woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:290/1096)

Topinambur wraca do łask 114

krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak. Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku. Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany w przemyśle spożywczym syrop fruktozowy, będący zamiennikiem cukru oraz zmniejszający(...)świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić go do wody zakwaszonej np. sokiem z cytryny. Właściwości topinamburu Bulwy topinamburu to skarbnica witamin (m.in. witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A, witaminy E, witaminy K) i minerałów takich jak wapń, potas, sód

Cztery Fajery
Topinambur wraca do łask 177

krem z topinamburu z dodatkiem ciecierzycy, kalafiora albo innych warzyw. Topinambur można jeść na surowo, Surowe bulwy dodajemy do sałatek i koktajli, a plasterek topinamburu dodany do herbaty zamiast cytryny poprawi jej smak. Bulwy można również kisić lub marynować z dodatkiem cebuli albo czosnku. Z topinamburu produkuje się także wykorzystywany w przemyśle spożywczym syrop fruktozowy, będący zamiennikiem cukru oraz zmniejszający(...)świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić go do wody zakwaszonej np. sokiem z cytryny. Właściwości topinamburu Bulwy topinamburu to skarbnica witamin (m.in. witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A, witaminy E, witaminy K) i minerałów takich jak wapń, potas, sód

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami 135

jajko (brak na zdjęciu) 1 łyżka ekstraktu cytrynowego skórka otarta z połowy cytryny (sparzonej) 100 g rodzynek   Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny     Wykonanie: Przygotowałam rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru (z 60 g) 1 łyżki mąki 9z 450 g) oraz mleka. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na ok.   15 minut(...)ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.   Kiedy ciasto wyrastało przygotowałam farsz. Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie, po chwili odsączyłam z wody i odcisnęłam. Z połowy cytryny starłam skórkę. Ser zmiksowałam z cukrem pudrem, masłem i jajkiem na puszystą masę. Dodałam rodzynki i skórkę z cytryny. Wymieszałam.   Wyrośnięte ciasto przełożyłam na deskę, odgazowałam

Kuchnia u Krysi
Pora na kąski z pora w kremie musztardowym. 160

swoich zwolenników jak i przeciwników. O sukcesie poniższej potrawy decyduje  krem z żółtek i musztardy gruboziarnistej oraz zielonego pieprzu. 4 szt. por 2 pomidory 1 cytryna-sok 1 żółtko 1 łyżka wody 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżeczki masła 1 łyżka bazylii posiekane 1 łyżeczka oliwki 1 łyżeczka zielony pieprz sól morska, pieprz biały Pory kupujemy świeże i niezbyt(...)masła i sokiem z cytryny. Uważać  by się nie rozgotowały i ponownie obrać, trzymać w wywarze, aby nie ostygły. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać posiekane listki bazylii i gotować na patelni stale mieszając. Dodawać małymi porcjami oliwę ,ciągle mieszając do odparowania cieczy. Doprawić solą morską i białym pieprzem. Żółtko ubić z niewielką ilością wody na krem, ostrożnie na małym

Kulinarny karnet Christophera
Lemoniada z miodem 125

Moja ulubiona lemoniada, którą przygotujemy w kilka chwil:). Miód nadaje jej niepowtarzalny smak i kolor.  1/2 cytryny 1/2 limonki  kilka gałązek mięty 3 łyżki miodu lipowego około 1 litra wody niegazowanej 10 kostek lodu  1. W 1,5-litrowym dzbanku umieszczamy pokrojone w plastry cytrynę i limonkę, gałązki mięty oraz lód.  2. Miód umieszczamy w szklance

Szefowa kuchni
Wiosenny napój wspomagający oczyszczanie organizmu. 130

pokrzywy jeszcze przed kwitnieniem, zbieramy jedynie górną część o długości do 20 cm, najlepiej oczywiście z dala od zanieczyszczeń) 1 pomarańcza 1 duży grejpfrut 2 cytryny miód lub słodzik do smaku 3 l wody      Pokrzywy myjemy, dzielimy na 2-3 kawałki i umieszczamy w sporym garnku. Pomarańczę, grejpfruta i cytryny obieramy (ja najpierw je porządnie szoruję, wyparzam

