Dzisiaj pomysł na bardzo ciekawą sałatkę z mnóstwem kolorowych warzyw i kremowym dressingiem z awokado, który stanowi świetną i zdrową alternatywę dla majonezu. Awokado to zdecydowanie u mnie numer jeden, jem je bardzo często i dodaje praktycznie do wszystkiego :) Zresztą to bardzo uniwersalny owoc, można przecież z niego zrobić słodziutki krem, doskonały sos guacamole czy właśnie dodawać do sałatek(...)sałatce wyczuwalny jest charakterystyczny smaku świeżej kolendry, więc jeśli ktoś za nią nie przepada to może ją zamienić na inną ulubioną przyprawę :) Składniki (4 porcje): Dressing: pół dojrzałego awokado 1 mały ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki soku z cytryny lub limonki Sałatka: pół główki sałaty lodowej plaster
Healthy food explorerposmarowałam go lekkim serkiem i zawinęłam tworząc mini roladkę, którą następnie pokroiłam. W takiej wersji fajnie prezentuje się na talerzu i przyznam, że też lepiej smakuje. Szpinak, łosoś i awokado jako nadzienie sprawdzają się świetnie (zwłaszcza łosoś dużo zyskuje). Omlet jest bezglutenowy, nie użyłam żadnej mąki, więc można go zjeść jako śniadanie białkowo - tłuszczowe. Wyszedł dość puchaty, pewnie dlatego(...)jajka chwilkę ubijałam za pomocą elektrycznej trzepaczki. Polecam na śniadanie, obiad i kolacje :) Składniki (1 porcja): 2 jajka szczypta kurkumy 30 g łososia wędzonego 1/3 dojrzałego awokado garść świeżego szpinaku twarożek lub serek naturalny (u mnie Bieluch lekki) sól, pieprz olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Awokado pokroić w kostkę, łososia wędzonego na cienkie plasterki. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić
Healthy food explorersałatka z tuńczykiem. Można się nią najeść, a przy okazji jest ona lekka i dietetyczna. Taka sałatka na szybko, do której można wrzucić „co się ma”. Bardzo lubię połączenie awokado z pomidorem, więc to taka moja baza do sałatek, które potem wzbogacam o produkty, które akurat mam pod ręką :) Świetna szybka sałatka na śniadanie, kolację lub lekki lunch. Składniki(...)porcje): puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 dojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 średniej czerwonej cebuli mała puszka kukurydzy z czerwoną fasolką 1 pomidor łyżka pokrojonej pietruszki lub kolendry sól, pieprz 1 łyżka oliwy pół łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Wykonanie: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Awokado skropić
Healthy food explorerPomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację - sałatka z roszponką, ogórkiem, czerwoną cebulką, awokado i jajkiem w koszulce. Całość polana sosem musztardowo-miodowym. Sałatka smaczna i szybka do przygotowania. Składniki na 1 porcję: 2 garście roszponki 1 mały ogórek 1/2 miękkiego awokado 1/4 małej, czerwonej cebuli sól, pieprz sos musztardowo-miodowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka oleju odrobina(...)wlania jajka do wody). Przygotowane jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Odcedzić. Roszponkę przełożyć na talerz. Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupki. Miąższ z awokado pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Składniki na sos połączyć ze sobą. Na roszponce ułożyć: ogórka, awokado, czerwoną cebulę i na sam środek położyć jajko w koszulce. Następnie warzywa polać
