woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:324/1096)

Domowy chrzan 147

zamieściłam rok temu. Zupa jest świetna, więc zachęcam wszystkich do jej wypróbowania. Składniki: ok. 2 korzenie chrzanu 1 cytryna 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru ok. 1 szklanki wrzątku Wykonanie: Jeśli nasz korzeń chrzanu jest suchy, trzeba moczyć go w zimnej wodzie przez około godzinę. Ja miałam świeżo wykopany chrzan więc pominęłam ten etap. Na początku obrałam i dokładnie umyłam(...)mniejsze kawałki, włożyłam do blendera (do pojemnika z nożami), i miksowałam tak drobno jak się dało. Następnie zmiksowany chrzan zalałam wrzątkiem i po chwili odlałam nadmiar wody. Potem dodałam sól, cukier, sok z cytryny i wszystko wymieszałam. Ponieważ stwierdziłam, że chrzan jest niezbyt gładki, wszystko jeszcze raz zmieliłam w blenderze. Według mnie wyszedł rewelacyjnie

Mama Gotuje
Czarno biała babka 146

czubate szklanki cukru,3 szklanki mąki,4 łyżeczki proszku do pieczenia,6 jajek,6 łyżki śmietany 18%  2 cytryna,4 łyżeczki kakao. Do garnka dać wodę, masło i cukier. Wymieszać i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Przestudzić i dodać pozostałe składniki oprócz kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta przelać do dwóch keksówek

Praktyczna pl
Wiosenna z makaronem ryżowym 343

kukurydzy 3 korniszony 3 kawałki papryki marynowanej  3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy sól, cukier 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny Przygotowanie :Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam, studzę.Kukurydzę, fasolę odsączam. Wędlinę, paprykę, ogórek kroję w kosteczkę i dodaję do makaronu i mieszam.Olej, musztardę i sok z cytryny dokładnie mieszam. Dodaję starty

Mechanik w kuchni
A Ty co pijesz? 170

przymykałam oczy w momentach, w których sięgał po kolorowe napoje, a ja sięgałam po nie razem z nim. Odkąd zaczęłam trenować kolarstwo częściej sięgałam po niegazowaną wodę, do której wyciskałam sok z cytryny. Młody od 7 roku życia trenuje piłkę nożną i choć na początku traktował to jako zabawę w pewnym momencie aktywny tryb stał się jego stylem życia. Naprawdę

Blondynka Gotuje
Kaczka w sosie śliwkowym 174

miód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku,  ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki, suszone śliwki , odrobinę wody, gotujemy.Dodać sok z 1 cytryny.  Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu.kaczkaKaczkę wyjąć  z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowaniaZ kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek  odciąć

Stare Gary
Dżem z aronii 153

żeby puściła trochę soku.Na patelni podsmażamy obrane jabłka i pokrojone w kostkę. Gdy zaczną się rozpadać dodajemy aronię. Mieszamy, podgrzewając na małym ogniu. Możemy podlać trochę wodą. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy i odwracamy do góry dnem

Aga w kuchni
CIASTO JAPOŃSKIE 134

twarogu sernikowego zmielonego 500 ml śmietanki 30% 170 g cukru pudru 7 czubatych łyżek żelatyny FRUŻELINA WIŚNIOWA: 800 g wiśni sok z 1 cytryny 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Kawę rozpuścić w 100 ml wody. Kawę zmiksować z mąką, proszku, 250 g cukru, kakao, masłem i rozbełtanym jajkiem. Przelać do formy i piec w temp 180 st C przez(...)minut. Wiśnię podgrzewać przez 10 minut. Dodać pozostały cukier oraz sok z cytryny. Gotować wszystko przez 10 minut. Odlać 1/2 szklanki sosu i dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i dolać z powrotem do sosu. Zagotować i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietankę ubić. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Dolać żelatynę. Zmiksować dokładnie i dodać śmietankę ubitą. Wymieszać

Kuchnia w oparach
Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem 179

łyżka oleju 100g mrożonego szpinaku sól pieprz Farsz: 300g kremowego śmietankowego serka 250g wędzonego łososia 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1.  Ciasto: Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody, zblendować. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać mikserem i dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki na suchej rozgrzanej patelni. 2.  Farsz

