zielonych szparag – 250 g makaronu tagliatelle – parmezan – 100 g filetu z pstrąga łososiowego – oliwa z oliwek – sól i pieprz – 1 zielona cebulka – cytryna Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Szparagi umyć, oderwać stare końcówki, posmarować oliwą z oliwek i ugrilować na patelni grillowej*. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Łososia doprawić solą i pieprzem oraz skropić
I LOVE LIFEmnie takiego buszu, więc i "mlecyków". Składniki: (na pełne 4 słoiki 270g) 200g płatków mniszka (uwaga na żółte palce po wyrywaniu ;p) 3 małe cytryny cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby uciekły robaczki - z reguły mrówki, reszta odlatuje podczas zrywania, i potrząsamy. Wyrywamy płatki. Przekładamy je do garnka i zalewamy(...)wodą. Gotujemy 15 min i odstawiamy w jakieś chłodne, ciemne miejsce na 24h. Ciecz która powstaje ma niezbyt fajny brązowy kolor, jak herbata. Przecedzamy wywar przez sitko, dodajemy wyciśnięte cytryny i cukier. Próbujmy co nam wychodzi, może trzeba będzie dodać więcej cukru. Gotujemy przynajmniej 2 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby zgęstniał. Przelewamy gorący do słoiczków* i odwracamy
W kuchni bez szafekużyłam jednej zwykłej i jednej czerwonej) - 2 ząbki czosnku - 4-5 gałązki świeżego tymianku - garść posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól - sok z 1/4 cytryny Krewetki rozmrozić i wypłukać w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, szczyptę soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem
Zgrabne Gotowanieduże odkładamy na bok, będzie potrzebne później) 2-3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki masła sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki miodu pitnego + łyżka skrobi ziemniaczanej (alkohol można zastąpić wodą) Przygotowanie Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w plastry nie zapominając o tym, aby skrapiać je sokiem(...)cytryny (by nie ściemniały za bardzo). Wrzucamy do rondla wraz z masłem, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu. Po krótkim czasie dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy cukier i mieszamy. W czasie gdy na małym ogniu duszą nam się jabłka, w miodzie pitnym rozpuszczamy skrobię i dolewamy mieszankę do jabłek gotując do momentu zgęstnienia (chwilę). Jabłka odstawiamy
Symfonia Smakówpistacjiskórka otarta z 1 cytryny1/2 pęczka natki pietruszkidodatkowo:3 łyżki mlekaDrożdże pokruszyć, dodać cukier, 3 łyżki wody i 2 łyżki mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, resztę płynów, sól i jajka. Zagnieść ciasto. Dodać posiekane pistacje, skórkę z cytryny i posiekaną pietruszkę, wlać oliwę. Wyrobić gładkie ciasto (może się lekko lepić).Odstawić na 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2/3 szklanki zmiksowanych truskawek sok z połówki cytryny 1 łyżka żelatyny + odrobina gorącej wody do rozpuszczenia Dodatkowo: paczka okrągłych biszkoptów napar z herbaty do nasączenia Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 2 blaty(...)Zrobić krem. Śmietanę ubić z cukrem, dodać partiami ser mascarpone. Krem podzielić na pół, do jednej części dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksowane truskawki, a do drugiej sok z cytryny i ewentualnie odrobinę cukru. Kremy schłodzić w lodówce. 3. Zrobić napar z mocnej herbaty, można lekko go posłodzić. Całkowicie ostudzić. 4. Przełożyć tort, od dołu: biszkopt - nasączyć masa truskawkowa okrągłe biszkopty
Kuchnia domowa Aniwpadł) z kompotem. Spróbowali. Miny słabe. "Kompot z jabłeeeek? Nieee." A gońcie się. Ps. Był pyszny. Składniki: 1 l wody 5 jabłek 4 goździki mała kora cynamonu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Jabłka myjemy, pozbywamy się z nich gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do wody. Dodajemy do niej goździki, cynamon i cukier. Gotujemy 15 minut
Kardamonovyświąteczny stół, na różne imprezy rodzinne i nie tylko. Składniki: • 3 filety z flądry lub innej ryby • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Marynata • 1 szklanka octu • 4 szklanki wody • 3 łyżki cukru • 1 łyżka soli • 2 czerwone cebule Wykonanie: • Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem(...)cytryny, posypać solą i pieprzem. • Kawałki ryby ułożyć na sitku, które zawiesić nad garnkiem z gotującą się wodą, przykryć i gotować porcjami na parze przez 2 minuty. • Tak ugotowaną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. • Cebulę obrać, pokroić w krążki i przełożyć rybę. • Zagotować składniki marynaty i przestudzoną zalać rybę. Wstawić
To co kochamsame pyszne rzeczy, spójrzcie na składniki poniżej. Potrzebujemy: 2,5 kg jabłek 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 2 cytryny 700 g cukru żelującego 3:1 100 ml wody Wykonanie: Jabłka (jeżeli mamy ekologiczne lub niepryskane to nie trzeba obierać ze skórki) kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cytrynę dokładnie(...)myjemy, sparzamy, ścieramy z niej skórkę, a resztę cytryny kroimy w kawałki (w miarę możliwości pozbywamy się pestek). Wkładamy owoce do rondla, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową i zalewamy wodą. Gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy cukier żelujący i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Pilnujemy, aby dżem się nam nie przypalił. G orący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie
Marder&Marder Manufacturesamodzielnie w domu, jest nie tylko smaczna, ale przydaje się w okresie przeziębienia – stawia na nogi na drugi dzień SKŁADNIKI: 1 kg cytryn 700 g cukru białego 1 l spirytusu 1 l wody niegazowanej 2 duże łyżki miodu wielokwiatowego (może być też inny) PRZYGOTOWANIE: Cytryny szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Następnie obieramy jak najdokładniej żółtą skórkę, bez białej warstwy(...)cytryn wyciskamy sok i w szczelnie zamkniętym naczyniu odstawiamy na 24 godziny. Obierki cytrynowe wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem (całym litrem). Odstawiamy również na 24 godziny, co jakiś czas delikatnie potrząsamy słojem, aby smaki się przemieszały. Po upływie 24 godzin przygotowujemy co najmniej 3 litrowe naczynie, w którym będziemy mieszać naszą cytrynówkę. Wlewamy do niego 1 litr wody
Kuchnia w biegu500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Do zmiksowanego twarogu dodajemy przygotowany wcześniej mus bananowy. Podgrzewamy naszą napęczniałą