UgotowaćŚniadanie na ciepło, wbrew pozorom wcale nie musi być czasochłonne. Składające się z takich składników, jest absolutnie wskazane na dobry początek dnia. Awokado to bogate źródło dobrych tłuszczów omega – 6. Zawiera dużo potasu i cennych dla zdrowia witamin z grupy B. Dzięki czemu działa dobroczynnie na układ nerwowy i usprawnia pracę mózgu. Jajka to kolejny super produkt! Prawdopodobnie najbardziej(...)dodajemy boczek i fasolkę w sosie pomidorowy. Na koniec odrobina szczypiorku i ostrości, jeśli ktoś lubi. Tłuste, pełnowartościowe, sycące i pyszne….. śniadanie lub kolacja! Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 puszka (420 g) pieczonej białej fasolki w sosie pomidorowym 50 g surowego wędzonego boczku 4 jajka pół papryczki chili szczypiorek czarny pieprz sól Przygotowanie: Boczek pokroić w plastry, wysmażyć
KierunekuchniaZaskakująco smaczne połączenie. Pyszna grzanka na śniadanie lub lunch. Bazylia, awokado i truskawki znakomicie się uzupełniają. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony Love and lemons Składniki 4 tosty z chleba tostowego lub zwykłego 4-6 umytych i pokrojonych w plasterki lub ćwiartki truskawek ocet balsamiczny 1 dojrzałe awokado świeża bazylia sok z cytryny sól morska i świeżo(...)skropić łyżką octu balsamicznego. Odstawić przynajmniej na 5 minut. W tym czasie w tosterze przygotować grzanki . Jeżeli nie mamy tostera, możemy opiec grzanki na patelni lub w piekarniku. Awokado przekroić na pół, wydobyć przy pomocy łyżki miąższ i pokroić w kostkę. skropić sokiem z cytryny i lekko posolić. Na każdej grzance ułożyć porcję awokado, lekko rozgnieść widelcem, położyć kilka
Stare GaryAwokado to bardzo pożywny i sycący owoc, zawierające wiele niezbędnych składników odżywczych. W połączeniu z otrębami i jogurtem stanowi doskonały koktajl na śniadanie. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga awokado • Kiedy pić: z rana Składniki : • pół awokado • cytryna • jogurt naturalny (ok 200 ml) • garść otrębów • kilka listków pietruszki • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Obierz awokado ze skóry, usuń pestkę i pokrój
KUCHNIA POLSKAPomysł na pyszą przekąskę na imprezę lub kolację – tortille z pastą z awokado. Jako nadzienie można dodać to, co najbardziej lubicie. U mnie znalazła się cukinia, oliwki czarne i suszone pomidory. Składniki: – 1 awokado – 1/2 cytryny – szczypta soli i pieprzu – szczypta chili – 1 łyżeczka pesto z czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) Czytaj więcej → Artykuł TORTILLE(...)PASTĄ Z AWOKADO pochodzi z serwisu green goodies
greengoodiesTydzień bez awokado to tydzień stracony. Ostatnio pasty z awokado są moimi ulubionymi pozycjami śniadaniowymi Po pierwsze bardzo szybko się je przygotowuje, po drugie są bardzo sycące, a po trzecia co równie bardzo ważne są bardzo zdrowe. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że można do niego dodać wiele różnych dodatków, więc śniadania nie mogą nam się znudzić :) Składniki(...)awokado 2-3 łyżki serka puszystego śmietankowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: awokado rozgnieść widelcem dodać serek i dokładnie wymieszać doprawić do smaku podawać najlepiej na ciemnym chlebie ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąTydzień bez awokado to tydzień stracony. Ostatnio pasty z awokado są moimi ulubionymi pozycjami śniadaniowymi Po pierwsze bardzo szybko się je przygotowuje, po drugie są bardzo sycące, a po trzecia co równie bardzo ważne są bardzo zdrowe. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że można do niego dodać wiele różnych dodatków, więc śniadania nie mogą nam się znudzić :) Składniki(...)awokado 2-3 łyżki serka puszystego śmietankowego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: awokado rozgnieść widelcem dodać serek i dokładnie wymieszać doprawić do smaku podawać najlepiej na ciemnym chlebie ;) Smacznego
