Wiele smaków powstaje w mojej kuchni przez przypadek. Tak jak tego koktajlu. Awokado kupiłam do pasty kanapkowej, granat miał być ozdobą deseru, a banany miały mi posłużyć do popołudniowej słodkości dla mojej pociechy. A wyszedł koktajl! Czyli zdrowie w szklaneczce! Polecam, bo ma bardzo intrygujący smak. Składniki: (na 3 porcje) 2 banany 1 awokado 400g jogurtu naturalnego(...)cytryny 3 łyżeczki soku z granatu 2 łyżeczki miodu płynnego ziarenka granatu do dekoracji Wykonanie: do blendera wrzucić pokrojone w plasterki banany i awokado, zalać jogurtem. Zmiksować na gładką masę. Dodać sok z granatu i z cytryny, dosłodzić wg uznania miodem. Zmiksować ponownie. Koktajl przełożyć do szklaneczek, udekorować ziarenkami granatu. Schłodzić przed podaniem. Artykuł Koktajl bananowy z awokado i granatem
Raj dla Podniebieniachwilę słodkości pozwolimy sobie niebawem, aczkolwiek ja codziennie jem lody, są one wpisane w mój codzienny jadłospis. Natomiast poniżej przepis na sałatkę. Genialną w swej prostocie moim zdaniem. Awokado, sałata rzymska, feta, winogrona, orzechy laskowe uprażone i dressing słodko- kwaśny. Połączenie składników perfekcyjne. Wypróbujcie przepis już dziś! Składniki (na 2 porcje): 1 sałata rzymska 1/2 awokado(...)dressing: 1 łyżka dżemu wiśniowego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju z orzechów laskowych, 2 łyżki wody, szczypta pieprzu i soli Sałatę kroję w paski, awokado w plastry, fetę w kostkę, winogrona na pół a orzechy prażę do zarumienienia i siekam. Składniki dressingu dokładnie mieszam do połączenia. Można je zblendować do uzyskania jednolitej struktury, aczkolwiek nie jest
Mango PapajaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycącą sałatkę z boczkiem, awokado i suszonymi pomidorami. Sałatka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebujemy: - mix sałat (180 g) - ok. 250 g wędzonego boczku - 10-12 suszonych pomidorów w oleju - 1 dojrzałe awokado - sól i pieprz do smaku - 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów(...)Boczek kroimy w kosteczkę lub niewielkie paski i smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu do zrumienienia (ok. 10 minut). 2. Awokado oraz suszone pomidory kroimy w kostkę. 3. Do miski przekładamy sałatę, awokado, suszone pomidory oraz podsmażony boczek. Całość polewamy olejem z suszonych pomidorów (można również dodać odrobinę oleju wytopionego podczas smażenia boczku) i doprawiamy solą oraz pieprzem
Bez CebuliSkładniki 4-6 marchewek 2 jabłka ze skórką 1 awokado Wykonanie Umyć marchewkę ,odcinając po ok.2 cm z każdej strony,pokroić w paski ,lub na pół . Jabłka i awokado umyć pokroić na pół,lub ćwiartki .Wszystko przepuścić przez wyciskarkę. Najwięcej składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką. Tak więc najlepiej marchwi w ogóle nie obierać, ale tylko ją umyć albo(...)zaopatrywania organizmu w tlen. Odcinajmy też jej zazielenioną końcówkę (tuż przy natce), nawet jeśli robimy tylko sok. Nie tylko ze względu na gorycz, ale z powodu kumulacji związków azotu. Awokado jest bogate w 20 niezbędnych składników odżywczych, w tym: Witamina E Włókno Witaminy z grupy B Potasu (awokado ma podwójną ilość potasu, występujący na banana) Magnez Żelazo Sód Wapń
w mojej kuchniKawałki kurczaka wyłożyć na plasterki cytryny. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut, w połowie pieczenia mięso obrócić. Podawać np. z gotowanymi szparagami i mizerią z ogórka i awokado. Mizeria z ogórka i awokado: 1 nieduży ogórek szklarniowy 2 nieduże awokado 2 – 3 łyżki jogurtu roślinnego lub zwierzęcego 1/2 pęczka szczypiorku nierafinowana sól, szczypta czarnego pieprzu Ogórek pokroić(...)cienkie plasterki, awokado na kawałki, szczypiorek posiekać. Składniki przełożyć do miski, odrobinę posolić i doprawić pieprzem, delikatnie wymieszać. Smacznego! Zapisz Zapisz Zapisz
Even Better Foodgronie przyjaciół. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują tradycyjne krokiety z bacalhau (dorsza), w których pod chrupiącą skórką skrywa się kremowe wnętrze, tosty z tuńczykiem i kremem z awokado, sezamem, rzodkiewką i olejem z chili — dla mnie totalna eksplozja smaków oraz fenomenalna meksykańska ośmiornica aguachile z awokado, piklami z szalotki, ogórkiem i olejem z habanero. Nie brakuje tutaj również pieczywa(...)urlopu Wam jeszcze daleko lub zmęczeni jesteście zimną wiosną, musicie Taszkę koniecznie odwiedzić! To prawdziwa Portugalia w sercu miasta! * Wnętrze Taszki. Wnętrze Taszki. Tost z tuńczyka z krem z awokado, sezamem, rzodkiewką i olejem z chili. Carpaccio z kaczki. Szaszłyki ze schabu w słodkim sosie, pikle. Krokiety z bacalhau (dorsza). Ośmiornica aguachile z awokado, piklami z szalotki, ogórkiem i olejem
Food SquareDziś pomysł na sałatkę ze słynącym ze swoich właściwości zdrowotnych awokado. Danie ekspresowe złożone tylko z czterech składników. Składniki - awokado - sałata rzymska - mozarella - suszona żurawina Przygotowanie Pokroić awokado i mozarellę w kostkę. Sałatę poszrapać na części. Wszystko to wymieszać razem z suszoną żurawiną. Smacznego
Kuchenne innowacjeSkładniki (na 2 porcje) - 4 jajka (ok. 200 g), - pół awokado (ok. 70 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Jaja gotujemy na twardo. 2. Jaja studzimy i obieramy ze skorupki. 3. Jaja przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy(...)żółtka. 4. Rozgniatamy żółtka. 5. Awokado obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w drobną kosteczkę. 6. Pomidora obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę. 7. Siekamy szczypiorek. 8. Rozgniatamy żółtka. 9. Łączymy żółtka z awokado, pomidorem i szczypiorkiem. 10. Farsz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 11. Jaja wypełniamy farszem i dekorujemy szczypiorkiem. Jaja faszerowane są bogate
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDomowe spring rolls to moje ostatnie odkrycie. Zrobiłam je z łososiem, którego zamarynowałam już po usmażeniu, awokado, sałatą rzymską, ogórkiem, szypiorkiem, kolendrą i czarnym sezamem. Podałam do nich sos sojowy. U nas sprawdziło się jako szybki finger food na wieczór ze znajomymi, ale równie dobrze można je zabrać do pracy, jako lekki lunch. Składniki: 6 placków papieru ryżowego(...)surowego łososia bez skóry 1 dojrzałe awokado 1 zielony ogórek szczypiorek kolendra kilka liści sałaty rzymskiej czarny sezam 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki startego imbiru olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Sos sojowy wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, imbirem, chilli. Można dodać szczyptę cukru trzcinowego. Łososia pokroić w paski o szerokości
Kulinarne InspiracjeWielkanocne święta to oczywiście potrawy z jajek na wiele sposobów. Przepis na jajka faszerowane z guacamole to połączenie jajka z awokado. Uwielbiam jajka pod każdą postacią i mogę je jeść codziennie. Na Wielkanoc prawie zawsze przyrządzam jajka faszerowane. Jak co roku obok nadziewanych jajecznych połówek pojawią się również inne wielkanocne smakołyki. Tort kanapkowy , drożdżowa babka i śledzie to potrawy, które(...)lubię przyrządzać na Wielkanoc. Przepis na jajka faszerowane jest jednym z najprostszych wielkanocnych przepisów. Wystarczy ugotować jajka na twardo i przyrządzić guacamole. Należy jednak pamiętać, że awokado ciemnieje. Dlatego jajka z guacamole należy przygotować tuż przed podaniem. Przepis na jajka jest tak prosty, że z łatwością zdążycie przygotować jajeczne połówki na wielkanocne śniadanie. Przepis na jajka faszerowane Składniki: 4 jajka
codojedzeniaPyszna fit Nutella z awokado z dodatkiem orzechów, banana i kakao. Idealna do kanapek, naleśników, grzanek i wszelkiego rodzaju słodkich placuszków. Sam krem robi się błyskawicznie do tego jest pyszny i zdrowy. Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 dojrzały banan 3 łyżki kakao miód do smaku (opcjonalnie) garść orzechów laskowych Wykonanie: Na patelni uprażyć orzechy, ostudzić(...)zmielić. Awokado przekroić na pół, łyżką wyciągnąć miąższ, banan obrać i dodać do awokado, razem zmiksować. Dodać kakao i orzechy, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać miodu do smaku. Przełożyć do słoiczka i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiokazję je spróbować, a dzisiaj proponuję Wam jeszcze jeden prosty przepis na frytki z batatów, którego przygotowanie jest dziecinnie proste, a uważam, że tak podane frytki z dipem z awokado smakują rewelacyjnie, ja wolę je nawet od tradycyjnych frytek z ziemniaków, za którymi, szczerze mówiąc, nie przepadam. Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 5 min Dla 4 osób ● 4 bataty (średniej wielkości(...)dojrzałe awokado ● 1 limonka ● 1 jogurt naturalny kremowy ● 1-2 gałązki rozmarynu ● 150 g skrobi lub mąki ziemniaczanej ● 1 łyżka soli gruboziarnistej ● pieprz Wyciśnij sok z cytryny. Przetnij awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką. Dokładnie go rozgnieć, dodając sok z cytryny, a następnie połącz z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajeszcze bardziej wilgotne niż poprzednie,i ma bardziej bogatą teksturę, ponieważ dodałam pokruszone orzechy laskowe do środka. Tak jak poprzednio zamiast niebotycznie dużej ilości masła rolę tłuszczu spełnia dojrzałe awokado, w przepisie użyłam również mniej jajek. Sypkie składniki również nietypowe, ponieważ użyłam mąki gryczanej dla odmiany oraz wzbogaciłam o dodatek mąki z orzechów włoskich (którą sama zrobiłam). Wierzch ciasta udekorowałam(...)także są źródłem dobrych kwasów tłuszczowych. Same bakalie mogą być dobrą przekąską dla waszych pociech więc korzystajcie z naturalnych łakoci, które oferuje nam natura. Składniki : 80 g awokado (1 średnia sztuka) 150 g banana (1,5 szt) 20 g ciemnego kakao typu holenderskiego 50 g mąki gryczanej 30 g drobno posiekanych orzechów laskowych i nerkowców 2 jajka
vaniliowoczekoladowa