woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:296/1096)

Tort z Wiśniami i Advokatem 243

400ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 200ml likieru Krupnik Advokat Premium Do nasączenia: 180ml wody sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: około 120-150g podłużnych biszkoptów około 350ml śmietanki kremówki 30% + 1 fix do śmietany 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżka likieru(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie: 5. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, 3 łyżki wody i postawić na gazie, zagotować. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 2 minuty. 6. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielką ilością wody, wymieszać. Tak rozmieszaną mąkę dodać do gotujących się wiśni

Mała Cukierenka
Francuskie różyczki z jabłkami 217

wspaniale prezentują się na stole :)   Składniki: -1 opak. ciasta francuskiego -2 średnie jabłka (najlepiej czerwone) -1 szkl. wody -2-3 łyżki soku z cytryny -konfitura owocowa -cukier -cynamon, przyprawa do szarlotki -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka myjemy, kroimy na pół i pozbywamy gniazd nasiennych. Kroimy w cieniutkie plastry. Wodę wraz z sokiem cytrynowym doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy

KasiekGotuje
Sos tzatziki ze słonecznika 125

wegańską fetą. Świetnym połączeniem jest również sos tzatziki + hummus, np. na kanapce. Niebo w ziemi! Składniki: 250g słonecznika 100g oleju rzepakowego (najlepiej nierafinowanego) 50-70ml wody 2 ząbki czosnku 1 duża cytryna 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 ogórek 1 płaska łyżeczka cukru 1 duży pęczek koperku Przygotowanie: Ziarna słonecznika umieszczamy w miseczce i zalewamy ciepłą wodą, najlepiej

Blendman
Pęczak z burakami i serem kozim 184

porcje: 200g suchego pęczaku 100 g sera koziego (możecie zastąpić ricottą) 2 ugotowane buraki ( w lidlu możecie kupić już ugotowane) Sól Pieprz Sok z cytryny Przygotowanie: Pęczak ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Buraki zetrzeć na tarce na średnich (ewentualnie grubych) oczkach. Połączyć z kaszą. Podgrzać.  Dodać ser, odrobinę soli, pieprzu i sok z cytryny do smaku

Fabryka pomysłów
Witamina P: grejpfrut, cytryna, imbir 176

cytr yna, i mbir   3 grejpfruty różowe (ok. 1kg) 1 cytryna 3 cm korzenia imbiru dodatkowo: 3 jabłka gat. Ligol (ok. 0,5kg) Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Następnie pokroić(...)skórką, usunąć tylko ogonki. Grejpfruty umyć i obrać ze skóry starając zachować się jak najwięcej białej frakcji , która jest bogatym źródłem witaminy P , czyli bioflawonoidów. Cytrynę i imbir wystarczy opłukać pod bieżącą wodą , obrać ze skóry i pokroić. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od grejpfrutów, kończąc na jabłkach

Pij soki wyciskane
Sangria, winno-owocowa ambrozja 199

ostatnio na spotkaniu rodzinnym, gdzie zgodnie z oczekiwaniami jego grono wielbicieli znacznie wzrosło ;). Składniki: butelka wytrawnego czerwonego wina 100 ml brandy / cherry lub whisky 150 ml wody gazowanej kostki lodu jabłko pomarańcza cytryna ew. limonka cukier trzcinowy Wykonanie: Do sporego dzbanka wlewamy butelkę wina, dodajemy ok 3 - 4 łyżki cukru i mieszamy, by cukier się rozpuścił. Dodajemy mocniejszy alkohol (brandy

Taste Of My Day
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 143

suflety wspaniale smakują z dodatkiem innych owoców, np. malin, truskawek czy jagód.  7 g żelatyny 1/2 filiżanki zimnej wody 4 jajka, oddzielnie żółtka i białka 1 szklanka cukru /dałam 3/4 szklanki/ szczypta soli 1/4 szklanki soku z cytryny 1/4 szklanki syropu z fiołków ( najlepiej użyć domowego, ale w sklepach jest też osiągalny bardzo dobry w smaku syrop fiołkowy(...)kremówkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Żółtka wraz z połową ilości cukru, solą, sokiem z cytryny i syropem z fiołków włożyć do metalowej miski i ustawić ją nad gotującą się wodą w innym naczyniu. Ważne, aby dno miski nie dotykało wrzącej wody.  Gotować masę żółtkową cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści

KUCHARNIA
Frużelina z rabarbaru 126

cukru 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej  Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w kawałki (2 cm). Do garnka wlać odrobię wody, tyle żeby zakryła dno, wrzucić rabarbar, zasypać cukrem, wycisnąć sok z cytryny i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy 1 szklankę wody. Gdy rabarbar jest już rozgotowany to mączkę ziemniaczaną mieszamy

