woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:288/1096)

Śledzie z suszonymi pomidorami 90

suszone pomidory zalane oliwą przyprawy – pieprz, papryka słodka nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki 1/2 łyżeczki cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania:   Śledzie wymoczyć w wodzie około godziny. Cebule pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wymieszać razem i dodać cukier, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Odstawić żeby

Pobite gary Barbary
Marokańskie tagine z ciecierzycą + kasza jaglana 167

awokado                                - sól himalajska - ząbek czosnku - sok z cytryny Wykonanie: - Kaszę wrzucić do wrzącej wody (w proporcji 1:2,5), gotować 15 minut - Cukinię pokroić w półplastry, batata obrać i pokroić w kawałki, cebulę i czosnek posiekać drobno - Na odrobinę gorącej oliwy wrzucić czosnek, cebulę(...)kolendrę, chili, kumin i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody, warzywa, rodzynki i pozostałe przyprawy; dusić przez 10 minut pod przykryciem - Kaszę lekko ostudzić, dodać kostki awokado - Tagine skropić sokiem z cytryny i podawać z kaszą jaglaną

Wegańska kuchnia orientalna
Ciasto ucierane cytrynowo-kokosowe ze śliwkami 171

cytrynowym ze startą skórką cytryny*  40 g wiórek kokosowych + trochę do dekoracji 2 duże jajka polewa 1 szklanka cukru pudru 1-2 łyżki przegotowanej wody *można zastąpić startą skórką z 1 cytryny  Masło utrzeć na jasną masę. Następnie partiami dodawać drobny cukier. Cały czas miksować, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Pod koniec wbić jajka. Wymieszać. Dodawać(...)cytryny i proszek do pieczenia. Całość wymieszać  ze sobą  (za pomocą miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Na sam koniec ułożyć połówki lub plasterki śliwek. Piec około 45-50 minut w 165ºC (aż do zarumienienia ciasta i suchego patyczka). Ostudzić. Chwilę przed podaniem, polać lukrem  (cukier puder wymieszać z przegotowaną wodą

Ugotować
KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE 157

bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut. W misce łączymy wszystkie wymienione składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną.  Krok 2. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce, wkładamy na godzinę do lodówki. Krok 3. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku, gdy tylko się zrumienią - odrzucamy. Kotlety panierujemy(...)podania: -mielone z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami -liście sałaty lub rukoli skropione octem balsamicznym i pomidorki koktajlowe oprószone świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, dekorujemy ćwiartkami cytryny -mielone z ziemniakami z wody i mizerią Smacznego

Moja Książka Kucharska
Krem dyniowo-marchewkowy 165

smakuje i zachęcam wszystkich do jej skosztowania. Krem dyniowo-marchewkowy Składniki: 500 g dyni 4 duże marchewki 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku sok z ½ cytryny 500 ml bulionu lub wody  1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu masło lub oliwa(...)dodajemy marchewkę i dynię. Dusimy około 7 minut, mieszając co jakiś czas. Dolewamy bulion i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta możecie dolać więcej płynu. Gotujemy zupę do momentu zagotowania. Ewentualnie

Mania Gotowania
Wigilijne śledzie ze śliwkami 155

Składniki: 5  matjasów  100 g rodzynek irańskich  20 szt. śliwek suszonych kalifornijskich 1 cebula sok z cytryny olej (ok 1/2 szklanki) sól, pieprz cytrynowy ½ łyżeczki cukru  Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin.  Wyjąc i osuszyć.  Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.   Cebulę drobno pokroić(...)śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut.  Wylać wodę, owoce osuszyć i ostudzić.  Zimne śliwki posiekać.  Ułożyć w słoiku warstwami.  Na dole cebula, śledź, rodzynki i śliwki.  Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym.  Cukier wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i dodać do oleju.  Tak przygotowanym olejem zalać śledzie

Sto kolorów kuchni
Kokosowa panna cotta z sosem z granatu (wegańska) 165

wanilii 1,5 łyżeczki agaru* skórka otarta z 2 ekologicznych cytryn 4 łyżki miodu sos z granatu: pestki z 1 owocu granatu kilka łyżek wody 4 łyżki cukru, ksylitolu lub miodu 2 łyżki soku z cytryny *Ilość agaru należy dostosować do zaleceń producenta. Ja używałam agaru firmy Dary Natury, producent zaleca 1-2 łyżeczki na 500 ml płynu. Przygotowanie: Mleko(...)żelatyna. Aby przygotować sos z granatu, włóż do rondelka pestki granatu i podlej kilkoma łyżkami wody. Wsyp cukier lub inny słodzik i wymieszaj do rozpuszczenia. Gotuj przez ok. 10 minut, aż pestki puszczą sok, zaś syrop zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Przed podaniem, schłodź sos z lodówce. Kokosową panna cottę podawaj polaną sosem z granatu

Chilli Czosnek i Oliwa
Figi, cytryna, rozmaryn. Panna tarta i dojrzały typ. 160

upieczecie.  Na spód: 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody 125 zimnego masła 3 łyżki cukru pudru  1 łyżka startej skórki z cytryny 1,5 łyżki siekanego świeżego rozmarynu Wszystkie składniki na spód tarty przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię kuchenną(...)śmietany kremówki  1/3 filiżanki cukru  2 łyżki drobno siekanego świeżego rozmarynu skórka z 1 cytryny  1 łyżeczka soku z cytryny  świeże, dojrzałe figi W miseczce zalać żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, by napęczniała. W tym czasie do niewielkiego rondelka z grubym dnem wlać śmietanę i wsypać cukier. Wstawić na średni ogień

KUCHARNIA
Dżem sosnowy z rabarbarem 164

Przygotowuje się go z męskimi kwiatostanami (duże zielono-żółte) i syropem sosnowym niskosłodzonym . Polecam :) Składniki: 600 g rabarbaru, 400 ml syropu sosnowego niskosłodzonego , 500 ml wody, ok. 1 l kwiatostanów męskich sosny, sok z cytryny, ok. 500 g cukru żelującego (3:1 lub 2:1 wg. uznania). Przygotowanie: Rabarbar pokroić na małe kawałki, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu(...)zawartością pyłku kwiatowego. Odcedzić na sicie. Do płynu dodać syrop sosnowy niskosłodzony, sok z cytryny oraz cukier żelujący w ilości zgodnie z informacją na opakowaniu. Używając cukru 2:1 dajemy 500 g cukru na 700 ml soku (jeśli wyjdzie nam mniej soku można dodać wody). Sok wymieszany z cukrem żelującym gotować 5 minut, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić

SzczyptaSmaQ
Baklava 153

szklanka, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, sol szczypta, nadzienie: orzechy włoskie siekane 1,5 szklanki, syrop: woda 2 szklanki, miód 1 szklanka, cukier brązowy 1 szklanka, cukier drobny pół szklanki, sok z cytryny 3 łyżki, dodatkowo: m ą ka ziemniaczana 1,5 szklanki, orzechy włoskie siekane 1 garść, masło 200 g, Sposób przygotowania: Z podanych(...)rozpuszczamy i polewamy nim pokrojone ciasto. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy baklavę i pieczemy w 170 stopniach aż wierzch ciasta będzie rumiany. W tym czasie sporządzamy syrop. Do wody dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Gotujemy aż cukier się rozpuści i powstanie nam syrop. Od czasu do czasu syrop należy pomieszać . Odstawiamy do ostygnięcia. Upieczoną baklave polewamy polową ciepłego syropu

