nadaja sie na przetwory.I warto przetworzyc pigwe,bo smak i aromat ma fenomenalny. Owoc wymaga dlugiego gotowania,okolo 30-40 minut.Pod wplywem temperatury ciemnieje,dlatego warto dodac soku z cytryny,dzieki niej nabierze ladnej lekko pomaranczowo- brzoskwiniowej barwy.Ze wzgledu na duza obecnosc pektyn doskonale nadaje sie na dzemy,marmolady,galaretki.Doskonale laczy sie z innymi owocami np.jablkami.Jest smakowitym dodatkiem do mies(...)ciast i innych wypiekow.Skladniki:2 kg pigwy70 dkg cukrusok z 1 cytryny2 jablka125 ml wody lub soku jablkowego lub pomaranczowegoWykonanie:Pigwe umyc,by pozbawic kutnerowej,wlochatej otoczki.Obrac,pokroic w cwiartki powykrawac gniazda nasienne z komorkami kamiennymi.zetrzec na tarce jarzynowej na grubych oczkach.Podczas tarcia skrapiac pigwe cytryna,by nie zbrazowiala.Starta pigwe umiescic w plaskim szerokim rondlu i zasypac cukrem.Odczekac okolo 30 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni słyszeć nie chcą :) Składniki: 70 dag dyni 700 ml wywaru rosołowym (lub 700ml wody i 2 kostki bulionowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 duże łyżki śmietany 1 duży ziemniak (lub dwa mniejsze) ½ łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz Dodatkowo: Grzanki(...)kromki chleba + 30gr margaryny) lub groszek ptysiowy Dynię, cebulę i ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym wywarem (lub ciepłą wodą i dodajemy kostki bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku
Smakowy Rajłodyżek owoców czarnego bzu 2 szklanki wody 0,5 l wódki 0,5 l spirytusu 0,5kg cukru opcjonalnie cynamon, wanilia, sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać. Powstały(...)wymieszać z wódką i spirytusem. W tym momencie można dodać cynamon, sok z cytryny lub wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki. Po tygodniu dodać cukier. Można go równiej rozpuścić w małej ilości wody tworząc syrop. Pozostawić do przegryzienia na co najmniej 2 miesiące
Pyry na Gazodstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać cukier, wyskrobane nasiona i laskę wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 5 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Budyń rozrobić w wodzie, dodać do rabarbaru. Całość zagotować, zdjąć z palnika i przestudzić.Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć wielokrotnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26 cm. W składnikach znajdziecie bułkę tartą, którą użyłam do posypania placka. Ma ona za zadanie zapobiec wchłanianiu wody z jabłek w placek. Jeśli chodzi o cynamon, zachęcam zacząć stosować nieco droższy cejloński, a dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek(...)posypać odrobiną bułki tartej. 3. Białka ubijamy z resztą słodzika/cukru na sztywno nie przerywając, na koniec dodając mąkę ziemniaczaną. 4. Jabłka starte i odciśnięte z wody, mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem. 5. Na placek wykładamy jabłka, potem białko i na koniec przykrywamy drugim plackiem, nakłuwając delikatnie widelcem. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach. Zapraszam
Zdrowie i pysznie na talerzułyżka ksylitolu/erytrolu/cukru Trochę ponad 1/4 szkl. mąki orkiszowej (dowolny typ) 1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru 15 g masła Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię, dolewamy odrobinę wody. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i olejek. Podduszamy ok. 5 minut. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Truskawki kroimy w plasterki i również przekładamy do naczynia. Roztapiamy masło i łączymy z mąką
CzarnawisienkaSkładniki : 1 dojrzała papaja ( około 50 dkg ) 2 pomarańcze 1 łyżka miodu 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki soku z malin 5 kostek lodu Dojrzewające owoce papai Sposób wykonania : P apaję umyj, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Pomarańcze sparz wrzątkiem, wyszoruj pod bieżącą wodą szczoteczką , obierz ze skórki, oczyść
Przepisy i porady kulinarneewentualnie do podsypywania 1 łyżeczka sody 1 jajo 50 g masła , miękkiego dodatkowo 300 g gęstej marmolady do nadziewania lukier 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Do głębokiej patelni lub w rondla z grubym dnem wsypać 1 łyżkę cukru. Zrumienić na średniej mocy, nie mieszając. Gdy cukier się rozpuści i będzie miał złoty
