teraz zerwałam kolejny pęczek i zrobiłam syrop. Taki syrop można wykorzystać do osłodzenia herbatki lub deserów. składniki: ok 40 gałązek mięty polnej 1,5 l wody 1 kg cukru sok z połówki cytryny Użyłam mięty polnej, która rośnie w moim warzywniaku. Mięta ta ma bardzo intensywny smak i zapach nie to co kupna doniczkowa. Gałązki były duże i rozłożyste. Gałązki(...)mięty dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie gałązki przełożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i odstawić na 24 godziny. Potem odcedzić płyn, gałązki mięty dobrze odcisnąć. Jeśli są paproszki przecedzić przez gazę. Nastepnie do płynu dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować, mieszając aż cukier sie rozpuści. Gotować ok 30-60 minut na wolnym ogniu aby syrop nieco zgęstniał
Monia miesza i gotujeposiekana świeża kolendra Cieciorkę odcedzić nie wylewając wody i przełożyć do misy/kielicha blendera. Dodać 1/2 do 2/3 wody z puszki oraz pozostałe składniki 2 łyżki prażonego i zmielonego sezamu, łyżeczkę (lub trochę mniej) kuminu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy (sól(...)pieprz). Składniki wymieszać na najwyższych obrotach blendera na gładką kremową masę bez grudek. Jeśli jest za gęsta, dodać trochę wody. Jeśli w smaku jest odpowiednia (należy skosztować, często na tym etapie dodaję trochę soli czy soku z cytryny), przełożyć do miski, skropić dobrej jakości oliwą, posypać czarnym sezamem i siekaną kolendrą. 1 porcja to ok. 135 kcal , węglowodany: 8g, białko
Dietologmasła, stopionego Nadzienie: 400 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2-3 łyżki wody 1 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniego mleka. Dodać 1-2 łyżki mąki pszennej oraz szczyptę cukru. Całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić(...)się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Lukier: Wszystkie składniki wymieszać. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru pudru lub dolać wody. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeszcze ciepłe jagodzianki wysmarować lukrem. Najlepsze tuż po upieczeniu. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus jagodowy: 750g jagód lub borówek (świeże lub mrożone) 1 łyżka soku z cytryny 100g cukru 30g żelatyny spożywczej +100ml wody 600ml śmietanki 36% *** Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy na proszek *** *** Dodajemy roztopione masło lub margarynę i mieszamy *** *** Masę wykładamy na spód blaszki wyłożonej(...)zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus: owoce przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści *** *** Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę podgrzewamy uważając, aby jej nie zagotować i dodajemy do ciepłych
Blog z Apetytemduże jajka – osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem serowy: 350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony” z Wielunia) 200ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru(...)cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodać ją do sera i wymieszać. Masę serową wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Krem dyniowy: 11. Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody , dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Następnie galaretkę odstawić do ostygnięcia. 12. Purée z dyni wymieszać z przyprawami. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. 13. Do ubitej
Mała CukierenkaDodałam jeszcze cytrynę i miód i powiem Wam, że sposób genialny :-) Wspaniały orzeźwiający smak, rewelacyjnie rozgrzewa :-) polecam przed snem. SKŁADNIKI 200 ml gorącej wody kawałek imbiru (ok. 1,5 cm) 2 - 3 plasterki cytryny 1 - 2 plastry pomarańczy 1 łyżeczka miodu Imbir obieramy i kroimy w plasterki, a następnie zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut
Czary - gary w kuchnimnie nierafinowany olej kokosowy 4 wiejskie jaja 16 gramowe opakowanie proszku do pieczenia z wanilią opcjonalnie kilka jabłek pokrojonych w cząstki Syrop półtorej szklanki wody półtorej szklanki cukru sok z jednej dużej cytryny Ta porcja to około 12 ciastek Przygotujesz w 15 minut Pieczenie to 45 minut Ciasto Jaja,jogurt,płynny olej oraz cukier zmiksuj na puszystą masę(...)prostokatnej i podłużnej, jeśli wolisz niższą wersję. Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu ,aż ciasto się zarumieni. Syrop Wodę z cukrem gotuj przez około 15-20 minut.Pod koniec gotowania dodaj startą skórkę z cytryny. Do środka wyciśnij również sok z cytryny, po czym zdejmij syrop z ognia i ostudź. Ciasto pokrój w kwadraty lub romby, polej
