woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:278/1096)

Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn 155

łyżka stołowa przyprawy ras el-hanout  kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczk i mielonego czarnego pieprzu  1 duża kwaszon a cytryn a pokrojona w ósemki (uwa ga - z cytryny należy najpierw usunąć pestki i opłukać z nadmiaru soli ) 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczk a posiekanej świeżej kolendry o liwa do smażenia Przygotowanie :  Metody są dwie(...)przekładamy do garnka do tajine. Dodajemy bardzo drobno posiekaną (lub zmiksowaną) cebulę, czosnek, imbir i ostrą paprykę (w całości) oraz ras el-hanout i pieprz i kiszoną cytrynę pokrojoną w ósemki . Podlewamy wodą tak, aby mięso było niemal całkowicie zakryte.  Dusimy na minimalnym ogniu około 3 godzin. Po tym czasie dodajemy nitki szafranu oraz natkę z pietruszki i kolendrę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik malinowy na spodzie z daktyli bez pieczenia 155

płatków jaglanych  masa serowa -750 g twarogu (ja zmieliłam sama twaróg chudy) -100 g cukru pudru (u mnie zmielony słodzik)  -2 łyżki soku z cytryny -4 łyżki żelatyny+400 ml gorącej wody -260 g śmietanki 30% -400 g malin -pół opakowania lub całe galaretki cytrynowej w zależności, jaką grubość preferujecie+0,5 lub 1 szklanka wody Przygotowanie(...)miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i powstałą masą wykładamy spód. 2. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Połowę śmietanki ubijamy i dodajemy do połowy masy twarogowej. 3. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 200 ml wody. Ostudzoną wlewamy na koniec do masy, miksujemy i powstałą białą masę wylewamy na spód. Wstawiamy do polówki do stężenia

Zdrowie i pysznie na talerzu
Frużelina malinowa 164

mają fajną konsystencję.  Składniki: 500 g malin świeżych (mogą być również mrożone) około 6 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i odstawić do czasu napęcznienia. Maliny przełożyć do garnka lub rondla, wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewać do momentu, aż cukier się

talerz przyjemności
Pierś z kurczaka w pomidorach 198

minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, puszka pomidorów krojonych, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 kwaśne jabłko, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki wody, oliwa, sól, pieprz, cukier, majeranek, łyżeczka soku z cytryny. Przygotowanie Pierś kurczaka pokrój na 4 części, posól z obu stron i podsmaż na patelni. Gdy pierś się usmaży zdejmij ją z patelni i odłóż(...)czosnek. Kiedy cebula się podsmaży dodaj pomidory. Po około 10 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę soku z cytryny i majeranek. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj wody. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj aż jabłka zmiękną. następnie do sosu dodaj usmażone wcześniej mięso i gotuj jeszcze przez parę minut. Podawaj z ryżem

Fit&Fast Kitchen
Sałatka z młodych ziemniaków i szpinaku z francuskim dressingiem 185

oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 2 łyżki wody Ulubione zioła (u mnie mieszanka w młynku do sałatek Kotanyi) 1/3 łyżeczki miodu sól pieprz Sok z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie al dente. Ostudzić i pokroić w plastry. Szpinak porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki pokroić  na plasterki, a łososia na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki ułożyć wg uznania

Fabryka pomysłów
Tatar ze śledzia 132

matiasów solonych, 2 ogórki kiszone, 15 sztuk pieczarek marynowanych ORZECH , 4 strąki papryki marynowanej czerwonej, 1 cebula czerwona,  2 łyżki oleju, sok z połowy cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie kroję w małą kostkę. Paprykę, pieczarki , ogórki i cebulę także kroję w małą kostkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z brukselką w sosie śmietanowym 183

podejściu i nowym sposobom jego wykorzystania. Zapomnijcie o nudnej brukselce z wody z bułką tartą! Dziś postaram się Was przekonać, że brukselka może być świetnym dodatkiem do makaronu. Ta mała kapustka lubi być łączona z tłustymi produktami, dlatego postanowiłam na sos śmietanowy, wzbogacony dodatkiem koziego sera. Kwaśna cytryna zgrabnie przełamuje ciężkość sosu, a chilli daje dodatkowego kopa. Ostatni składnik, czyli(...)mieszając. Dolej śmietanę i ser kozi i wymieszaj z warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny.  Makaron odcedź, zostawiając pól szklanki wody z gotowania. Przełóż makaron z do sosu i wymieszaj. Jeżeli makaron będzie za suchy, dodaj do niego trochę odlanej wody. Rozłóż makaron pomiędzy talerze i posyp

