może 3 składników aby zrobić naprawdę zdrowe lody, które można jeść bez wyrzutów sumienia :) Ktoś chętny na porcyjkę? Z podanych składników wychodzi ok 8-10 gałek lodów. 1 dojrzałe awokado 2 dojrzałe banany sok z 1/2 limonki Dojrzałe awokado jest miękkie, skórka ma ciemniejszy kolor. Wtedy można śmiało je rozkrajać. Jeśli kupiliście twarde awokado, włóżcie je do papierowej torebki(...)połóżcie obok banana. Po 1-2 dniach w temperaturze pokojowej powinno być już dobre. Banany obieramy i grubo kroimy. Wkładamy do woreczka i mrozimy. Miąższ z awokado przekładamy do blendera, dodajemy sok z limonki i zamrożone banany. Miksujemy na gładką masę. Należy pamiętać aby mikser był przeznaczony do kruszenia lodu. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalki jeszcze
Smakołyki AsiDzisiaj mam dla Was kolejny przepis na pyszne śniadanie - przez upał po prostu nie gotuję obiadów ;) Ponieważ uważam, że połączenie awokado i jajka to duet doskonały - często kombinuję właśnie z tymi składnikami :) Polecam - pychaaa! SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 350 kcal) 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 1/2 awokado 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny 1 jajko ugotowane na twardo(...)łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka pestek z dyni kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Pieczywo opiekamy w tosterze. Przekrawamy na trójkąty. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Smarujemy tosty pastą guacamole, układamy plastry jajka i połówki pomidorków. Całość posypujemy szczypiorkiem i pestkami dyni
Moje Kuchenne Rewelacjenigdy nie za dużo!) papryczka chilli jest! grillowany batat check! I jak zwykle przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Koniecznie musicie spróbować! A jak smakuje? Słodki batat, do tego awokado z chilli, smażone kurki, które nadają fajnego charakteru i do tego są obłędnie dobre i oczywiście – chrupiący boczek. Poezja Składniki: 1 duży batat garść kurek 2 ząbki czosnku awokado(...)razy wstawić zanim będzie dobry). Na patelni podsmażamy kurki. Jak zrobią się delikatnie złote dorzucamy drobno pokrojony czosnek smażymy jeszcze chwilę, solimy i pieprzymy do smaku. Awokado, przekrawamy na pół. Wybieramy środek, dodajemy łyżkę soku z cytryny, drobno pokrojoną papryczkę, sól i pieprz do smaku, wszystko mieszamy, aby uzyskać pastę. Boczek grillujemy, podsmażamy lub dajemy surowy, tutaj nie ma złych
PaleoLifeZdrowy deser z udziałem kakao i awokado, bez cukru i w stu procentach wegański. Może również stanowić lekkie a zarazem pożywne śniadanie. Jeśli chodzi o pozostałe składniki typu bób (fasola) tonka, które nie zawsze są łatwo dostępne, możecie je ewentualnie pominąć. Przygotowanie : 5 min. Porcja dla 1 osoby : Składniki : ● 1 dojrzałe awokado ● 120 ml mleka migdałowego(...)niesłodzonego) ● 60 ml syropu klonowego (lub syropu z agawy) ● 30 g gorzkiego kakao ● ½ łyżeczki wanilii w proszku bio* ● ½ startego ziarna (bobu) tonki ● szczypta soli Przygotowanie: Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij miąższ, rozgnieć widelcem. Zblenduj awokado z mlekiem migdałowym, syropem klonowym, wanilią, i szczyptą soli, aż do uzyskania jednolitego, gęstego kremu. Dodaj kakao i starte ziarno tonki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskalekką kolację. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 mała kapusta pekińska (około 500 g) 1 puszka 400 g kukurydzy 2 pomidory 1 papryka czerwona 1 duże awokado około 20 szt. oliwek czarnych lub zielonych 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 1 kostka sera feta na sos: 6 łyżek jogurtu naturalnego kremowego 6 łyżek serka homogenizowanego naturalnego(...)pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie i nie za długie paseczki. Oliwki kroję na mniejsze kawałki, obrane awokado kroję w kostkę. Ser feta również kroję w drobną kostkę. Do miski przekładam wszystkie składniki sałatki, dodaję wypłukaną i osączoną fasolkę czerwoną, kukurydzę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Teraz przygotuję
Uwaga Babcia Gotujekwas foliowy + przykładowe przepisy Jakie produkty bogate w kwas foliowy warto wprowadzić do swojej diety? soczewica ciecierzyca szpinak szparagi sałata rzymska brokuł różne odmiany fasoli brukselka burak awokado natka pietruszki kalafior quinoa pomarańcza, świeżo wyciskany sok z pomarańczy ziarna słonecznika Oczywiście nie są to wszystkie produkty. Ich wybór jest również zależny od rodzaju diety – np. w ciąży niektóre(...)tego pełne witamin (nie tylko kwasu foliowego) oraz najróżniejsze sałatki czy pasty np. z soczewicy. Im mniej obróbki termicznej tym witaminy B9 (kwasu foliowego) będzie więcej. Smoothie z awokado i szpinakiem Składniki: (2 porcje) około 3-4 cm zielonego ogórka 1/2 dojrzałego, miękkiego awokado garstka szpinaku (około 35 g) 6 soczystych mandarynek 200 ml soku jabłkowego Przygotowanie: Obieramy awokado
Słodkie okruszkiOstatnio ludzie oszaleli na punkcie awokado. W Amsterdamie nawet otworzono restauracje w której każde danie zawiera awokado. Ja jakoś jeszcze się nie przekonałam, ale skuszona tą modą, kupiłam ten owoc, czy to jednak warzywo? I tak się zastanawiałam co by tu wykombinować, poszłam po najniższej linii oporu i zrobiłam po prostu koktajl! Składniki 1 małe awokado 1/2 średniej wielkości(...)mango 1/2 - 1 szklanki wody kokosowej 1 łyżka miodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Awokado i mango obieramy, wrzucamy do blendera, dodajemy miód i 1/2 szklanki wody kokosowej. Blendujemy, gdy koktajl jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody kokosowej aż do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji
Delusional Trinektóry możemy dodawać do wielu dań, zarówno słodkich i wytrawnych. Przygotowanie : 20 min. Smażenie: 6 min Dla 4 osób : ● 16 surowych krewetek królewskich (lub langustynek) ● 2 awokado ● ½ arbuza ● 2 limonki (najlepiej ekologiczne) ● 3 cebulki dymki ● dwie gałązki mięty ● 1 łyżka miodu płynnego ● 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek z winogron ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól(...)miodem, oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Oberwane z gałązek listki mięty umyj i osusz, odłóż kilka listków do dekoracji, resztę (około 8-10 listków) drobno posiekaj. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Pokrój w drobną kostkę. Do miski wrzuć pokrojone awokado, arbuza, posiekane cebulki dymki i miętę. Wlej przygotowany dressing z limonki i miodu, dokładnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskadodatkowo dodałam sporą ilość białego sezamu. Ale dobry sandwich musi zawierać coś jeszcze! Nie może zabraknąć elementu, który nada mu niesamowitą kremowość, niczym najlepszy sos, dlatego użyłam bardzo dojrzałego awokado, do tego dużej ilości ziół i świeżej pietruszki, a całość zwieńczyły chrupiące ziarenka granata. Bo w każdym posiłku musi coś chrupać! Także zapraszam Was na pyszny sandwich z chrupiącej francuskiej(...)warzywa: 2 małe cukinie, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, 2 słodkie spiczaste czerwone papryki - 1/2 pęczka natki pietruszki - świeże liście bazylii - wypustki z granatu - 4 łyżki Optima Omega 3 - awokado - 2 łyżki syrop klonowy - przyprawa kuchni orientalnej siedem przypraw libańskich - 2 łyżki sezamu - dodatkowo Optima Omega 3 do posmarowania bagietki Warzywa kroimy na prążki i podsmażamy na Optimie Omega
SMYKWKUCHNIgotowych tortilli tacos, ale można użyć zwykłe tortille i podpiec wieszając je na raszkach w mocno nagrzanym piekarniku. Następnie złożyć je na pół i nałożyć farsz. Przygotowanie salsy – awokado przeciąć na pół, Wyjąć pestkę z awokado. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ i dokładnie ugnieść. Dodać wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, wymieszać. Pomidory, ogórka pokroić w małą kostkę, dodać(...)awokado. Cebulki i szczypiorek posiekać dobro, natkę pietruszki i kolendrę posiekać. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Trzeba sprawdzić smak i doprawić do smaku. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w 1,5 cm grubości długie paski. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i dodać do mięsa. Doprawić
Kuchnia PokoleńSkładniki (na 1 porcję) - 3 łyżki kaszy bulgur (ok. 39 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/3 awokado (ok. 47 g), - 4 pomidorki koktajlowe (ok. 80 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g) - łyżka soku z cytryny (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżeczka nasiona słonecznika (ok. 5 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy(...)kaszę według przepisu na opakowaniu. 2. Gotujemy jajko na twardo. 3. Awokado kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. 4. Pomidorki przekrawamy na pół a wystudzone jajko na ćwiartki. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z sokiem z cytryny i musztardą. 6. Całość polewamy przygotowanym sosem, posypujemy prażonymi nasionami słonecznika i szczypiorkiem. Kasza bulgur z jajem, awokado i pomidorkami jest
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpoddane są one tutaj żadnej obróbce termicznej sprawia, że roladki są zdrowe, lekkie, soczyste, pyszne i w zupełności mogą stanowić samodzielny posiłek – a to głównie dzięki sycącemu awokado. Po składniki potrzebne do tego dania warto udać się do zaprzyjaźnionego warzywniaka czy na bazar zamiast do supermarketu – cukinia ma być delikatna, papryka słodka, a pomidory duże, dojrzałe i najlepiej o dziwacznych(...)roladek: 2 małe cukinie 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju (u mnie z pestek dyni) kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny świeżo zmielona sól i pieprz 2 sztuki awokado (najlepiej odmiany hass) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej lub białej papryki 1 papryczka chili 1/3 szklanki zielonych oliwek skórka i sok z 1/2 cytryny świeżo zmielona sól i pieprz
Roślinna - blog wegańskiLekka i smaczna sałatka z jajkami i awokado, ogórkiem i rukolą, można się nią porządnie najeść. Letnią porą zamiast tradycyjnego obiadu wolę takie sałatki z różnymi dodatkami. Uwielbiam sałatki z dodatkiem awokado, są bardzo pożywne. Składniki: 50 gram rukoli Pół awokado 1 ogórek zielony 2 jajka ugotowane na twardo Mała cebula Pieprz kolorowy Sól himalajska 2 łyżki oleju lnianego Sposób(...)przygotowania: Rukolę myjemy, osuszamy z nadmiaru wody, awokado obieramy ze skórki kroimy w plasterki. Ogórka myjemy, kroimy w plasterki, jajka obieramy, kroimy w ćwiartki, cebulę kroimy w pół plastry. Na talerzu układamy osuszoną ukolę, układamy jajka oraz pozostałe składniki. Polewamy olejem lnianym i oprószamy solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniapudding podawany na zimno ze świeżymi owocami i orzechami. Idealna przekąska dla małych, większych dzieci i dorosłych. Można w nim przemycić wiele potrzebnych człowiekowi witamin, a do tego smak awokado (jeśli komuś przeszkadza) jest praktycznie niewyczuwalny. SKŁADNIKI: ( 2 małe porcje) · 1 dojrzałe, miękkie awokado · 2 małe banany(...)orzechy ziemne, 1/2 łyżki · wiórki kokosowe, 1/2 łyżki · owoce typu truskawki, maliny, borówki PRZYGOTOWANIE: Awokado przeciąć na pół. Usunąć pestkę. Miąższ wyciągnąć za pomocą łyżki. Przełożyć do miski. Banany obrać i pociąć na mniejsze kawałki. Dodać do awokado. Wsypać kakao i wlać miód. Miksować za pomocą blendera
Calzonella.comCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na spaghetti w zielonym pesto z awokado i świeżej mięty. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - makaron (u mnie razowe spaghetti) - 1 dojrzałe, miękkie awokado - 10 orzechów włoskich - 5 łyżek tartego parmezanu - 2 garście liści świeżej mięty - 2 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - sól i pieprz(...)smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Awokado oddzielamy od pestki i przekładamy do miski. 3. Do awokado dodajemy obrane orzechy, czosnek oraz liście mięty i całość blendujemy. 4. Następnie dodajemy parmezan, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy i całość mieszamy. 5. Pesto razem z ugotowanym i odcedzonym makaronem podgrzewamy na patelni i podajemy gorące. Pesto będzie również
Bez Cebuli