kwiaty można przechowywać 2-3 tygodnie, syrop fiołkowy nawet kilka miesięcy. Składniki: 500 ml kwiatów fiołka wonnego (kwitnącego na niebiesko), 200 ml wrzącej wody, 100 g cukru, 1-2 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie: Kwiaty zalać wrzątkiem, wymieszać, trzymać kilkanaście sekund na bardzo małym ogniu do czasu kiedy woda zacznie się zabarwiać na niebiesko. Odstawić do wystudzenia
SzczyptaSmaQjabłek 100 g cukru szczypta cynamonu łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Jabłka dobrze myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Zalewamy litrem wody, dodajemy cukier, dużą szczyptę cynamonu i łyżkę soku z cytryny. Gotujemy aż jabłka zmiękną - gotowe! Kompot ze świeżych i suszonych jabłek - mój Potrzebujemy: 2 kg jabłek 100 g suszonych jabłek opcjonalnie 2 łyżki cukru
Zasmakuj Kuchnibananów. Inspiracja: Wesoła Kuchnia Składniki: Ciasto na 3-4 szt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki wody kokosowej ¼ - 1/2 szklanki wody gazowanej 1 banan Szczypta soli Nadzienie na 3 szt: 1 puszka mleczka kokosowego Sok z 1/2 cytryny 3 banany 1 czubata łyżka miodu olej do smażenia 3-4 tabliczki gorzkiej czekolady Opcjonalnie(...)posiekane orzechy włoskie Przygotowanie: Mleczko kokosowe odstawić na kilka godzin i nie wstrząsać nim. Po otwarciu odłożyć gęstą masę kokosową na nadzienie. Odstała woda kokosową zostanie dodana do ciasta. Karmelizowane banany: Banany obrać, polać sokiem z cytryny. Na patelnię nałożyć miód doprowadzić do rozpuszczenia, ułożyć banany i przesmażyć je aż się skarmelizują. Ciasto: Banana zblendować. Do miski wsypać mąkę
Fabryka pomysłówcebula dymka bez szczypiorku ( albo ½ dużej cebuli) 1 ząbek czosnku 1 mała główka sałaty rzymskiej „mini“ 400-500 g mrożonego groszku 1 łyżka mąki woda sól, pieprz do smaku trochę soku z cytryny Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Sałatę pokroić na kawałki W garnku rozgrzać masło i oliwę. Dodać cebulę, smażyć kilka minut aż się zeszkli, dodać czosnek(...)minuty. Dodać groszek, zwiększyć ogień i smażyć chwilę. Dodać łyżkę mąki i całość dobrze wymieszać a następnie zalać wodą, żeby pokrywła cały groszek. Gotować ok 15 minut aż groszek zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Artykuł Królik w sosie musztardowym pochodzi z serwisu Cooking for Emily
Cooking for Emilyśmietanki kremówki 1 szklanka truskawek (użyłam mrożonych) 1 garść jeżyn (użyłam mrożonych) 1 garść jagód (użyłam mrożonych) migdały w płatkach cukier sok z cytryny Wykonanie: Makaron ugotowałam w lekko posłodzonej wodzie. Owoce wcześniej rozmroziłam. Truskawki zmiksowałam, wlałam do rondelka, dodałam cukru do smaku i 2 łyżki soku z cytryny. Na małym ogniu podgrzewałam do czasu zgęstnienia musu. Ser wrzuciłam
Blondynka Gotujeśmietana 30 proc. (małe opakowanie) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku ( świeżego lub suchego, roztartego w moździerzu). Na koniec - po łyżce - dodawać śmietanę. Gotować, cały czas
W SMAKczubate łyżki śmietanysiekany szczypioreksiekany kopereksól, pieprz, cukier do smakusok z cytrynyjajka na twardoSposób przygotowania:1. Botwinkę myjemy, kroimy, buraczki kroimy na kawałki. Całość zalewamy niewielką ilością wody, delikatnie solimy, dodajemy trochę soku z cytryny i gotujemy do miękkości. Studzimy.2. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Umytą rzodkiewkę również ścieramy.3. Do zimnej botwinki dodajemy ogórki, rzodkiewkę
Kuchnia domowa Aniuzyskał dany smak. Woda, którą wam teraz prezentuję jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Nutę owocową przełamuję nuta mięty....dla mnie idealna! Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej kilka świeżych truskawek 1 cytryna kilka listków świeżej mięty ewentualnie kostki lodu Wykonanie: Cytrynę wyparzamy wrzątkiem, kroimy w plastry, truskawki szypułkujemy, myjemy, listki mięty myjemy. Wszystkie składniki wrzucamy do dzbanka, zalewamy