Chilli Czosnek i Oliwa
Kompot z Rabarbaru 119

drugi sposób, a jeśli dla kogoś będzie za kwaśny to zawsze można go dodatkowo posłodzić cukrem lub miodem. Składniki: 500 g rabarbaru 1,5 l wody 2 łyżki cukru ½ łyżeczki cynamonu 3 plasterki cytryny Wykonanie: Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowany rabarbar przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować aż rabarbar będzie miękki około 30 minut

Mama Gotuje
Frużelina truskawkowa 117

wybornie, szczególnie że z własnej działki.  Składniki 1 kg truskawek 1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek) sok z jednej średniej cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki     Przygotowanie   Umyłem truskawki, usunąłem szypułki, większe owoce przekroiłem na połówki lub na ćwiartki. Włożyłem owoce do garnka, zasypałem(...)potem dosłodziłem wg smaku). Odstawiłem garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Podgotowałem truskawki na małym ogniu - dodałem sok z cytryny. Gdy owoce zmiękły dodałem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Przełożyłem frużelinę do wyparzonych słoików i zakręciłem

R'n'G Kitchen
Szneka z glancem 156

proszku (8 łyżek) - 2 duże jajka o temperaturze pokojowej - 84 g miękkiego masła (6 łyżek) Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania bułeczek - lukier (cukier puder + wrzątek + sok z cytryny) Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, cukier, sól, mleko w proszku – dokładnie mieszamy. Dodajemy całe jajka – ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę – wyrabiamy robotem z hakami do połączenia składników. Następnie dodajemy miękkie

mojewypiekiinietylko
Ekspresowy Hummus- pasta z ciecierzycy 125

pieczywem. Uwielbiam go w każdym wydaniu! Zapraszam do spróbowania :-) Składniki: ciecierzyca z puszki 1 opakowanie, tahini 1,5 łyżki, czosnek 1,5 ząbka, woda 10 łyżek, papryka słodka mielona 1 płaska łyżeczka, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: oliwa z oliwek 2 łyżki, posiekana natka pietruszki 1 łyżka, papryka ostra w proszku do posypania pasty(...)Sposób przygotowania: Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki. Wierzch polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki i ostrą papryką. Podajemy według upodobań

kulinarne odsłony pati
Polski król. Ali Baba. I co z tego wyrosło. Czyli słodka historia pewnej baby. Savarin. 134

CIASTO 250 g mąki 100 g masła 80 g cukru 4 jajka 20 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli NA SYROP 2 szklanki wody 250 g cukru (użyłam 200 g i wydaje mi się, że to wystarczająco dużo) kawałek laski wanilii 4 łyżki rumu lub wiśniówki lub innego ulubionego likieru(...)wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 30 minut w wyłączonym piekarniku. Kiedy ciasto się piecze przygotować syrop. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem i wanilią. Ostudzić i dodać rum lub nalewkę (likier). Ja dodałam jeszcze od siebie sok z cytryny - syrop wydawał mi się za słodki, a cytryna fajnie podkręciła smak. Lekko przestudzone ciasto nasączyć syropem. Ja przekładam ciasto

KUCHARNIA
Tarta na co dzień z brzoskwiniami i morelami lub mazurek na Wielkanoc 251

Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g masła 4 żółtka 100g cukru szczypta soli 1-2 łyżki wody Konfitura morelowa: 200g moreli skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny Ciasto migdałowe: 60g masła 140g migdałów 80g cukru 4 jajka – osobno żółtka i białka 3-4 krople aromatu migdałowego(...)ogniu przez około 6 minut. 5. Morele osączyć, zachowując wodę, odstawić do przestygnięcia. 6. Morele przełożyć do blendera, dodać około 8-9 łyżek wody, w której się gotowały i zmiksować. Dodać sok i skórkę z cytryny i znów zmiksować. Gotową konfiturę wyłożyć na podpieczony spód ( patrz FILM ). 7. Brzoskwinie z puszki osączyć i pokroić na kawałki (połówkę brzoskwini przekroiłam

Mała Cukierenka
TU I TAM nr 28. Brrr ... brukselka, małpa i Tom Waits. 173

GALETTE Z BRUKSELKĄ, WINOGRONAMI I ORZECHAMI Na spód: 1 1/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek zimnego masla 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki zimnej wody 1 żółtko Na nadzienie: oliwa z oliwek 1 nieduża czerwona cebula ok. 250 g świeżej brukselki 2-3 łyżki octu balsamicznego 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich

KUCHARNIA