Z Kuchni Do Kuchnidzbanka, syn mocno protestował, więc te dodatki wrzuciłam sobie do kieliszka:) Taki kompromis. Składniki: 350 g rabarbaru (nie obieramy!) 1 litr wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka soku z cytryny kilka plasterków cytryny kilka listków świeżej mięty kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do garnka wsypujemy cukier(...)rozpuści i zbrązowieje, wtedy wrzucamy rabarbar i mieszamy. Podgrzewamy do momentu, aż rabarbar puści sok i zmięknie. Jak już zmięknie dolewamy 1 litr wody i zagotowujemy na dużym ogniu, zmniejszamy, dodajemy cukier z wanilią, sok z cytryny i zioła. Zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach przecedzamy przez sito, dociskając rabarbar do sita, żeby wycisnąć z niego resztki soku. Przecedzony kompot
Blondynka Gotujeżadna filozofia. Składniki; 2 nóżki wieprzowe 2 duze golonki wieprzowe 5 ząbków czosnku 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki ziele angielskie lisc laurowy sól, pieprz cytryna Przygotowanie; Mięso dokładnie umyć a następnie zalac woda aby było przykryte i gotowac do miekkosci. Około 2,5 godz. Wczesniej dodac ziele i liscie natomiast włoszczyznę wrzucuc około godziny przed koncem gotowania.(wcześniej(...)się nie przechyliła) i zalewamy płynem. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki najlepiej na cała noc.Podajemy skropioną sokiem z cytryny ze swieżym pieczywem. Jeśli boimy się, ze nasza galareta nie zsiądzie się tak jak powinna, albo wlejemy za dużo wody wtedy możemy dodać łyżeczkę żelatyny. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 500 g suszonych śliwek 2 cebule 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki smalcu sól pieprz Przygotowanie Śliwki zalałem przegotowaną wodą, zostawiłem na noc. Umyte żeberka natarłem solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropiłem sokiem z cytryny, odstawiłem na godzinę, zrumieniłem na łyżce mocno rozgrzanego smalcu
R'n'G KitchenSkładniki : 2 średnie selery 1 jabłko około 6 łyżek śmietany 18 % 1 garść rodzynek sok z 1/2 cytryny Sposób wykonania : S elery obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą , zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach, jak wolisz, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i dodaj do selera, wymieszaj. Teraz dodaj śmietanę
Przepisy i porady kulinarnearomat migdałowy Wykonanie masy: Do osobnych miseczek wsypujemy mak, daktyle i orzechy. Zalewamy każdy produkt wrzątkiem i parzymy ok 30 minut. Po tym czasie odsączamy na sicie z nadmiaru wody. Mak, orzechy, daktyle, migdały przekręcamy 2x przez maszynkę z drobnym sitkiem. Ponieważ nie mam tego najdrobniejszego, który idealnie sprawdza się przy maku, masę przekręciłam przez normalne sitko (używane do mięsa(...)piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Lukrujemy lekko ciepłe (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody) i posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami
Walijskie Pichcenieroślinnego (może być krowie) laska wanilii pół cytryny 2 łyżeczki ksylitolu (może być cukier) garść owoców na każdą porcję Kaszę dokładnie przepłucz w zimnej wodzie a następnie wrzątkiem. Zalej mlekiem, dodaj wanilię, skórkę z połowy cytryny i ksylitol, ugotuj na małym ogniu aż do wchłonięcia płynu. Po ugotowaniu dodaj sok z połowy cytryny i dokładnie zblenduj. Gotową jaglankę wyłóż(...)szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego 3 łyżeczki cukru trzcinowego (może być ksylitol) sok z połowy limonki (może być cytryna) 3 jabłka 3 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru w proszku (może być świeży) Kaszę dokładnie przepłucz w zimnej wodzie a następnie wrzątkiem. Włóż do naczynia żaroodpornego ( z przykrywką), zalej mlekiem, dodaj łyżeczkę cynamonu, imbir i cukier, włóż do rozgrzanego
Mój pomysł naBUDYŃ JAGLANY Jaglanka z sosem truskawkowym 8. DOMOWE KNOPPERSY Wafle jaglano-orzechowe Knoppersy 9. SOKI Wiadomo, że najlepszym wyborem jest woda, ale podkręćmy ją trochę owocowym smakiem. Dodaj plasterki cytryny i limonki i osłódź ją miodem, powstanie orzeźwiająca lemoniada. Do wody można dodać również zblendowane owoce, np. truskawki. Moje dzieciaki wypiją prawie wszystko, jeśli wrzucą
Upiecz sobie babeczkętymianek pieprz biały Sos musztardowy: 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml oliwy z oliwek 50 g masła 1 łyżka musztardy chrzanowej sok z 1 cytryny sól i pieprz Przygotowanie: Pstrąga myjemy pod bieżącą wodą, z każdej strony, osuszamy papierowym ręcznikiem, Pokrojona w półplastry 1 cytrynę razem ze skórką wrzucamy do miseczki, dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
Życie zaczyna się w kuchni