woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:322/1096)

ZEYTIN, czyli oliwki marynowane 94

oliwek 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki chili sok z połowy cytryny Przygotowanie Jeśli oliwki są bardzo słone, płukać je kilka dni wielokrotnie zmieniając wodę. Wymieszać z resztą składników i zalać sokiem z cytryny. Artykuł ZEYTIN, czyli oliwki marynowane pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Kokosowy sernik jaglany z ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 235

kaszy jaglanej Symbio 3 szklanki mleka  1/2 szklanki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 1 puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki soku z cytryny 1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut od momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy wodę

Szefowa kuchni
Pieczone skrzydełka z indyka 193

marynacie + 75 minut pieczenia. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 skrzydełka z indyka 8 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 4 ząbki czosnku Ostra papryka cytryna Sól, pieprz Skrzydełka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy marynatę; miód mieszamy z sosem sojowym, wyciskamy do tego sok z ¼ cytryny. Do marynaty wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę. Skrzydełka mieszamy

Kolizje Smaków
Nalewka z płatków róży 181

różanego mazurka. Niedawno pokazywałam Wam też przepis Piotra na Wiśniówkę. też ją polecam. Nalewka z płatków róży:  1 szklanka ususzonych płatków róży sok z połowy cytryny 1 szklanka cukru 3/4 l wódki 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Umyte płatki róży smażymy w cukrze, stopniowo dodajemy wodę, aż płatki staną się przezroczyste. Przekładamy płatki do słoja. Wlewamy sok z cytryny, a następnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z soczewicy 137

łyżeczka kuminu 0,5 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżka mielonego imbiru 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego Pół łyżeczki suszonego chilli (opcjonalnie) Sok z cytryny Łyżeczka cukru sól pieprz Soczewicę przepłukać parę razy w zimnej wodzie, przelać przez sitko i odstawić. Masło rozgrzać w głębokim garnku z nieprzywierającym dnem. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć ok. minutę. Następnie dodać pokrojoną w większą(...)ugotowane. Na 10 minut przed ugotowaniem, dodać wszystkie przyprawy: garam masala, kolendrę mieloną, kumin, kminek, imbir oraz chilli. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. W trakcie gotowania, jeśli konsystencja zupy będzie zbyt gęsta dolać wody i w razie potrzeby dodatkowo doprawić, aby miała wyraziście orientalny smak. Zupę podawać z grzankami i posypać uprażonymi pestkami, np. dyni i słonecznika

Calzonella.com
Brzoskwiniowy tort ze śmietaną 18 % 183

Lekko ostudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną. Masa stężeje w lodówce w ok. 20 minut. Dodatkowe składniki: 1 słoik dżemu brzokwiniowego poncz: cukier waniliowy + sok z cytryny + 4 łyżki cukru+ szklanka przegotowanej wody WYKONANIE: nasączony blat biszkoptowy  dżem brzoskwiniowy  1/3 masy śmietanowej* jeśli za bardzo stężeje- należy rozmiksować*  blat biszkoptowy+ nasączenie  1/3 masy śmietanowej

Domowe ciasta
Kapusta czerwona na słodko z rodzynkami 146

oskrobać i wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Na dno garnka wrzucić smalec i rozpuścić. Dodać kapustę, jabłka, rodzynki, sól, cukier,pieprz czarny, sok z cytryny, sok z pomarańczy. Podlać lekko wodą i gotować, aż kapusta zmięknie. w razie potrzeby doprawić solą i cukrem. Każdy lubi mniej lub bardziej słodko. Thermomix Pociąć kapustę na kawałki i wrzucić do naczynia

Kuchnia Pokoleń
Lemoniada lawendowa z ogórkiem 205

lemoniady poprawią przyswajanie witamin. Polecam i pozdrawiam chłodno ;) Składniki: 6 ogórków, 6 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, kilka gałązek macierzanki cytrynowej lub tymianku, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 500 ml wrzącej wody, miód lub syrop z agawy do smaku, kilka kropli oliwy lub oleju (opcjonalnie). Do podania: lód. Do przybrania: kwiaty lawendy, gałązki macierzanki. Przygotowanie: Lawendę i macierzankę zalać wrzątkiem

SzczyptaSmaQ
Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem 139

łyżeczki syropu klonowego szczypta cynamonu olej kokosowy do smażenia Karmelizowany rabarbar: 4-6 łodyg rabarbaru 3-4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki wody różanej Twarożek z nerkowców: 200 g orzechów nerkowca sok z ½ cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżeczki syropu klonowego szczypta soli morskiej Dodatki (opcjonalnie): listki mięty suszona lawenda * PRZYGOTOWANIE Tosty francuskie Nasiona chia utrzyj(...)następnie smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Twarożek z nerkowców Orzechy nerkowca zalej zimną wodą i odstaw na przynajmniej 4 godziny lub nawet na całą noc. Następnie odsącz, wsyp do kilicha blendera, wlej sok z cytryny oraz syrop klonowy i dodaj sól oraz ziarenka wanilii. Zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby, gdy twarożek nie będzie

Food Square
ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO 216

żurawiny 1 łyżka oleju kokosowego ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO: 750g chudego twarogu 1-2 dojrzałe awokado 200ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki ciepłej wody 3 łyżeczki żelatyny 2/3 szklanki erytrytolu lub innego słodzidła sok z jednej cytryny lub aromat cytrynowy Przygotowanie naszego zielonego sernika z dodatkiem awokado zaczynamy od przyrządzenia „masy” na żurawinowy spód tego ciasta. Do malaksera wrzucamy płatki(...)mielimy przynajmniej 2 razy w maszynce do mielenia. Awokado kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sera razem z sokiem z jednej cytryny, jogurtem naturalnym i erytrytolem. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. W 1/3 szklanki ciepłej wody, rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Po przestygnięciu roztworu wlewamy go do naszej masy serowej i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy na nasz żurawinowy spód

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Śmietanowiec 139

rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu. masa:  * 250 ml śmietany 30% * 2 łyżki cukru pudru * 1 łyżka soku z cytryny * 2 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia i odstawiam. Schłodzoną śmietanę przelewam do miski i ubijam trzepaczką lub mikserem. Pod koniec ubijania dodaję przesiany cukier puder, dalej ubijam

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
GALARETKA DROBIOWA 205

ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania bulionu. Udko oraz pierś myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane(...)talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa wyrzucamy. Bulion przecedzamy przez sitko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i wlewamy do niego sok z cytryny. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie wrzucamy ją do gorącego bulionu i rozpuszczamy.  Ugotowane mięso kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki. Natkę pietruszki myjemy, suszymy i drobno

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK MOCNO CYTRYNOWY 317

cukru 1 jajko 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 12,5 dag roztopionego masła lub margaryny KREM 1: 1,5 szklanki wody 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 0,5 opakowania cytrynowej galaretki 10 dag miękkiego masła sok z połowy cytryny KREM 2: 400 g serka homogenizowanego naturalnego 400 g jogurtu naturalnego 6 łyżek pudru galaretka pomarańczowa łyżeczka żelatyny DEKORACJA: Pokruszony(...)mikserem. Wlewamy na blachę i pieczemy ok. 40 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. KREM 1: Szklankę wody gotujemy razem z cukrem, w połowie szklanki wody rozrabiamy budyń, wlewamy i chwilę gotujemy, dodajemy sok z cytryny, cały czas mieszamy. Wyłączamy i wsypujemy połowę galaretki, dobrze mieszamy.  Odstawiamy na parę minut,  dodajemy po kawałku masła i miksujemy.  Gdy krem

Pani na deser
Buraczany chłodnik raw a’la IKEA w wersji wegańskiej 204

najlepiej kielichowym zblenduj słonecznik, mleko i 2 obrane i pokrojone buraki. Pozostałe dwa obierz i pokrój w cienkie słupki, schowaj do lodówki. Następnie dodaj sok z cytryny, pieprz, sól i koperek oraz wodę. Ponownie zblenduj.   U mnie w kuchni nic się nie marnuje, więc za dzień, maksymalnie dwa na obiad będzie botwina Całość wstaw na minimum 2 godziny

greenscarf
Dżem z jabłek 135

dlatego warto go zrobić samemu. Składniki: (na około 5 słoików o pojemności 500 ml)  3 kg dojrzałych jabłek 500 - 650 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu 250 ml wody  Jak zrobić dżem z jabłek?  Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.  Pokrojone jabłka włożyć do garnka o grubym dnie, dodać(...)wodę i gotować do czasu, aż jabłka będą się rozpadać i oddzielać się będą od nich skórki. Co pewien czas zamieszać, aby się nie przypaliły.  Podgotowane jabłka przetrzeć przez sito, aby oddzielić od nich skórki, następnie włożyć z powrotem do garnka i dodać cukier, cynamon i sok z cytryny. Gotować ciągle mieszając do czasu, aż spora część płynu odparuje

Kuchcik gotuje