kulinarne odsłony pati
Hummus z pieczonym burakiem 81

pieczenia ok. 40 minut)  duży ząbek czosnku  sól  pieprz Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Sugeruję wstawienie ciecierzycy do piekarnika, by nie denerwował dźwięk pękających nasion. Odcedzić ciecierzycę, przelać bieżącą wodą.  Ciecierzycę wrzucić do garnka, zalać 300 ml wody i zagotować. Odcedzić.  Ciecierzycę zalać 500 ml wrzątku. Gotować do miękkości. Zostawić pod przykryciem(...)ostygnięcia. Buraki pokroić na mniejsze kawałki. Ciecierzycę zmiksować z kawałkami buraków, olejem lnianym i sokiem z połowy cytryny za pomocą ręcznego blendera. Warto dolać wodę z gotowania ciecierzycy, by łatwiej było zamienić nasiona na pastę.  Po zmiksowaniu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i tahinę i chwilę jeszcze blendować.  Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastę przykryć szczelnie

Weekendy w domu i ogrodzie
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z ORZECHAMI I ŚLIWKAMI - WYPASIK 166

przekonaniu, że "na pewno będzie coś z nią nie tak" postanowiłam pokombinować zamiast zrobić ją prosto i tradycyjnie na maśle lub oliwie tylko z koperkiem, cukrem, solą i cytryną, ew. łyżeczką mąki ziemniaczanej- czyli tak, jak robię młodą kapustę (moja Mama robi z zasmażką - też pycha, ale mniej dietetycznie). Wyszedł mi bigosik z młodej kapusty, który bardzo spodobał się Chłopakom(...)młodej kapusty 3 łyżki oliwy z orzechów laskowych (lub włoskich lub oliwy z oliwek) łyżka masła 5 suszonych śliwek kalifornijskich garść posiekanych orzechów włoskich chlust wody sól, pieprz, cukier (lub ksylitol), sok z cytryny - do smaku łyżka octu balsamicznego dobrej jakości  Na oliwie z masłem i odrobiną wody dusimy kapustę, pod koniec gotowania dodajemy śliwki, orzechy i doprawiamy

Cytryna&Co.
Tort kufel piwa 162

białek 1 łyżeczka pasty z wanilii szczypta soli Piana 350 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Nasączenie 250 ml wody mineralnej niegazowanej 2-3 łyżki spirytusu 1/2 cytryny 1 łyżka cukru Dodatkowo 500 g masy cukrowej brązowej 250 g masy czarnej farba jadalna srebrna klej spożywczy Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól(...)charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową. Piana Do mascarpone dodajemy cukier puder i wanilię. Mieszamy do połączenia się składników. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny i spirytus, mieszamy. Przełożenie Przełożenie Każdy biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze/podkładzie i zakładamy obręcz cukierniczą. Nasączamy biszkopt

Wędrówki po kuchni
Sernik Marchewkowa Galaktyka 152

jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta cynamonu masa serowa: 500 g mascarpone 220 g sera białego 1,5 łyżki żelatyny 1/4 szkl wody 300 ml śmietany 30% skórka z 1/2 cytryny cukier waniliowy 2 łyżki cukru masa jabłkowa: 2 jabłka 1 galaretka brzoskwiniowa sok z cytryny 2 łyżki cukru cynamon krem budyniowy: 2 budynie 0,5 mleka(...)sztywno śmietanę. masa jabłkowa: (blaszka 17 cm)  Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę,posypujemy cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku rozpuszczamy cukier i wrzucamy jabłka. Gotujemy chwilę, aby jabłka zmięły. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, Zalewamy nią jabłka, a kiedy zacznie tężeć przelewamy do formy w której piekliśmy ciasto marchewkowe. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. masa

Bon appetit mon amie
Sos tahini czyli طحينة 224

sezamu. Na Bliskim Wschodzie jest to obowiązkowy dodatek do wielu potraw. Składniki 1/2 szklanki pasty tahini   3/4 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego lub 1/2 szklanki wody   1/4 szklanki soku z cytryny (ewentualnie nieco więcej, jeśli ktoś lubi bardzo kwaskowy smak)   3 ząbki czosnku   2 łyżki oliwy (opcjonalnie, jeśli nie dodajemy jogurtu)   sól i pieprz(...)blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata