woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:281/1096)

Sok z aronii z liśćmi wiśni 159

przygotować z owoców, które zostaną z przygotowania soku.     Składniki: 1 - 1,5 kg aronii 0,5 - 0,75 kg cukru sok z 1 - 1,5 cytryny ok. 1,5 l wody kilkanaście liści wiśni   Wykonanie: Owoce aronii myjemy i odszypułkowujemy.  Liści dokładnie szorujemy.  Do garnka o grubym dnie wkładamy owoce i liście i zalewamy wodą

Sto kolorów kuchni
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 353

idealne, smaki wzajemnie się uzupełniają dając rewelacyjny efekt końcowy. Polecam!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 150g boczku wędzonego 3/4 szklanki wody lub bulionu 1 łyżeczka miodu (lub cukru) sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżka masła 1 łyżka mąki opcjonalnie: pół pęczka koperku   *** Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno kroimy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą lub bulionem, doprawiamy solą, pieprzem, miodem (lub cukrem) oraz sokiem z cytryny i gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut, w między czasie kilka razy mieszamy *** *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni *** *** Do wytopionego

Blog z Apetytem
golden syrup 119

skarmelizuje i calosc bedzie rzadka i bedzie miala piekny ciemnozloty kolor (nie przypalic - nada to gorzkiego posmaku). Zdjac z palnika. Ponadto: * 1 kg cukru * 600 g wrzacej wody * 2 lyzki soku z cytryny (mozna dac wiecej) Ostroznie do goracej mieszaniny dodac wrzaca wode (reakcja bedzie prawie wybuchowa - nalezy byc bardzo ostroznym!). Wsypac cukier i dodac soku z cytryny. Wymieszac, zagotowac

w mojej kuchni
Pasta brokułowa 91

wodzie ( ważne aby nie był rozgotowany czas gotowania około 5-8 min)Wiórka delikatnie uprażyłam na suchej patelni. Wszystko dokładnie zblendowałam,dodałam sok z cytryny oraz przyprawy. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta wystarczy dolać wodę w której gotował się brokuł, lub oliwę z oliwek

Kukuleczki
Tort Makowy z Wiśniami i Likierem 417

łyżeczka proszku do pieczenia 100g miękkich bakalii (użyłam mieszanki keksowej) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego 350ml mleka 250ml wody Do nasączenia: 120ml wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mała Cukierenka
Zupa cytrynowa 160

łodygi selera naciowego domowa wegeta sól,listek , ziele skrzydełka lub udka z kurczaka 1/2 szkl. makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu) 2-4 łyżki soku z cytryny koperek Do garnka wlać wodę , włożyć kurczaka i przyprawy.Gotować , zbierając szumowiny.Por pokroić w półkrążki, łodygę selera w kostkę i dodać do garnka z gotującym się kurczakiem. Gotować pod przykryciem aż mięso będzie

Moje domowe kucharzenie
Nalewka na soku jabłkowym z trawką żubrową. 114

Składniki : 1200 ml naturalnego soku jabłkowego ( bez cukru ) 800 ml spirytusu 95 % 6 łyżeczek cukru 2 cytryny 8 wysuszonych trawek żubrowych woda  Sposób wykonania :   S ok jabłkowy połącz ze spirytusem. W garnuszku lub rondelku rozpuść cukier w niewielkiej ilości wody ( 2-3 łyżki ). Przestudzony syrop cukrowy wlej do soku jabłkowego połączonego ze spirytusem. Następnie rozlej trunek do butelek

Przepisy i porady kulinarne
Szybkie pierniczki + choinki z pierniczków + lukier budyniowy (bez białek) 181

gęsty budyń, taki kluch ale tak ma być :) Zdjąć rondelek z gazu, dodać cukier puder do gęstości (ok 1/2 szkl lub więcej, w razie czego można rozrzedzić wodą) oraz ewentualnie sok z cytryny. Wystudzić, przełożyć do szprycy i dekorować :) Ten lukier jest plastyczny, miękki i długo można nim dekorować, bez obaw że zaschnie. Przepis na pierniczki: Moje Wypieki

