przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Woda + sól Sposób ten polega na moczeniu warzyw i owoców w wodzie z solą morską lub sokiem z cytryny. Produkty zostawiamy w mieszance na około 10 minut, następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Proporcje: miska wody, szklanka octu, 3 łyżki soli
Anioły w kuchniwody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Najpierw zrobiłam puree z selera z tego przepisu . Następnie zabrałam się za przygotowanie ryby. Filety opłukałam pod bieżącą wodą. Osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam na kilka minut. W tym czasie przygotowałam
Kuchnia u KrysiSkładniki: 300 główek kwiatostanu mniszka lekarskiego 2 całe cytryny 0,650 g cukru 1 l wody 1 łyżka cynamonu Wykonanie Zerwane kwiaty położyć na papier, aby pozbyć się robaczków. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na noc. Rano gotować około 20min.Pod koniec gotowania dodać pokrojone na cząstki cytryny i cynamon i gotować jeszcze około 20 minut.. Po tym czasie odcedzić
w mojej kuchnikokosowych - 2-3 łyżki likieru kokosowego - 2 łyżki żelatyny truskawkowe ,,ptasie mleczko" - 400 g umytych i obranych truskawek - galaretka truskawkowa + szklanka wody - 3 białka - 3 łyżki cukru - 3 g gęstego jogurtu - sok z 1/2 cytryny dekoracja - truskawki - starta czekolada - wiórki kokosowe co tylko dusza zapragnie... ;)) Przygotowanie: Spód: ciasteczka rozkruszyć na piasek i połączyć w misce z roztopionym(...)likierem kokosowym. Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i ponownie wstawić do lodówki. Truskawkowe ,,ptasie mleczko": Galaretkę przygotować przy użyciu jednej szklanki wody. Truskawki zblendować na mus dodając sok z cytryny. Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką i musem. Do powstałej masy dodawać stopniowo po łyżce ubitej piany. Gotową wylać
Kuchnia Elliewyjątkowo orzeźwiającą propozycję na letnie upały. Bardzo często słyszę hasło "nie umiem pić wody"- w takiej wersji nie będziesz mieć z tym żadnego problemu. Składniki: litr wody mineralnej dobrej jakości świeża mięta 1 cytryna 1 pomarańcz 1 limonka kostki lodu Sposób przygotowania: Owoce wyszoruj pod ciepłą wodą i pokrój w plastry o równej grubości. Umieść je w dzbanku wraz
Wielki apetytłyżeczki żelatyny + 2łyżki zimnej przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę musu truskawkowego. Następnie połączyć ją z resztą owoców. Masę truskawkową przelać
Pełny talerzmniej. Nigdy nie pij jednorazowo więcej niż pół szklanki wody. W ten sposób zagwarantujesz sobie prawidłową pracę nerek. Najlepiej cały dzień nosić przy sobie butelkę wody. Jeśli nie lubisz jej smaku, dodaj cytrynę, miętę, pomarańczę czy stęwię. Uwaga - w czasie zwiększonego wysiłku fizycznego należy pić wodę zawierającą sód, w przeciwnym wypadku nawadnianie może nie być efektywne. Jeśli chcecie wiedzieć, jaka
Powiedz dietom nieWęglowodany – 9,6 g, IG - 24 Na barszcz: 1-1,5kg czerwonych buraków ok. 10 dużych 2 - 2,5 l wody 3 marchewki 1 średnia pietruszka ¼ małego selera 2 małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier(...)się nie posklejały. Barszcz: Buraki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Pozostałe warzywa również obieramy ze skórki, myjemy. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy warzywa, grzyby i jabłka. Zagotowujemy i dodajemy sok z cytryny i łyżkę cukru brzozowego lub erytrytolu. Zakwaszenie barszczu sprawi, że kolor pozostanie piękny. Zostawiamy na ogniu przez ok 1 h, kontrolując ilość wody