Rozpustne gotowanie
7 up - tarta z włoską bezą 106

drobnego cukru do wypieków 120 g masła, roztopionego skórka otarta i sok wyciśnięty z 1 cytryny skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 limonek Beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru do wypieków (260 g + 40 g) 60 ml wody Przygotowanie: Składniki umieścić w naczyniu i  zagnieść. Ciasto owinąć folią, schłodzić w lodówce przez(...)papier i piec 15 - 20 minut.    W misce(nie plastikowej) roztrzepać jajka, żółtka i cukier.. Dodać przestudzone masło, skórkę i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać. W garnku zagotować odrobinę wody.  Postawić na nim miskę ze składnikami i cały czas podgrzewać, mieszając, przez około 10 - 12 minut, do zagęstnienia kremu (gładka konsystencja). Woda w garnku powinna

ChilliJemy
Mini pizza w 4 smakach (część III) 201

drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy (do 8 pizzerinek): 250 g pomidorów (2 sztuki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki soku z cytryny Pesto z rukoli: 50 g rukoli(...)czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie (około 15 minut). Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny) i smażyć do czasu, aż woda wyparuje, a sos będzie gęsty (sos można zmiksować za pomocą blendera na gładka konsystencję). Pesto z rukoli: Na suchej patelni uprażyć orzechy

KuchniaWeDwoje.pl
Herbatka rozgrzewająca na zimowe dni. 131

Składniki : 30 g świerzego korzenia imbiru 2 grube plastry cytryny 1 łyżeczka miodu 300 ml wody Sposób wykonania :   I mbir obierz, pokrój na cienkie kawałki, wrzuć do większego kubka, zalej wrzącą wodą , odstaw pod przykryciem na 15 - 20 minut. Gdy temperatura herbatki będzie mieć około 40 C dodaj do niej wyciśnięty sok z plastrów cytryny oraz miód, wymieszaj

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową 190

smalcu 2 łyżki śmietany 18 % 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jajeczno-cytrynowa: 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny sok z połowy cytryny 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody Dodatkowo: marmolada 1. Ciasto: na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do foremek 23x38 cm i pieczemy około 20 minut(...)Jajka ubijamy z cukrem na parze aż zgęstnieją i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do stężenia. Ucieramy margarynę, dodajemy tężejącą galaretkę, następnie dajemy po 1 łyżce masy jajecznej i na sam koniec sok z cytryny. 3. Przekładamy: jeden placek smarujemy marmoladą albo dżemem, przekładamy drugim plackiem, dajemy masę jajeczną i przekładamy trzecim plackiem. Dekorujemy

Kuchnia u Bietki
Koktajl szpinakowo-truskawkowy. 128

Składniki: 15 mrożonych truskawek 2 garście świeżego szpinaku 1/2 cytryny 1/2 łyżki miodu 2 łyżki siemienia lnianego 150 ml wody Truskawki wrzucamy do blendera żeby nam się trochę rozmroziły (jeśli macie mocny blender miksujcie całkowicie zmrożone). Następnie dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny, resztę składników i miksujemy na gładką masę (Jeśli będzie za gęste można dolać więcej wody). Smacznego

Moje-pitraszenie
Wątróbka duszona z jabłkami 177

szybko się robi, najlepiej smakuje prosto z patelni z pszenną bułeczką. Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 1 winne jabłko 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki delikatnej musztardy ½ szklanki wody 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% Zioła prowansalskie do smaku Biały pieprz do smaku Kilka łyżek oleju do smażenia Mąka do obtoczenia Szczypior do posypania Sposób wykonania: Wątróbkę(...)przykryciem, zdejmujemy ja z patelni lub odkładamy na bok i przesmażamy wątróbkę z każdej strony.  Następnie podlewamy wodą, dodajemy śmietankę wymieszaną z musztardą, oraz białym pieprzem i ziołami prowansalskimi, po chwili dodajemy starte jabłko na tarce i skropione sokiem z cytryny, dusimy całość około 5 minut.  Podajemy gorącą posypaną szczypiorem z dymki

Wanilia i Kardamon
Tarta cytrynowa z winem 192

cytryny* białe wino ( około 1/2 szklanki )* 130 g masła* 1 1/2 szklanki cukru * 5 jajek* 10 g żelatyny Żelatynę  zalewamy odrobiną zimnej wody, tak by płyn przykrył proszek.  Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok przelewamy do szklanki, uzupełniamy winem, do poziomu 3/4 szklanki. Sok i wino oraz cukier doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy

kolorowotorcikowo