woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:305/1096)

GOŁĄBKI PO GRECKU W LIŚCIACH Z WINOROŚLI 144

ząbki drobno siekamy wraz z cebulą,i szklimy na oliwie.Dodajemy ostatnią część papryczki chili pokrojonej w kosteczkę.Mieszamy .Doprawiamy trzema szczyptami oregano,ponownie mieszamy.Dodajemy odrobinę skórki z cytryny i zmiksowane pomidory.Dolewamy odrobinę wody,doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem.Mieszamy,gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu czyli na małym ogniu redukujemy ilość sosu( odparowujemy na małym gazie). Gotowy sos wlewamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Razowa rustykalna szarlotka 129

średnicy 20 cm Składniki Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła drobno pokrojonego szczypta soli 60 g zimnej wody starta skórka z 1 cytryny Farsz: 1000 g jabłek starta skórka z cytryny sok z 2 cytryn brązowy cukier cynamon Wykonanie: Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią

Kulinarne przygody Gatity
Dukaty ziemniaczane z konfiturą cebulową 180

porządna 1 łyżka cukru – czubata 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli nie lubicie ostrości ) Ziemniaki, ścieramy na tarce o drobnych oczkach , wlewamy sok z cytryny , mieszamy i odciskamy nadmiar wody, przez ściereczkę . Do pulpy ziemniaczanej dodajemy jajko , mąkę ( oba rodzaje ) , sól , mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Osłonkę do kiełbas ,ciasno , napełniamy masą ziemniaczaną , związujemy . Parzymy w piekarniku

Ogrodnik w podróży
Baklava 138

ciasta filo 500 g mielonych orzechów włoskich szklanka masła klarowanego 1 łyżka cynamonu pół szklanki zmielonych pistacji pół szklanki cukru na syrop: 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny opcjonalnie 1 laska cynamonu 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru Wykonanie: Masło roztapiamy. Orzechy, cynamon i cukier mieszamy i dzielimy na 3 części. Ciasto filo

Pysznie & Pięknie
Pasztet drobiowy z orzechami. 126

imbiru sól i pieprz do smaku 2- 3 łyżki manny Orzechy ścieramy na tarce na drobne wiórki, tzn na tym ostrzu na którym ociera się skórkę z cytryny. W dużym garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy czyste mięso, obrane warzywa ( bez czosnku) oraz liście, ziele i łyżeczkę soli. Gotujemy wolno aż wszystko będzie miękkie. Wyciągamy z wody, po ostygnięciu

Dieta moja pasja
Ciastka przez maszynkę z marmoladą 195

masła 50 g cukru pudru 50 g cukru 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka starta z 1/2 cytryny  Dodatkowo: cukier puder, gorąca woda dowolny olejek (u mnie rumowy) Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite i gładkie ciasto. Odrywać porcje ciasta i wkładać do maszynki z końcówką gwiazdki (lub innej dowolnej

My simple kitchen
Makaron z kremowym sosem szczawiowym 123

było twarde, pokroiłem je w kostkę i powoli dodawałem do gorącego sosu, cały czas mieszałem. Nie wolno gotować. Sos połączyłem ze szczawiem, doprawiłem pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Wrzuciłem na patelnię do przygotowanego sosu. Wymieszałem. Posypałem pokrojona natka pietruszki. Podałem od razu wykładając go na podgrzane półmiski

R'n'G Kitchen
Rolada jagodowa w kratkę 131

zerwałam papier i przełożyłam na ręcznik kuchenny kratką na spód i zwinęłam w rulon jeszcze ciepłą. Odstawiam do przestygnięcia. Półtorej szklanki jagód miksuję blenderem z sokiem z cytryny.Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącego mleka i rozpuszczam. Śmietankę kremówkę ubijam na pół sztywno z cukrem pudrem, dodaję jagody i żelatynę płynną przestudzoną. Krem wstawiam na godzinę

wesoła kuchnia
PIETRUSZKOWO - SELEROWA BOMBA WITAMINOWA 115

SKŁADNIKI : 1 pęczek natki pietruszki 1 banan 2 pomarańcze 1 szklanka wody 1 łyżka soku z cytryny  1 spory kawałek selera naciowego kiełki do dekoracji                                                                 PRZYGOTOWANIE

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 540

rodzynek 40 gr masła 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 białka 100 gr zmielonych biszkoptów parę kropel aromatu migdałowego Lukier : 1 szkl cukru pudru sok z połówki cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Dodatki : do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcja tarowania, gdyż będziemy jej często używać. 1. Najlepiej zacząć

Gotowanie...to proste !
Ostatnie dni do świąt 164

umycie porcelany i zastawy, którą będziemy używać podczas świątecznych dni. Warto spróbować wymyć ją sprawdzonymi sposobami, bez chemii. W tym celu większość rzeczy wymyjemy w roztworze z wodą, sodą oczyszczoną, octu czy cytryny. Znajdziemy wszystkie sposoby w internecie.   Na dwa dni przed Wigilią wybierz już zastawę i obrus. Jeśli chcesz żywą choinkę to najlepszy czas, aby ją kupić

Gotuję Testuję
Zapiekanki 113

pietruszki, Pieczarki oczyścić, w razie potrzeby umyć, odciąć korzonki. Pokroić w grube plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na dwóch łyżkach masła. Dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny, dodać 3-4 łyżki wody, dokładnie wymieszać i dusić około 5 minut. Bułkę przekroić wzdłuż na pół, każdą połówkę posmarować masłem, Ułożyć na niej pieczarki z cebulą, posypać liśćmi pietruszki i serem

królestwo garów
Cukinia pod migdałowym beszamelem 188

ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 2 marchewki - 2 łyżki masła klarowanego - 2 łyżeczki soli himalajskiej - 2 łyżeczki przyprawy naturalnej Sos beszamelowy: - 5 łyżek mielonych migdałów - 10 łyżek wody - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka masła klarowanego - ½ łyżeczki soli himalajskiej Mięso wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem przez 30 minut z dodatkiem masła, posiekanej cebuli, soli i przyprawy naturalnej

Smakuje zdrowo
Kakaowe gofry z brzoskwiniami i czekoladą 175

Brzoskwinie umyj i pokrój na ćwiartki, przełóż do niewielkiego garnuszka. Jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie możesz je delikatnie osłodzić. Następnie dodaj sok z wyciśnięty z połowy cytryny, masło i niewielką ilość wody - całość podgotuj. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Natomiast w drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre

Plate of Joy
Pierś smażona w papierze do pieczenia 147

skórki i kroimy go w ćwiartki, pomidora smażmy i kroimy w ćwiartki , sałatę myjemy i rwiemy w palcach. Dodajemy sól,pieprz do smaku i sok z cytryny, ewentualnie z 2 łyżki wody. mieszamy i gotowe.Na talerz wykładamy sałatkę dwa rodzaje kaszy pół na pół na to fasolka szparagowa i pierś smażona .Danie rewelacja

Różowa kuchnia