odsączam pokrojone już drobno pomidory na sicie. Jak długo można przechowywać sałatkę tabbouleh Dzięki dodatkowi oliwy i soku z cytryny lub limonki, przechowywana w lodówce sałatka tabbouleh zachowuje świeżość do dwóch dni. Ważnym jest, aby poszczególne składniki zawierały jak najmniej wody. Jednak podobnie jak większość sałatek tabbouleh arabska sałatka z pietruszki najlepiej smakuje po około 30 minutach od przyrządzenia, kiedy(...)odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie odsączyć na sicie (można ją dodatkowo odcisnąć przez lnianą ściereczkę) aby pozbyć się nadmiaru wody. Wszystkie warzywa i zioła posiekać najdrobniej jak to możliwe. Dodać sok z cytryny lub limonki i oliwę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Dodać odsączoną kaszę bulgur i ponownie delikatnie wymieszać. Przed podanie schłodzić w lodówce około
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalimonki wyszorujcie, sparzcie i pokrojone w plastry w niedużym słoiku zalejcie marynatą - 1/4 szklanki octu winnego białego, 1/4 wrzącej wody, 4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru -i odstawcie na 3-4 dni w temperaturze pokojowej - oryginalne kiszone cytryny muszą leżakować min. 3 miesiące w mieszaninie soli i soku cytrynowego) 2 łyżki cukru białego (lub 4 jeżeli nie mamy syropu(...)limonki i zalać sokiem z limonki. 2 . Zrobić sos - rozpuścić na niewielkiej patelni cukier biały i brązowy, melasę, plastry kiszonej cytryny i lekko gotować 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Jeśli jednak będzie rzadkie, zagęścić mąką ziemniaczaną, wymieszaną z wodą. Powinno mieć konsystencję rzadkiego kisielu. Przykryć patelnię i zestawić z ognia. 3 . Zdjąć plasterki limonki z mięsa i odłożyć, kawałki mięsa
Kuchnia Prezydentowejdżemu (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, malinowego) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu; gdy ciasto jest dla dzieci, pomijamy) Biszkopt: Dno blaszki o wymiarach ok. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 160-170ºC. Jajka przelewamy ciepłą wodą i wycieramy. Dokładnie oddzielamy sześć żółtek od sześciu białek. Białka ubijamy(...)patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy cukier i wiórki. Smażymy, często mieszając, aż wiórki zaczną przybierać złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przygotowujemy poncz. Do ¾ szklanki wody dodajemy dwie łyżki soku z cytryny i dwie łyżki likieru, a następnie mieszamy. Łabędzi puch: Biszkopt przekrawamy w połowie wysokości wzdłuż na dwie części. Spodni biszkopt wkładamy do blaszki w której go piekliśmy
Poezja smakuTrzymajcie kciuki, aby wyszedł nam ten smakołyk :) 5 litrów pełnotłustego mleka (świeżego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze) 3 łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 3/4 szklanki gorącej wody lub 12 łyżek soku z cytryny W dużym garnku zagotowujemy mleko, podgrzewamy jeszcze przez chwilę mieszając, aby się nie przypaliło. Zmniejszamy ogień i zanim pianka na mleku opadnie dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy
Marder&Marder Manufacturezasięgnęłam od Babeczki35 z Doradcy Smaku Składniki: (na ok. 4 słoiki 250g) 400 szt. (300g) kwiatów mniszka (uważać na ogonki bo mają gorzkie mleczko) 2 cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby uciekły robaczki - z reguły mrówki, reszta odlatuje podczas zrywania, i potrząsamy. (I tak oglądałam każdy kwiatek osobno a jednak(...)którego znalazłam dopiero w garnku :/ ) Przekładamy kwiaty do garnka i zalewamy wodą (nie widać jej z wierzchu). Gotujemy 15 min i odstawiamy w jakieś chłodne, ciemne miejsce na 24h. Ciecz która powstaje ma niezbyt fajny brązowy kolor, w sumie jak mocna herbata. Przecedzamy wywar przez sitko, dodajemy wyciśnięte cytryny i cukier. Próbujmy co nam wychodzi bo musiałam dodać więcej cukru
W kuchni bez szafekcebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * mielony cynamon – 1 łyżeczka * passata ( przecier ) pomidorowa – 250 ml * woda – ok. 0,5 szkl * oliwa – 3 łyżki * sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny Do całości oprócz passaty możemy śmiało dodać pokrojnego w kostkę świeżego pomidora. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno(...)posiekaną cebulę, przesmażamy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut. Podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoKasza jaglana z fetą, suszonymi pomidorami oraz kaparami. Dzięki cytrynie ma orzeźwiający smak. Podaję ją na zimno jako dodatek do dań obiadowych. 100 g kaszy jaglanej 300 ml wody 150 g sera typu feta ok. 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy 3 łyżeczki kaparów 1 łyżeczka soli Sos: mały ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 4 łyżeczki oliwy z oliwek(...)garnuszku zagotować 300 ml wody z dodatkiem łyżeczki soli. Na gotującą się wodę dodać kaszę. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Kaszę ostudzić. Pomidory oraz fetę pokroić w drobną kostkę. Sok z cytryny wymieszać z oliwą, wyciśniętym czosnkiem, chilli, solą i pieprzem. Kaszę wymieszać z pomidorami, fetą, kaparami oraz sosem. Kaszę najlepiej podawać w małych
Bulliocytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie
Buniabaje w kuchnicytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.Polać surówkę i delikatnie
Buniabaje w kuchniszklanek wywar z kurczaka, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - do smaku kucharek, 1/2 łyżeczki sok z cytryny, 1/2 szklanki śmietana słodka gęsta, 3 łyżki mąka pszenna, - do smaku maggi serca oczyścić ze skrzepów krwi i błonek i dobrze je opłukać zalać wodą i zagotować - wodę wylać i serduszka opłukać(...)teraz je zalać wywarem z kurczaka lub dodać wodę i kostkę rosołową, gotować na średnim ogniu do miękkości serc doprawić kucharkiem pieprzem, sokiem z cytryny i maggi śmietanę 18% wymieszać z mąką z niewielką ilością wody i zagęścić sos mieszając podać z ziemniakami, surówką lub z czym lubisz.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczekolady gorzkiej 1/3 szklanki śmietanki 30% KREM MALINOWY: 250 g malin 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka żelatyny 3 łyżki zimnej wody Śmietankę kremówkę podgrzewać na palniku do momentu, aż prawie zacznie wrzeć. Zestawić z ognia i zalać połamaną czekoladę. Odstawić na chwile i delikatnie mieszać do momentu(...)silikonowe foremki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 25 min. Krem: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Maliny przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i wlać sok z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a maliny rozpadną. Przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek. Przełożyć powtórnie
https:KKuchniaMniamserka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki spirytusu * Krem waniliowy 250 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa drip(...)mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny. Krem waniliowy Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Przełożenie Biszkopt
Wędrówki po kuchninamiar wody w organizmie, działa oczyszczająco i tonizująco, odświeża oddech, oczyszcza krew, zmniejsza ilość zawartych w żyłach substancji powodujących krzepnięcie krwi. Składniki: - 1,5l wody - 2 jabłka (kwaśne) - 1 gr ejfrut - sok z 2 cytryn - natka pietruszki *opcjonalnie: coś do posłodzenia Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki, usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy ze skórki! Grapefruit obieramy ze skóry, kroimy(...)ósemki i usuwamy ewentualne pestki, pozostawiając białe, wewn ę trzne błonki. Wyciskamy sok z cytryn. Natkę pietruszki myjemy (do soku używamy również łodyg!). Wszystko umieszczamy w misie blendera (prócz wody) i miksujemy. Następnie dodajemy wodę i ponownie miksujemy. W razie potrzeby - dosładzamy. Smacznego
Be Fit Be StrongPanna cotta (wl.gotowana smietanka) to rodzaj wloskiego deseru pochodzacy z polnocnych Wloch.W sklad deseru wchodzi smietanka kremowka,cukier i zelatyna,ktore sie razem gotuje.Deser ten do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!