woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:307/1096)

Ciasto makowe z kokosem i kremem, polane czekoladową polewą 220

łyżki mąki pszennej 200g masła w temperaturze pokojowej Polewa: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru 80g masła 3 łyżki kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 4-5 łyżek powideł śliwkowych płatki migdałowe do posypania     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji

Mała Cukierenka
Kokosowe ciasto z jabłkami 134

wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową. Jabłka obieramy ze  skórki, kroimy na pół i wyjmujemy gniazdka nasienne. Sok cytryny dodajemy do 1/2 szklanki wody i opłukujemy powstałym rozhoworem połówki jabłek. Jabłka nacinamy od zewnętrznej strony. W misce ucieramy masło z  cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Szybka konfitura z gruszek i jabłek 143

laska cynamonu lub pół łyżeczki mielonego cynamonu 1. Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka i skropić sokiem z połówki cytryny, oraz podlać dwoma łyżkami wody. Obsypać wszystko kilkoma łyżeczkami cukru ( ilość zależy od tego jak słodkie mamy owoce ). Smażymy całość na małym ogniu, pod przykryciem pamiętając o tym aby często mieszać

Gotowanie...to proste !
Pieczone pączki-donaty 172

stopni C około 10 minut. Jednak proponuję obserwować czy ten czas nie jest zbyt krótki. Studzić na kratce. Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć podzielić na dwie części. Do drugiej dodać barwnik spożywczy dowolnego koloru. i wymieszać. Każdego pączka zanurzyć z jednej strony w lukrze i odstawić

O kuchni z uczuciem
Zielona sałatka. 141

listków zielonej sałaty 2 ogórki pół pojemnika kiełków brokuła kilka łodyg selera naciowego pół pęczka koperku kilka listków mięty Sos; 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyzki wody 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, przyprawa do sałatek Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na kilka minut. Warzywa oczyścić. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, selera i ogórka pokroić

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik czekoladowy z jeżynami ( sernik na zimno ) 158

czekolady gorzkiej 3 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru   Frużelina jeżynowa : 250 g jeżyn 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać

kolorowotorcikowo
Sok na piękną cerę i gładką skórę z opisem składników 171

ujędrniające witaminy z grupy B, beta karoten, potas, cynki selen Składniki (700 ml): 1/2 brokuła (ok 220 g) 5 marchewek 2 jabłka 1 pomidor 1/2 cytryny 1/2 limonki 1/3 szklanki wody pestki dyni do posypania Przygotowanie  (7 minut): - Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę do soków. Limonkę jak zawsze polecam wycisnąć razem

Pora na pora i pomidora
Tonik z cytryny 136

Sposób przygotowania Do szklanki przegotowanej i ostudzonej wody (może być ewentualnie woda mineralna) wycisnąć około pół cytryny. Można przechowywać w lodówce kilka dni. Działanie Tonik sprawdza się w przypadku skóry zmęczonej, poszarzałej i pozbawionej blasku ze względu na jego działanie odżywcze i rozświetlające. Kosmetyk ten jest też świetnym sposobem na rozjaśnienie cery, a w szczególności blizn potrądzkowych. Wykazuje także działanie

Kuchenne innowacje
Grillowane krewetki 132

łyżeczka oregano 2 łyżki natki pietruszki 500 g dużych krewetek sól morska Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,oregano ,posiekaną natkę ,mieszamy. Krewetki przekładamy do miski ,skrapiamy oliwą i solimy. Nadziewamy po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków. Następnie grillujemy

R'n'G Kitchen
Amerykany ciastka z dzieciństwa 122

cukru 2 jajka 1 łyżka wódki 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie Masło wraz z cukrem utrzeć na gładko,  a następnie cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a na koniec wódkę.  Mąkę przesiać wraz

O kuchni z uczuciem
Grzaniec korzenny 147

anyżku  Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania Sok jabłkowy wlewamy do rondelka dodajemy laski cynamonu, anyżek,wsypujemy garść malin i zagotowujemy,dodajemy goździki sok z cytryny,pomarańczę,szorujemy pod bieżącą wodą kroimy na grube plastry i dodajemy do grzańca, wsypujemy cukier i mieszamy.Wszytko razem gotujemy na wolniutkim ogniu około 3 minuty. Rozlewamy do szklanek podajemy od razu. Życzę

Wanilia i Kardamon
Lemon Curd-cytrynowy budyń 142

cytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka Sposób przygotowania: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając

Wanilia i Kardamon
Sernik z Lemon Curd 182

osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając

Wanilia i Kardamon
Ciasto z pigwą i nutką imbiru 112

łyżki cukru wymieszane z łyżeczką imbiru cukier puder Pigwy obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka. Dodać łyżkę cukru i plasterki cytryny. Całość zalać taką ilością wody by tylko lekko przykrywała owoce. Gotować na małym ogniu aż owoce zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Wyjąć z wody i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem

My simple kitchen
Ekspresowy torcik na Dzień Dziecka 155

piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzić i zdjąć papier. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem. Nałożyć warstwę kremu. Na to poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Przykryć kolejną warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki

My simple kitchen