byłabym sobą gdybym nie podała kanapek innych niż zwykła kromka z dżemem czy szynką. Kanapka nie jest na pewno dietetyczna ale pyszna. 2 bułki ciemne Śniadaniowa Gold 1/2 awokado 2 łyżki zielonej cebulki pokrojonej w cienkie plasterki 1 łyżka soku z limonki 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku kilka liści sałaty 6 plasterków szynki 2 jajka pomidor sól pieprz(...)Przygotować jajka sadzone. Awokado rozgnieść widelcem. Dodać sok z limonki, zielona cebulkę oraz czosnek wymieszać.Przyprawić solą i pieprzem. Bułki przekroić na pół. 2 części bułki posmarować margaryną Śniadaniowa Gold. Na to dodać pastę z awokado, sałatę, usmażone jajko sadzone. Posypać pomidorem pokrojonym w kostkę oraz położyć plastry szynki. Pozostałe połówki bułek posmarować pastą z awokado i przykryć nimi kanapkę
Kuchnia w oparachManufaktury Wielkopolskiej ) 3 ogórki gruntowe lub 1 zielony 1 mała cebula 2 kawałki selera naciowego 3 łyżki świeżej bazylii 2 łyżki świeżej kolendry sok z ½ limonki 1 awokado sól chilli w proszku rzodkiewka do dekoracji Przygotowanie: Paprykę i czosnek w łupinach ułóż w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą, dopraw solą. Piecz(...)oraz posiekaną bazylię i kolendrę. Podczas krojenia pozostaw sobie trochę ogórka selera naciowego oraz cebuli pokrojonych w drobną kostkę, posłużą one za dekorację. Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, łyżką wyjmij miąższ. Zmiksuj z dodatkiem soku z limonki i soli. Całość zmiksuj, najlepiej w blenderze kielichowym lub blenderem ręcznym
kuron.com.plPikle z awokado to idealny dodatek do tortilli, fajitas, kanapek czy czego tam chcecie. Tak zrobione awokado jest jędrne i kremowe zarazem, idealne. Jest to całkiem inny sposób podania awokado, bardzo pyszny, polecam gorąco. Czy w daniu meksykańskim, indyjskim, hiszpańskim czy polskim idealnie komponuje się z całością. Pikle z awokado. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMuffinki z awokado są miękkie, wilgotne i bardzo smaczne. Można dodać do nich też kawałki czekolady lub orzechy, chociaż w swojej prostej wersji smakują równie dobrze. Zapraszam do skorzystania z przepisu i spróbowania takich muffinek 🙂 Skłaniki/12 sztuk: – 2 dojrzałe awokado – 1 jajko – 2 banany – 1/2 szklanki oleju – 1 i Czytaj więcej → Artykuł MUFFINKI Z AWOKADO pochodzi z serwisu green
greengoodiesKruche, chrupiące, wytrawne babeczki z łososiem w towarzystwie dojrzewającego w słońcu, soczystego mango, zdrowego awokado, delikatnie pikantnej, orzechowej rukoli i orzeźwiającego granatu to świetny pomysł imprezowej przystawki. Składniki: Ciasto: 220g mąki pszennej 100g masła 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania foremek Kolorowa salsa z łososiem: 300g wędzonego na zimno łososia Mowi(...)plastrów) 2 mango 2 awokado 1 granat 1 garść rukoli 1 garść kolendry otarta skórka z 1 limonki sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, proszek do pieczenia, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą
Szalona Kuchnia Ewelinyzushi), papryka (yaki-akapiman-zushi – czerwona, yaki-kipiman-zushi żółta), kanpyo (kanpyo-zushi) – włókno tykwy marynowane w karmelu, grzyby (shittake-zushi), pędy bambusa (takenoko-zushi), karczochy (artichoke-zushi) oraz awokado (avocado-zushi) OMLET: tamago-nigiri-zushi Do dekoracji i podkreślenia smaku stosuje się sezam ( zarówno czarny, jak i jasny ), ikrę lub oshinko – marynowane pikle warzywne. Sushi można komponować dowolnie(...)funkcjonowanie ciała na najwyższych obrotach. JAK ZROBIĆ SUSHI DONUTS? SKŁADNIKI: * ryż do sushi + składniki na zaprawę ( ocet ryżowy, cukier, sól ) * łosoś wędzony na zimno MOWI PURE * świeże ogórki * rzodkiewka * awokado * koper * czarny i biały sezam * chrzan wasabi * sos sojowy * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryż gotujemy wg. przepisu powyżej. Wkładamy porcjami do połowy foremek, smarujemy chrzanem wasabi, dopełniamy ryżem, ugniatamy, odstawiamy
