woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:282/1096)

Tort motyl 194

kremówki 2 łyżki cukru 1 śmietan fix Krem kajmakowy: 300 ml kremówki 250 g serka mascarpone 1 puszka kajmaku Poncz: 1 szklanka gorącej wody lub herbaty 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny Dekoracja: 500 ml kremówki 3 łyżki cukru 1-2 śmietan fixy kolorowa posypka tarta gorzka czekolada Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie(...)suchego patyczka. Masa śmietanowa: Kremówkę ubić razem z cukrem i śmietan fixem. Masa kajmakowa: Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem. Poncz: W wodzie lub herbacie rozpuścić cukier. Przestudzić i dodać sok z cytryny. Dekoracja: Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem na krem. Składanie tortu: Każdy z biszkoptów przeciąć na dwa płaty. Następnie przekroić na pół i można jeszcze każdą

Ewusiowe Smaki
Konfitura morelowa z płatkami róż i rozmarynem 137

owocowa.Owoce umiescic w szerokim ,plaskim rondlu o grubym dnie.Zasypac cukrem,dodac szklanke wody i ustawic na malym ogniu.Dodac galazke rozmarynu i platki roz.Inna opcja ,to przygotowanie syropu,czyli zagotowanie wody z cukrem i umieszczenie w nim owocow.Gdy cukier sie rozpusci,a calosc zagotuje,zmniejszyc ogien i smazyc okolo 25-30 minut.Zdjac powstale szumowiny.I tak przez 3 kolejne dni,3xdziennie przesmazac(...)ostatni raz doprowadzic do wrzenia,dodac sok z cytryny i wylowic galazke rozmarynu.Napelnic sloiczki i gorace zaraz zakrecic.Przy tak duzym udziale cukru i zachowaniu nalezytej czystosci podczas pracy nie ma potrzeby pasteryzacji.Sam cukier jest tu zreszta swietnym konserwantem .Jednak,jesli macie taka potrzeba,mozecie oczywiscie zapasteryzowac.Badz w garnku z goraca woda,badz w piekarniku.Opis moze wydawac sie przydlugi i moze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort ajerkoniakowy z bezową wkładką 164

może się źle rozprowadzić co spowoduje zważenie masy. Stopniowo dodawać ubite jajka na parze i dokładnie ubić. Na koniec wlać powoli ajerkoniak. Do nasączenia biszkoptu 1/2 szkl. wody 1/2 soku z 1 cytryny 1 łyżka cukru 5 łyżek wódki Wszystko wymieszać. Beza szwajcarska : można przygotować ją kilka dni, a nawet tygodni wcześniej, przechowywać w suchym miejscu. 2 białka

Kubki smaku
Przetwory 2017: 1. Frużelina czereśniowa 142

małe miseczki, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, durszlak, słoiki. Przygotuj składniki: 550 - 600 g czereśni, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki zimnej wody, trochę zimnej i trochę gorącej wody rozpuszczenia żelatyny. Słoiki umyj, wyparz wrzątkiem i wysusz. Czereśnie odszypułkuj, przełóż na durszlak i umyj pod bieżącą wodą. Następnie(...)drugim kubku lub miseczki wsyp żelatynę. Zalej ją niewielką ilością zimnej wody, a gdy napęcznieje dodaj do niej gorącą wodą i mieszaj do chwili, kiedy żelatyna się rozpuści. Czereśnie przełóż do garnka. Dodaj do nich cukier i sok z cytryny. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy pojawi się sok z owoców. Następnie stopniowo dodawaj zawiesinę

blog.moje-pasje.info
ZDROWY SOK Z MALIN + FILMIK 92

cukru  1 łyżka soku z cytryny małe słoiczki                                                              PRZYGOTOWANIE :  Maliny należy oczyścić, delikatnie opłukać po wodą ( lub opuścić ta czynność jak maliny są czyste ).  Przekładamy(...)należy je podgrzać do 40 % C, mieszać aż cukier się rozpuści.  Następnie przecieramy przez sitko a nasionka wyrzucamy. Do soku dodajemy sok z cytryny, mieszamy i napełniamy słoiczki.  Pasteryzujemy krótko, gotując je w wodzie około 4-5 minut licząc czas od zagotowania się wody.  Po ostudzeniu przechowujemy w spiżarni.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEGO DZIECKA 203

letniej Jagódki. Powstał on w laboratorium własnych doświadczeń i obserwacji dziecka, nie  - w gabinecie lekarskim, dietetycznym czy na warsztatach kulinarnych. Zapraszam! Po przebudzeniu: szklanka wody strukturyzowanej z sokiem z cytryny . 1/2  - 1 h później - śniadanie: szklanka świeżo wyciskanego soku .  Składniki: 1 laska selera naciowego, 1/2 marchewki, garść kiełków słonecznika i kiełków zielonego groszku , 1/2 pomarańczy, 5 liści(...)poźniej - drugie śniadanie: komosowo - gryczane naleśniki awokado, kiełkami i surowymi warzywami .   Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej moczonej przez noc, 1/2 szklanki komosy ryżowej moczonej przez noc, woda, sól, 1/2 awokado, 1 łyżeczka oleju lnianego, kiełki brokuła, słonecznika, świeży ogórek,  papryka.   Wykonanie: Kaszę gryczaną i quinoa odcedzamy z wody, przepłukujemy, umieszczamy w kielichu blendera i zalewamy świeżą

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ryż z cukinią i smażonym łososiem -Zucchinireis 166

Cukinia na surowo ? Czemu nie.Tu starta na duzych oczkach tarki, w polaczeniu z ryzem odrobina, soku z cytryny,soli,pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajl malinowy 175

koktajl miał rzadszą konsystencję, możesz dodać również szklankę wody. Czas przygotowania: 4 minuty Smak: przewaga malin Kiedy pić: o każdej porze Składniki : • garść malin • banan • cytryna • 2 szklanki chudego mleka • siemię lniane • szklanka wody ( opcjonalnie Przygotowanie : Obierz se skóry banan i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do blendera banan, maliny, mleko i siemię lniane i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji

KUCHNIA POLSKA
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 117

szklanki cukru (możecie dodać nieco więcej lub mniej, w zależności od tego jak słodkie są owoce)  sok z jednej  cytryny  3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (około 70g)  około 50 ml zimnej wody Przygotowanie   Truskawki myję i usuwam szypułki. Mniejsze owoce pozostawiam w całości, większe kroje na połówki lub ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, zasypuję cukrem(...)truskawek. Umyte i pozbawione szypułek owoce umieszczam w misie wolnowaru, dodaję cukier i sok z cytryny. Ustawiam wolnowar na opcję low i czas od 4 do 6 godzin (wszystko zależy od tego jak miękkie są owoce) Po tym czasie dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam, wolnowarzę jeszcze przez około 30 minut i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około

Cztery Fajery
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 204

szklanki cukru (możecie dodać nieco więcej lub mniej, w zależności od tego jak słodkie są owoce)  sok z jednej  cytryny  3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (około 70g)  około 50 ml zimnej wody Przygotowanie Truskawki myję i usuwam szypułki. Mniejsze owoce pozostawiam w całości, większe kroje na połówki lub ćwiartki, skrapiam sokiem z cytryny, zasypuję cukrem(...)truskawek. Umyte i pozbawione szypułek owoce umieszczam w misie wolnowaru, dodaję cukier i sok z cytryny. Ustawiam wolnowar na opcję low i czas od 4 do 6 godzin (wszystko zależy od tego jak miękkie są owoce) Po tym czasie dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam, wolnowarzę jeszcze przez około 30 minut i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mazurek cytrynowy 146

Krem cytrynowy: 2 jaja 2 żółtka skórka otarta z 2 cytryn 8 łyżek soku z cytryny (ok 120 ml) 1 szklanka cukru 100 g masła Dodatkowo: beziki (u mnie od Brześć) Roztrzepujemy jaja i żółtka z cukrem, a następnie miskę z jajami umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie masło i mieszamy

Cynamonowe szczęście
Rybna zapiekanka (fit). Dorsz pieczony z ryżem, pod pomidorową kołderką. 177

pachnąca i bez ości (filet). Do tego garść aromatycznej zieleniny. Pycha! Składniki (4 porcje): 4 kawałki filetu z dorsza sól i pieprz sok wyciśnięty z cytryny ryż paraboliczny 200 g 100 ml bulionu, lub wody od gotowania ryżu - do podlania zapiekanki Składniki na sos: puszka pomidorów 100 ml białego słodkiego wina 2 ząbki czosnku świeża bazylia słodka papryka w proszku(...)palnik, podlać winem, dodać soli, pieprzu, słodkiej papryki w proszku, i przez około 20 minut gotować, często mieszając.  Rybę skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem.  Na spód brytfanki wsypać ryż, podlać go 100 ml bulionu (lub wodą od gotowania). Na ryż położyć rybę, a na rybę rozłożyć równomiernie sos. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika - pieczemy przez 20 minut

Poezja Smaków - blog kulinarny
Likier cytrynowy. 103

Składniki : 1 kg świeżych aromatycznych cytryn 1 l spirytusu 95 % 1 l wody ( najlepiej źródlanej ) 4 łyżki miodu akacjowego Sposób wykonania :   C ytryny umyj szczoteczką pod bieżącą wodą , sparz wrzątkiem. Pokrój w grube plastry wraz ze skórką. Wrzuć do czystego słoja, zalej spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 - 4 dni w ciemne, chłodne  miejsce. Następnie wyjmij(...)cytryny ze spirytusu, wyciśnij z nich sok i wlej nawet z kawałeczkami miąższu z powrotem do spirytusu. Uważaj,aby nie było pestek ! W przegotowanej wodzie rozpuść miód, wystudź. Wlej wodę z miodem, rozlej do czystych butelek lub karafki. Likier najlepiej smakuje schłodzony, podawany z listkiem mięty

Przepisy i porady kulinarne
Zielony koktajl dla pięknej cery 210

ogórek gruntowy (wyszorowany ze skórką) 1 kiwi (obrane) 1 jabłko sok z połowy cytryny pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE Miksujemy składniki koktajlu i wypijamy na zdrowie :)  1 porcja koktajlu to tylko 143 kalorie  :) - białko - 3 g - tłuszcze - 1 g - węglowodany - 29 g - błonnik - 7 g! Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Karp zapiekany w warzywach 148

sól , pieprz do smaku 1 mała cytryna Karpia likwidujemy w jak najbardziej humanitarny sposób Następnie oczyszczamy z łusek , patroszymy , dzielimy na dzwonki . Płukamy pod bieżącą zimną wodą , osuszamy papierowym ręcznikiem . Solimy , skrapiamy cytryną i obsmażamy krótko na maśle . Przekładamy do formy do pieczenia , także wysmarowanej masłem . Na każdym kawałku ryby także układamy kawałek masła . Warzywa obieramy , kroimy w równą kosteczkę

Ogrodnik w podróży