woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:319/1096)

Tort pszczółka-z miodowymi spodami,biszkoptem i kremem 265

spodów miodowych. Całość jest przełożona kremem z dodatkiem barwnika spożywczego. Bardzo Wam polecam ten tort- jest wspaniały :) SKŁADNIKI tortownica 21 cm BISZKOPT 5 jajek 3/4 szkl cukru 8 łyżek wody 8 łyżek oleju 1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 5 szklanek mleka 1250 ml 3 budynie śmietankowe bez cukru(...)łyżki miodu  pół szklanki cukru pudru łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu spirytusowgo 10% 2 jajka PONCZ  1 łyżka soku z cytryny  2 łyżki wódki 100 ml wody łyżeczka miodu DODATKOWO DO DEKORACJI czekolada gorzka kakao płatki migdałowe Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik owocowy na blacie biszkoptowym. 215

żelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej polewy w proszku Sposób wykonania : CIASTO - Białka ubić z 2 łyżkami zimnej wody. Pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier(...)upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić ,aby wystygło. MASA SEROWA : Twaróg utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny,cukrem i otartą skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie ją rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki naszej masy serowej,wymieszać ,a następnie połączyć z pozostałą częścią masy serowej. Ubić śmietanę na sztywno,dodać

Przepisy i porady kulinarne
Poniedziałek: Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 183

koktajlowych 3 ząbki posiekanego czosnku 4 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżka soku z cytryny Kilka łyżek siekanej pietruszki 1/3 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj sporą ilość dobrze osolonej wody. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli planujesz zabrać makaron do pracy, albo odgrzać go później(...)posól i popierz. Wyłącz ogień pod patelnią i dodaj po kawałku 2 łyżki masła, mieszając żeby ładnie rozpuściło się w sosie. Wlej łyżkę soku z cytryny i zamieszaj. Krok 3 Dodaj kilka łyżek wody spod makaronu do sosu z krewetkami, wymieszaj. Odcedź makaron. Przełóż do garnka z makaronem krewetki z sosem, dodaj pomidorki, posiekaną natkę pietruszki, parmezan. Wymieszaj. Smacznego! Artykuł

Niedzielny kucharz
Smaczny obiad z dorsza 187

duże marchewki 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 2 łyżeczki soku z cytryny sól i czarny pieprz do smaku Ziemniaczane puree 600 g ugotowanych ziemniaków 25 g masła 100 ml ciepłego mleka Obierz marchewkę i pokrój na grube plasterki. Wrzuć do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 10 minut. Odcedź(...)marchewkę. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj miód i mieszaj aż miód stanie się płynny. Dodaj marchewkę i smaż przez 10 minut. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odcedź i miksuj mikserem, dodając po chwili masło, a potem mleko. Miksuj aż puree będzie gładkie i puszyste. Na samym końcu usmaż rybę. Oprósz dorsza

codojedzenia
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 249

rzodkiewkami Składniki: 4 kromki bagietki, 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami, 4 plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź(...)wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki. Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli

karmelowy
Tadżin z kurczaka z suszonymi morelami i cytrynowym kuskusem 193

miodu 50 gramów płatków migdałów garść świeżej kolendry 2-3 łyżki pestek granata sól świeżo mielony czarny pieprz Składniki na kuskus: 1 szkl kuskusu 1 cytryna 2-3 łyżki natki pietruszki, posiekanej sól, pieprz woda P odudzia z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki i przyprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać przyprawy (paprykę, kurkumę, kumin, imbir, płatki chili, cynamon). Kurczaka(...)miski. Zalać wrzątkiem 1 cm ponad powierzchnię kuskusu i przykryć miskę talerzykiem lub pokrywką. Po ok 5 minutach kuskus powinien wchłonąć całą wodę. Wzburzyć go lekko widelcem, wmieszać posiekaną natkę pietruszki, sok i skórkę z ok 1/2 cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać z wierzchu uprażonymi płatkami migdałów, świeżą kolendrą i pestkami granata. Potrawkę z kurczaka podawać

olalacooking
PIECZONY KALAFIOR, SMAŻONY ŁOSOŚ 192

kurkumą oraz pieprzem. Podaję zaraz po upieczeniu. SMAŻONY ŁOSOŚ 2 płaty łososia atlantyckiego (lub pstrąga łososiowego) sól, pieprz, tymianek suszony sok z 1/2 cytryny  Sposób przygotowania: Rybę dokładnie płuczę pod bieżącą, zimną wodą. Osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram rybę solą, pieprzem, posypuję tymiankiem i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju.  łososia kładę skórą

W kuchni Karmel-itki
ZIELONY KOKTAJL 196

Podobno wszytsko to co zielone to samo dobro dla naszego organizmu :) Zapraszam i NA ZDROWIE :)  SKŁADNIKI dla 1 osoby: 150 ml wody niegazowanej 3 garście szpinaku 1 pęczek natki pietruszki 1 łodyga selera naciowego Sok z cytryny ok 3 łyżki 2 łyżeczki młodego zielonego jęczmienia PRZYGOTOWANIE:  Do kubka blendera wkładam umyty świeży szpinak. Ja dałam(...)garści. Następnie łodygi selera myję i kroję na pół dodaję do kubka. Natke pietruszki myję również dodaję do kubka. Wyciskam 3 łyżki soku z cytryny. Na koniec dodaję 2 łyżeczki mielonego jęczmienia. Dodaję wodę. Blenduję do połączenia składników i powstania jednolitej konsystencji. Piję od razu

Gotowanie Patki
Złoty koktajl z kurkumą 168

barwi  na żółto.   Składniki na 2 porcje: 1 duża pomarańcza 1 jabłko 1 banan 1 kłącze kurkumy 3- cm kawałek imbiru 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie szczypta czarnego pieprzu Wykonanie: obrać owoce, imbir i kurkumę na dno blendera wlać wodę, dopełnić pokrojonymi na mniejsze kawałkami owoców i zblendować do pożądanej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z pesto z rukoli i gorgonzoli (Pasta al pesto di rucola e gorgonzola) 191

cytryny i sok z cytryny z oliwą extra vergine. Ugotuj makaron al dente. Pesto wymieszaj z 2-3 łyżkami wody po ugotowanym makaronie. Makaron wymieszaj z pesto. Udekoruj cytryną i miętą. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Sajgonki z warzywami 158

sajgonek): ćwiartka awokado (niezbyt miękkiego) pokrojona w słupki ćwiartka papryki pokrojona w słupki tarta marchew starta połówka kalarepki 6 płatów papieru ryżowego przegotowana zimna woda Dip: pół łyżeczki oleju sezamowego sok z ćwiartki cytryny łyżka oleju arachidowego łyżka oliwy 2 łyżki sosu sojowego Moczyć płat papieru ryżowego w wodzie aż zmięknie. Osączyć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Przełożyć na deskę

Weekendy w domu i ogrodzie
Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut 186

moczyć w wodzie), pokroić duże kawałki, połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać grzyby, szczyptę soli i sok z cytryny, smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut żeby odparować wodę. Jaja, ser kozi i śmietanę zmiksować na gładką masę, dodać ser żółty, czosnek, tymianek i grzyby, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć

SzczyptaSmaQ
Torator – chłodnik bułgarski z ogórka FIT 115

soku z cytryny – 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego – sól, pieprz Dodatkowo: 4-8 kostek lodu Ogórki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do większej miski przekładamy jogurt, dodajemy pokrojone ogórki, posiekany koperek i dymkę (zostawiamy trochę do ozdoby), przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny i koncentrat. Mieszamy, a następnie dolewamy zimnej wody do uzyskania pożądanej

Be Fit Be Strong
Sernik z jeżynową galaretką. 257

Następnie schłodzić. Galaretka jeżynowa. 400 g jeżyn (użyłam mrożonych) Dwie łyżeczki żelatyny w proszku (8g) lub dwa listki żelatyny. 50 g cukru sok z połowy cytryny jeżyny do dekoracji Żelatynę zalej niewielką ilością wody(około 1-2 łyżek) i odstaw do napęcznienia. Jeżyny z cukrem włóż do garnuszka i dodaj sok z cytryny.  Zagotuj krótko aby jeżyny się

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jaglanka bananowa z truskawkami 227

krowie lub jakiekolwiek inne miód - 1 łyżeczka lub 1 łyżka - zależy kto, jakie słodkie lubi 1/2 banana 5-6 truskawek  kilka kropel soku z cytryny Kaszę płuczemy we wrzątku, później w zimnej wodzie, co by, jak rzecze Agnieszka gorzka nie była.  Do gotującej wody wsypujemy kaszę, jak się zagotuje, dodajemy mleko. Gotujemy ok, 20 minut.  Na następne

Kuchnia smaków
Egzotyczna woda pełna witamin. Z SodaStream. 151

zdrowa. Tak na dobrą sprawę, do wody możemy dodać wszystko. Ja do wysokiej szklanki dodałam kostki lodu, ziarenka granatu, listki bazylii, cząstki grejpfruta oraz plasterki cytryny. W bardzo prosty sposób - jednym naciśnięciem - przygotowałam wodę gazowaną i zalałam owoce. Propozycja nie do odrzucenia. Mój gazowany, egzotyczny napój jest gotowy do wypicia. Jak woda jest nagazowywana? Z tyłu ekspresu znajduje się miejsce

Z Kuchni Do Kuchni
Bób w sosie oliwnym 179

młodego bonu 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta mielonego kminku Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodawać kolejno zmielone przyprawy. Dokładnie wymieszać i polać ugotowany bób

Tradycyjna Kuchnia