szklanka ryżu jaśminowego 2 szklanki wody szczypta soli 3/4 szklanki mleka kokosowego 4 łyżki miodu lub cukru 1,5 łyżeczki cynamonu laska wanilii 4 jabłka cytryna Przygotowanie: Ryż płuczemy pod zimną bieżącą wodą, a następnie gotujemy około 10 minut w wodzie w proporcji 1:2 (na szklankę ryżu 2 szklanki wody), dodajemy szczyptę soli. Po tym czasie ryż zdejmujemy
Smakowity Blog Kulinarnyciecierzycy Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej) 3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka oliwa z oliwek sól Dekoracja: kilka ziarenek ciecierzycy oliwa z oliwek płatki chilli Jeśli używamy surowej ciecierzycy musimy ją namoczyć(...)palcach. Odcedzamy, ale zachowujemy pół szklanki wody z gotowania aby dodać ja do humusu. Do pojemnika rozdrabniacza wrzucamy odsączoną ciecierzycę. Dodajemy czosnek, wodę z ciecierzycy i pastę tahini. Miksujemy, aż składniki się rozdrobnią. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby stopniowo dodajemy jeszcze wody lub oliwy z oliwek. Podajemy
PatiGotujewędzonych śliwek 1 wędzona gruszka 1 duże, kwaskowe jabłko (użyłam odmiany Szara reneta) 10 goździków kawałek kory cynamonu 3 gwiazdki anyżu 4 litry wody + 1,5 litra do ponownego zalania suszu Do podania: cytryna i pomarańcza Przygotowanie: Susz owocowy i przyprawy korzenne umieścić dużym garnku, dolać 4 litry wody. Zagotować. Gotować jeszcze 10 minut, wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką(...)miodem. Odlać kompot z garnka i dodać 1,5-2 litry wody, zagotować, przykryć pokrywką, pozostawić na 30 minut. Następnie odlać kompot z garnka, przełożyć owoce na sito, aby odcedzić resztę kompotu. Kompot podaje się schłodzony lub lekko ciepły. Przed podaniem dodać do dzbanka z kompotem kilka plastrów cytryny i pomarańczy. Smacznego
Codziennik KuchennySkładniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry 500 g pietruszki (lub pasternaku) 1 duże jabłko (najlepiej słodkie) 5 łyżek śmietany 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa i masło do smażenia Jak zrobić zupę curry z pietruszki i jabłka? W garnku rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nim posiekaną cebulę i rozgnieciony(...)będzie gładka i kremowa. Jeżeli chcecie, aby zupa była bardzo gładka możecie przetrzeć ją przez sito. Zupę ponownie podgrzać, jeżeli jest zbyt gęsta dodać nieco wody, dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą z chipsem z jabłka lub pietruszki. Smacznego
Codzienne GotowanieCiasto proszę przechowywać w lodówce. Polecam… Ciasto wegańskie kakaowo – kawowe z wanilią, bez cukru Składniki: Jasny krem: 2 płaskie łyżki mąki kokosowej 110g orzechów nerkowca 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli 3 – 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropa(...)łyżki kakao 1/3 szklanki płatków owsianych (jeśli bez glutenu muszą mieć odpowiedni certyfikat) 40g orzechów nerkowca 3 łyżki miękkiego lub roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego – tłoczonego na zimno 1/2 szklanki wody 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu szczypta soli 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej gładkiej bez granulek 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego Dodatkowo: kakao bez cukru do posypania 1. Orzechy nerkowca 150g (orzechy
Mała Cukierenkaszatkujemy. W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy kapustę. Zalewamy ją szklanką wody i dusimy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. Następnie kapustę dalej dusimy do miękkości jeszcze około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i śmietanę wymieszaną z mąką. Młoda kapusta ze śmietaną
e-PrzepisyKulinarnesera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru waniliowego1 łyżka bułki tartejstarta skórka z jednej cytrynypół szklanki namoczonych w wodzie rodzynekWYKONANIEMargarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach(...)ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym. Po połączeniu składników dodajemy porcjami zmielony ser. Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera.Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy
W kuchennym oknie Ewyminut do suchego patyczka. Biszkopt kroję na trzy równe blaty. Najlepiej zostawić biszkopt do następnego dnia, wtedy lepiej się kroi. Przygotowuję poncz do nasączenia: 1 szklanka wody 4 łyżki soku z cytryny Przygotowuję mus czekoladowy: 120 g czekolady ciemnej 200 ml śmietanki 30% Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam(...)łyżka cukru ½ łyżki mąki ziemniaczanej Truskawki umieszczam w garnuszku i podgrzewam, aż puszczą sok, dodaję cukier, jeszcze chwilę gotuję, aż cukier się rozpuści. Mąkę rozprowadzam w ¼ szklanki zimnej wody i wlewam do truskawek energicznie mieszając. Chwilkę podgrzewam, aż truskawki zgęstnieją i powstanie kisiel. Odstawiam do przestygnięcia. Pierwszy blat kładę na paterze (lub talerzu) i nasączam, wykładam mus czekoladowy (dwie łyżki