Jadło i czytadło
Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym 245

szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny są małe lub mało soczyste można dodać jeszcze jedną, w końcu krem ma być cytrynowy:-)) 250 g margaryny np. Kasia Dodatkowo: 500 ml śmietany(...)najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone). Krem: Budynie rozprowadzić w 1 l wody, dodać cukier i całość zagotować. Budyń przestudzić, ale jak będzie jeszcze ciepły dodać margarynę i sok z 3 cytryn. Całość zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie wylać na przestudzony biszkopt. Śmietanę ubić, na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu (Śmietana będzie sztywniejsza

IMPRESJA SMAKU
Piernik staropolski długo dojrzewający 157

sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 120 g przyprawy do piernika Do przełożenia: 900 g powideł śliwkowych Lukier: szklanka cukru pudru ok. 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 20 g czekolady gorzkiej 4 DO 6 TYGODNI PRZED PODANIEM Miód, cukier i masło umieścić w garnku i podgrzewać stopniowo, prawie(...)drugim blatem, wyłożyć resztę powideł, rozsmarować i przykryć trzecim blatem. Piernik szczelnie przykryć papierem (żeby nie poobsychał) - a następnie ułożyć na nim dużą blachę obciążoną równomiernie (np. słoikami z wodą lub przetworami). Odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. W tym czasie piernik ładnie zmięknie. 1 DZIEŃ LUB KILKA GODZIN PRZED PODANIEM Piernik przekroić na pół. Przygotować polewy

Świat Ciasta
Esencja Natury - zdrowie płynące z natury :) 175

wspomaga leczenie opryszczki preparaty z trawy cytrynowej wykorzystuje się w leczeniu zapalenia gardła, jamy ustnej, krtani, oskrzeli i zatok Sposób przygotowania: 1 łyżeczkę suszu należy zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć od 10 do 15 minut. Moja ocena: Po otwarciu paczuszki można wyczuć bardzo delikatny aromat cytrynki, niekiedy niewyczuwalny. Znacznie bardziej intensywny i przyjemny jest ten tuż po zaparzeniu. Wtedy(...)zęby  Sposób przygotowania: Nasiona chia mają wiele zastosowań, a jednym z nich jest napój Chia Fesca - 2 łyżeczki nasion chia należy wymieszać z 300 ml wody mineralnej niegazowanej, dodać sok z cytryny i coś do posłodzenia, np. miód, syrop z agawy. BŁONNIK WITALNY  Właściwości: stosowany przy nadwadze, usprawnianiu funkcjonowanie przewodu pokarmowego jest regulatorem poziomu cukru we krwi zapobiega

Zdrowie na języku :P
CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE Z GRUSZKAMI 123

czekoladowe dzięki kakao. Jak raz go upieczecie to będziecie piekli je już zawsze :) Składniki: na syrop do gruszek: 3-4 gruszki 1 litr wody 1 szklanka cukru 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu sok z 1/2 cytryny ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 50 ml likieru migdałowego Amaretto 120 g masła 120 g cukru (w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)proszku do pieczenia  Przygotowujemy gruszki do ciasta: Gruszki obrać ze skórki (zostawiamy patyczek) i usunąć gniazda nasienne. Od dołu podciąć gruszki aby utrzymywały pion. Wodę z cukrem oraz cynamonem, anyżem i sokiem z cytryny zagotować aż rozpuści się cukier. Dodać gruszki i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Gruszki powinny być miękkie. Przygotowujemy ciasto: Czekoladę wraz z likierem

Kuchnia w oparach
Wiśnie w żelu z amaretto 134

Podany przepis jest na 1 kilogramową  porcję wiśni. Składniki: 1 kg wydrylowanych soczystych   wiśni 2 szklanki cukru 1 cytryna 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej –zależy jak soczyste są wiśnie 50 ml amaretto 50 ml zimnej wody - do rozrobienia mąki Wykonanie Wydrążone wiśnie  przełożyć do garnka z grubym dnem zasypać cukrem, zostawić(...)dwie godziny aby puściły sok, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszać. Wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz amaretto, zagotować. Mąkę zmieszać   z zimną wodą i dodać do gotujących się wiśni, energicznie wymieszać - powinien powstać kisiel. Przełożyć   frużelinę do wyparzonych czystych słoików od razu zakręcać i gorące wkładać

Wanilia i Kardamon
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym 152

łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby. Najpierw na gotującą się wodę wrzucamy tapiokę i gotujemy ją do momentu jak będzie przeźroczysta i miękka. Sok z cytryny zagotowujemy i wrzucamy do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzamy. W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy soczewicę. Pory kroimy

Kuchenne Wariacje
Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym 461

370g delicji Wierzch: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (do deserów) 1 galaretka cytrynowa + 200ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 800ml gorącej wody Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka(...)Gorący budyń owocowy wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać ( patrz FILM ). Na wierzchu poukładać delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawić do przestygnięcia. Wierzch: 9. Galaretkę cytrynową zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Gdy galaretka cytrynowa zacznie delikatnie tężeć, ubić śmietankę. Cały czas mieszając mikserem, wlać lekko tężejącą galaretkę ( patrz FILM ), dokładnie wymieszać

Mała Cukierenka