woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:286/1096)

Roladki na parze z sosem cytrynowym 147

pomidorem suszonym. Polecam na szybki obiad dla rodziny lub gości. 1 pierś z kurczaka 1 oscypek 8 pomidorów suszonych sól, pieprz przyprawa do kurczaka sos cytrynowy: 2 żółtka 1/2 cytryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Pierś z kurczaka dzielę na dwie części , każdą z nich nacinam nożem i rozbijam. Sole, pieprze posypuje przyprawą do kurczaka. Układam(...)parze na sitku 30 minut. Po wyjęciu zdejmuję nitki i kroję roladki na kawałki. Sos: Do miski wbijam żółtka ucieram je na parze, nad garnkiem z gorącą wodą. Stopniowo dodaję sok z cytryny i dalej ucieram. Jak sos zacznie robię się gęsty dolewam mleko i ucieram cały czas. Na końcu dodaję roztopione masło. Sos będzie gęstnieć, na końcu doprawiam solą

wesoła kuchnia
Syrop (miód) z mniszka lekarskiego 133

zanieczyszczenia i różnego rodzaju oprysków i sztucznych nawozów. Syrop (miód) z mniszka lekarskiego Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 300-400 g płatków mniszka lekarskiego 500 ml wody 4 goździki sok z 2 cytryn cukier w proporcji 1:1, czyli ile wyjdzie wywaru tyle cukru Wykonanie: Płatki usuwamy z główki kwiatka, możemy je obciąć nożyczkami. Układamy je na papierze na słońcu(...)Następnie płatki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.  Na małym ogniu, pod przykryciem doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy na godzinę lub dwie, można też na całą noc. Po tym czasie płatki dokładnie odcedzamy i odciskamy. Mierzymy ile mam naparu i dodajemy tyle samo cukru. Wlewamy do garnka wraz z sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz ukraiński 154

włoskiej kapusty pieprz sól ziele angielskie - kilka ziaren 3 liście laurowe 2 łyżki przecieru pomidorowego 150-200 ml śmietany 30% koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny jajka Wykonanie: Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień fasolę ugotować. Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu(...)kapustę drobno poszatkować. Dodać do zupy i gotować 10-15 minut. Dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i fasolę. Doprawić solą i pieprzem. Można zakwasić sokiem z cytryny. Na koniec dodać śmietanę i garść posiekanego koperku. Podawać z ugotowanym jajkiem

Pysznie & Pięknie
.1233. ostatnie odkrycie z patelni 117

delikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki:  nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej  wytwarzana jest w opatentowanym procesie produkcji opartym na nowoczesnej technologii, umożliwiającej przetarcie owoców wraz z pestkami(...)źrodło przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych Omega-3, o ktore niezwykle trudno w klasycznym współczesnym odżywianiu. Składniki:  jagody* *składniki pochodzenia organicznego PRZEPIS /1 PORCJA/ ~20g płatkow owsianych górskich + gorąca woda  ~łyżeczka nasion chia + 30-40ml mleka roślinnego ~40-50ml mleka roślinnego ~40g mąki gryczanej (lub owsianej, z innymi nie próbowałam) ~łyżeczka octu jabłkowego ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

breakfast of dreams
Bardzo zielony koktajl z chlorellą + filmik 217

przepisu dołączyłam filmik (na końcu posta) * * * Składniki (na około litr koktajlu): 2 banany 1 jabłko 1 ogórek 1 awokado sok z połowy cytryny duża garść szpinaku 1 łyżka miodu pół łyżeczki chlorelli ok. szklanka wody lub więcej (lubię więcej) Wykonanie: 1. Obieramy banany(...)kroimy na kawałki, wrzucamy do kielicha blendera, podobnie obieramy jabłko, ogórka, kroimy w kawałki i do kielicha blendera. 2. Dodajemy awokado, polewamy sokiem z cytryny, dodajemy umyte liście szpinaku, łyżka miodu, pół łyżeczki chlorelli, woda i miksujemy. 3. Otrzymujemy przepyszny i zdrowy koktajl o przepięknej zielonej barwie. Smacznego i na zdrowie :-) Poniżej zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
Sezon na BÓB - SAŁATKA z bobem oraz PASTA z bobu 280

totalna przeciwniczka przegotowanego jedzenia = miłośniczka postaci al dente sugeruję gotować krótko. Czyli: bób przepłukać, zalać zimną wodą i od momentu zagotowania wody wyłączyć po ok. 10 minutach. Przelać zimną wodą, wyłuskać ze skórek, może być prosto do miski, w której podamy sałatkę. Dołożyć umytą rukolę, przemieszać. Pomidorki przekroić na połówki, dołożyć do zielonego. Ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki, posypać(...)uprażone orzechy włoskie ale nie zdążyłam. I tak było dobre :)) Z bobu można też zrobić zieloną PASTĘ DO CHLEBA. SUROWY MŁODY BÓB (tak, tak!) zblendowałam z czosnkiem, cytryną, solą oraz małą ilością wody (żeby łatwiej się blendowało), dodałam trochę oleju. Wyszła fajna, "strączkowa w smaku" pasta do chleba, z kiszonym ogórkiem - rewelacja :)) Surowy bób smakuje trochę jak zielony groszek więc

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Konfitura z rabarbaru 156

kropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Konfitura może być podstawą do nadzienia do ciasteczek, albo jako dodatek

Bon Appetit Małgorzaty
Ciastka z rabarbarem 162

kropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Składniki na ciastka:1 gotowe ciasto francuskie1 białko od jajkakonfitura

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowo-jogurtowe racuchy z rabarbarem i musli 172

kropel cytrynyUmyty rabarbar kroimy w małe kawałki.Wrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Racuchy z rabarbaremakcja rabarbar

Bon Appetit Małgorzaty
Nalewka truskawkowa z imbirem ( aromatyczna, o pięknym czerwonym kolorze ). 124

wody 0,75 - 1 kg cukru ( może być trzcinowy ) 1 łyżka drobno pokrojonego kłącza imbiru szczypta kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania :   0 ,5 l przegotowanej i ostudzonej wody wymieszaj ze spirytusem, odstaw w szczelnie zamkniętym słoju na 24 godziny. Truskawki opłucz szybko ( aby nie nasiąkły wodą ) pod bieżącą wodą , osusz, usuń szypułki ( możesz(...)czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, sitko możesz wyłożyć gazą , dokładnie odciśnij sok z owoców. Zagotuj 0,5 l wody z cukrem. Do ciepłego syropu ( nie może być gorący ! ) wlej nalew, dodaj kwasek lub sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Płyn wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około 2 miesiące do sklarowania. Następnie klarowną nalewkę zlej znad osadu

Przepisy i porady kulinarne
Schab po francusku z serkiem mascarpone i musztardą 209

prawdę pysznie! SKŁADNIKI:   6-7 plastrów schabu 1/2 szkl bulionu 250g mascarpone   4 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 4 łyżki ostrej musztardy 2-3 łyżki soku z cytryny sól i pieprz   mąka do obtoczenia mięsa 1. Mięso delikatnie rozbić, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Usmażyć na złoto z obu stron. Podlać bulionem i dusić(...)dusić pod przykryciem na małym ogniu jeszcze ok 10-15 minut do miękkości mięsa, pilnując by mięso od spodu się nie przypaliło (w razie potrzeby można podlewać wodą). 3. Dodać sok z cytryny, wymieszać, dusić jeszcze kilka minut

Kto ugości moich gości?
Domowy syrop do herbaty na odporność i przy przeziębieniu 739

łyżki stołowe do herbaty. Przepis ten znalazłam w internecie i postanowiłam wypróbować. Na pewno zostanie u mnie na stałe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 10 cytryn 1 kg cukru kryształ 1 litr wody 4 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 20 godździków 6 gwiazdek anyżu 20 plasterków imbiru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obieramy kawałek imbiru i kroimy w plasterki, umyte cytryny sparzamy

Blog kulinarny S9.PL
Przed-poślubnie. I tort kawowo-malinowy z różaną nutą 180

mielonych migdałów 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów mus malinowo-różany: 225 g malin 2 żółtka 110 g cukru 20 ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka  przecieru z płatków róży 3 listki żelatyny 225 ml śmietany kremówki (38%) (na tortownicę o średnicy 20 cm) mus kawowy: 95 ml mocnej kawy(...)kawy rozpuszczlanej (proszek) 55 g ciemnej czekolady (60%) 55 g mlecznej czekolady 2 listki żelatyny nasączenie: 2 łyżki amaretto dodatkowo: liofilizowane maliny czarny i złoty proszek czekoladowe ozdoby Jajka, wodę i cukier umieścić w dużej misce. Ubijać na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i bardzo gęsta. Wlać ekstrakt, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z migdałami. Wsypać do ubitej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort urodzinowy malinowo-jagodowy 175

śmietanki 30% 250 ml mascarpone 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2/3 szkl jagód ok 400 g malin   Poncz do biszkoptu: 1/2 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki malinowe 2,5 opakowania wafelków w czekoladzie Biszkopt: Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Cały czas miksując dodawać(...)Spód tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec w 180 stopniach ok 30 minut. Ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Lekko podgrzewać aż się rozpuści, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Połączyć. Na końcu wlać żelatynę, zmiksować. Do kremu wsypać jagody, wymieszać. Galaretki rozpuścić

Smakołyki Asi
Duszona ,czerwona kapusta 158

smaki do których trzeba dorosnąć i takie z których warto wyrosnąć Składniki : 1 mała główka czerwonej kapusty lub 1/2 dużej 1 jabłko 1/2 cytryny 1 łyżka cukru – czubata sól , pieprz do smaku 1/2 szklanki wody 2 łyżki masła Kapustę szatkujemy drobno , lub kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy masło , podgrzewamy , aż się roztopi(...)gorące wrzucamy kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy jabłko utarte na tarce o grubych oczkach ( ja trę ze skórką ) . Wkrapiamy sok z całej połówki cytryny , dodajemy cukier , sól , pieprz do smaku . Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 15 minut ( czasami kapusta robi się miękka szybciej ) . Gotowe , teraz tylko kluski śląskie

Ogrodnik w podróży