Kto ugości moich gości?
Łosoś à la MasterChef 286

pestek winogron) mąka do obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 125 ml bardzo zimnej wody Oraz (na naleśniki): 30 g mąki 75 ml mleka 1 jajko po 1/2 małego pęczka koperku(...)kroimy w drobną kostkę. Masło (25 g) rozpuszczamy w garnuszku o grubym dnie. Dodajemy koper i podsmażamy ok. 5 min. Następnie dodajemy pieczarki oraz sok z cytryny i smażymy do momentu odparowania wody, którą puściły pieczarki. Dodajemy kremówkę, gotujemy minutę i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat

Ratunku obiad
Dżem dyniowy z pomarańczą i cytryną 97

pomarańczą i cytryną Składniki 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 200 g cukru (w zależności od słodkości dyni i pomarańczy możecie zwiększyć ilość) 1/3 łyżeczki cynamonu 1 torebka żelfixu 3:1 sok z 2 dużych pomarańczy sok z 1 cytryny skórka otarta z połówki pomarańczy Instrukcje Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy kilkoma łyżkami wody, przykrywamy i dusimy(...)małym ogniu około pół godziny od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz otartą skórkę. Pamiętajcie żeby owoce dokładnie wyszorować i sparzyć gorącą wodą. Całość chwilę gotujemy i dokładnie blendujemy, dodajemy żelfix i cynamon. Zagotowujemy. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia. Smacznego. Artykuł Dżem

To co lubię - gotuję i polecam
Podudzia z kurczaka po marokańsku 111

smażyć wlać 1 szklankę wrzącej wody i dodać przyprawy, wymieszać przykryć i dusić na małym ogniu przez około pół godziny odkryć, dodać oliwki i sok z cytryny mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, a następnie dodać 2 łyżki sosu z patelni, wymieszać, następnie przelać do potrawy i wszystko wymieszać gotować bez przykrycia przez kwadrans, aż mięso zmięknie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Fasolka w pomidorach po grecku – z cytryną i smażonym serem halloumi 175

drobno siekamy łodygi selera naciowego. Obieramy i drobno siekamy cebulę. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Z umytej i sparzonej cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach łyżeczkę cytrynowej skórki, wyciskamy łyżkę soku. Fasolkę z puszki płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i odkładamy do odcieknięcia. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone warzywa na gorący tłuszcz. Smażymy mieszając(...)selera naciowego 1 średnia cebula, biała lub czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1,5 łyżki posiekanego koperku 150ml wody 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego oregano ok. ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Karo in the Kitchen
Zimowa herbata z cytrusami, miodem i imbirem 84

push({}); Składniki: 1 torebka herbaty Lipton Yellow Label 20 ml soku z cytryny 3 plastry cytryny 2 plastry pomarańczy 4 goździki 2 plasterki korzenia imbiru 1 łyżka miodu z mniszka lekarskiego 1 łyżka konfitury z pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Całą cytrynę i pomarańczę sparz wrzącą wodą, następnie cytrusy pokrój w plasterki. Odkrój plasterki z korzenia imbiru. 1 torebeczkę

ProstePesto.pl
Chlebek cukiniowy z malinami 261

osuszyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion i zetrzeć na  tarce o drobnych oczkach  (na tzw. małe wiórki, nie na miazgę). Odmierzyć 1,5 szklanki. Cytryny sparzyć, wyszorować pod bieżącą wodą, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Maliny oprószyć mąką pszenną. Do miski wsypać mąkę pszenną. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Do drugiej miski (u mnie misa

Gospodyni Miejska
Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem 134

małą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego masła 2 łyżeczki cynamonu syrop 200 g cukru 1/2 szklanki wody 1 opakowanie cukru waniliowego sok z połowy cytryny Na samym początku rozpuścić kostkę masła. Ostudzić. Za pomocą dna tortownicy (jako szablon) wyciąć okrągłe kawałki ciasta.  Dno tortownicy wykładać pojedynczymi płatami ciasta filo. Należy(...)nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut w 180.  Upieczoną baklawę ostudzić.  W międzyczasie do rondelka wlać połowę szklanki wody, dodać 200 g zwykłego cukru, opakowanie cukru waniliowego i sok z cytryny. Wszystko ze sobą wymieszać i zagotować. Ostudzoną baklawę zalać gorącym syropem. Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu. Przepis z lekkimi modyfikacjami ze strony

Ugotować