Mentor Smakuspróbujcie tego deseru środka lata! :D Sernikowy mus na włoskiej piance z owocami Potrzebujesz: 400g twarogu półtłustego 3 łyżki mleka 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki żelatyny (rozpuszczona wcześniej w 2 łyżkach ciepłej wody) 3 białka jaj szczypta soli 5 łyżek cukru 7 łyżeczek wody Do tego: sezonowe owoce (u mnie: jeżyny, maliny, czereśnie, truskawki, borówki i agrest(...)Sposób przyrządzenia: 1. Twaróg umieść w robocie kuchennym lub wysokim naczyniu, dolej mleko, żelatynę i sok z cytryny - zmiksuj/ zblenduj na gładką masę. 2. W małym garnuszku umieść cukier i wodę - podgrzewaj, aż powstanie cukrowy syrop. 3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. 4. Do ubitych białek wlewaj cienką strużką gorący syrop cukrowy, wciąż miksując, aż masa stanie się
Kuchnia w Słońcu Skąpanap.ctl { font-family: ; font-size: 11pt; so-language: ar-SA } a:link { color: #000080; so-language: zxx; text-decoration: underline } Nasączenie: 4 łyżki soku z cytryny zalane 150 ml gorącej wody+ 3 łyżeczki cukru + 50 ml wódki Krem kawowy : 3 czubate łyżki kawy mielonej 250 ml wrzącej wody 3 czubate łyżki kakao 250 g cukru 400 g masła Kawę
Domowe ciastaSkładniki: – 500g szparagów zielonych (1 pęczek) – 200g mieszanki sałat – 1-2 jajka – 40g parmezanu w płatkach – 30g orzechów laskowych, prażonych – sok z 1/2 cytryny – 1 łyżka oliwy – sól, pieprz Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą i pozbawiamy stwardniałych końcówek. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem i grillujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo (lub tak, jak lubimy
Be Fit Be Strongłyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 220g marchewki startej na drobnych oczkach Dodatkowo: 4-5 łyżek konfitury wiśniowej Do nasączenia: 150ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 250g schłodzonego serka mascarpone 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 fix do śmietany 2 łyżeczki cukru z wanilią 300g masy krówkowej (może być schłodzona
Mała Cukierenkakoktajl jest nie tylko pyszny, ale też orzeźwiający. Zielony koktajl z cytrusami - przepis na 2 porcje Do przygotowania koktajlu będziesz potrzebować: 2 grejpfruty, pomarańczę, sok z połowy cytryny, 1/2 opakowania szpinaku, 100ml wody. Wszystkie składniki połącz i dokładnie zmiksuj - koktajl gotowy
Z notatnika dietetykaKrem do obłożenia: 200g śmietanki 30-36% 1 opakowanie śmietan-fixu sok malinowy do zabarwienia Dodatkowo: 200 dżemu malinowego (ja użyłam nadzienia Lauretta ) Nasączenie: około 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny Różowy tort dla dziewczynki - przygotowanie: Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili
Di gotujeduże jajka – osobno żółtka i białka 25g kakao bez cukru 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 110g cukru 50ml oleju 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 80ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Masa kokosowa: 250g wiórków kokosowych 220g śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 140g cukru 8g cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki cukru
Mała Cukierenkachorobami. Zapraszam:-) Składniki : Szpinak 2 garście, Seler naciowy 2 łodygi, Pomarańcz 1 szt, Banan 1 szt, Ananas mały 1/4 szt, Awokado 3 plastry, Gruszka 1 szt, Woda 2 szklanki, Sok z cytryny 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki przekładamy do miksera i miksujemy do momentu aż powstanie nam gładki koktajl. Na zdrówko
kulinarne odsłony paticałe jajko W garnuszku z grubym dnem wymieszać mąkę, cukier i skórki z cytryny (zetrzeć tylko żółtą część, gdyż biała jest gorzka) Następnie wlać sok z cytryny. Sok z pomarańczy uzupełnić wodą do pojemności 200 ml i również wlać do garnka. Zagotować mieszając cały czas aż zgęstnieje. Jak tylko zacznie gęstnieć zdjąć z palnika i dodać masło. Mieszać do momentu
KUCHNIA POLSKAmąki 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 40 g świeżych drożdży szczypta soli Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej przegotowanej wody Dodatkowo: powidła, marmolada lub dżem 1 jajko (do posmarowania) Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone
Oryginalny smakbiałka 40g kakao bez cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g jasnego brązowego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju Do nasączenia: 110-120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem kokosowy: 850ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 120g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 300g wiórków kokosowych 200g masła Polewa czekoladowa: 150g
Mała Cukierenkatemperaturze pokojowej) proszek do pieczenia 2 łyżeczki Szpinak świeży 200 g Krem: Śmietanka 30 % 200 ml Serek mascarpone 250 g Cukier puder 3 łyżki Poncz do nasączenia: woda 1/4 szklanki Sok z cytryny łyżka Cukier puder łyżeczka Dodatkowo: Owoc granatu 1 Przygotowanie: Szpinak zblendować na mus. W misce zmiksować jajka z cukrem. Następnie powoli wlewać olej cały czas miksując. Kolejno
Kulinarne przygodyjednym kawałku 3 łyżki miodu 3 łyżki oliwy 3 łyżki musztardy lub jak w moim przypadki 2 łyżeczki angielskiej musztardy w proszku rozrobionych w 1 łyżeczce wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka rozmarynu 1 kg soli Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć. Przygotować marynatę mieszając ze sobą wszystkie składniki czyli miód, musztardę, oliwę, cytrynę i rozmaryn. Mięso natrzeć marynatą
Mama Gotujegotowanych ziemniaków i zielonej sałatki. SKŁADNIKI: ✔4 ziemniaki ✔3 filety z rekina ✔sól ✔pieprz ✔2 ząbki czosnku ✔1 cebula ✔oregano ✔200 ml oliwy z oliwek ✔200 ml wody ✔1 łyżka bułki tartej ✔cytryna wykonanie
Rita creativeSchładzamy w lodówce minimum godzinę. Składniki na nadzienie jabłkowe: 10 małych jabłek 2 solidne garście cukru cynamon do smaku Lukier: ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki gorącej wody+ kilka kropel soku z cytryny WYKONANIE: blat ciasta kruchego rozwałkowujemy do wielkości blachy, nakłuwamy widelcem, posypujemy cynamonem Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem- uwaga- nie dogniatamy jabłek
Domowe ciastaokoło 20 amerykanów: * 1 szklanka mleka * 120 g masła * pół kg mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 2 łyżeczki amoniaku Na lukier: * cukier puder * woda * kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Masło rozpuścić. W misce wymieszać mleko z całymi jajkami. Następnie wsypać cukier i amoniak, wymieszać. Kolejno wsypać mąkę, dokładnie wymieszać mikserem
Zrób to smaczniecukru 180 ml ciepłego mleka 2 jajka Nadzienie: 1 puszka masy makowej 1/2 szkl żurawiny Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Wlewamy stopniowo ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia na 15 minut
MojaQchnia.plniezwykły napój można przecież pić również na zimno! Według innej historii mrożona kawa powstała na bazie francuskiego napoju zwanego Mazagran. W jego skład wchodziła mocna kawa, cytryna i lód (tudzież zimna woda). Pierwsze informacje na temat tego specyfiku pojawiły się w Algierii około 1840 roku. Co ciekawe, jego wersja alkoholowa zawiera dodatek koniaku lub rumu. Napój podaje się zwykle
codojedzeniaupieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Dowolnie dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem. składniki na lukier: ok. 1 szkl cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą
Domowy Smak Jedzeniażółtka i białka 180g cukru 6 łyżek suchego maku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2-3 krople aromatu migdałowego Do Nasączenia: 200ml wody 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem Chałwowy: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 150g masła w temperaturze pokojowej 220g chałwy Wierzch: 300ml schłodzonej
Mała Cukierenkałyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1,5 - łyżeczki soli szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 2 - łyżki czubate kaszy manny 2 jajka 1 - łyżeczka soku z cytryny Galareta : 1,5 - l wody 1/2 szt - selera korzeniowego 1- kawałeczek mały pora 3 - cebule 4 - średnie marchewki 1 - szt pietruszka, korzeń do smaku - szczypta cukru 5 -kulek ziela
Kuchnia DanusiKrem kokosowy: 400 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka Malibu (opcjonalnie) Poncz: 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek
Swojskie jedzonkozmielonego imbiru 3/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka zmielonego kardamonu (niekoniecznie) Lukier: 2 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao bez cukru 1 łyżka soku z cytryny 5-6 łyżek gorącej wody Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, wsypać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem
Mała Cukierenkabudyń waniliowy/śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) Spód: 250g kruchych ciastek w czekoladzie 50g masła/margaryny Wierzch: 1 galaretka na 375 ml (u mnie smak cytryny i limonki) (*) 150 ml wody 225 ml pulpy z marakui Przygotować spód. Ciastka rozdrobnić i wymieszać w malakserze z miękkim lub roztopionym masłem/margaryną. Całość równomiernie wklepać w dno tortownicy. Przygotować
Di gotujekremówki 36 % 1 galaretka cytrynowa 1 czekolada mleczna na polewą 0k 4 łyzek śmietany przygotowanie blaszkę wyłożyć papierem a potem herbatnikami i robimy masę cytrynową Sok z cytryny połączyć z 250 ml wody wsypać cukier i zagotować. Bierzemy 125 ml wody i rozpuszczamy w tym budynie jak się woda cytrynowa zagotuje wlewamy budynie i gotujemy aż będą geste . Teraz czekamy
Moje Wyrobygotowanych ziemniaków i zielonej sałatki. Produkty: ✔4 ziemniaki ✔3 filety z rekina ✔sól ✔pieprz ✔2 ząbki czosnku ✔1 cebula ✔oregano ✔200 ml oliwy z oliwek ✔200 ml wody ✔1 łyżka bułki tartej ✔cytryna wykonanie: 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social media: 🎬 YouTube dla kreatywnych 🎬 YouTube Kulinarny 👫 Fanpage kulinarny ✏ Blog kulinarny 📷 Instagram 💰 Dotacje W sprawach związanych z reklamą / współpracą prosimy o kontakt
RITA food channelMasa serowa: 300 g nerkowców (Edena) 70 g ksylitolu w pudrze (Edena) 125 ml mleka kokosowego (Edena) 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Orzechy nerkowca zalej wodą i mocz przez noc. Spód przygotuj poprzez zmiksowanie wszystkich składników w malakserze do ich połączenia. Masa nie musi być idealnie zmielona, ważne żeby się spójnie kleiła
Zdrowie na języku :Psumaku - 1 łyżka sezamu - 1/5 szklanki wody WYKONANIE; Bób, wodę, czosnek, tahini i oliwę umieść w blenderze zmiksuj na gładką masę, gdyby była za gesta dodaj wody. Dodaj przyprawy i sok z cytryny, zmiksuj i dopraw do smaku solą. Całość włóż do lodówki na minimum 2 - 3 godziny aby smaki się przegryzły. Hummus przełóż do miseczek, zrób wgłębienie, posyp przyprawami
SMYKWKUCHNIzapiekamy ok. 18-20 minut w 170C. Na sam koniec dodajemy delikatnie zwiniętą szynkę parmeńską i ugotowane wcześniej jajka w koszulce ( ok. 1,5 minuty we wrzącej wodzie z odrobiną soku z cytryny i soli ). Chwilkę zapiekamy, posypujemy świeżymi ziołami i zajadamy na gorąco! Smacznego
Ostra na Słodkokażdej strony margines około 2 cm , dzięki temu uzyskamy równy blat ciasta, ponieważ brzegi ciasta zawsze są nieco wyższe. Odkrojone brzegi pokruszyć na drobno. Sok z połówki cytryny wymieszać z 150 ml wody i nawilżyć nią biszkopt. Biszkopt włożyć do formy. Drzem podgrzać wraz cukrem pudrem i galaretką do całkowitego jej rozpuszczenia (nie gotować). Schłodzić. Zimną śmietanę ubić i dodać
Jadło i czytadłoserdecznie i życzę pięknego weekendu ;):) SKŁADNIKI 350 g ricotty 200 g kaszki semolino 100 g cukru 50 g masła 500 ml mleka 500 ml wody 1 laska wanilii 1 cytryna 4 jaja szczypta soli **** INGREDIENTI 350 g di ricotta 200 g di semolino 100 g di zucchero 50 g di burro 500 ml di latte
La grande e la piccola cuocajajka 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 200ml maślanki 1 i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżeczka octu (jabłkowego lub winnego) Do nasączenia: 200ml wody sok wyciśnięty z 1 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru Krem: 500g serka mascarpone 450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 200g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru Ciasto: 1. Mąkę wymieszać
Mała Cukierenkajajka 3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Poncz do biszkoptu: 1/2 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Masa nutellowa: 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego Dodatkowo: 2 mleczne czekolady
Smakołyki Asimigdałów) 2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki cukru pistacje drobno posiekane do dekoracji 200 ml klarowanego masła roztopionego syrop szklanka cukru 2 łyżki miodu 180 ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: syrop wszystkie składniki syropu zagotować w małym garnku, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 10 minut, aż powstanie konsystencja syropu. Odstawić do ostygnięcia
Niezły Młynekszklanki miodu dowolna ilość bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy, migdały – dałem około 600g) szczypta soli Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 6 łyżek zmielonych biszkoptów Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Przeczytaj cały przepis - Makowiec na kruchym spodzie at AleTorcik
AleTorcikmieszając). W osobnym naczyniu miksujemy masło z sokiem oraz skórką z cytryny. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładki krem. dodatkowo: poncz (50 ml soku z cytryny wymieszany z 50 ml wody) ok. 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki lub żurawiny 1/2 szkl wiórek kokosowych (delikatnie uprażonych na suchej patelni, i wystudzonych) wykonanie ciasta: Jeden z blatów nasączamy