Pełny talerzszklanki wody 1 mango duże 1 szklanka soku pomarańczowego ze świeżych pomarańczy 3 łyżeczki żelatyny pełne 1 awokado 1 łyżka miodu 1 garść melisy 1/2 cytryny Wiórki kokosowe zalewam szklanką gorącej wody i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie miksuję blenderem około dwie minuty. Wiórki przekładam na sitko i odsączam mleko. Do wiórek dolewam kolejną szklankę gorącej wody(...)miseczki. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach wody i rozpuszczam w mikrofali. Wlewam do mleczka i mieszam. Przelewam do trzech szklanek i stawiam po skosie. Wstawiam na godzinę do lodówki. Sok pomarańczowy też łączę z rozpuszczoną żelatyną i wlewam do szklanek. Wstawiam do lodówki na godzinę. Awokado obieram i kroję, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję miód, liście melisy i miksuję blenderem
wesoła kuchniamąki pszennej 130 g masła, zimnego 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Frużelina ananasowa: puszka ananasów ( masa netto 565 g ) 1,5 łyżeczki żelatyny ( 6 g ) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Budyń kokosowy: 400 ml mleka kokosowego ( 1 puszka ) 5 żółtek 40 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej(...)pozostały w puszce. Żelatynę zalać około 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Do ananasów w garnuszku dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody. Podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia, następnie włożyć do lodówki
Opowieści z piekarnikazachwyceni. Pierogi podałam z jogurtem posłodzonym różanym cukrem (przepis tutaj ). Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej 700 3/4 szklanki jeżyn + 1/3 szklanki wody+1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka masła/oleju Składniki na nadzienie serowe: 250 g twargu 1 żółtko 2 łyżki cukru/ksylitolu dodatkowo: jogurt cukier różany (przepis tu ) jeżyny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!białej pianki z malinami. Ja od siebie dodałem galaretkę cytrynową i złamałem smak tego japońskiego deseru. Składniki. 2 łyżki żelatyny 1 filiżanka wody 1,5 filiżanki cukru 2 białka 2 łyżki soku z cytryny 100 g malin 2 galaretki cytrynowe Wykonanie. Żelatynę zalać wodą, kiedy spęcznieje rozpuścić, dodać cukier i rozpuścić na małym ogniu. Schłodzić do temperatury
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki żelatyny łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki cukru cukier waniliowy nadzienie owocowe 1 szkl wina Monte Santi (Oryginal Flawour) 2 szkl wody 4 łyżki cukru 1 łyzka soku z cytryny 1 litr owoców (porzeczki białe, czerwone, agrest , truskawki) 5-6 łyżeczek żelatyny Najpierw pieczemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy(...)Przygotowujemy białą masę; żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku, ok 3 łyżki. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier, sok z cytryny i cukier waniliowy. Gęstniejącą masę smarujemy na 3 ściankach wewnątrz naszego ciasta. 1/4 masy pozostawiamy w ciepłym miejscu (np w ciepłej wodzie razem z naczyniem) Wstawiamy ciasto do schłodzenia . Owocowe wnętrze rolady przygotowujemy w następujący sposób. Wodę zagotowujemy , dodajemy cukier
Gotowanie jest łatwesię lemoniada truskawkowa. Póki jeszcze są truskawki przygotujmy z nich coś pysznego i zdrowego do picia. Lemoniada truskawkowa Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 litr wody 600 g truskawek 2 łyżki cukru 1 cytryna Wykonanie: Truskawki dokładnie myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Owoce wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Do garnka wlewamy zimną wodę. Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy
Kulinarne przygody GatityNadzienie: 3 łyżki bułki tartej 1kg rabarbaru pokrojonego na kawałeczki (ja dla koloru dodałam jeszcze dwie duże truskawki) 1 szklanka cukru skórka starta z 1/2 cytryny 40g mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody Beza: 5 białek 300g cukru cynamon do posypania 1. Pokrojony rabarbar zasypać 3/4 cukru, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Ciasto: 2. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier(...)szklanki cukru, dodać pokrojone truskawki (niekoniecznie) i gotować na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie. 6. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/3 szklanki wody i dodać ją do rabarbaru, ugotować dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut. 7. Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch
Mała Cukierenka