Sposób przygotowania Do szklanki przegotowanej i ostudzonej wody (może być ewentualnie woda mineralna) wycisnąć około pół cytryny. Można przechowywać w lodówce kilka dni. Działanie Tonik sprawdza się w przypadku skóry zmęczonej, poszarzałej i pozbawionej blasku ze względu na jego działanie odżywcze i rozświetlające. Kosmetyk ten jest też świetnym sposobem na rozjaśnienie cery, a w szczególności blizn potrądzkowych. Wykazuje także działanie
Kuchenne innowacjełyżeczka oregano 2 łyżki natki pietruszki 500 g dużych krewetek sól morska Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,oregano ,posiekaną natkę ,mieszamy. Krewetki przekładamy do miski ,skrapiamy oliwą i solimy. Nadziewamy po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków. Następnie grillujemy
R'n'G Kitchencukru 2 jajka 1 łyżka wódki 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie Masło wraz z cukrem utrzeć na gładko, a następnie cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a na koniec wódkę. Mąkę przesiać wraz
O kuchni z uczuciemanyżku Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania Sok jabłkowy wlewamy do rondelka dodajemy laski cynamonu, anyżek,wsypujemy garść malin i zagotowujemy,dodajemy goździki sok z cytryny,pomarańczę,szorujemy pod bieżącą wodą kroimy na grube plastry i dodajemy do grzańca, wsypujemy cukier i mieszamy.Wszytko razem gotujemy na wolniutkim ogniu około 3 minuty. Rozlewamy do szklanek podajemy od razu. Życzę
Wanilia i Kardamoncytryny 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka masła 20 dag cukru 16 g cukru waniliowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 żółtka Sposób przygotowania: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając
Wanilia i Kardamonosobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając
Wanilia i Kardamonłyżki cukru wymieszane z łyżeczką imbiru cukier puder Pigwy obrać, przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka. Dodać łyżkę cukru i plasterki cytryny. Całość zalać taką ilością wody by tylko lekko przykrywała owoce. Gotować na małym ogniu aż owoce zmiękną, ale nadal pozostaną w całości. Wyjąć z wody i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem
My simple kitchenpiec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzić i zdjąć papier. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem. Nałożyć warstwę kremu. Na to poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Przykryć kolejną warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki
My simple kitchenkawałki (mają być nieco węższe niż foremka). Do garnka wsypać cukier, laskę wanilii (rozciąć i wyjąć z niej ziarenka, ziarenka odłożyć), sok z cytryny i ok 300 ml wody. Podgrzać tak, aby rozpuścił się cukier. Włożyć pokrojony rabarbar i gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić rabarbar w syropie do całkowitego
Sto kolorów kuchniUwagi : zaraz po obraniu topinambura zanurz go w zakwaszonej wodzie - octem lub sokiem z cytryny, ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upieczone róże. Nie wylewajcie pozostałego z obgotowywania jabłek syropu. Wykorzystajcie go do posłodzenia herbaty lub wody mineralnej. Polecam, zwykła herbata nabiera wspaniałego smaku. Odrobina wlana do wody mineralnej wraz z plasterkiem cytryny smakuje orzeźwiająco
Codzienna kuchnia niecodziennazrobić, a zmarnować przecież nie można. Dodatkowo lato idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże jabłka pokrojone w ósemki i na poł -kilka listków bazylii posiekanej -dwie łyżki
BaRepaspiekarnika i wykładamy na kratce. Lekko przestudzone pączki (po ok. 10 minutach) lukrujemy. Lukier - do miseczki wsypujemy cukier puder (ok. 250 g), dodajemy trochę soku z cytryny i 2-3 łyżki wody, dokładnie rozmieszać łyżką, jeśli lukier jest za gęsty możemy dodać jeszcze wody. Polukrowane pączki posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego
Plate of Joyorzeźwiający smak i wspaniała barwa Spiritza z Aperolem są nieodłącznym fragmentem włoskiego wspomnienia. Aby przyrządzić wybornego Spritza w szklance należy wymieszać: 60 ml Prosecco 40 ml Aperolu wody sodowa plasterek pomarańczy lub cytryny lód
Bon Ton Italiarumiano. Mięso przełożyć na talerz. Następnie poddusić do miękkości cebulę z czosnkiem. W razie potrzeby dodać trochę oliwy. Do cebuli dodać mięso, laskę cynamonu, skórkę cytryny, wlać około 700 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 6 godzin – mięso powinno być miękkie. Do mięsa dodać migdały, śliwki i miód, piec jeszcze pół godziny
królestwo garówrazu wysypujemy na dżem. Zostawione na gorącej patelni szybko się przypalą. 2. Przekrojony biszkopt można przed przełożeniem lekko naponczować, np. sokiem z brzoskwiń lub przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem (do smaku). Ciasto będzie lepsze. Pamiętaj, by poncz był zimny
In my kitchenłyżki wanilii (dałam jeden cukier waniliowy) 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku stale miksując. Dodać serek , a na końcu mąkę przesianą
O kuchni z uczuciemminut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowa babka cytrynowa świetnie smakuje polana lukrem cytrynowym (1 niepełna szklanka cukru pudru rozmieszana, ze stopniowo dodawanym sokiem z cytryny, może być też przegotowana woda) lub po prostu można delikatnie posypać ją cukrem pudrem. Post Babka cytrynowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakucukru 15 dkg roztopionej margaryny 3 dkg kakao 1 i ½ łyżki proszku do pieczenia 3 – 5 łyżek mleka Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki czystej wódki ( może być rum) Wszystkie składniki należy ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy kakao, proszek
kuchcikowniacytryny ok. 200ml gęstego jogurtu 2 łyżki miodu Wykonanie: -Jabłka i pomarańczę obrać , pokroić w kostkę. - Przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać 3-4 łyżki wody, wrzucić goździki i dusić do miękkości. - Dodać cynamon i skórkę pomarańczową. -Owoce wystudzić i dosłodzić miodem. -Goździki usunąć. -W szklanych miseczkach układać
Zakamarki mojej kuchniIdealnie nadaje się zwłaszcza do obiadów latem. Najbardziej kojarzy mi się z jajkiem sadzonym i ziemniakami. Składniki: 1 główka zielonej sałaty masłowej 250ml przegotowanej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny 50ml słodkiej śmietany np. kremówki sól Do przegotowanej letniej wody wsypujemy cukier i rozpuszczamy. Następnie dodajemy ocet i śmietanę. Sałatę masłową myjemy i rwiemy
Smakowy Rajogórki, starte na tarce 1 duże opakowanie gęstego jogurtu naturalnego/greckiego sól, pieprz świeży posiekany koper suszone oregano 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane opcjonalnie: sok z cytryny Ogórki odciśnij z nadmiaru wody. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. Możesz skropić odrobiną oliwy przed podaniem. Tzatziki A light and refreshing sauce, e.g. for sandwiches, barbecue dishes or dinner
Qlinarnie i QlinarnieBiszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio. Biszkopty obficie skropić przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Na każdym krążku rozprowadzić krem, włożyć obranego banana i zawinąć. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem
Jadło i czytadłomąkę i proszek. Ciasto wylewamy do okrągłej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Gdy biszkopt przestygnie, przekrawamy go na pół i zwilżamy przegotowaną wodą może być z dodatkiem cytryny. Przygotowujemy masę porzeczkową: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Dodajemy do dżemu i mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy dżem z żelatyną. Delikatnie mieszamy
Jadło i czytadłopieprzem , przyprawą curry /1 łyżeczka/ i obtoczyć w mące. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć w niej plastry mięsa, skropić sokiem z cytryny. Podlać niewielką ilością gorącej wody i poddusić kilka minut /do miękkości mięsa/. Dodać pokrojone plastry ananasa, wlać mleko kokosowe resztę curry, wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia
Zakamarki mojej kuchnituż przed podaniem. S.O.S Kiedy zabraknie Wam miodu jest na to sposób. 2 łyżki musztardy + 2 łyżki oleju + 2 łyżki ciepłej wody, odrobine cukru, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszać. Na początku wygląda na zważony ale po kilku minutach nabiera aksamitnej konsystencji
pieprzny smaczekMakowiec - pyszne ciasto i takie ciasto , które nie tylko w Święta na szczęście można upiec :) i nie tylko w Święta tak super smakuje ;) Przepis zaczerpnęłam z
Słodkości i nie tylkoW tym roku nie może zabraknąć na naszym stole makowca. Od dziecka uwielbiany przeze mnie :) i moje córki. Do tego najlepiej, aby było dużo maku
Smaki EdytyTort, któremu trudno się oprzeć! Wyszedł tak rewelacyjnie, że sama byłam zaskoczona :) Przepis znalazłam u Margarytki, podaję z moimi zmianami, głównie jeśli chodzi o dekoracje. Piekłam
Kuchnia domowa Anisuszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki mioduWykonanie:Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut
Z Majeczką w kuchniFilety z kurczaka sa uniwersalne,mozna z nich wyczarowac wiele smakowitych dan.Dzis bardzo prosto,bardzo szybko,a cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!minut. Następnie dodajemy pół szklanki kwaśnej śmietany (lub mały kubek naturalnego jogurtu), gotujemy jeszcze 2 minuty, a potem doprawiamy sos solą morską, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.- makaron gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty po ugotowaniu podajemy z sosem i kawałkami truskawek, oraz z listami świeżej bazylii . Jest to coś innego i pysznego. Można świetnie zaskoczyć ukochaną osobę
Basia w kuchniChocolate risottoSkładniki-2 porcje.2,5 szklanki mleka0,5 szklanki ryżu arborio1 łyżka masła5 dag czekolady gorzkiej1 gruszka2 łyżki cukru1 szkl. wody1 łyżka soku z cytrynycynamongoździki2 łyżeczki
Kulinarny karnet ChristopheraOrange honey cookies Składniki.340g maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej280 ml oliwy z oliwek6 dag cukru140 ml brandy4 łyżki soku z
Kulinarny karnet Christopheradomu :) W oryginalnym przepisie jest biała fasola, ale miałam akurat tylko czerwoną i czarną. Wybrałam czerwoną, stąd ten kolor :) Składniki: 100 g suchej fasoli niecała połowa szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli szczypta cukru 1/3 - 1/4 szkl. oleju (u mnie z orzechów laskowych, ale może być każdy inny) Wszystkie składniki, poza
chwile dla mniepieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno
Kuchnia Danusilaski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego ( bez szypułek ) i wsypać cukier, dodać sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, gotując na małym ogniu i stale mieszając Odstawić do wystudzenia, przefiltrować, dodać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek, a następnie
Proste Potrawyrondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły
Moniki Smakołykimisce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje
SMYKWKUCHNIłyżki oliwysól, pieprzPRZYGOTOWANIE Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce(najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu). Myjemy, wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny na 3 minuty i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy
Moje Kuchenne RewelacjeWszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, układamy w niej kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki
Kolizje Smakówczekolady 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dowolne owoce np.: Winogrona Banany Posypka do dekoracji 5 balonów Przygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do wielkości cytryny. Balony myjemy pod bieżącą wodą oraz wycieramy. W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady. Balony wkładamy do połowy ich wysokości do miseczki z czekoladą, a następnie delikatnie układamy na talerzu
Kolizje Smakówwędzonego łososia około 100-120 g - pomidor - zielona papryka (1/4 szt) - czerwona papryka (1/4 szt) - sól morska - pieprz - rukola duża garść - NA SOS: sok z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, łyżka wody
SMYKWKUCHNIorientacyjnie, można zmieniać proporcje. Składniki: pół główki sałaty lodowej kilka moreli mały słoiczek czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 2/3 kostki fety Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki słodkiego sosu chili, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub prowansalskich), sól, pieprz Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na strzępy. Morele sparzyć, obrać i pokroić
Czerwień i błękitpęczka) kilka ugotowanych szparagów, pokrojonych na kawałki 2-3 pomidory, najlepiej malinowe pokrojone w kostkę mały słoiczek zielonych oliwek, odsączonych z zalewy Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, odrobina cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Kaszę wymieszać z warzywami i zieleniną składniki
Czerwień i błękitokoło 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto smarujemy lukrem i wykrawamy szklanką półksiężyce. Lukier: 150-200 g cukru pudru 1 łyżka spirytusu 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy do białości. The post Rumowe Półksiężyce appeared first on Made
Made By Mom And Sonokazał się za rzadki) ok. 1 kg cukinii 1 owoc awokado 2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe) 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki wody sok z połowy limonki (lub cytryny) skórka otarta z połowy limonki(lub cytryny) 2 łyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado) łyżka oliwy lub masła do smażenia garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej(...)myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania
Symfonia Smakóworganizmu zbędne toksyny wyrównuje pH reguluje temperaturę ciała Dziennie zaleca się wypicie minimum 8 szklanek (1,5l), dzięki temu świetnie nawadnia organizm. Jeśli nie przepadamy za mineralną wodę poleca się wrzucenie plasterka cytryny, która dostarcza jeszcze więcej witamin. Pozdrawiamphoto © Google
Truskawkowa Fiestaodstawić do całkowitego przestygnięcia. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościpomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki wody, ząbek czosnku, sok z cytryny ) przyprawa do kurczaka olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę . Dodajemy przyprawę do kurczaka, polewamy olejem , mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.Sałatę myjemy
Słodkości i nie tylkocukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione
Słodkości i nie tylkozagęszczonego 2 opakowania cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 30 dag truskawek Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w 4 szklakach wody. Ostudzić. Truskawki umyć, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i cukrem waniliowym i odstawić na chwilę, aby puściły sok. Następnie zagotować i zestawić z ognia. 1/3 galaretki wlać do przestudzonych truskawek
na moim stole...