Domowy Smak Jedzeniarazem. Przełóż do przygotowanej formy do pieczenia. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 200 stopni, Do złotego koloru i suchego patyczka. Przepis na olejek cytrynowy Cytrynę umyj i sparz gorącą wodą, zetrzyj skórkę na cieniutkie wiórki, zalej olejem rzepakowym. Całość wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu. Po 2-3 tygodniach należy odcedzić
Kurnikowojest u mnie z sosem z tego przepisu. Składniki: masło orzechowe słodko-pikantny sos chilli sos sojowy olej sezamowy czosnek sok z limonki (lub cytryny) ostra papryka pieprz sól woda cukinia zawsze robię ten sos „na oko” – do [...] Artykuł SPAGHETTI Z CUKINII Z SOSEM ORZECHOWYM pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comdziennie, dla dorosłych 2 łyżki dziennie. Czosnek i sok z cytryny mają właściwości antyseptyczne , rozpuszczają wydzielinę oraz niszczą bakterie. Małym dzieciom podajemy syrop bez miodu. Czosnek, dwie cytryny i szklanka przegotowanej zimnej wody. Syrop z czosnkiem i cebulą Dwie duże cebule pokrój w plasterki i zasyp cukrem, dodaj 6 ząbków czosnku startych na tarce lub przeciśniętych praską. Odstaw
Kurnikowosera twarogowego mielonego* • 1 torebka galaretki cytrynowej • 200 ml wrzątku Mus z mango: • 1 owoc mango - około 600 g** • 1 pełna łyżka żelatyny w proszku • 50 ml wody • 2 łyżki soku z cytryny
AniaGotuje.plBlachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 165 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny. Krem budyniowy: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 200 g masła Wszystkie składniki powinny być
kulinarnyswiatdomipomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku, sok z cytryny ) przyprawa do kurczaka olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę . Dodajemy przyprawę do kurczaka, polewamy olejem , mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Sałatę myjemy i rwiemy
Różne smaki w kuchniognia. Blendujemy wszystko na gładki sos. Sos ponownie umieszczamy na ogniu i trzymamy, aż lekko zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Makaron gotujemy w gorącej wodzie z odrobiną soli oraz oleju według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerz. Na makaron wykładamy pulpeciki i polewamy sosem bazyliowym
Kuchnia MagdaLenyboków tortu, a resztę wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy części (jeżeli lubimy bardzo wilgotne torty albo używamy śmietan fixu nasączamy każdą część wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i alkoholem) i przełożyć masą śmietanowo-truskawkową. Wierzch i boki posmarować dość równomiernie wcześniej odłożoną bitą śmietaną. Truskawki pokroić na plastry i poukładać dowolnie na torcie. Artykuł
Pieguskowa KuchniaNajlepsza na upały woda :) Składniki: woda mineralna niegazowana kilka plasterków cytryny kilka listków mięty ewentualnie kostki lodu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą w dzbanku :) Smacznego
Kuchnia domowa Aniłyżki karobu, 4 łyżki melasy karobowej, 2 puszki mleka kokosowego (stała część). Masa kokosowa: 2 puszki mleka kokosowego (stała część), 2 szklanki płatków kokosowych, 100 ml wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki ksylitolu w pudrze. Dodatkowo: Domowe czekoladki z TEGO przepisu, starta czekolada, jagody, borówki, jeżyny lub maliny. Wykonanie: Banany blendujemy z olejem. Pozostałe składniki na biszkopt
Jeść, by żyć w zdrowiuproszę! Taki rarytas! :) SKŁADNIKI: roszponka (albo rukola) 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane) czerwona cebula prażony słonecznik, płatki migdałów i orzechy włoskie SOS: 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy. Natomiast składniki na sałatkę układamy kolejno
wege i kropkatemperatury pokojowej 40 g cukru 45 g mąki bezglutenowej biszkoptowej 5 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 ml oleju Poncz: 200 ml przegotowanej zimnej wody sok z 1/2 dużej cytryny 1 płaska łyżka cukru Masa fistaszkowa: 250 g masła lub dobrej margaryny 250 g masła orzechowego solonego 150 ml cukru pudru Mus czekoladowy: 350 g czekolady gorzkiej
Ze smakiem bez glutenubędzie rzad sza . Do tortu lepsza jest gęsta. A rzad szą wersję można wykorzystać do innego ciasta lub deseru. Poncz do biszkoptu: 0,5 l przegotowanej zimnej wody sok z 1 dużej cytryny 4 łyżki cukru ewentualnie 1 łyżka spirytusu Wykończenie tortu Wystudzony biszkopt przekroić na trzy lub dwie części - w zal eżności od w ysokości ciasta jaką uzyskaliśmy. Spodnią
Ze smakiem bez glutenupieczenia 25 ml oleju Masa fistaszkowa: 300 g masła ogrzanego do temperatury pokojowej 1,5 szkl cukru pudru 250 g masła fistaszkowego Poncz: 200 ml przegotowanej zimnej wody sok z 1/2 średniej cytryny 1 czubata łyżka cukru Polewa: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka cukru 2 płaskie łyżki kakao 3 - 4 łyżki
Ze smakiem bez glutenulepszych warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Masa jabłkowa: 1,2 kg winnych jabłek 4 łyżki cukru 2 galaretki agrestowe Dr.Oetker Masa budyniowo-śmietanowa: 1 szklanka śmietany
Wanilia i Kardamon200g ciecierzycy 50g sezamu (można użyć pasty tahini) 1 łyżka oliwy (w przypadku kiedy używamy sezamu) (*) 2-3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku (**) 1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego) (***) sól, pieprz Dodatkowo: woda (****) 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki) Ciecierzycę namoczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin(...)solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!) Ostudzić. Podprażony sezam zmiksować blenderem (z kminkiem) i dodać odcedzoną ciecierzycę, czosnek oraz sok z cytryny. Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji. (Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka - dolać trochę wody i ponownie rozmieszać.) Doprawić solą i pieprzem. (Po przełożeniu do miseczek - wierzch opcjonalnie posmarować oliwą.) Gotowy humus można przechowywać w lodówce przez
Di gotujełyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru sos: 2 łyżki octu (może być biały, może być ryżowy) 4 łyżki cukru 4 łyżki przecieru pomidorowego sok z dwóch cytryn mąka ziemniaczana rozrobiona z wodą Mięso pokroić na cienkie plasterki, zamarynować przez przynajmniej 20 minut w sosie rybnym z cukrem. W międzyczasie pokroić: paprykę w paski ananasa w niezbyt grubą kostkę pomidory
stajnia gołębie od kuchnicukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione
Różne smaki w kuchnikropel aromatu migdałowego 1 łyżka masła o temp. pokojowej 6 białek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier : 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Ciasto : Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka cukru, 1 /4 szkl. letniego mleka. W miseczce rozkruszamy drożdże i zasypujemy