Przepysznik - BLW i nie tylkodorsza zielone szparagi wino półwytrawne (pół szklanki) śmietanka 30stka (pół szklanki) cebula 1/4 kostki masła 3 łyżki musztardy delikatesowej cytryna suszone oregano pieprz świeżo mielony, sól Dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy lekko musztardą, skrapiamy lekko cytryną, posypujemy solą i pieprzem. Posypujemy lekko startym masłem oraz oregano. Myjemy i obieramy szparagi obieraczką do warzyw. Następnie przygotowujemy wywar(...)szparagów wrzucamy do roztopionego masła, podlewamy winem. Gotujemy ok 15 min. Wymujemy obierki. Wrzucamy 2 obrane szparagi, pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy, podlewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Gotujemy. Dodajemy kilka kropel cytryny, sól, pieprz. Blendujemy powstały sos. Dodajemy śmietankę 30stkę. Dorsza wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min. 15 min przed
Kuchnia moimi oczamimatjas (olej wylewam). Wszystkie cebule kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy na sitku i hartujemy pod bieżącą wodą – odstawiamy do odsączenia. Odsączoną z wody cebulę skrapiamy sokiem z cytryny. Koperek drobno siekamy. Śledzie kroimy na kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy cebulę, posiekany koperek, pieprz cytrynowy oraz olej. Całość delikatnie mieszamy do połaczenia składników, następnie przekładamy do wyparzonego
mojewypiekiinietylkosoliWykonanie:Z mąki, wody i soli przygotowujemy ciasto o konsystencji rzadkiego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 30 minut.Kwiaty płuczemy, usuwamy ze środka pręciki. Na patelni rozgrzewany tłuszcz, każdy kwiat moczymy dokładnie w cieście i następnie układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron do lekkiego zrumienienia kwiatów. Wyjmujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solimy
Kulinarne przygody Gatityparboiled Puszka łososia w wodzie w kawałkach lub kawałek pieczonego z obiadu Pół brokuła Szklanka mrożonego zielonego groszku 1/2 małej cukinii 1/3 natki pietruszki Sok z cytryny Sól Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła, groszek i cukinię ugotować do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną cukru, by warzywa nie straciły zielonego koloru. Pokroić drobno warzywa
Fabryka pomysłówPomysł na ugotowanie takiej zupy zjawił się zupełnie przypadkiem. Prawdopodobnie wywodzi się ona z Polskich Gór. Ciekawe połączenie chrzanu z kwaśną cytryną. No i jest bardzo pożywna. Składniki: · 2 l wody · 150 gram wędzonego boczku(...)łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: W wodzie gotujemy boczek wędzony, kiełbasę i wędzonkę. Po zszumowaniu dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką. Mieszamy i podgrzewamy aż zupa zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy chrzan, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ugotowane wcześniej mięsa kroimy w kostkę i ponownie umieszczamy
Smaki Ewypotem ostrożnie przekładamy blaty np. na papier kuchenny. Teraz pora przygotować krem. Bierzemy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 g cukru - sok z 1 średniej cytryny - 12 g żelatyny - 50 ml wody - 600 ml śmietanki 30% lub 36% - ok. 1 szklanka pokrojonych owoców - cukier puder do posypania tortu - gałązka mięty lub melisy do ozdobienia tortu Ananas budził lęk(...)Taki ananas powinien być w porządku. Blaty można przygotować dzień wcześniej. Do kremu na początek namaczamy żelatynę w wodzie i mieszamy. Odstawiamy. Żółtka łączymy z cukrem i NA PARZE ubijamy do stopienia cukru. Dodajemy wówczas sok z cytryny i wciąż na parze ubijamy do uzyskania lekkiego kremu, takiego cytrynowego kogla-mogla. Zdejmujemy z pary i i do gęstniejącego
I tu będę miała takie tedrobiowego, 2-3 gałązki tymianku, 200 g skorzonery, 200 g masła, 100 g parmezanu, sól, cukier, Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Pokroić na kawałki 3-4 cm i ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Grasicę umyć, namoczyć w zimnej wodzie lub mleku
królestwo garów