Blondynka Gotujeniektóre z leczniczych właściwości tego ziółka. Poniżej prezentuje przepis według którego moja znajoma przyrządziła miód. Składniki: 900 kwiatów mniszka, całych główek 1.5 litra wody źródlanej 1.5 kg cukru około 150 ml soku z cytryny Wykonanie: Kwiaty rozkładamy na około godzinę aby pozbyć się owadów. Następnie przekładamy je go garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut(...)czasie zestawiamy je z ognia i pozostawiamy na całą noc w wodzie w której je gotowaliśmy. Rano odcedzamy napar(przez materiał tetrowy bądź gazę). Otrzymany w ten sposób sok przelewamy do szerokiego garnka, dodajemy do niego cukier i sok z cytryny i całość gotujemy przez 2 godziny bądź dłużej, do uzyskania konsystencji miodu. Gdy miód będzie już gotowy przelej
Krakowskie smaki Anisolonych śledzi (4 sztuki) 250 g jogurtu greckiego 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 1 płaska łyżeczka miodu 1 cebula + sól 1 małe jabłko koperek sok z cytryny Przygotowanie: śledzie wymoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w 2 -cm kawałki cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić i wygnieść w palcach. Jabłko obrać, pokroić również w kostkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1 kawałek selera 2 średnie cebule 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka cukru Sól pieprz Filety rybne osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać(...)pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla wlać olej i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać warzywa. Wlać 1 szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny, cukier, posolić , popieprzyć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dość często mieszając. W razie wyparowania wody podlać lekko wodą. Kiedy warzywa będą już miękkie dodać
O kuchni z uczuciemsody oczyszczonej 2 łyżki białego octu winnego mus owocowy: 250 g rabarbaru 300 g truskawek 4 listki żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny krem do przełożenia tortu: 500 m śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru krem maślany na bezie: 100 g truskawek(...)następnie każdy placek przekroić na pół. Mus: Rabarbar i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na średniej mocy palnika, aż owoce zaczną się rozpadać. Mąkę wymieszać z wodą, dodać do owoców. Gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z palnika, dodać namoczoną i dobrze odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Krem: Mascarpone i kremówkę ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeopakowania mrożonej brukselki -pół opakowania mrożonej marchewki mini -biała część dużego pora -olej do podsmażania -szczypta kardamonu, kurkumy, curry -sól, pieprz do smaku -kilka kropel cytryny -łyżka masła -pół szklanki kaszy jaglanej -szklanka gorącej wody -garść posiekanej natki pietruszki Do głębokiej patelni albo rondla wsypujemy brukselkę i marchewkę. Delikatnie podlewamy wodą, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu(...)stron kawałki mięsa drobiowego na rumiano. Wykładamy na warzywa, posypujemy przyprawami i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Na patelni w której smażyło się mięso, krótko prażymy suchą kaszę. Zalewamy gorącą wodą, solimy wg uznania, przykrywamy i gotujemy 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Do ugotowanej kaszy wsypujemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Mięso wraz
Kulinarne przemysleniacytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo zielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Do kaszy dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy. Groszek cukrowy wkładamy do garnka i blanszujemy go przez 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Rzodkiewki
Kulinarne przygody Gatitywykonać ? Filety rybne rozmrażamy, osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Kroimy na kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie na pół miękko-mają pozostać jędrne nie całkiem ugotowane, odcedzamy, kroimy w grubsze plastry. Por i cebulę kroimy w pół krążki podduszamy na patelni
Wanilia i Kardamon