Różne smaki w kuchniSkładniki: 1/2 awokado 5 liści sałaty 1 łyżka soku z cytryny 1 jabłko 250 ml wody 1 banan mały kawałek imbiru Jabłko obrać ze skórki usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki zmiksować na jednolity, gęsty koktajl. Przepis pochodzi z książki Beaty Śniechowskiej "Pyszne poranki
Moja Galeria Smakugofry pełnoziarniste- przepis tu Przepis na dwie porcje 1/2 świeżego ogórka - bez skórki 1 dojrzały banan trzy gałązki natki pietruszki 1/2 dużej cytryny - wyciśnięty sok 3/4 szklanki wody mineralnej 3/4 szklanki soku pomarańczowego- najlepiej wyciśnięty z pomarańczy 1 łyżka nasion chia Zmiksujcie wszystkie dodatki oprócz nasion chia. Możecie ewentualnie dosłodzić do smaku. Do gotowego koktajlu dodajcie nasiona
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpoddawania ich obróbce cieplnej trwa tutaj o 1,5 raza dłużej niż w przypadku wrzątku. Warzywa w większości blanszujemy od 2-4 minut. Do blanszowania pieczarek użyj wody z dodatkiem soku z cytryny. W przypadku pieczarek i innych grzybów, lepiej sprawdzi się blanszowanie na parze. Artykuł Blanszowanie – co to jest i jak się robi? pochodzi z serwisu Blog kulinarny
PysiaGotuje.plmigdałami i słonecznikiem oraz polewam miodem. 10 Smacznego! Wskazówki Aby zdezaktywować fityniany zawarte w kaszy, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych, kaszę można namoczyć na kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny
Book of spellsnatką pietruszki z sałatką według uznania. 12 Smacznego! Wskazówki Aby zdezaktywować fityniany zawarte w kaszy, które utrudniają przyswajanie składników mineralnych, kaszę można namoczyć na kilka godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny
Book of spellsnadzienie: domowej roboty konfitura z wiśni do posmarowania pączków: 1 żółtko 2 łyżki mleka lukier: 150 g cukru pudru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody do posypania: karmelowa posypka Z mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia
Kolorowa kuchnia Elkijest w lodówce więc korzystam i robię kolejne smoothie. Składniki: banan, melon, kiwi, jarmuż, woda, limonka. Przygotowanie: do blendera włożyć pokrojonego banana, melona, kiwi. Wlać trochę wody, soku z limonki lub cytryny, zblendować, przelać do szklaneczek i wypić
Państwo Wojtczuk gotujątakie zapowiada się lata filiżanka mrożonej herbaty przyniesie orzeźwienie. Bo nic tak, jak mrożona herbata nie gasi pragnienia. Do przygotowania potrzebujemy 1 saszetkę herbaty mięty z cytryną j Posti , 1/2 litra wody sodowej, cytrynowej, lód, mięta, pomarańcza.Najpierw musimy
Kulinarne pyszności Molkiśrednicy 20 cm Składniki Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła drobno pokrojonego szczypta soli 60 g zimnej wody starta skórka z 1 cytryny Farsz: 1000 g jabłek starta skórka z cytryny sok z 2 cytryn brązowy cukier cynamon Wykonanie: Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią
Kulinarne przygody Gatityporządna 1 łyżka cukru – czubata 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli nie lubicie ostrości ) Ziemniaki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach , wlewamy sok z cytryny , mieszamy i odciskamy nadmiar wody, przez ściereczkę . Do pulpy ziemniaczanej dodajemy jajko , mąkę ( oba rodzaje ) , sól , mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Osłonkę do kiełbas ,ciasno , napełniamy masą ziemniaczaną , związujemy . Parzymy w piekarniku
Ogrodnik w podróżyciasta filo 500 g mielonych orzechów włoskich szklanka masła klarowanego 1 łyżka cynamonu pół szklanki zmielonych pistacji pół szklanki cukru na syrop: 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny opcjonalnie 1 laska cynamonu 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru Wykonanie: Masło roztapiamy. Orzechy, cynamon i cukier mieszamy i dzielimy na 3 części. Ciasto filo
Pysznie & Pięknieimbiru sól i pieprz do smaku 2- 3 łyżki manny Orzechy ścieramy na tarce na drobne wiórki, tzn na tym ostrzu na którym ociera się skórkę z cytryny. W dużym garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy czyste mięso, obrane warzywa ( bez czosnku) oraz liście, ziele i łyżeczkę soli. Gotujemy wolno aż wszystko będzie miękkie. Wyciągamy z wody, po ostygnięciu
Dieta moja pasjamasła 50 g cukru pudru 50 g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny Dodatkowo: cukier puder, gorąca woda dowolny olejek (u mnie rumowy) Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite i gładkie ciasto. Odrywać porcje ciasta i wkładać do maszynki z końcówką gwiazdki (lub innej dowolnej
My simple kitchenbyło twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski
R'n'G Kitchenzerwałam papier i przełożyłam na ręcznik kuchenny kratką na spód i zwinęłam w rulon jeszcze ciepłą. Odstawiam do przestygnięcia. Półtorej szklanki jagód miksuję blenderem z sokiem z cytryny.Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącego mleka i rozpuszczam. Śmietankę kremówkę ubijam na pół sztywno z cukrem pudrem, dodaję jagody i żelatynę płynną przestudzoną. Krem wstawiam na godzinę
wesoła kuchniaSKŁADNIKI : 1 pęczek natki pietruszki 1 banan 2 pomarańcze 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny 1 spory kawałek selera naciowego kiełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE
Kulinarne Fantazje Mariolirodzynek 40 gr masła 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 białka 100 gr zmielonych biszkoptów parę kropel aromatu migdałowego Lukier : 1 szkl cukru pudru sok z połówki cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Dodatki : do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcja tarowania, gdyż będziemy jej często używać. 1. Najlepiej zacząć
Gotowanie...to proste !umycie porcelany i zastawy, którą będziemy używać podczas świątecznych dni. Warto spróbować wymyć ją sprawdzonymi sposobami, bez chemii. W tym celu większość rzeczy wymyjemy w roztworze z wodą, sodą oczyszczoną, octu czy cytryny. Znajdziemy wszystkie sposoby w internecie. Na dwa dni przed Wigilią wybierz już zastawę i obrus. Jeśli chcesz żywą choinkę to najlepszy czas, aby ją kupić
Gotuję Testujępietruszki, Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby umyć, odciąć korzonki. Pokroić w grube plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na dwóch łyżkach masła. Dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny, dodać 3-4 łyżki wody, dokładnie wymieszać i dusić około 5 minut. Bułkę przekroić wzdłuż na pół, każdą połówkę posmarować masłem, Ułożyć na niej pieczarki z cebulą, posypać liśćmi pietruszki i serem
królestwo garówugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 2 marchewki - 2 łyżki masła klarowanego - 2 łyżeczki soli himalajskiej - 2 łyżeczki przyprawy naturalnej Sos beszamelowy: - 5 łyżek mielonych migdałów - 10 łyżek wody - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka masła klarowanego - ½ łyżeczki soli himalajskiej Mięso wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem przez 30 minut z dodatkiem masła, posiekanej cebuli, soli i przyprawy naturalnej
Smakuje zdrowoBrzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, przełóż do niewielkiego garnuszka. Jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz je delikatnie osłodzić. Następnie dodaj sok z wyciśnięty z połowy cytryny, masło i niewielką ilość wody - całość podgotuj. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Natomiast w drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre
Plate of Joyzwykłej wody kilka składników, by zamieniła się w oczyszczający z toksyn napój, który pomaga na płaski brzuch, a przy tym jest niezwykle orzeźwiający i nawadniający. Mowa o wodzie z dodatkiem ogórka i cytryny. Ja wzbogaciłam ją jeszcze o rozmaryn i miętę, a zamiast cytryny użyłam limonki. W okresie letnim marzymy o tym, […] Artykuł Napój na upały
Wiszniówkakilka dni żeby truskawki puściły sok, codziennie potrząsamy słoikiem. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wódkę oraz spirytus, wszystko mieszamy, odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzącą wodą, kroimy w plasterki i dodajemy do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy za pomocą filtrów do kawy, zlewamy
Bajeczna Kuchniacukru zwykłego/trzcinowego/ksylitolu szczypta soli morskiej 3 łyżki karobu 1 łyżeczka sody 1/3 szkl oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szkl. wody skórka otarta z 1 cytryny Cytrynę dokładnie wyszorować, następnie zetrzeć z niej skórkę. Suche składniki wsypać do jednej miski. W drugiej misce wymieszać składniki mokre i zmieszać wszystkie tylko do ich połączenia
FitKotrozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym Alternatywa na długie i chłodne, jesienne wieczory. Zapraszam. Składniki: 8 średnich młodych marchwi 4 ziemniaczki 1 por 5 ząbków czosnku 1/2 cytryny albo limonki 1 litr wody 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy albo oleju
Wino Francja Kuchniainne wg.smaku 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki masła klarowanego ulubiony mix sałat 1/2 granata sos: 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody sok z około 1/3 cytryny 1 łyżka miodu sól, pieprz WYKONANIE: mięso kroimy na wąskie paski, smażymy na maśle z przyprawami i pociętą w piórka czerwoną cebulą, produkty na sos dokładnie mieszamy
Kuchnia Beatyszczypta soli 1 łyżka cukru 2 łyżki spirytusu dodatkowo: marmolada różana olej do smażenia kandyzowana skórka z pomarańczy lukier: 10 łyżek cuk ru pud ru 1 łyżeczka wody 1/2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, połowę mleka i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i odstawić
Prosto i Smacznie z Anetąlodówce. Jeśli nie ma czasu na 30 min. SOS SLODKO -OSTRY: - 1 łyżka musztardy Dijon - 2 łyżki miodu - 1/2 cytryny wyciśniętego soku - 1 łyżka wody Wymieszać dokładnie aby nie bylo grudek, do sloiczka i gotowe. MUS AVOCADO - DOJRZALE AVOCADO - 1/2 ZĄBKA CZOSNKU - 1/2 PAPRYCZKI CHILI CZERWONEJ
Lajtkraft food intoleranceSkworcu ) 50g sezamu (można użyć pasty tahini) 1 łyżka oliwy (w przypadku kiedy używamy sezamu) (*) 2-3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku (**) 1/3 łyżeczki kuminu (użyłam całego) (***) sól, pieprz Dodatkowo: woda (****) 1 łyżka + 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (do namoczenia i gotowania cieciorki) Ciecierzycę moczyć w wodzie (z 1 łyżeczką sody) przez minimum 12 godzin(...)solić wody ponieważ ciecierzyca będzie twarde!) Ostudzić. Podprażony sezam zmiksować blenderem (z kminkiem) i dodać odcedzoną ciecierzycę, czosnek oraz sok z cytryny, Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji. (Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka - dolać trochę wody i ponownie rozmieszać.) Doprawić solą i pieprzem. (Po przełożeniu do miseczek - wierzch opcjonalnie posmarować oliwą.) Gotowy humus można przechowywać w lodówce
Di gotujelokma - zagadka została właśnie rozwiązana :) SKŁADNIKI 3 szklanki pszennej mąki 1 łyżeczka drożdży 2 łyżki stopionego masła szczypta soli 3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 szklanki oleju ciepła woda przegotowana cynamon PRZYGOTOWANIE W misce rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody. Dodajemy mąkę, sól i roztopione masło. Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto dodając
Moje Kuchenne Rewelacjeszczypta soli 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej/pomarańczowej Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania lub lukier Lukier: 200g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Smalec rozpuścić w połowie ciepłego mleka. Do reszty wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić, aby powstał zaczyn. Do przesianej mąki (w dużej misce) dodać
Di gotujełyżki mąki pszennej 200g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 łyżek powideł śliwkowych płatki migdałowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji
Mała Cukierenkamłynku bułka tarta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości. Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec
Smakołyki Asiłyżki mąki pszennej 200g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 łyżek powideł śliwkowych płatki migdałowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji
Mała Cukierenkawiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i wyjmujemy gniazdka nasienne. Sok cytryny dodajemy do 1/2 szklanki wody i opłukujemy powstałym rozhoworem połówki jabłek. Jabłka nacinamy od zewnętrznej strony. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie
Kulinarne przygody Gatitylaska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu 1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać dwoma łyżkami wody. Obsypać wszystko kilkoma łyżeczkami cukru ( ilość zależy od tego jak słodkie mamy owoce ). Smażymy całość na małym ogniu, pod przykryciem pamiętając o tym aby często mieszać
Gotowanie...to proste !stopni C około 10 minut. Jednak proponuję obserwować czy ten czas nie jest zbyt krótki. Studzić na kratce. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć podzielić na dwie części. Do drugiej dodać barwnik spożywczy dowolnego koloru. i wymieszać. Każdego pączka zanurzyć z jednej strony w lukrze i odstawić