Szalona Kuchnia Eweliny
Kopiec kreta 167

łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki kakao125 ml wody350 ml śmietanki 30 %4 kostki gorzkiej czekolady2 łyżki cukru waniliowego3 bananydo skropienia bananów sok z cytryny1 mix do śmietanyDo rondelka wlać wodę, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzać aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Do miski przelać wystudzoną zawartość rondelka, następnie(...)piec ok 30 minut. Z przestudzonego ciasta wydrążyć środek pozostawiając dno i boki, okruchów nie wyrzucać. Na spodzie ciasta ułożyć pokrojone wzdłuż banany i skropić sokiem z cytryny. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i zagęstnik oraz startą gorzka czekoladę i dokładnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na banany formując kopiec.Posypać okruchami ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia. Tortownica może być

Monia miesza i gotuje
Wegański torcik mango na fig-barowym spodzie (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 201

spodu -100g suszonych fig (dobrze sprawdzają się figi z Lidla) -70g suszonej żurawiny -50g suszonych daktyli -2-3 łyżki soku z cytryny Galaretka z mango -400g przecieru z mango -150ml wody -5g agaru (*lub 4 łyżeczki żelatyny) Dodatkowo -3 świeże figi ORZECHOWE CIASTO Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut. Odsączyć(...)Figi należy obejrzeć i usunąć z nich twarde ogonki (figi z Lidla raczej ich już nie mają), zalać gorącą wodą na kilka minut, przemyć je i odsączyć, z żurawiną zrobić to samo. Wszystkie odsączone suszki wraz z sokiem z cytryny zmielić blenderem aby utworzyć gęstą masę. Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować między dwoma foliami (np. cienką

Candy Pandas
SZPARAGI W SOSIE ORZECHOWYM 139

cytryny , a sos do delicios.Wszyscy moi znajomi się nimi zajadali , więc naprawdę musiały im smakowač.Przepis  ze starego Kocurkowo.  70 dag.Szparagów Woda 1 łyżka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła 3 surowe żółtka 10 dag.masła 1 łyżeczka białego pieprzu 1/2 szkl.orzechów laskowych drobno posiekanych tłuszcz do formy(...)minut , aż będą chrupkie ,  w osolonejwodzie z cukrem , masłem i sokiem z cytryny.Po ugotowaniu odcedzić. 2 . W rondelku utrzeć masło z żółtkami , rondel wstawić do garnka z wrzącą wodą (1 szklanka ) i trzepaczka ubijać na parze , dodając pieprz , sól , a pod koniec orzechy . 3 . W żaroodpornej formie wysmarowanej tłuszczem , wyłożyć szparagi ( można pokroić ) polać sosem  , wstawić na kilka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Syrop z mniszka lekarskiego 126

spożywać bezpośrednio bez rozcieńczania. Polecam!        Syrop z mniszka lekarskiego   Składniki na 7 słoiczków:   300-400 główek mleczy 1 l wody 1 kg cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny   Wykonanie: Zerwane główki mleczy rozkładamy cienką warstwą na białym papierze na 30 minut, by pozbyć się owadów. Następnie kwiaty wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą

Smak mojej kuchni
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 186

lodówce. Składniki na masę: - 400ml mleczka kokosowego (puszka) - 200g tofu naturalnego - 50g malin (można pominąć) - sok z 1 cytryny (dodajcie mniej, jeżeli nie chcecie kwaśnej masy) - 2 łyżki ksylitolu - 5 łyżeczek kakao bez cukru - 6g agaru + niewielka ilość wody do rozpuszczenia Mleczko wraz z ksylitolem podgrzewamy w rondelku. Agar rozpuszczamy(...)niewielkiej ilości wody i dolewamy do gotującego się mleczka. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, studzimy. W tym czasie maliny płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Tofu miksujemy wraz z malinami, sokiem z cytryny i kakao do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy mleczko już ostygnie, dolewamy je do masy z tofu i mieszamy do ich całkowitego połączenia. Całość wylewamy

Be Fit Be Strong
Warzywny jeż z hummusem – karnawałowa przekąska 134

pokrojone w słupki Cieciorkę odcedzić nie wylewając wody i przełożyć do misy/kielicha blendera. Dodać 1/2 do 2/3 wody z puszki oraz pozostałe składniki: 2 łyżki prażonego i zmielonego sezamu, łyżeczkę (lub trochę mniej) mielonego kuminu, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny, Olej Ostropestowy i przyprawy (sól(...)pieprz). Składniki wymieszać na najwyższych obrotach blendera na gładką kremową masę bez grudek. Jeśli jest za gęsta, dodać trochę wody lub aquafaby. Jeśli w smaku jest odpowiednia (należy skosztować, często na tym etapie należy trochę soli czy soku z cytryny). Przełożyć do 4 płytkich miseczek, skropić olejem ostropestowym, posypać czarnym sezamem i w masę powbijać pokrojone w słupki warzywa

Dietolog