Ostra na Słodkozastanawiając się dwa razy, dodałam produkt do koszyka. Tortille te mają dosyć specyficzny zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu. Mi posmakowały bardzo! A podałam je z niezastąpionym awokado, pieczoną na ostro ciecierzycą oraz nektarynką, nadająca daniu ciekawej słodyczy. 100 g mąki z niebieskiej kukurydzy (nixtamalizowanej) 100 g ciepłej wody łyżka oleju spora szczypta soli dodatki: 2 awokado Hass(...)Zagniatamy na gładkie ciasto i formujemy 6 kuleczek. Zgniatamy je w prasce do tortilli lub cienko rozwałkowujemy. Smażymy z obu stron na bardzo rozgrzanej, nieprzywieralnej patelni. Gotowe smarujemy rozgniecionym awokado. Podajemy z ciecierzycą, pokrojoną nektarynką oraz natką pietruszki. Skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego :) Artykuł Tortille z awokado, pikantną ciecierzycą i nektarynka pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogKolejny omlet owsiany w wersji na słono. Tym razem jest na bogato, bo wędruje do niego i szynka i awokado, a na wierzchu lekka surówka z kiełków słonecznika i pomidorów. Tak to można rozpoczynać długi majowy weekend. Jak ja to lubię! Śniadanie na tarasie, kilka dni wolnego przed nami i promienie majowego słońca ogrzewające nieśmiało skórę. Dziś przedstawiam Wam omlet(...)omlet ze szpinakiem i pomidorem oraz omlet z jabłkiem i cynamonem na słodko . Składniki na 1 porcję : 2 jajka 20g płatków owsianych górskich 30g szynki wędzonej 1/2 małego dojrzałego awokado 1 łyżeczka masła średni pomidor 1 łyżeczka tartej mozzarelli kiełki słonecznika szczypiorek do posypania pomidora 1/4 łyżeczki nasion słonecznika do posypania omletu sól do smaku Jajka wybić do kubka
DietologWitam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną sałatkę z makaronem, awokado i serem feta. Tak przygotowaną sałatkę możemy podać na obiad, kolację lub wziąć do pracy na drugie śniadanie. Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 400 g makaronu (muszelki, świderki, kokardki) 1 puszka 400 g cieciorki 250 g pomidorków koktajlowych 1 kostka(...)sera feta (użyłam Favita 270 g) około 30 oliwek około 120 g czerwonej cebuli 1 awokado na sos: około 5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka oregano garść listków bazylii lub łyżeczka suszonej 2 ząbki czosnku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka z makaronem i awokado Przygotowanie: Makaron
Uwaga Babcia GotujePasta jajeczna z awokado to świetny pomysł na smaczne śniadanie. Najczęściej zjadam ją z pełnoziarnistą bułeczką przekrojoną na trzy części i podgrzaną w piekarniku - uwielbiam jak coś mi chrupie w zębach . Składniki: 3 jajka 1 awokado 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu sol,pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę(...)przesmażyć na patelni w łyżeczce oleju ok 1 minutę . Jajka ugotować na twardo,ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać,pokroić w drobną kostkę. Do jajek dodać awokado,szczypiorek,czosnek,sok z cytryny - doprawić solą,pieprzem oraz wmieszać majonez. Delikatnie wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarneKanapeczki z łososiem i koperkiem mogą posłużyć zarówno jako śniadanie, kolacja