku(...)Przygotowanie: bułkę opiec w tosterze - tak teraz polubiłam takie :) awokado rozgnieść widelcem ogórka i rzodkiewkę pokroić w kosteczkę - dodać do awokado warzywa wymieszać i doprawić solą do smaku ułożyć na bułce Smacznego
Gotowanie z pasjąAwokado nie opuszcza mnie :) Ale to taka miłość odwzajemniona, polubiliśmy się i często się spotykamy. Nie wiem jak u Was, ale dopiero niedawno odkryłam jak pożywne mogą być kanapki właśnie z nim. A że wiosna tuż tuż to już nawet zielony ogórek smakuje lepiej :) Składniki: bułka 1/4 awokado 1/2 niewielkiego ogórka zielonego 3-4 rzodkiewki sól do smaku(...)Przygotowanie: bułkę opiec w tosterze - tak teraz polubiłam takie :) awokado rozgnieść widelcem ogórka i rzodkiewkę pokroić w kosteczkę - dodać do awokado warzywa wymieszać i doprawić solą do smaku ułożyć na bułce Smacznego
Gotowanie z pasjąAwokado to niezwykły owoc. Bogaty w witaminy B, E i K, posiada kwasy tłuszczowe jednonienasyconych, które wpływają na szczelność ścian tętnic oraz poziom cukru we krwi. Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, posiada potas wspomagający pracę serca, wzmacnia odporność, jest także doskonałym źródłem kwasu foliowego. Jak widzicie posiada tak wiele cudownych właściwości, dlatego postanowiłam włączyć ten wyjątkowy owoc mocniej do naszej(...)codziennej diety. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny szczypta soli 1 mały ząbek czosnku Awokado umieszczam w miseczce, dodaję sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i blenduję. Gdy już powstanie gładka masa doprawiam solą. Jest wspaniałe. Artykuł Masło z awokado pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmamy! I choć nieco się spóźniła, to takie temperatury wcale mi nie przeszkadzają. Jest świeżej, zdrowiej, energiczniej, a po spacerze apetyt wzrasta co najmniej dwukrotnie. Porcję tego makaronu z awokado pochłonęłam w mig i gotowa byłam pójść po dokładkę. Czy to efekt zimy, czy może makaron był szczególnie pyszny? Chyba i jedno, i drugie:) Składniki (na 2 porcje): 1 nieduże(...)awokado sok z połowy cytryny garść liści bazylii 2 łyżki pestek słonecznika ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu) sól garść kiełków Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, przygotować pesto*. Awokado wydrążyć za pomocą łyżki, przełożyć do kielicha blendera. Dodać pozostałe składniki, zmiksować na sos. Spaghetti odcedzić, wymieszać z pesto
Obiad gotowyPyszna i lekka sałatka, której atutem są składniki jak najlepszej jakości. Awokado powinno być w sam raz, niezbyt twarde, ale i nie za bardzo dojrzałe, bez widocznych brązowych plam na miąższu. Pomidorki koktajlowe o każdej porze roku są słodkie, soczyste i pełne smaku. W sezonie letnim można zastąpić je pokrojonymi pomidorami malinowymi. Do tego chrupiąca czerwona cebula i świeże(...)soku z limonki. Ta prosta sałatka jest jedną z moich ulubionych. Pięknie wygląda na stole, wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje. SKŁADNIKI/ 2-4 porcje 2 dojrzałe awokado, polecam odmianę hass 2 garści pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli garść listków bazylii sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny 1 płaska łyżka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oliwy
cool and mintyzielonego groszku, u mnie mrożony 100 g sera feta, owczego 1 łyżka świeżej mięty pieprzowej 2 łyżki masła 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki lub mięty, opcjonalnie Dip z awokado 1 awokado 150 g greckiego jogurtu 1 ząbek czosnku sól do smaku D omsy miksera wsyp mąkę, dodaj żółtka i zarób ciasto. Następnie wlej wrzątek i zarabiaj aż ciasto będzie elastyczne(...)Gotuj pierogi do wypłynięcia pod powierzchnię wody czyli około 3-4 minut. Układaj pierogi na zwilżonym zimną wodą talerzu. Ostudzone odsmaż na maśle jeśli lubisz odsmażane jak my. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i łyżeczka wyjmij miąższ do naczynia. Dodaj jogurt, sól i czosnek, zmiksuj. Podaj pierogi posypane pietruszką z awokado dipem. Smacznego! Spara Spara The post Pierogi
codojedzeniaPrzepis na pyszny WYTRAWNY DIP BLUE CHEESE Z AWOKADO. Zdrowa... Artykuł WYTRAWNY DIP BLUE CHEESE Z AWOKADO pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWięc, zimo i śniegu trwaj a ja przestaje zanudzać i przechodzę do przepisu Dzisiejsza sałatka jest mega kolorowa oraz super smaczna. Uwielbiam połączenie brokuła, jarmużu, grejpfruta no oczywiście i awokado, ale awokado zawsze się sprawdza. I ten sos Ach ten SOS, aromatyczny i rozgrzewający dzięki imbirowi, który zimą pojawia się u nas wszędzie: w herbacie, w TYCH shotach na wzmocnienie(...)razu poprawia humor, pewnie to te witaminy świetnie nadaje się do zabrania do pracy lub szkoły jako zdrowy lunch. Składniki salatka: brokuł garść jarmużu duża marchewka grejpfrut dojrzałe awokado ziarenka sezamu granat Sos: świeży starty imbir (około 1 cm ) 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju lnianego 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 4 łyżki
PaleoLife