Słodki sentyment/syrop klonowy, z agawy) 2 łyżki ricotty 1/2 szklanki jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą i odstawić. W miseczce wymieszać ricottę, jogurt naturalny, sok z cytryny, tymianek, porwane listki bazylii, słodzik, sól, pieprz i 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Pokroić na 4 części. Pora przeciąć
Jaglusiamniejsze świeże surowe brokuły pokrojone na różyczki 1 łyżka oliwy extra virgin olive oil 1 łyżka posiekanego czosnku sok z pół cytryny skórki z polowy cytryny 1¼ łyżeczki soli do wody(soli dajemy tyle ile lubimy i w zależności od wielkości rondla,w którym będziemy gotować wodę ) świeżo zmielony pieprz do smaku Wykonanie Zagotować osolona wodę w rondlu .Podzielić wymyte(...)brokuły na różyczki. Do gotującej wody wrzucić umyte różyczki brokułów na 3 ½ do 4 ½ minut. Po tym czasie szybko odcedzić na sicie. Tymczasem rozgrzać olej i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ,który prażymy na oliwie na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Prażyć, aż czosnek zrobi się aromatyczny ,(a tak po prostu zaczyna się robić brązowy
w mojej kuchnigalaretki truskawkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej 460 g masła 360 g drobnego cukru 6 białek 1 łyżeczka pasty z wanilii Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny Dodatkowo masa cukrowa biała masa cukrowa różowa masa cukrowa czarna Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę(...)panikujmy, tak ma być. Dalej miksujemy, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Gotowa masa charakterystycznie "mlaska". Pod koniec miksowania dodajemy pastę waniliową. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny. Przełożenie Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą, nasączamy i wykładamy połowę musu truskawkowego. Następnie wykładamy
Wędrówki po kuchnimarchewka 1 ziemniak 4 pieczarki kawałek seleru kawałek pietruszki kilka gałązki natki pietruszki kilka gałązki natki seler 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 3 szklanki wody sól czarny pieprz 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie Umyć cukinię i pokroić w kawałki. Marchewkę, seler, pietruszki, ziemniak i czosnek obrać, umyć i pokroić w kawałki. Umyć natki selera i pietruszki. Wszystkie warzywa(...)włożyć do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości. Wyjąc gałązki z garnka. Resztę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać masło i sok z cytryny. Artykuł MANTARLI KABAK ÇORBASI, czyli zupa z cukinii i pieczarek pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyokazji... Tym razem zaskoczyłam gości szybkim tortem, który był naprawdę przepyszny i dość lekki. Krem rozpływał się w ustach oraz idealnie komponował się z kakaowym biszkoptem nasączonym sokiem z cytryny. Całość obłożyłam biszkoptami i udekorowałam opłatkiem. Zapewniam, że każdy potrafi przygotować takie cudo. Polecam! (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (160g; 1 szklanka(...)śmietanki 36% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru (płaskie) 2 śmietan-fixy truskawkowe (mogą być zwykłe + odrobina soku truskawkowego) Nasączenie: 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny Dodatkowo: 200g dżemu truskawkowego niskosłodzonego Ponadto: 1 opłatek na tort około 200-210g podłużnych biszkoptów ozdobna wstążka Moja dekoracja: kwaśne żelki kolorowe lentilki kwiatki
Di gotujetwarogu na sernik z wiaderka 250 g mascarpone 350 ml śmietanki 150 g cukru pudru 1½ łyżki herbaty matcha w proszku 8 listków żelatyny 2 łyżki soku z cytryny Dekoracja z białej czekolady i jajek 100 g białej czekolady, u mnie wegańska migdałowe jajeczka w czekoladzie owoce physalis Ciastka i masło zmiksuj w malakserze na kruszonkę. Jeśli używasz foremki(...)ciasto. Rozprowadź kruszonkę digestive równomiernie i wstaw do lodówki na 30 minut. Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Zagotuj 100 ml śmietanki. Dodaj herbatę matcha, dokładnie wymieszaj. Następnie w jeszcze gorącej śmietance rozpuść odciśniętą z wody żelatynę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. W dużej misce zmiksuj lekko resztę śmietanki, po czym dodaj twaróg, mascarpone i cukier puder
codojedzeniażółtej i zielonej) 3 łyżki brązowego cukru (ok. 50 g) 1 szklanka tłoczonego soku jabłkowego 0,5 szklanki wody 1 laska wanilii (dałam 2 łyżki domowego cukru waniliowego) 1 czubata łyżeczka cynamonu 2-3 goździki 1 cytryna 1 opakowanie budyniu śmietankowego Ciasto 230 g mąki ( u mnie wyszło ok 320 g) ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Nadzienie Cukinie umyć, pokroić w drobną kostkę. W tym czasie zagotować sok z cukrami, goździkami, sokiem z cytryny oraz skórką otartą z cytryny i cynamonem. Dodać cukinię. Dusić do miękkości Dodać rozrobiony w połowie szklanki wody budyń. Zagotować, odstawić do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na połowę. Wykładamy jeden, rozwałkowany płat ciasta do blaszki ok 20x20 cm Na to wykładamy masę cukiniową
Mieszam w Garnku