ale również jako szybka w przygotowaniu przekąska na spotkanie ze znajomymi. Kanapki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sycący obiad, doskonale się prezentuje na imprezowym stole i jest po prostu bardzo smaczna. Spróbujcie Składniki: – 1 kubek ryżu do sushi – 300g łososia wędzonego – ogórek – awokado (dojrzałe) – 3 listki nori – wasabi – 200g serka śmietankowego (u mnie Philadelphia) Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić. Ogórka pokroić w cienkie plasterki (kroiłam obierakiem(...)warzyw), awokado pokroić w cienkie plasterki. Listki nori pociąć na 4 paski, następnie pociąć w poprzek na cieniutkie paski (jak makaron). Do wystudzonego ryżu wsypać pokrojone paski nori i dokładnie wymieszać. Keksówkę dokładnie wyścielić folią spożywczą (dno i boki). Dno foremki wyłożyć kilkoma płatami łososia, następnie wyłożyć połowę ryżu i wyrównać. Ryż posmarować wasabi i odrobiną serka. Następnie ciasno ułożyć
Smaki Arminepotrawa rodem z Meksyku, składa się z pszennej tortilli i pysznego farszu przygotowanego wg swoich upodobań kulinarnych. Tym razem podałam ją w wersji z mielonym mięsem, kukurydzą oraz awokado, specjalnie nie dodawałam czerwonej fasoli bo nie lubimy. Całość podpieczona na suchej patelni grillowej. Pyszna, pikantna i chrupiąca. Wystarczy wcześniej zrobić farsz a nadziewać przed samym podaniem. Doskonała(...)tortilli ½ kg mięsa mielonego z szynki 25 dag ulubionej mieszanki warzywnej (meksykańska lub chinska) 1 duża cebula 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku ½ szklanki przecieru pomidorowego 1 awokado 15 dag żółtego ostrego sera np. cheddar 3-4 łyżki sosu słodko-pikantnego 1 łyżeczka suszonego oregano Słodka i ostra papryka do smaku Sól morska do smaku Olej
Wanilia i KardamonAwokado zawiera sporo wartości odżywczych, witamin i minerałów. Warto go wykorzystywać w swojej kuchni jak najczęściej i na różne sposoby. Dziś zapraszam na bardzo prostą, ale jakże smaczną pastę. Pasta błyskawiczna w przygotowaniu, doskonale nadaje się jako smarowidło na kanapki, tosty czy krakersy. Można nią też faszerować jajka czy pomidorki. Polecam :) Składniki - 1 dojrzałe awokado - 1 jajko ugotowane na twardo(...)mała czerwona cebula - 1 łyżka soku z cytryny lub limonki - 1 łyżeczka majonezu ( opcjonalnie ) - sól i pieprz do smaku Wykonanie Awokado przekroiłam na połówki, wyjęłam pestkę, obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki, przełożyłam do miseczki i obficie skropiłam sokiem z cytryny. Rozgniotłam na przy pomocy widelca na miazgę. Do awokado dodałam drobniutko pokrojone jajko na twardo i czerwoną cebulkę
Kuchnia z widokiem na ogródantyoksydantów, posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz energetyzujące. A zatem warto dodawać ją do koktajli, sałatek, dań i deserów. Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 4 osób ● 2 średnio dojrzałe awokado ● 1 mango ● 1 mała sałata lodowa ● 1 mały ogórek ● 80 g orzechów laskowych ● 1 ząbek czosnku ● 20 g imbiru ● ½ papryczki chili ● 6 łyżek sosu sojowego ● 1 łyżka brązowego cukru(...)wystudzenia. Przygotuj warzywa : Ogórek obierz i pokrój wzdłuż na cieniutkie paski. Dymkę umyj i drobno posiekaj. Mango obierz i oddziel miąższ od pestki. Pokrój miąższ w cienkie paski. Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę, wyjmij miąższ. Połówki awokado pokrój na plasterki. Przygotuj sałatkę : Poszatkuj sałatę lodową na cienkie paski. Wymieszaj z dymką, ziołami, ogórkiem i polej przygotowanym sosem. Gotową sałatkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska