woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:287/1096)

Lemoniada porzeczkowo - wiśniowa. 179

Składniki : 50 dkg czerwonych porzeczek  50 dkg wiśni  3 szklanki wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny kilka świeżych listków melisy do dekoracji Sposób wykonania :   P orzeczki opłucz, wyciśnij z nich sok w sokowirówce. wiśnie opłucz, wydryluj, zmiksuj. Przełóż do rondla lub garnka, zalej wrzącą wodą, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez

Przepisy i porady kulinarne
Syrop z kwiatu czarnego bzu / Holunderblütensirup 254

dodatek syropu z kwiatów bzu to poezja w najczystszej postaci. Składniki: 25-30 kiści kwiatów czarnego bzu (nie przekwitniętych, nie zsuszonych) 4 cytryny (wyszorowane i sparzone) 2 limonki (j.w.) 2 kg cukru 2-3 l wody kwasek cytrynowy (2-3 łyżki, opcjonalnie, ja nie dawałam) 1. Kwiaty - zbieramy kwiaty bardzo ostrożnie, żeby zgubić jak najmniej żółtego pyłku; to właśnie(...)Kwiaty dokładnie oczyszczamy z insektów i lekko otrzepujemy nad rozłożonym ręcznikiem papierowym. Odkrajamy najgrubsze łodyżki, przekładamy kwiaty i plastry cytryny i limonki (razem ze skórkami po odciśnięciu soku) do dużej miski. 3. Cukier (ewentualnie razem z kwaskiem cytrynowym) zalewamy wodą w dużym garnku, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia, mieszając od czasu do czasu, chłodnym płynem zalewamy kwiaty, owijamy miskę folią

Kuchnia Prezydentowej
Syrop z kwiatów akacji 195

Pogryzanie świeżych liści odświeża oddech. Naparem z kwiatów można przemywać podrażnioną skórę. Syrop akacjowy czas przygotowania:  2 godziny + 3 dni składniki: 500 ml wody  500 g cukru  sok z 1-2 cytryn 5 dobrze czubatych szklanek kwiatów akacji/robinii akacjowej Jak zrobić syrop z kwiatów akacji? Kwiaty zebrałam z dala od miasta w słoneczny dzień. Oberwałam od łodyżek(...)białym prześcieradle, na balkonie, i zostawiłam w cieniu na godzinę żeby uciekły z nich wszystkie żyjątka. Kwiaty przesypałam do dużego słoja. Z wody i cukru ugotowałam syrop, zszumowałam go. Dodałam sok z 1 dużej, dorodnej cytryny. Gorącym syropem zalałam kwiaty w słoju, zakręciłam, i odstawiłam na 3 dni zacienione miejsce. Codziennie, nawet 2 razy dziennie, kołysałam energicznie słojem żeby przemieszać

Smaczna Pyza
Mrożona, zielona herbata z imbirem, cytryną i miętą 144

liści mięty; 1/3 szklanki miodu; Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny.  Dodatkowo/do dekoracji: Plasterki cytryny; Listki świeżej mięty; Plastry świeżego imbiru; Kostki lodu. Szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Korzeń imbiru obrać, pokroić w cienkie plastry. Liście mięty umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Od torebek z herbatą, usunąć papierowe etykiety i nitki (oczywiście jeśli posiadają). Do średniej wielkości(...)doprowadzić do wrzenia. Zagotowaną wodę z imbirem zestawić z ognia. Dodać torebki zielonej herbaty i liście mięty. Przykryć pokrywką i odstawić do zaparzenia i przejścia smakiem na 15 minut. Po tym czasie  dokładnie przecedzić herbatę przez sito (torebki po herbacie, ugotowane plastry imbiru i liście mięty wyrzucić). Dodać miód i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i dokładnie wymieszać. Herbatę

Gospodyni Miejska
Zupa-krem ze szpinaku 99

oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu) sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany woda szklanka mleka sok z połowy cytryny Do podania: jogurt grecki ziarna słonecznika Przygotowanie: 1. Świeże warzywa (oprócz ziemniaków) wraz z czosnkiem wrzuciłam na rozgrzany olej, szybko przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem(...)ziemniaki oraz szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej wody. Gotowałam na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa były miękkie, a zupa zgęstniała. 3. Z przestudzonej zupy wyjęłam liść laurowy i ziele angielskie, wlałam mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny oraz czosnkiem granulowanym i ponownie zagotowałam. 4. Zupę podawałam udekorowaną

Kulinarny Pamiętnik
Kisiel domowy z owocami 147

wody 600-700 g owoców (maliny, jeżyny, borówki) 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny jogurt naturalny Przygotowanie: W jednej szklance zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Do reszty wody dodać cukry, owoce i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż owoce się lekko rozpadną. Wlać

Ala piecze i gotuje
WĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW 184

łyżki oleju roślinnego Sól   Na sałatkę: 300 g wędzonego łososia 120 g roszponki 1 jabłko Granny Smith   Sos winegret: Sok z jednej cytryny 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek Sól, pieprz 1 łyżka wody   Bataty ugotuj w osolonej wodzie do zupełnej miękkości (około 30 minut), obierz i przeciśnij przez praskę (lub rozgnieć widelcem), tak, aby uzyskać konsystencję(...)placuszki. Smaż przez kilka minut z obu stron na złoty kolor. W podobny sposób usmaż resztę placuszków. Przygotuj sos winegret: wymieszaj sok z cytryny, sól, pieprz. Dodaj, ubijając trzepaczką rózgową, oliwę z oliwek, a na koniec wodę. (Sos możesz przygotować wcześniej i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.) Jabłko pokrój na cienkie plasterki, nie obierając go ze skórki. Umytą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TU I TAM nr 29. Niech króluje czosnek! Pieczony. I galaretka 151

Home Preserving - klik/ 3 średnie główki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 szklanka wytrawnego białego wina 2/3 szklanki wody 1/2 szklanki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu delikatnie rozgniecionych 3 łyżki soku z cytryny 3 szklanki cukru ok. 25gr pektyny owocowej Z każdej główki czosnku ściąć górną część (małe kawałeczki ząbków na pewno przydadzą się(...)powoli przecieka, będzie dzięki temu bardziej klarowny.  Po odcedzeniu odmierzyć 1 i 2/3 szklanki płynu - jeśli jest go mniej, uzupełnić go dolewając wytrawne wino lub wodę. Przelać do rondla, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wstawić na duży ogień i trzymać tak do momentu aż porządnie się zagotuje. Dodać pektynę, zamieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę, cały

KUCHARNIA
Kurczak do pyaza + recenzja 330

łyżeczki* mielona kolendra – 0,5 łyżeczki* kardamon – 2 szt* pieprz ziarnisty – 2 szt* gęsty przecier pomidorowy – 2 łyżki* letnia woda – 150 ml* sok z cytryny – 1 łyżka* zielona papryczka chili – 1 szt  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekane cebule, złocimy.Zmniejszamy ogień, dodajemy starty imbir, przyprawę garam masala, posiekane(...)czosnek się nie przypalił, gdyż danie zrobi się gorzkie i niestety nie będzie się nadawało do jedzenia.Dodajemy udka z kurczaka obrane ze skóry i dokładnie smarujemy przyprawami.Dolewamy letnią wodę, przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu dusimy ok. 25-30 minut ( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody ).Po tym czasie skrapiamy sokiem cytrynowym , dodajemy posiekaną papryczkę chili i dokładnie mieszamy.Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Hummus 140

diecie. Do tego jest po prostu pyszny. Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy – około szklanki suchej 200g sezamu lub szklanka pasty tahini 1/3 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku łyżeczka sody sól do posypania/polania: oliwa z oliwek, natka pietruszki, słodka papryka, czarnuszka Sposób przygotowania: Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać zimną wodą. Zostawić(...)możemy użyć szklanki gotowej pasty sezamowej tahini. Ugotowaną cieciorkę odcedzić, dodać pastę sezamową, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Początkowo miksuję się ciężko, warto to robić pulsacyjnie. Pasta powinna być bez grudek. Dodajemy powoli lodowatą wodę a następnie oliwę cały czas miksując przez kolejne 2-3 minuty aż całość zmieni się w jasny

Pyry na Gaz
ŚLIWKÓWKA 129

został on lekko zmodyfikowany przez mojego męża - speca od nalewek w naszym domu 😉 Składniki: 2 kg śliwek (u mnie: węgierki) 1 l spirytusu 500 ml wody 500 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i układamy w dużym słoju (4-5 litrowym). Zalewamy je spirytusem, słoik zakręcamy i odstawiamy(...)słoneczne miejsce. Po tym czasie, spirytus zlewamy, a nasączone śliwki przepuszczamy przez sokowirówkę i łączymy ze zlanym spirytusem. Następnie przygotowujemy syrop cukrowy: zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Lekko studzimy i dodajemy sok z cytryny. Do gotowego syropu cukrowego wlewamy nalewkę, mieszamy i filtrujemy przez gazę, co najmniej dwa razy. Zlewamy do butelek i przechowujemy jeszcze

Kuchnia MagdaLeny
Zupa tajska 165

litr wody, puszka mleczka kokosowego, papryczka chili, 1 pierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pasty curry, ząbek czosnku, 2 grzybki shitake, krewetki gotowane, kiełki fasoli mung, cytryna, olej, sól, pieprz, kolendra, Wykonanie;Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę chili, ząbek czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek

Anioły w kuchni
Wigilijny kompot z suszonych owoców 181

jabłek, gruszek, moreli, śliwek 4 litry zimnej wody 4 łyżki miodu laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, kilka goździków, 4 ziarna kardamonu kilka plastrów świeżej cytryny Przygotowanie: 1. Do garnka wrzucamy owoce oraz wszystkie przyprawy. Zalewamy wodą i gotujemy. Pod koniec gotowania dosładzamy miodem. Gotowy kompot przelewamy do dzbanka i dodajemy plastry cytryny. Smacznego

Życie ze smakiem
Szpinakowy tort z mascarpone i malinami 1479

łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju garść listków bazylii Frużelina malinowa: 300 g malin ( mogą być mrożone ) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki zimnej wody 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 300 g śmietanki 30% Wykonanie: 1. BISZKOPT Szpinak(...)będzie zupełnie ostygnięty, przekroić go na 3 krążki. 2. FRUŻELINA MALINOWA Maliny umieścić w rondlu, wsypać cukier, dolać sok z cytryny - gotować na małym ogniu, aż maliny się rozpadną. Pod koniec gotowania dodać rozrobioną w odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Żelatynę zalać zimną wodą. Napęczniałą żelatynę, dodać do gorącej frużeliny. Odstawić frużelinę do ostygnięcia. 3. KREM MASCARPONE Serek mascarpone zmiksować

kolorowotorcikowo