O kuchni z uczuciemlistków zielonej sałaty 2 ogórki pół pojemnika kiełków brokuła kilka łodyg selera naciowego pół pęczka koperku kilka listków mięty Sos; 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyzki wody 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, przyprawa do sałatek Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na kilka minut. Warzywa oczyścić. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, selera i ogórka pokroić
Radość kipiąca uśmiechem.czekolady gorzkiej 3 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru Frużelina jeżynowa : 250 g jeżyn 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać
kolorowotorcikowoujędrniające witaminy z grupy B, beta karoten, potas, cynki selen Składniki (700 ml): 1/2 brokuła (ok 220 g) 5 marchewek 2 jabłka 1 pomidor 1/2 cytryny 1/2 limonki 1/3 szklanki wody pestki dyni do posypania Przygotowanie (7 minut): - Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę do soków. Limonkę jak zawsze polecam wycisnąć razem
Pora na pora i pomidoraSposób przygotowania Do szklanki przegotowanej i ostudzonej wody (może być ewentualnie woda mineralna) wycisnąć około pół cytryny. Można przechowywać w lodówce kilka dni. Działanie Tonik sprawdza się w przypadku skóry zmęczonej, poszarzałej i pozbawionej blasku ze względu na jego działanie odżywcze i rozświetlające. Kosmetyk ten jest też świetnym sposobem na rozjaśnienie cery, a w szczególności blizn potrądzkowych. Wykazuje także działanie
Kuchenne innowacjełyżeczka oregano 2 łyżki natki pietruszki 500 g dużych krewetek sól morska Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,oregano ,posiekaną natkę ,mieszamy. Krewetki przekładamy do miski ,skrapiamy oliwą i solimy. Nadziewamy po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków. Następnie grillujemy
R'n'G Kitchencukru 2 jajka 1 łyżka wódki 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie Masło wraz z cukrem utrzeć na gładko, a następnie cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a na koniec wódkę. Mąkę przesiać wraz
O kuchni z uczuciemanyżku Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania Sok jabłkowy wlewamy do rondelka dodajemy laski cynamonu, anyżek,wsypujemy garść malin i zagotowujemy,dodajemy goździki sok z cytryny,pomarańczę,szorujemy pod bieżącą wodą kroimy na grube plastry i dodajemy do grzańca, wsypujemy cukier i mieszamy.Wszytko razem gotujemy na wolniutkim ogniu około 3 minuty. Rozlewamy do szklanek podajemy od razu. Życzę
Wanilia i Kardamoncytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka Sposób przygotowania: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając
Wanilia i Kardamonosobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając
Wanilia i Kardamonłyżki cukru wymieszane z łyżeczką imbiru cukier puder Pigwy obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka. Dodać łyżkę cukru i plasterki cytryny. Całość zalać taką ilością wody by tylko lekko przykrywała owoce. Gotować na małym ogniu aż owoce zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Wyjąć z wody i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem
My simple kitchenpiec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzić i zdjąć papier. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem. Nałożyć warstwę kremu. Na to poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Przykryć kolejną warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki
My simple kitchenUwagi : zaraz po obraniu topinambura zanurz go w zakwaszonej wodzie - octem lub sokiem z cytryny, ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upieczone róże. Nie wylewajcie pozostałego z obgotowywania jabłek syropu. Wykorzystajcie go do posłodzenia herbaty lub wody mineralnej. Polecam, zwykła herbata nabiera wspaniałego smaku. Odrobina wlana do wody mineralnej wraz z plasterkiem cytryny smakuje orzeźwiająco
Codzienna kuchnia niecodziennazrobić, a zmarnować przecież nie można. Dodatkowo lato idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki
BaRepaspiekarnika i wykładamy na kratce. Lekko przestudzone pączki (po ok. 10 minutach) lukrujemy. Lukier - do miseczki wsypujemy cukier puder (ok. 250 g), dodajemy trochę soku z cytryny i 2-3 łyżki wody, dokładnie rozmieszać łyżką, jeśli lukier jest za gęsty możemy dodać jeszcze wody. Polukrowane pączki posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego
Plate of Joyorzeźwiający smak i wspaniała barwa Spiritza z Aperolem są nieodłącznym fragmentem włoskiego wspomnienia. Aby przyrządzić wybornego Spritza w szklance należy wymieszać: 60 ml Prosecco 40 ml Aperolu wody sodowa plasterek pomarańczy lub cytryny lód
Bon Ton Italiarumiano. Mięso przełożyć na talerz. Następnie poddusić do miękkości cebulę z czosnkiem. W razie potrzeby dodać trochę oliwy. Do cebuli dodać mięso, laskę cynamonu, skórkę cytryny, wlać około 700 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 6 godzin – mięso powinno być miękkie. Do mięsa dodać migdały, śliwki i miód, piec jeszcze pół godziny
królestwo garówrazu wysypujemy na dżem. Zostawione na gorącej patelni szybko się przypalą. 2. Przekrojony biszkopt można przed przełożeniem lekko naponczować, np. sokiem z brzoskwiń lub przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem (do smaku). Ciasto będzie lepsze. Pamiętaj, by poncz był zimny
In my kitchenłyżki wanilii (dałam jeden cukier waniliowy) 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku stale miksując. Dodać serek , a na końcu mąkę przesianą
O kuchni z uczuciemminut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowa babka cytrynowa świetnie smakuje polana lukrem cytrynowym (1 niepełna szklanka cukru pudru rozmieszana, ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny, może być też przegotowana woda) lub po prostu można delikatnie posypać ją cukrem pudrem. Post Babka cytrynowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakucukru 15 dkg roztopionej margaryny 3 dkg kakao 1 i ½ łyżki proszku do pieczenia 3 – 5 łyżek mleka Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kakao, proszek
kuchcikowniacytryny ok. 200ml gęstego jogurtu 2 łyżki miodu Wykonanie: -Jabłka i pomarańczę obrać , pokroić w kostkę. - Przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać 3-4 łyżki wody, wrzucić goździki i dusić do miękkości. - Dodać cynamon i skórkę pomarańczową. -Owoce wystudzić i dosłodzić miodem. -Goździki usunąć. -W szklanych miseczkach układać
Zakamarki mojej kuchniIdealnie nadaje się zwłaszcza do obiadów latem. Najbardziej kojarzy mi się z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Składniki: 1 główka zielonej sałaty masłowej 250ml przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny 50ml słodkiej śmietany np. kremówki sól Do przegotowanej letniej wody wsypujemy cukier i rozpuszczamy. Następnie dodajemy ocet i śmietanę. Sałatę masłową myjemy i rwiemy
Smakowy Rajogórki, starte na tarce 1 duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego/greckiego sól, pieprz świeży posiekany koper suszone oregano 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane opcjonalnie: sok z cytryny Ogórki odciśnij z nadmiaru wody. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Możesz skropić odrobiną oliwy przed podaniem. Tzatziki A light and refreshing sauce, e.g. for sandwiches, barbecue dishes or dinner
Qlinarnie i QlinarnieBiszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio. Biszkopty obficie skropić przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Na każdym krążku rozprowadzić krem, włożyć obranego banana i zawinąć. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem
Jadło i czytadłomąkę i proszek. Ciasto wylewamy do okrągłej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Gdy biszkopt przestygnie, przekrawamy go na pół i zwilżamy przegotowaną wodą może być z dodatkiem cytryny. Przygotowujemy masę porzeczkową: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Dodajemy do dżemu i mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy dżem z żelatyną. Delikatnie mieszamy
Jadło i czytadłopieprzem , przyprawą curry /1 łyżeczka/ i obtoczyć w mące. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć w niej plastry mięsa, skropić sokiem z cytryny. Podlać niewielką ilością gorącej wody i poddusić kilka minut /do miękkości mięsa/. Dodać pokrojone plastry ananasa, wlać mleko kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia
Zakamarki mojej kuchnituż przed podaniem. S.O.S Kiedy zabraknie Wam miodu jest na to sposób. 2 łyżki musztardy + 2 łyżki oleju + 2 łyżki ciepłej wody, odrobine cukru, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszać. Na początku wygląda na zważony ale po kilku minutach nabiera aksamitnej konsystencji
pieprzny smaczekMakowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z
Słodkości i nie tylkoW tym roku nie może zabraknąć na naszym stole makowca. Od dziecka uwielbiany przeze mnie :) i moje córki. Do tego najlepiej, aby było dużo maku
Smaki EdytyTort, któremu trudno się oprzeć! Wyszedł tak rewelacyjnie, że sama byłam zaskoczona :) Przepis znalazłam u Margarytki, podaję z moimi zmianami, głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam
Kuchnia domowa Anisuszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki mioduWykonanie:Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut
Z Majeczką w kuchniFilety z kurczaka sa uniwersalne,mozna z nich wyczarowac wiele smakowitych dan.Dzis bardzo prosto,bardzo szybko,a cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany (lub mały kubek naturalnego jogurtu), gotujemy jeszcze 2 minuty, a potem doprawiamy sos solą morską, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.- makaron gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po ugotowaniu podajemy z sosem i kawałkami truskawek, oraz z listami świeżej bazylii . Jest to coś innego i pysznego. Można świetnie zaskoczyć ukochaną osobę
Basia w kuchniChocolate risottoSkładniki-2 porcje.2,5 szklanki mleka0,5 szklanki ryżu arborio1 łyżka masła5 dag czekolady gorzkiej1 gruszka2 łyżki cukru1 szkl. wody1 łyżka soku z cytrynycynamongoździki2 łyżeczki
Kulinarny karnet ChristopheraOrange honey cookies Składniki.340g maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej280 ml oliwy z oliwek6 dag cukru140 ml brandy4 łyżki soku z
Kulinarny karnet Christopheradomu :) W oryginalnym przepisie jest biała fasola, ale miałam akurat tylko czerwoną i czarną. Wybrałam czerwoną, stąd ten kolor :) Składniki: 100 g suchej fasoli niecała połowa szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli szczypta cukru 1/3 - 1/4 szkl. oleju (u mnie z orzechów laskowych, ale może być każdy inny) Wszystkie składniki, poza
chwile dla mniepieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno
Kuchnia Danusilaski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego ( bez szypułek ) i wsypać cukier, dodać sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, gotując na małym ogniu i stale mieszając Odstawić do wystudzenia, przefiltrować, dodać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek, a następnie
Proste Potrawyrondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły
Moniki Smakołykimisce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje
SMYKWKUCHNIłyżki oliwysól, pieprzPRZYGOTOWANIE Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce(najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu). Myjemy, wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny na 3 minuty i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy
Moje Kuchenne RewelacjeWszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, układamy w niej kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki
Kolizje Smakówczekolady 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dowolne owoce np.: Winogrona Banany Posypka do dekoracji 5 balonów Przygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do wielkości cytryny. Balony myjemy pod bieżącą wodą oraz wycieramy. W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady. Balony wkładamy do połowy ich wysokości do miseczki z czekoladą, a następnie delikatnie układamy na talerzu
Kolizje Smakówwędzonego łososia około 100-120 g - pomidor - zielona papryka (1/4 szt) - czerwona papryka (1/4 szt) - sól morska - pieprz - rukola duża garść - NA SOS: sok z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, łyżka wody
SMYKWKUCHNIokoło 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto smarujemy lukrem i wykrawamy szklanką półksiężyce. Lukier: 150-200 g cukru pudru 1 łyżka spirytusu 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy do białości. The post Rumowe Półksiężyce appeared first on Made
Made By Mom And Sonokazał się za rzadki) ok. 1 kg cukinii 1 owoc awokado 2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe) 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody sok z połowy limonki (lub cytryny) skórka otarta z połowy limonki(lub cytryny) 2 łyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado) łyżka oliwy lub masła do smażenia garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej(...)myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania
Symfonia Smakóworganizmu zbędne toksyny wyrównuje pH reguluje temperaturę ciała Dziennie zaleca się wypicie minimum 8 szklanek (1,5l), dzięki temu świetnie nawadnia organizm. Jeśli nie przepadamy za mineralną wodę poleca się wrzucenie plasterka cytryny, która dostarcza jeszcze więcej witamin. Pozdrawiamphoto © Google
Truskawkowa Fiestaodstawić do całkowitego przestygnięcia. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkości