woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:294/1096)

Ananasowo- kokosowe ciasto 168

kost cukier - 2 łyżki Beza : białka jaj - 4 szt wiórki kokosowe - 200 g cukier - 1 szkl dodatkowo : gorzka czekolada do polania ciasta Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżka Sposób przygotowania: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać po trochu cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym(...)piany wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Blachę o wymiarach (33x23 cm) , wyłożyć pergaminem , wylać pianę i piec 30 minut w 180 stop , ostudzić. Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżka Przełożenie ciasta : Biszkopt przekroić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wyłożyć połowę kremu na mniejszą część nasączonego biszkoptu, ułożyć na kremie pokrojone

Kuchnia Danusi
Czwartek: Calo verde po polsku 145

pęczek jarmużu) 4 duże ziemniaki 1 cebula średniej wielkości drobno posiekana 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki masła 6 łyżek oliwy 4 szklanki bulionu lub wody Łyżeczka majeranku Łyżka soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej garnek na kuchence, dodaj 2 łyżki masła, a gdy się roztopi wsyp cebulę i czosnek. Smaż około(...)suche, dodaj trochę oliwy. Krok 2 Obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaki. Dodaj do cebuli i czosnku, zamieszaj i smaż przez minutę. Następnie zalej warzywa bulionem lub wodą, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 15-20 minut, w zależności od rodzaju ziemniaków. Przy pomocy tłuczka rozgnieć ziemniaki na pure, albo użyj

Niedzielny kucharz
Ciasto budyniowo-gruszkowe 208

łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła aromat śmietankowy-odrobina Mus gruszkowy: ½ litra gęstego soku z gruszek 6 listków  żelatyny Dr.Oetker Poncz: 200 ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru 50 ml wódki lub rumu Dodatkowo: Bita śmietana Posypka Plasterki gruszki listki mięty Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą(...)budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel olejku  śmietankowego, miksujemy do połączenia. Mus gruszkowy: Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie wg przepisu na opakowaniu, mus gruszkowy podgrzewamy aby był dobrze ciepły-ale nie gotujemy, do ciepłej masy dodajemy odciśniętą w dłoniach namoczoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia

Wanilia i Kardamon
Karp w migdałach i grzybach / Carp in almonds and mushrooms 71

oliwek 1 łyżka listków tymianku 3-4 plastry cytryny sól, pieprz Grzyby zalej wodą i mocz przez 8 godzin. Karpia wymocz w zimnej wodzie kilka razy, oczyść z łusek. Osusz ręcznikami i dobrze natrzyj solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Grzyby gotuj w wodzie, w której się moczyły 20 minut. Odcedź, połowę pozostaw całych, a połowę zmiksuj(...)Włóż rybę do formy, obłóż ją dookoła piórkami cebuli, plastrami pieczarek i całymi grzybami oraz grubo siekanymi migdałami (garść zachowaj). Całość posyp solą i pieprzem. Na wierzchu połóż plastry cytryny. Wstaw rybę do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 40 minut. Następnie polej karpia 2 łyżkami oliwy i posyp pozostałą garścią migdałów. Piecz jeszcze 10 minut. Ingredients: 1 large

Delicious Place
Szpinakowa kostka z musem truskawkowym 230

truskawek świeżych lub mrożonych 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 400 g schłodzonej śmietany 30% dodatkowo: sok wyciśnięty z cytryny, wymieszany z pół szklanki wody świeże truskawki do dekoracji Thermomix przepisy. Szpinakowa kostka z musem truskawkowym. Wykonanie: Szpinak myjemy i suszymy. Szpinak i olej umieszczamy w misie Thermomix . Dokładnie miksujemy na papkę. Czas(...)minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy, delikatnie ścinamy wierzchni blat (okruszki posłużą nam do dekoracji). Do czystego naczynia Thermomix wsypujemy wyszypułkowane truskawki. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy czas 5 min/temp.100/obr.1 Następnie miksujemy truskawki na gładko czas 30s/obr.10. Wsypujemy galaretkę i mieszamy czas 1 min/obr.4. Mus przelewamy do innego naczynia, studzimy, następnie schładzamy w lodówce. Kiedy mus truskawkowy będzie

Themo przepisy
Syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli 134

syrop cukrowy, który nie będzie powodował nadmiernego rozcieńczenia drinków i zimnych napojów, powinniśmy zastosować proporcje wagowe czyli np. 250 gramów wody i 250 lub 500 gramów cukru. Do domowego syropu cukrowego warto też dodać sok z limonki lub cytryny. Dzięki temu przedłużymy jego trwałość. Zazwyczaj do przygotowanych wg poniższych proporcji syropów cukrowych dodaję 15 ml soku do klasycznego syropu cukrowego(...)jest idealny np. do pancakesów. Domowy syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli proporcje na około 400 ml syropu 250 ml wody 250 lub 500 g cukru 1 lub 2 łyżki soku z limonki lub cytryny Jak zrobić syrop cukrowy do deserów, drinków i koktajli Wlej jedną porcję przefiltrowanej lub przegotowanej wody do czystego rondelka. Dodaj jedną porcję cukru (białego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort czekoladowo jagodowy 163

białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka masła 1 łyżka drobnej bułki tartej Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Przed przygotowaniem biszkoptu należy rozpuścić galaretkę jagodową (ew. wiśniową) w 2/3 szklanki wrzątku oraz galaretki cytrynowe w 1/2 litra zagotowanej wody. Pozostawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Kubuś 206

budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła   Masa śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru   Poncz: 100 ml wody sok wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy(...)poncz mieszamy ze sobą. Pierwszy blat biszkoptu nawilżamy połową ponczu. Na to wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy ponczem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej misy wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę i ubijamy. W czasie ubijania wsypujemy cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna wlewamy powoli zimną żelatynę i miksujemy, aż składniki

e-PrzepisyKulinarne
Sernik turecki – na jogurcie, z morelami 207

soli na bardzo sztywną pianę (uważajcie, żeby je nie przebić!). Żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę razem z cukrem. Do powstałego gęstego i puszystego kogla-mogla wlewamy jogurt z cytryną, miksujemy do całkowitego wymieszania i wsypujemy oba budynie, ponownie miksując do wymieszania. Do masy serowej przekładamy partiami ubitą pianę z białek, i dokładnie, powoli i delikatnie mieszamy, łącząc(...)całą noc. Ciasto podczas pieczenia powinno mocno wyrosnąć, po ostudzeniu opadnie, nie przejmujcie się tym. W Turcji podaje się to ciasto z bardzo słodkim syropem, zrobionym z wody, cukru i soku z cytryny lub pomarańczy. Bardzo smaczne i zdecydowanie mniej słodkie jest bez niego. Świetny przepis na lato – lekki i orzeźwiający. Jeśli najdzie Was w zimie ochota na ten prosty

Karo in the Kitchen
Hummus z burakiem i pieczoną, pikantną ciecierzycą 190

upodobaniami. 240 gramów ciecierzycy z puszki (bez zalewy) 4-5 łyżki tahini 1 burak (średni), ugotowany lub upieczony 1-2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku (średni lub duży), z grubsza przesiekany ok 1/2 szklanki wody sól, pieprz do smaku oliwa świeża rukola do dekoracji (lub np kiełki lub liście buraka) Pieczona, pikantna ciecierzyca 240 gramów ciecierzycy z puszki(...)przygotować hummus w malakserze umieścić odsączoną z zalewy ciecierzycę, pastę tahini, pokrojonego na kawałki buraka i ząbek czosnku. Zmiksować. Cały czas miksując dodawać powoli wodę, aż do uzyskania gładkiej aksamitnej konsystencji. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz krótko zmiksować. Rozsmarować niedbale na talerzu. Polać z wierzchu oliwą, posypać upieczoną ciecierzycą i udekorować świeżą rukolą

olalacooking
"Śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim (wegańskie) 200

całej, dużej rodziny! :) Składniki:   - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżka musztardy - sól, pieprz  opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu (ja pominęłam, gdyż użyłam słodzonego mleka) Sos: W garnuszku umieszczamy płatki ryżowe, dodajemy mleko(...)Chwilę studzimy i przekładamy całość do misy blendera, miksujemy na gładko. Celem jest osiągnięcie konsystencji lekko gęstego jogurtu. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodajemy po trochu wody, bądź mleka. Dodajemy sok z cytryny, musztardę i ocet, znów mieszamy.  "Śledzie": Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. (mniej więcej 1 boczniak na 3-4 kawałki) Smażymy na niewielkiej ilości oleju

Be Fit Be Strong
Najlepsza herbata na przeziębienie 104

Spróbujcie jej nawet, kiedy jesteście zdrowi, WARTO! Składniki 3-4 szklanki: – herbata z 3-4 saszetek (Earl Grey, Rooibos) – 750 ml gorącej wody – 5 cm świeżego imbiru – sok z 1 cytryny – 1-2 łyżki miodu Dodatkowo: plastry pomarańczy i imbiru do dekoracji W dzbanku umieszczamy saszetki herbaty. Bezpośrednio do dzbanka ścieramy obrany imbir (wraz(...)sokiem). Zalewamy gorącą wodą. Po 6 minutach wyciągamy saszetki herbaty i czekamy, aż napój osiągnie temperaturę poniżej 50 stopni. Wtedy dodajemy miód i mieszamy do jego rozpuszczenia oraz sok z cytryny. Tak przygotowaną herbatę rozlewamy do szklanek i uzupełniamy plastrami pomarańczy oraz plastrami obranego imbiru. Smacznego! Artykuł Najlepsza herbata na przeziębienie pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Biszkopt z musem truskawkowym 465

można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra(...)blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło). 8. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 9. Truskawkową galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. 11. Gotowy

Mała Cukierenka