Mnóstwo witamin w jednej misce zupy. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, około 4 porcji. Produkty 500 g bobu, 0,5 l wody, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 2 łyżki soku z cytryny, natka pietruszki i kilka liści bazylii, sól, pieprz. Przygotowanie Bób ugotuj. Cebulę obierz i pokrój. Następnie łyżkę masła rozpuść w garnku(...)zupy i wrzuć cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Całość chwilę podsmaż. Następnie do garnka dodaj ugotowany i obrany bób. Zalej wszystko 0,5 l wody i gotuj przez kilka minut. Dodaj do smaku sok z cytryny i przyprawy. Podać można z makaronem i posiekaną pietruszką oraz bazylią. Wiem co jem Bób jest warzywem niskokalorycznym dlatego doskonale nadaje się do diety odchudzającej
Fit&Fast Kitchenpodaniaprzygotowanieciasto:Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienieniaDo dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać az ciasto stanie się gładkie i elastyczne. przełożyć do wysmarowanej(...)jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na dużą deskę lub talerz i pokroić na 4 części. Podawać z gęstym jogurtem i kawałkiem cytryny. Smacznego
Stare Garyłyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone ok 1/2 szklanki świeżych jagód cukier brązowy Rozwinąć schłodzone ciasto francuskie i wyciąć z niego kółka. Pełne koła o średnicy ok 8 cm. W połowie z nich wyciąć mniejsze kółka (ok 6 cm), tak aby powstał pierścień. Delikatnie zwilżyć wodą krawędzie pełnych kół i nałożyć na wierzch pierścień. Ciasto(...)miseczkach” na środku będzie wyrośnięte ciasto, należy je trochę przygnieść widelcem. Żółtka utrzeć z cukrem w misce, którą umieść na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Żółtka ucierać, dodając sok z cytryny, aż masa będzie puszysta i zrobi się bardzo ciepła. Najlepiej sprawdzając palcem, nie może parzyć. Odstawić do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas należy żółtka przemieszać, gdyż
https:KKuchniaMniamMarchewkę kroimy w talarki, a cebulę siekamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy marchew i pory i smażymy 5 minut, mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wrzącej wody ,dodajemy ryż, sól , sporo pieprzu oraz sok z cytryny i pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę i będzie dostatecznie miękki. Kiedy lekko przestygnie
Kulinarny karnet Christopheraopracowała swoją wersję tego przepisu. Z grubsza wyglądała ona tak: ś wieżo zmielone zboża + chudy (najlepiej 0% ) serek lub twarożek sojowy + świezo wyciśni ęty sok z połówki cytryny + olej (z pierwszego tłoczenia na zimno) + orzechy. WARIACJE NA TEMAT KREMU dr BUDWIG. Ale krem Budwig mozna przygotować na wiele sposobów (mieszając świeże i surowe składniki). Generalnie moóna wyróżnić(...)Przygotowanie Biały serek i olej (najlepiej z pierwszego tłoczenia na zimno) dobrze wymieszać widelcem. Do uzyskania jednolitej emulsji. Dorzucić pozostałe składniki i sok z 1/2 cytryny Suszone owoce mozna na noc zamoczyć w wodzie. To ułatwi ich trawienie. Owoce powinny być świeże i najlepiej za kazdym razem inne. Z danej pory roku. Urozmaici to przepis. Cytryna nie zakwasza organizmu. Wrecz
MODA NA BIOnajlepiej niezbyt zwartego) 500g wiśni (około 400g po wydrylowaniu) 100ml śmietanki 30% 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki zimnej wody KREM CZEKOLADOWY 150ml śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru DEKORACJA kilka kostek gorzkiej czekolady 10-12 wiśni (w zależności, na ile kawałków pokroimy(...)umyć, wydrylować - do rondelka przełożyć wiśnie, domowy cukier waniliowy oraz sok z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małej mocy palnika, aż wiśnie się zagotują i zmiękną (15-20 minut) - wiśnie lekko ostudzić, jeszcze ciepłe rozdrobnić blenderem na mus (będzie rzadki, nie należy odlewać soku) - żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej
Smakołyki Berenikisię same. Krewetki to dla mnie zawsze żelazny i nieśmiertelny zestaw: masło, pietruszka, czosnek. Do tego płatki papryki chili i cytryna – na zaostrzenie smaku. Szparagi uwielbiam, ale nienawidzę ich gotować – gotowane tracą swój wspaniały smak, który rozmywa się w wodzie. Zielone szparagi, szczególnie te młode i pierwsze, są szczupłe, wąziutkie w talii… Idealne do grillowania albo pieczenia. Masło, czosnek(...)dół, bez termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie. Masło kroimy w kostkę, cytrynę parzymy, odcinamy sobie połówkę – 2/3 kroimy w niezbyt grube plasterki, resztę połówki wyciskamy – potrzebna nam łyżka soku. Krewetki odmrażamy na sicie pod ciepłą ale nie gorącą bieżącą wodą. Te w pancerzach oczyszczamy – zostawiamy samo mięso. Jeśli są duże – można dodatkowo przekroić je wzdłuż
Karo in the KitchenSkładniki: 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 700 g 3/4 szklanki wody lub bulionu – ok. 180 ml 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 średnia cebula – ok. 90 g 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej pęczek koperku 100 ml śmietanki kremówki(...)miękka). Nie należy jej gotować zbyt długo, by nie dopuścić do rozgotowania i powstania nieapetycznej papki. Co jakiś czas przemieszać kapustę, by równo się dusiła w wodzie (bulionie). Na koniec dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Śmietankę kremówkę wymieszać z łyżką mąki pszennej, tak by uzyskać jednolitą konsystencję (najłatwiej będzie wymieszać za pomocą rózgi
Kulinarne Przebojeszczypta soli krem malinowy: 150 g malin mrożonych Horetx 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 120 g białej czekolady 1 łyżka soku z cytryny bezy: 3 białka 150 g cukru 50 ml wody Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki na babeczki przekładamy do miski i szybko zagniatamy.Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na grubość(...)czekoladą dodajemy przetarte maliny. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mus malinowy miksujemy z mascarpone z dodatkiem soku z cytryny. bezy: Białka ubijamy ze szczyptą soli i 50 g cukru. Resztę cukru zalewamy wodą i gotujemy pilnując termometrem cukierniczym temperatury syropu, musi osiągnąć 120 stopni. Syrop o tej temperaturze wlewamy powoli do miksowanych białek , wlewamy go przy brzegu
Bon appetit mon amiemamy takiej możliwość po ostygnięciu przekładamy je masą. Masa: 1/2 litra mleka 4 łyżki kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą) polewa czekoladowa (u mnie Helio) Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy
Cynamonowe szczęściedrożdżowe nieaktywne (do nabycia w eSłoneczku ) Dodatkowo: olej do smażenia Rybę należy pokroić na mniejsze kawałki (jeśli jest mrożona - najpierw odmrozić i dokładnie osączyć z nadmiaru wody). Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny oraz lekko oprószyć solą i pieprzem. (Zamiast soku z cytryny i zwykłego pieprzu - polecam pieprz cytrynowy.) Jajko dokładnie rozmieszać z dodatkiem mleka. Rybę panierować kolejno: w mące
Di gotujeZbliża się sezon jesienny, a co za tym idzie niestety przeziębienia i osłabienie odporności. Dlatego dziś mój wpis będzie dotyczył zdrowego i rozgrzewającego syropu imbirowego z dodatkiem soku z cytryny. Większość osób kojarzy imbir z przyprawą kuchenną, ale to kłącze ma także wiele właściwości leczniczych. Imbir jest nie tylko doskonały na przeziębienia (jest bogaty w substancje przeciwzapalne), ale także(...)łagodzi on jego ból. Syrop imbirowy na jesienne przeziębienia i wzmocnienie odporności Czas przygotowania: 7 godzin Składniki: 125 g imbiru 1 szklanka wody 1 szklanka cukru sok z jednej umytej i sparzonej cytryny Wykonanie: Imbir kroimy w plasterki, nie obieramy go ze skórki, pod nią jest najwięcej wartości odżywczych. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy imbir, doprowadzamy do zagotowania
Kulinarne przygody Gatitymarchewke, oraz ziele i lisc laurowy, gotujemy na małym ogniu. W drugim garnku gotujemy obrane i pokrojone w kostke buraki czerwone do miekkosci. Do wody dodac ok. dwie łyżki soku z cytryny aby buraki zachowały swój kolor. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke a pieczarki w półplasterki(jeśli sa duże należy je wcześniej obrac) i dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.niebie.... chwila spokoju dla siebie ;-). SYROP RABARBAROWY Z ANYŻEM. Składniki: 1 kg rabarbaru 1 gwiazdka anyżu 500 ml wody 700 g cukru (można mniej) sok z 1 cytryny Sposób przyrządzania: Rabarbar oczyścić (nie obierać) i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić(...)najmniej godzinę. Po tym czasie przełożyć do garnka dodać wodę i anyż. Gotować na małym ogniu do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadać, pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić na sicie, lekko tylko wyciskając, bo syrop może być mętny (mi to wcale nie przeszkadza). Zagotować ponownie syrop, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu, do czasu lekkiego zgęstnienia. Gorący
Zakątek rozkoszy kulinarnych