pasty tahini będzie doskonałym źródłem naturalnego wapnia w diecie. 0,5 szklanka suchej cieciorki 2 duże łyżki pasty tahini 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej do namoczenia ciecierzycy sól woda z gotowania ciecierzycy do blendowania Suchą cieciorkę płuczemy na sitku wodą. Przesypujemy do garnka i zalewamy na noc dużą ilością wody z dodatkiem(...)wody i studzimy. Do blendera dodajemy cieciorkę, 1 obrany ząbek czosnku, 2 łyżki pasty tahini oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Blendujemy wszystko na gładką masę. Jeśli chcemy, by hummus miał rzadszą konsystencję, możemy dodać w trakcie blendowania trochę wody z gotowania cieciorki. Gotowy hummus solimy jeszcze do smaku i mieszamy
Dieta bez mlekaostygło. W czasie kiedy mleko stygnie, banie obieramy ze skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz(...)cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej Przygotowanie: Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki obieramy ze skorupy i płuczemy. Cukier wsypujemy na patelnię i na delikatnym ogniu czekamy
karmelowyczerwona i 1 zielona) 2 żółte papryki (lub 1 żółta i 1 biała) ½ małej cukinii 1 szklanka ryżu arborio (koniecznie!) ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka kurkumy sok z cytryny pieprz, sól 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 garść zielonych oliwek, pokrojone w plastry 1 garść czarnych oliwek, pokrojone w plastry ok. 1 szklanki pomidorków koktajlowych posiekana natka pietruszki i/lub posiekana(...)minut. Wlej 2 szklanki wody, wino, dodaj kurkumę i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn (ok. 20 minut). Jeśli trzeba, dolej wody. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, solą i wędzoną papryką. Wymieszaj. Dodaj oliwki i pomidorki koktajlowe. Posyp posiekaną natką pietruszki i/lub papryczką chili. Ostatnia rodzina (2016) to bardzo udany debiut reżyserski Matuszyńskiego
Qlinarnie i Qlinarnieserka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 - łyżka żelatyny 3 łyżki wrzącej wody Dodatkowo : lentilki rurki białe czekoladowe Poncz : 0,5 szkl gotowanej i ostudzonej wody 1 - łyżeczka cukru sok z cytryny Przygotowanie : Biszkopt: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Następnie miksując dodawać(...)wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm. Piec przez ok.30 minut w 180 stop. Wyjąć biszkopt z tortownicy, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem : Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej kremówki dodawać po łyżce serka , dalej ubijać. Następnie powoli wlewać płynną żelatynę do śmietany, cały czas ubijać. Poncz : Wymieszać
Kuchnia Danusiłyżki oliwy z oliwek 2 łyżki zimnej wody sól/pieprz Przygotowanie: Czosnek pokroić w małą kostkę, dodać 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać oliwę z oliwek, wymieszać. Dodać trochę wody (to nie tyle co zmieni konsystencję sosu, ale również zmniejszy jego ostrość). Wymieszać. Do sosu można dodać jeszcze:a) sos balsamiczny. Ale Uwaga
Kitchens Alphabetzostało w słoiczku w mikrofali i zamknijcie na gorąco. Skórka pomarańczowa w syropie Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 4 pomarańcze 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru sok z cytryny Wykonanie: Pomarańcze zawsze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Jeśli mamy całe pomarańcze, obieramy je. Najlepiej jest jednak odkładać do torebki foliowej i trzymać w lodówce skórki z pomarańczy(...)czas zmieniając wodę. Po tym czasie skórki doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut. Skórki odcedzamy, studzimy i kroimy na cienkie paski. W garnku przygotowujemy syrop z cukru i wody. Gotujemy go do momentu kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Do gorącego syropu wkładamy paseczki skórki pomarańczy i gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy owoce staną
Kulinarne przygody Gatitybiałych szparagów 500 g zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej 35 ml świeżo wyciskanego soku z cytryny (ok. 1/2 dużej cytryny) 4 łyżki żelatny 2 jogurty po 180 g bez laktozy 2 łyżki chrzanu szczypta soli i białego pieprzu Na salsę łososiowo-koperkową : 150 g wędzonego łososia norweskiego pęczek świeżego koperku(...)pieprz do smaku Wykonanie : 1. białe szparagi obieramy i usuwamy zdrewniałe końce. Kroimy na ok 3-5 cm kawałki. Do rondla wlewamy 350 ml wody wrzucamy obierki dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy obierki i dorzucamy białe szparagi. Gotujemy na małym ogniu po przykryciem przez 5 minut
vaniliowoczekoladowaWeganie dziś też znajdą u nas coś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki100g mąki
CoolinarniePLłyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 1 i 1/4 szklanki mleka kokosowego (ja użyłem w połowie z wodą gazowaną), 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 3/4 łyżeczki oliwy (aby lekko natłuścić ciasto), 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (lub łyżeczka proszku do pieczenia), łyżeczka soku z cytryny (lub inny kwasek do reakcji z sodą oczyszczoną), 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie inne słodziwo) – jeżeli ktoś(...)kawałki). Do miski przesiać mąkę przez sitko, dodać suche składniki jak cynamon i soda oczyszczona. Dokładnie wymieszać łyżką. Dodajemy składniki mokre (jajka, mleko i woda gazowana, oliwa i miód odrobina soku z cytryny) i przy pomocy miksera mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto jest dość rzadkie, w konsystencji trochę przypominające ciasto naleśnikowe, ale jest trochę gęstsze. Wylewamy około 2/3 ciasta
Gar Zdrowiałyżeczka goździków Przygotowanie Jabłka umyłem, obrałem, wyciąłem gniazda nasienne. Miąższ owoców pokroiłem na mniejsze kawałki. Korzeń imbiru obrałem, pokroiłem na cienkie plasterki. Cytrynę sparzyłem, cienko obrałem ze skórki, wycisnąłem sok. W rondlu zagotowałem 3 szklanki wody z cukrem, goździkami, imbirem, laskami wanilii i cynamonu, sokiem oraz skórką z cytryny. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił ( od czasu
R'n'G Kitchencytryny Do dekoracji 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 100 g truskawek Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować 400 g. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (kilka łyżek). Mus truskawkowy lekko podgrzać z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Stopniowo wmieszać serek. Śmietanę ubić, dodać do masy i wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić
Pełny talerzmarchewki1 pietruszkakawałek selera1 seler naciowysólpieprz białyliść laurowyziele angielskieodrobina cytrynyWykonanie:Warzywa czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy trochę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20min.Łososia dzielimy na kawałki (wyszły 4szt), delikatnie skrapiamy cytryną, pieprzymy, przekładamy na miszeczkę i odstawiamy w chłodne miejsce na czas gotowania sie warzyw. Kiedy warzywka są juz lekko podgotowane
Walijskie Pichceniedużych krewetek Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 4 szklanki szpinaku ¼ szklanki parmezanu 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj makaron. Gotuj (często mieszając), aż będzie al dente. Odcedź i odstaw makaron. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i 25 g masła. Dodaj zmielony czosnek, czerwoną(...)końca usmażone. Dodaj oregano, szpinak i gotuj. Wrzuć wcześniej ugotowany makaron, dodaj masło, parmezan i pietruszkę. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Gdy krewetki będą gotowe dodaj sok z cytryny, wymieszaj ponownie i podaj gorące. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 966,6 kcal Białko: 175,8 g Tłuszcze: 59,9 g Węglowodany: 180,9 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia
ale Pyszniezgniecionych jagód suszonego jałowca 3 goździki 1 cm kawałek imbiru (lub pół łyżeczki mielonego) 125 ml czerwonego, wytrawnego wina sok z jednej cytryny i kawałek wyszorowanej skórki (1x2 cm) Jarzyny i cebulę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, wino, sok z cytryny i kawałek skórki. Raz jeszcze zagotowujemy, wyłączamy
Rozpustne gotowanieokoło 3zł), a drugie można zrobić samemu lub kupić w większych supermarketach (np. Piotr i Paweł). Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) ½ szklanki zimnej wody (lub wię cej) sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 3-4 łyżki tahiny 3-4 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól czosnkowa lub zwykła Zmiksuj lub zblenduj ciecierzycę
Qlinarnie i Qlinarnie