Gotowanie z pasjądodawałabym je do każdorazowo do gotowanych warzyw (ziemniaków, kalafiora, brokuła, marchewki itp.) jak i do większości sałatek. Dlatego też, dzisiaj zachęcam Was do przygotowania sałatki z mieszanką sałat, awokado, stekiem z tuńczyka oraz jajkiem w koszulce 😍 Aby sałatce dodać lekkiego charakteru to polałam ją olejem z dodatkiem chilli, a samo jajko posypałam suszonym, zmielonym chilli. Zachęcam do przygotowania! Składniki(...)porcje: 1 polędwica z tuńczyka (wagowo około 250 g) 1/2 opakowania mixu sałat (60 g) 1/2 miękkiego awokado 2 łyżki ziaren słonecznika 2 jajka + 1l wody + 1 łyżeczka octu odrobina oleju ewentualnie przyprawa suszone chilli dressing 1 łyżka oleju z dodatkiem chilli 1 łyżka zwykłego oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ziarna słonecznika uprażyć
UgotowaćSałatka z awokado to pyszna propozycja na letnie dni. Nazwałam ją w skrócie sałatka z awokado, a właściwie powinna się nazywać sałatka z mango, mozarella i awokado. Te trzy składniki występują w niej w jednakowych proporcjach. Uważajcie tylko, żeby kupić dojrzałe awokado i mango. Ostatnio zdarzyła mi się nieprzyjemna przygoda. Kupiłam mango w miejscowym supermarkecie. Obejrzałam je dokładnie
dolcevitainmykitchenZapewne znacie już ciasta z dodatkiem fasoli czerwonej, czy marchewki. Teraz czas na awokado! Mamy nadzieję, że zawojuje nie jedne święta i imprezę. Dostarczy Wam też sporo wartościowych składników, co sprawi, że niektórzy zjedzą je z większym przekonaniem i mniejszymi wyrzutami sumienia. Składniki na formę 24 cm/ ok. 16 muffinek 1,5 szklanki mąki 3 jajka 2,5 dojrzałe(...)ękkie awokado 100-110 g daktyli suszonych 3 łyżki kakao 3 – 4 łyżki miodu (Płynny, najlepiej wielokwiatowy.) 4 łyżki mleka tabliczka czekolady deserowej 1/3 tabliczki białej czekolady (Do polewy.) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru wanilinowego/ ziarenka z pół laski wanilii (opcjonalnie) pestki z ćwiartki/połówki granatu do posypania A to ciasto w formie muffinek, z cukrem
Pyszny DuetTakie sałatki znikają w mig. Nie trzeba nikogo długo namawiać 😊 Składniki na 3-4 porcje: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 gruszka 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 pomarańcza 2 spore garście sałaty 1 łyżka łuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka pestek z dyni Kurczaka przyprawić solą, pieprzem i papryką. Owinąć folią spożywczą(...)wyhodowanej w domowej mini szklarni. Gruszkę umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie cząstki. Pomarańczę obrać ze skóry i ostrym nożem wyciąć cząstki bez albedo (białej skórki). Awokado obrać, przekroić i usunąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Słonecznik i dynię lekko uprażyć na suchej patelni. Kurczaka opiec na patelni lub zgrillować
Codzienna kuchnia niecodziennaJaja faszerowane na wielkanocnym stole to klasyka Dzisiaj proponuję Wam moje dwa ulubione nadzienia. Pierwsze na bazie awokado natomiast drugie z dodatkiem suszonych pomidorów Skosztujcie ! Jajka nadziewane awokado Składniki: – 5 jajek – 1 dojrzałe awokado – łyżeczka soku z cytryny – 2 łyżki majonezu – świeży szczypiorek lub kolendra – sól i pieprz opcjonalnie Przygotowanie: Jajka gotujemy. Studzimy(...)obieramy.Kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka rozgniatamy widelcem, wrzucamy do miski i Dodajemy 2 łyżki majonezu i mieszamy. Następnie obieramy awokado i kroimy w kosteczkę. Skrapiamy cytryną. Dodajemy do żółtek wymieszanych z majonezem. Mieszamy. Możemy jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzebujemy i lubimy bardziej podkreślić smak w ten sposób. Gotowym farszem nadziewamy przygotowane połówki białek . Dekorujemy świeżym szczypiorkiem
I LOVE LIFE